ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Φουντώνει ο ενεργειακός ανταγωνισμός

Τα μονοπώλια «μυρίζουν» κέρδη από την Ενέργεια στην περιοχή αλλά οι λαοί, όσο αυτά κάνουν κουμάντο, πρέπει να ανησυχούν
Τα μονοπώλια «μυρίζουν» κέρδη από την Ενέργεια στην περιοχή αλλά οι λαοί, όσο αυτά κάνουν κουμάντο, πρέπει να ανησυχούν
Αλλο ένα κομμάτι του ενεργειακού «παζλ» που συνθέτει το ευρύτερο παζάρι συμφωνιών και ανταγωνισμών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο και συμπεριλαμβάνει και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, συμπληρώνεται με την - απ' ό,τι φαίνεται σε τελική επεξεργασία - συμφωνία ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από το «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, το λεγόμενο κοίτασμα «Αφροδίτη», στην Αίγυπτο σε τερματικό σταθμό υγροποίησης. Την είδηση μετέδωσε το Ραδιοτηλεοπτικό Ιδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), επικαλούμενο έγκυρες κυβερνητικές πηγές. Η συμφωνία φέρεται να έχει εξασφαλίσει την έγκριση και της ΕΕ και θα ολοκληρωθεί με επίσημη υπογραφή της το Σεπτέμβρη εκτός απροόπτου.

Μάλιστα η κυβέρνηση της Κύπρου για λογαριασμό της αστικής τάξης εμφανίζει την υπόθεση αυτή ως μέρος της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης», που καθιστά το νησί ενεργειακό κόμβο και δήθεν ωφελημένος θα βγει ο λαός, ενώ θα βοηθηθεί και η υπόθεση του Κυπριακού. Η πραγματικότητα είναι ότι το κουβάρι των ανταγωνισμών μπλέκεται ακόμα περισσότερο και οι λαοί της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, μαζί και ο κυπριακός, όχι μόνο δεν θα ωφεληθούν αλλά θα βρεθούν ακόμα πιο εκτεθειμένοι στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των μονοπωλίων (και ενεργειακών) οι οποίοι εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή.

Φαγωμάρα «εταίρων»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το ίδιο το κοίτασμα «Αφροδίτη», όπως και όλη η ΑΟΖ της Κύπρου. Πέρα από τις απειλές της Τουρκίας, που αξιοποιεί τα κατεχόμενα εδάφη του ψευδοκράτους για να διεκδικήσει τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ, αντιθέσεις κλιμακώνονται και ανάμεσα σε αστικές κυβερνήσεις που συγκροτούν «κοινούς άξονες», όπως αυτός της Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Το Ισραήλ θεωρεί ότι του ανήκει τουλάχιστον το 5% της «Αφροδίτης», που εφάπτεται με το μεγάλο κοίτασμα του «Λεβιάθαν», και δηλώνει αποφασισμένο να το διεκδικήσει. Ταυτόχρονα, η αμερικανική «Noble», που διαχειρίζεται την «Αφροδίτη», θέλει επαναδιαπραγμάτευση με την κυπριακή κυβέρνηση ώστε να παίρνει το 60% των εσόδων από την εξόρυξη (που αναμένεται το 2022) και όχι το 40%, όπως προβλέπει η τρέχουσα συμφωνία. Οι λόγοι που επικαλείται είναι ότι «δεν βγαίνει» λόγω του μεγάλου κόστους εξόρυξης, που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με κυριότερο ότι πρέπει να γίνει σε βάθος 1.700 μέτρων. Το συγκεκριμένο κοίτασμα απέχει 160 χλμ. νότια από τη Λεμεσό και 30 χλμ. βορειοδυτικά από το ισραηλινό «Λεβιάθαν», ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών ανέρχεται σε περίπου 7 τρισ. κυβικά πόδια.

Μάλιστα, το θέμα των διεκδικήσεων της «Νoble», σύμφωνα με το ΡΙΚ, συζητήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Ενέργειας, σε σύσκεψη του γενικού διευθυντή του υπουργείου, Στέλιου Χειμώνα, με εκπροσώπους και εμπειρογνώμονες των κυπριακών κομμάτων, και φαίνεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει επαναδιαπραγμάτευση με στόχο να υπάρχουν στη νέα συμφωνία εγγυήσεις για την έναρξη της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος εντός τακτού χρονικού διαστήματος. Οπως όλα δείχνουν, η διαπραγμάτευση με τη «Νοble» θα συμπέσει χρονικά και με την πρώτη ερευνητική γεώτρηση της επίσης αμερικανικής «Εxxon Mobil» στο «οικόπεδο 10» μετά το Σεπτέμβρη, ενώ και η Τουρκία έχει μιλήσει για τις δικές της πρώτες γεωτρήσεις.

Παράλληλα, χτες έγινε γνωστό ότι η αιγυπτιακή εταιρεία «Dolphinus Holdings» πήρε το «πράσινο φως» από την αιγυπτιακή δημόσια εταιρεία πετρελαίου να ξεκινήσει τις εισαγωγές ισραηλινού φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η εξέλιξη επιβεβαιώνεται ένα εξάμηνο μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας ανάμεσα στην «Dolphinus» και τον ισραηλινό όμιλο «Delek», που είχε σχολιαστεί τότε από τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς ως «η πιο σημαντική συμφωνία εξαγωγών» μετά την υπογραφή διμερούς συμφωνίας στην Ουάσιγκτον το 1979.

Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, θα αυξηθούν οι εντάσεις και, με δεδομένες τις διεργασίες για την «επόμενη μέρα» στη Συρία και στη Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις αναμένονται ιδιαίτερα εκρηκτικές και απαιτούν την εγρήγορση και την ετοιμότητα των λαών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ