ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 9 Αυγούστου 2020
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ξεχωριστά αφιερώματα στις Σκηνές του Φεστιβάλ

Από συναυλία στο Στέκι Πολιτισμού
Από συναυλία στο Στέκι Πολιτισμού
Και φέτος οι συναυλίες - αφιερώματα που θα παρουσιαστούν στο 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» φιλοδοξούν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών, να προσφέρουν γνώση και συγκίνηση, κάνοντας πραγματικά ξεχωριστή την κάθε σκηνή. Αξιόλογοι μουσικοί και καλλιτέχνες θα καταβάλουν όλες τους τις δυνάμεις, το μεράκι και την προσπάθεια ώστε αυτή η κόκκινη πολιτεία να γεμίσει μουσικές και τραγούδια το τριήμερο 17 - 18 - 19/9.

Αφιερώματα στην Κεντρική Σκηνή
  • Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη, 21.30, «Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω...». Συναυλία - αφιέρωμα στον λαϊκό συνθέτη Απόστολο Καλδάρα. Τραγουδούν οι Κώστας Καλδάρας, Δημήτρης Μπάσης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κώστας Τριανταφυλλίδης. Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης.

Η ΚΝΕ με μια ξεχωριστή συναυλία τιμά τον Απόστολο Καλδάρα με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του. Θα ακουστούν αγαπημένα τραγούδια του Απ. Καλδάρα, μιας από τις σπουδαιότερες φλέβες της λαϊκής μουσικής, που με ήθος και ευαισθησία «τραγούδησε» τους καημούς του λαού, αφήνοντας πίσω του πλούσιο ζωντανό έργο που μένει σίγουρα διαχρονικό.

  • Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη, 21.30, «Με τα τραγούδια του Μίκη». Συναυλία αφιερωμένη στα 95χρονα του μεγάλου συνθέτη Μ. Θεοδωράκη. Τραγουδούν οι Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας και Μαρία Φαραντούρη. Τραγουδούν ακόμα οι Ασπασία Στρατηγού και Κώστας Τριανταφυλλίδης. Με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Ο Θ. Μικρούτσικος στη σκηνή του 45ου Φεστιβάλ
Ο Θ. Μικρούτσικος στη σκηνή του 45ου Φεστιβάλ
Τραγούδια αγαπημένα. Τραγούδια διαχρονικά, που περνάνε από γενιά σε γενιά. Τραγούδια από τη μακρά διαδρομή και προσφορά του συνθέτη στο ελληνικό τραγούδι. Τραγούδια που «μιλάνε» για τις ελπίδες και τα βάσανα των «πολλών». Τραγούδια του αγώνα, τραγούδια που έχουν δεθεί με την Ιστορία του λαού μας. Τέτοια τραγούδια θα ακουστούν την Παρασκευή στη συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Ενα ενδιαφέρον μουσικό ταξίδι σε μελωδίες που έχουν δεθεί με την Ιστορία και τους αγώνες του λαού. Μελωδίες που έβαλαν τους στίχους τόσων Ελλήνων ποιητών, όπως των Γ. Ρίτσου, Οδ. Ελύτη, Γ. Σεφέρη, Α. Κάλβου και πολλών άλλων στο στόμα του λαού μας.

  • Σάββατο 19 Σεπτέμβρη, 21.30, μεγάλο αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, «Το να μην παραδίνεσαι, αυτό 'ναι». Συμμετέχουν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Μεράντζας, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θύμιος Παπαδόπουλος.

Η μεγάλη συναυλία του Σαββάτου είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο Ελληνα συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή. Το έργο του, που μας καλεί να «χορέψουμε πάνω στο φτερό του καρχαρία» και να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο, θα ακουστεί δυνατά και φέτος από τη Σκηνή του Φεστιβάλ. Εκείνες τις μέρες μάλιστα θα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τελευταία συναυλία του, που δόθηκε στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στιγμή που έχει μείνει στη μνήμη όλων. «Τα πράγματα αλλάζουν. Είναι νόμος. Το θέμα είναι να τα αλλάξουμε στη σωστή κατεύθυνση, όχι στο χάος. Προς αυτό που φαίνεται "ουτοπία" αυτήν τη στιγμή. Να φτάσουμε σε μια κοινωνία που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σε μια κοινωνία που, όπως ο δικός μας Κάρολος είπε, "ο ποιητής θα ψαρεύει κι ο ψαράς θα γράφει ποιήματα"». Είχε πει τότε από σκηνής...


Η σχέση του Θ. Μικρούτσικου με τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ κρατά δεκαετίες. Με την ενεργή συμμετοχή του στήριξε αυτόν τον μοναδικό νεολαιίστικο θεσμό. Η συμμετοχή του στις οργανωτικές επιτροπές τη δεκαετία του '70, η παρουσίαση του έργου του «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ», αλλά και όλες οι ξεχωριστές συναυλίες που πραγματοποίησε όλα τα τελευταία χρόνια στα Φεστιβάλ...

Και φέτος λοιπόν τα «δικά του» και «δικά μας» πολιτικά τραγούδια αλλά και γνωστά και αγαπημένα τραγούδια από όλη την 50χρονη διαδρομή του θα αντηχήσουν στην Κεντρική Σκηνή.

Αφιερώματα στη Λαϊκή Σκηνή
  • Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη, 21.00, «Οι ποιητές του αγώνα». Καλλιτεχνική επιμέλεια: Λουκάς Θάνος.

Στίχοι του Βάρναλη, του Ρίτσου, του Λόρκα και του Νερούδα θα ζωντανέψουν μέσα από τις μελωδίες του συνθέτη Λ. Θάνου. Ανάμεσά τους «Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου» και άλλα τραγούδια από τον ιστορικό δίσκο «Σάλπισμα» και άλλα πολλά...

  • Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη, 22.00, αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα. Τραγουδούν οι Δημήτρης Κανέλλος και Πέννυ Μπαλτατζή. Ενορχήστρωση και επιμέλεια: Μανόλης Ανδρουλιδάκης.

Θα ακουστούν τραγούδια του αγαπημένου δημιουργού, που έφτιαξε τη «δική του σχολή» στο μπουζούκι κι έγραψε ευρηματικότατες μελωδίες, εκατοντάδες τραγούδια που έμειναν γνωστά για τις χαρακτηριστικές εισαγωγές και τα δεξιοτεχνικά του σόλο.

  • Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη, 22.30, «Τα κόκκινα μονοπάτια του ρεμπέτικου». Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κίρκη Καραλή. Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Παπαζαχαριάκης.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Μπαγιαντέρας, η ξακουστή «Τετράς του Πειραιώς» κ.ά. θα ζωντανέψουν σε ένα αφιέρωμα με ρεμπέτικα τραγούδια που έχουν συνδεθεί με τους αγώνες και τα βάσανα της εργατιάς. Μεταξύ των τραγουδιών θα παρεμβάλλονται κείμενα που θα αναδεικνύουν γνωστές και άγνωστες ιστορίες τραγουδιών που ύμνησαν την πάλη του λαού π.χ. στα χρόνια της Κατοχής.

Μουσικά αφιερώματα από νέους μουσικούς θα παρουσιαστούν στο Στέκι Πολιτισμού

Την Παρασκευή στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, έναν απ' τους μεγαλύτερους και κορυφαίους συνθέτες, με ευκαιρία τη συμπλήρωση φέτος 250 χρόνων από τη γέννησή του. Στον επαναστατικό και πρωτοπόρο συνθέτη, που εμπνεύστηκε από τις αστικές επαναστάσεις και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη μουσική, στρώνοντας τον δρόμο για το ρεύμα του Ρομαντισμού.

Την Παρασκευή στις 21.00 θα πραγματοποιηθεί μουσικό αφιέρωμα με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν. Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί από το συγκρότημα Opera Chaotique θα συνοδεύουν κινηματογραφικά αποσπάσματα από σπάνια αριστουργήματα του Τζίγκα Βερτόφ, του θεμελιωτή του σύγχρονου ντοκιμαντέρ. Θα προβληθούν σκηνές από την καθημερινότητα της νεαρής Σοβιετικής Ενωσης και τη ζωή των πιονέρων, σε πλάνα που παραχώρησε ευγενικά η «NEW STAR».

Το Σάββατο, στις 19.00, αφιέρωμα στο εργατικό και αντιρατσιστικό τραγούδι των ΗΠΑ με τίτλο «Capitalism means I can not breathe». Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει γνωστά και άγνωστα αμερικανικά τραγούδια ενάντια στην καταπίεση και το ρατσισμό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ