ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΓΚΥΩΝ ΚΑΙ ΜΑΝΑΔΩΝ
Στον καπιταλισμό εργασία και μητρότητα βρίσκονται σε αντίθεση

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, που αναδεικνύει ότι η προστασία της μητρότητας αφορά συνολικά το λαϊκό κίνημα

Σήμερα το εργασιακό περιβάλλον δεν προστατεύει, αλλά υπονομεύει την αναπαραγωγική υγεία (και) της γυναίκας

Eurokinissi

Σήμερα το εργασιακό περιβάλλον δεν προστατεύει, αλλά υπονομεύει την αναπαραγωγική υγεία (και) της γυναίκας
Με αφορμή την πρόσφατη απόλυση εγκύου από το κατάστημα της πολυεθνικής «LIDL» στη Σάμο, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας επισημαίνει την επίθεση που δέχεται σήμερα το δικαίωμα των γυναικών στη μητρότητα. Η άρνηση της πολυεθνικής να ανανεώσει τη σύμβαση της εργαζόμενης και να την «τιμωρήσει», με τον τρόπο αυτό για την εγκυμοσύνη της, αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει το κεφάλαιο και η εργοδοσία τις εργαζόμενες μητέρες.

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η ΟΓΕ αναφέρει: «Πληθαίνουν από την αρχή του χρόνου, οι απολύσεις εγκύων, μητέρων με μικρά παιδιά, μητέρων ΑμΕΑ ή μητέρων που μεγαλώνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Δήμοι, επιχειρήσεις, τηλεοπτικοί σταθμοί, πολυκαταστήματα, αλυσίδες πολυεθνικών εταιρειών, όλο και πιο συχνά προχωρούν σε απολύσεις γυναικών επειδή τόλμησαν να γίνουν μητέρες.

Το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία και η κοινωνική προστασία της μητρότητας αποτελούν δύο όψεις ενός μεγάλου κοινωνικού προβλήματος, που παίρνει διαστάσεις στις συνθήκες της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας στην Ελλάδα και ευρύτερα στην ΕΕ.

Στη σημερινή κοινωνία, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης ανδρών και γυναικών από το κεφάλαιο, η μητρότητα και η εργασία βρίσκονται σε αντίθεση.

Ακολουθώντας την τύχη της εργατικής τάξης, η εργαζόμενη γυναίκα υποχρεώνεται να δουλεύει εξαντλητικές υπερωρίες ή με μειωμένα και σπαστά ωράρια ή να σπρώχνεται στην ανεργία. Η εγκυμοσύνη, η μητρότητα γίνονται αιτία μη πρόσληψης γυναικών, απόλυσης, αλλά και αναγκαστικής αποδοχής εργασίας με ελαστικές σχέσεις, χωρίς συμβάσεις, με μικρότερα μεροκάματα.

Παίρνει νέες μορφές το πλέγμα της φυλετικής ανισότητας σε συνθήκες ταξικής εκμετάλλευσης.

Οι απολύσεις, τα ελαστικά εξοντωτικά ωράρια, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οι υπερωρίες, τα νυχτερινά ωράρια, εκτός του ότι αυξάνουν την ανασφάλεια και το εργασιακό άγχος υποσκάπτοντας τη σωματική και ψυχική υγεία της γυναίκας, αποδιαρθρώνουν την οικογένεια και υποχρεώνουν τους νέους να κάνουν οικογένεια σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία.

Ολα αυτά αποτελούν τελικά δίωξη της μητρότητας, γεγονός που σχετίζεται άμεσα και με το δείκτη γονιμότητας που έχει πέσει στο 1,2%.

Οι ευθύνες για αυτήν την κατάσταση αφορούν όλες τις εναλλασσόμενες πρασινογάλαζες κυβερνήσεις αλλά και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Η δε υποκρισία τους περισσεύει όταν μιλούν για το Δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Η προστασία της εργατικής οικογένειας, της μητρότητας, η στήριξη των εργαζομένων νέων ζευγαριών από το κράτος, η εργασία της γυναίκας και η ισοτιμία της δεν αφορά μόνο το γυναικείο κίνημα, είναι προβλήματα ολόκληρης της εργατικής λαϊκής οικογένειας, του εργατικού - συνδικαλιστικού λαϊκού κινήματος, της νεολαίας.

Γι' αυτό και το ενιαίο μέτωπο πάλης εργατών, υπαλλήλων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αυτοαπασχολουμένων, φτωχών αγροτών, γυναικών και νεολαίας είναι η απάντηση στο μαύρο μέτωπο των εκμεταλλευτών. Είναι η κοινωνική συμμαχία που θα παλέψει για σταθερή και μόνιμη δουλειά με αξιοπρεπή εισοδήματα, δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο, για την ισοτιμία της γυναίκας, χωρίς την ανασφάλεια και την αγωνία για την επιβίωση, είναι ο κοινός αγώνας για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης».

ΣΑΜΟΣ
Κινητοποίηση για την απόλυση της εγκύου

Στάση εργασίας μεθαύριο με απόφαση του Εργατικού Κέντρου

Με αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη της εγκύου εργαζόμενης από την πολυεθνική «LIDL», το Εργατικό Κέντρο Σάμου αποφάσισε την πραγματοποίηση 2ωρης στάσης εργασίας στην επιχείρηση, την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη (8 πμ. - 10 πμ.), καθώς και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εάν η εργαζόμενη δεν επιστρέψει στη δουλειά της.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας και όλων των αρμόδιων φορέων για την άμεση επαναπρόσληψη της εγκύου. Καλεί όλους τους εργαζόμενους και τον σαμιακό λαό να σταθεί στο πλευρό της εργαζόμενης και σε κοινή δράση με το συνδικαλιστικό κίνημα να μην επιτρέψει την καταπάτηση του δικαιώματος της μητρότητας.

Κοινή ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσαν το Σωματείο Εργαζομένων «ΛΙΝΤΛ» Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων «ΛΙΝΤΛ» ΒΙ.ΠΕ. Αχαΐας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Είναι η ίδια πολυεθνική, η οποία έχει σακατέψει δεκάδες εργαζόμενες γυναίκες στα καταστήματά της (σοβαρά προβλήματα εγκυμοσύνης, απώλειες εμβρύων, μυοσκελετικές διαταρχές, αφού τις υποχρεώνει να σηκώσουν αφόρητα βάρη να τραβούν παλετοφόρους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους). Είναι η ίδια εταιρεία, η οποία δε δίστασε να απολύσει πέρσι πολύτεκνη μητέρα τριών παιδιών από κατάστημά της στην Αττική, όπως έχει προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις εργαζόμενων συμβασιούχων το προηγούμενο διάστημα στο όνομα της κρίσης, εντατικοποιώντας τη δουλειά των εργαζομένων στην επιχείρηση και χειροτερεύοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη άθλιες εργασιακές σχέσεις».

Τα δυο σωματεία απαιτούν την άμεση ανάκληση της απόλυσης της εγκύου εργαζόμενης. Αμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Ουσιαστική προστασία της μητρότητας και των εργαζομένων γυναικών που βρίσκονται σε κατάσταση λοχείας. Καλούν τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν άμεσα στην απολυμένη.

ΙΚΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Οξυμένα τα προβλήματα των ασφαλισμένων

Κοινή σύσκεψη ετοιμάζουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο ΙΚΑ με ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό εις βάρος ασθενών και εργαζομένων, ως αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους οι συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ του νομού Ιωαννίνων. Με υπόμνημά τους προς τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλο αναφέρουν τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε καρδιολόγους, οφθαλμιάτρους, ψυχιάτρους, νευρολόγους, ορθοπεδικούς, ακτινολόγους. Σημειώνουν την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων λόγω και της διακοπής της συνταγογράφησης από τα 13 ΚΑΠΗ του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, οι οποίοι επιπλέον λόγω και των ελλείψεων ή βλαβών σε μηχανήματα, αλλά και το κόψιμο εξετάσεων όπως υπέρηχος και μαστογραφία, εξωθούνται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και θεραπευτήρια, ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ. Προβλήματα που θα οξυνθούν με τη δημιουργία καλλικρατικών δήμων. Απαιτούν, μεταξύ άλλων, την κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό και εξοπλισμό, την άμεση κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή αστικών κέντρων υγείας, να λυθεί το πρόβλημα της συνταγογράφησης, να καταργηθεί κάθε πληρωμή και επιχειρηματική δράση και η παροχή για κάθε υπηρεσία Υγείας και Πρόνοιας να είναι δημόσια και δωρεάν. Γι' αυτά τα ζητήματα οι συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ νομού Ιωαννίνων πραγματοποιούν σύσκεψη την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη και ώρα 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Να επαναπροσληφθεί η νεαρή μητέρα

Την άμεση ανάκληση της παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης της εγκύου εργαζόμενης Νεκταρίας Μπούζη (διανύει τον 7ο μήνα εγκυμοσύνης) απαίτησαν προχτές το πρωί, κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης στην Επιθεώρηση Εργασίας Ανοιξης εκπρόσωποι του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στο πλευρό της εργαζόμενης βρέθηκε και ο Ιπποκράτης Κοκκινόπουλος νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, ο οποίος απαίτησε με τη σειρά του να επιστρέψει στη δουλειά της η εργαζόμενη.

Η Νεκταρία Μπούζη, που δούλευε σε επιχείρηση στο Μενίδι, απολύθηκε αφού έμεινε για δεύτερη φορά έγκυος και ενώ το πρώτο της παιδί είναι μόλις ενός έτους. Το επιχείρημα που επανέλαβε και χτες ο ιδιοκτήτης ήταν ότι μεταβίβασε την επιχείρηση στο γιο του και ότι αυτή πρόκειται να κλείσει. Σε μια προσπάθεια δε να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση αλλά και να επιτεθεί στο Σύλλογο ισχυρίστηκε ψευδώς ότι στελέχη του συλλόγου, που πήγαν να διαμαρτυρηθούν στην επιχείρηση για την απόλυση (το καλοκαίρι), έκαναν «κατάληψη».

Η Επιθεώρηση στο γραπτό της υπόμνημα καλεί τον εργοδότη να επαναπροσλάβει μέσα σε μια βδομάδα την εργαζόμενη σε διαφορετική περίπτωση θα διαβιβάσει την υπόθεση στον Εισαγγελέα.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Νέα κινητοποίηση αύριο

Νέα κινητοποίηση πραγματοποιούν τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης αύριο Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη, με παύση εργασιών στη 1 το μεσημέρι και συγκέντρωση στις 2 μ. μ. στην πλατεία Κουμουνδούρου. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κινητοποίησης, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά καλεί τον κλάδο σε σύσκεψη σήμερα Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στο δημαρχείο του Περάματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ