ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επιβεβαιώνει τα σκληρά παζάρια για το Κοσσυφοπέδιο ο Βούτσιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Εντείνονται οι διεργασίες και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Σέρβων και άλλων αξιωματούχων για νέες αλλαγές συνόρων στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δίνοντας χτες συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, εκτίμησε πως το θέμα με το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να λυθεί «το συντομότερο», γιατί είναι αμφίβολο εάν στο μέλλον θα δημιουργηθούν πιο ευνοϊκές συνθήκες από τις τωρινές. Υποστήριξε ακόμη ότι πιθανή συμβιβαστική συμφωνία με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών θα μπορούσε να βοηθήσει τη Σερβία «να λύσει οικονομικά προβλήματα, να πετύχει αύξηση ξένων επενδύσεων, να βελτιώσει τη δημογραφική της κατάσταση» και να δώσει «ώθηση στην εικόνα της χώρας» στο εξωτερικό. Πρόσθεσε πως «όλοι οι Σέρβοι πολίτες πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου», ενώ δεν απέκλεισε μελλοντικό δημοψήφισμα εάν επιτευχθεί συμβιβαστική συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας. Τόνισε ακόμη πως εάν σε αυτό το δημοψήφισμα η πλειονότητα απορρίψει τη συμφωνία, τότε αυτός θα αναλάβει «την πολιτική ευθύνη και ο λαός θα πάρει την τελική απόφαση».

Νωρίτερα, η σερβική εφημερίδα «Μπλιτς» εκτίμησε ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις ενόψει και των επικείμενων προγραμματισμένων ταξιδιών του Βούτσιτς σε Κίνα, Κοσσυφοπέδιο και στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αρχές Σεπτέμβρη αναμένεται να μεταβεί στο Κοσσυφοπέδιο, όπου θα έχει συναντήσεις με αντιπροσωπείες των Σέρβων της περιοχής για να «τους στηρίξει και να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, και να τους ρωτήσει εάν χρειάζονται επιπρόσθετη βοήθεια».

Στα μέσα Σεπτέμβρη, ο Σέρβος ηγέτης αναμένεται να μεταβεί στην Κίνα για να συμμετάσχει σε οικονομικό φόρουμ, προσδοκώντας πως θα βρει και θα αξιοποιήσει την ευκαιρία να του επιβεβαιώσει η Κίνα «την υποστήριξή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για το θέμα».

Ακολούθως, το δημοσίευμα αναφέρεται σε σημαντικές επαφές που θα έχει ο Βούτσιτς στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη από τις 24 έως τις 28 Σεπτέμβρη, όπου θα μιλήσει σε συνεδρίαση του ΣΑ, αξιοποιώντας παράλληλα «επαφές με ανθρώπους της κυβέρνησης Τραμπ», καθώς θεωρεί ότι οι ΗΠΑ για πρώτη φορά «δείχνουν ενδιαφέρον για τις θέσεις της Σερβίας».

ΙΣΡΑΗΛ
Επιδρομές και «τείχος» στη θάλασσα της Γάζας

Φωτογραφίες του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας με το ...θαλάσσιο τείχος
Φωτογραφίες του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας με το ...θαλάσσιο τείχος
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με φόντο τις εντεινόμενες εργασίες του ισραηλινού στρατού για την κατασκευή ενός μεγάλου τσιμεντένιου φράγματος κοντά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, η ισραηλινή προκλητικότητα στην περιοχή συνεχίστηκε χτες με δύο νέες επιθέσεις που προκάλεσαν το θάνατο δύο 23χρονων Παλαιστινίων των «Ταξιαρχιών αλ Κασάμ» της ισλαμικής «Χαμάς», στη διάρκεια τελετής αποφοίτησης σε στρατιωτική βάση, και τον τραυματισμό άλλων έξι. Η επίθεση υποτίθεται πως έγινε σε απάντηση για την πρότερη ρίψη παλαιστινιακών πυρών. Ωστόσο, αυτό αμφισβητήθηκε από τη «Χαμάς», που επέρριψε την ευθύνη «εξ ολοκλήρου» στο Ισραήλ.

Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός πως η νέα ισραηλινή επιθετικότητα εκδηλώθηκε ενώ εντείνονται οι διαβουλεύσεις σε Κάιρο, Ραμάλα, Γάζα και Τελ Αβίβ, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας «πολυετούς» εκεχειρίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ.

Πάντως οι ισραηλινές κατοχικές αρχές εντείνουν και τις εξώσεις οικογενειών Παλαιστινίων από τη Δυτική Οχθη, ώστε να αυξηθούν τα εδάφη για νέους εποικισμούς, όπως έγινε χτες στο χωριό Τζαμαίν (νότια της Ναμπλούς).

Επιπλέον, πολλαπλασιάζουν τις προσπάθειες για ολοκλήρωση τσιμεντένιου φράγματος που φτιάχνουν στην ακτή Ζικίμ, τρία χλμ. από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, με πρόσχημα την αναχαίτιση «διεισδύσεων» ενόπλων της «Χαμάς» στα ισραηλινά εδάφη. Σε νεότερες δηλώσεις του ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν ανέφερε ότι τα φράγματα σε στεριά και θάλασσα «προοδεύουν με γοργούς, εντυπωσιακούς ρυθμούς, και κάθε μέρα που περνάει οι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες πέριξ της Λωρίδας της Γάζας γίνονται ισχυρότερες».

Το φράγμα θα απαρτίζεται από «τρία στρώματα», θα εκτείνεται σε βάθος 200 μέτρων, θα έχει πλάτος άλλα 50 μέτρα, ύψος 7 μέτρα, και το κόστος του θα ξεπεράσει τα 6,7 εκατ. δολάρια. Οταν ολοκληρωθεί, θα «κόβει» τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ. Το σχέδιο προωθείται παράλληλα με το αυθαίρετο θαλάσσιο εμπάργκο που έχει επιβάλει το Ισραήλ εδώ και 11 χρόνια στη Γάζα.

Αραβες πολιτικοί του Ισραήλ και το «Νομικό Κέντρο για τα Δικαιώματα της Αραβικής Μειονότητας» στο Ισραήλ προσέφυγαν χτες στο ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο κατά του πρόσφατου ρατσιστικού νόμου περί εβραϊκού κράτους, με την επισήμανση πως «βλάπτει συντριπτικά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και αντιβαίνει στις διεθνείς συνθήκες». Το Σάββατο, πολλές δεκάδες χιλιάδες Αραβες, Δρούζοι και Εβραίοι συμμετείχαν σε μεγάλη διαδήλωση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ, ζητώντας ίσα δικαιώματα για όλους.

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Νέες απειλές Τραμπ κατά εταίρων και συμμάχων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αποφασισμένος να εντείνει την ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα και τις πιέσεις σε βάρος του Ιράν για να προωθήσει τα γεωπολιτικά και μονοπωλιακά συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας του φαίνεται ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Σε ανάρτηση που έκανε χτες στο «Τουίτερ» απείλησε εταίρους και συμμάχους των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Ασία με «σοβαρές επιπτώσεις», τονίζοντας ότι «όποιος κάνει μπίζνες με το Ιράν, ΔΕΝ θα κάνει μπίζνες με τις ΗΠΑ»! «Ζητώ παγκόσμια ειρήνη. Τίποτε λιγότερο!», κατέληξε, εκτιμώντας προηγουμένως ότι οι κυρώσεις που επανέφερε σε βάρος της Τεχεράνης «είναι πιο αιχμηρές από ποτέ».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, κάλεσε την ιρανική ηγεσία «να αδράξει την ευκαιρία για συνομιλίες με τις ΗΠΑ» εκβιάζοντας σε αντίθετη περίπτωση «με μεγαλύτερες κυρώσεις». Ισχυρίστηκε ότι τάχα «δεν υπάρχουν προϋποθέσεις», μολονότι απαίτησε από το Ιράν να τερματίσει «πλήρως και αληθινά επιβεβαιωμένα» το βαλλιστικό και πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η αντίδραση του Ιρανού Προέδρου

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, απάντησε στην επαναφορά του πρώτου μέρους των αμερικανικών κυρώσεων «χαιρετίζοντας» τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ «εδώ και τώρα»! «Παρά τις (αμερικανικές) κυρώσεις, θα αποδείξουμε ότι τηρούμε τον λόγο μας και τιμούμε τις διεθνείς συμφωνίες», επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB, επαναλαμβάνοντας ότι η επαναφορά των κυρώσεων εντάσσεται στον «ψυχολογικό πόλεμο» των ΗΠΑ σε βάρος της χώρας του. Εκτίμησε ότι οι Ιρανοί «θα ενωθούν» και θα αντισταθούν και ότι το Ιράν μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των υπόλοιπων πέντε κρατών - μερών της συμφωνίας (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα) για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

Εντονη ήταν και η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος προτού συναντήσει χτες στην Τεχεράνη τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, Ρι Γιονγκ-Χου, χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τον ιρανικό λαό, αφού οι κυρώσεις τους πλήττουν πρώτα «τους απλούς πολίτες».

ΕΕ και Ρωσία για την επαναφορά κυρώσεων

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΕΕ και των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας, που τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τις μπίζνες με το Ιράν επειδή η συνέχιση της διεθνούς συμφωνίας είναι σημαντική «για την ασφάλεια της Ευρώπης, της περιοχής και του κόσμου».

Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση» για την απόφαση των ΗΠΑ να επαναφέρουν τις κυρώσεις, διαμηνύοντας πως θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να διασώσει τη συμφωνία του 2015 και να προστατεύσει τα «κοινά οικονομικά συμφέροντα» με την Τεχεράνη...

ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ρίχνονται «γέφυρες» διαλόγου

Αντιπροσωπεία Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών - συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Η αφορμή αλλά όχι η αιτία της επιδείνωσης των σχέσεων είναι η δίωξη του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον για κατασκοπεία και σύνδεση με τον Γκιουλέν, αλλά η αντιπαράθεση είναι ευρύτερη, για σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Πάντως, έχουν επιβληθεί κυρώσεις εκατέρωθεν στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ενώ έχουν διατυπωθεί και ποικίλες απειλές. Ωστόσο το γεγονός ότι πρόκειται για δύο χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ δημιουργεί την ανάγκη να παραμείνουν γέφυρες επικοινωνίας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, θα ηγηθεί της 9μελούς αντιπροσωπείας που θα μεταβεί στις ΗΠΑ (θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών) και αναφέρεται ότι είναι στα σκαριά κάποιες προκαταρκτικές διευθετήσεις ορισμένων θεμάτων.

Επίσης, σε μήνυμά της που ανάρτησε στο «Twitter», η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα ανέφερε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ένας σταθερός φίλος και σύμμαχος της Τουρκίας. Στο ίδιο μήνυμα επικρίνονται αναφορές των ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου μπορεί να πέσει στο 7 προς 1 λέγοντας ότι είναι «κατασκευασμένες και αβάσιμες».

Το τουρκικό νόμισμα κατέγραφε χτες διακυμάνσεις, παραμένοντας κοντά στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο της προηγούμενης μέρας και έκλεισε στο 1 προς 5,3 ενώ ως απόρροια της συνολικής κατάστασης της καπιταλιστικής οικονομίας διακινούνταν σενάρια για «ανάγκη προσφυγής της Τουρκίας για δανεισμό στο ΔΝΤ και τραπεζικούς ελέγχους».

Επίσης χτες έγινε γνωστό από τη γερμανική κυβέρνηση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία στις 28 και 29 Σεπτέμβρη και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, και την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ.

ΣΥΡΙΑ
Ετοιμάζουν επιστροφή προσφύγων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε συντονιστικό κέντρο για τη συνεργασία αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών που θα διευκολύνουν την επιστροφή προσφύγων προχώρησε η συριακή κυβέρνηση. Επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου ανέλαβε ο υπουργός Τοπικής Διοίκησης, Χουσεΐν Μακλούφ. Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, επικαλούμενο στοιχεία του Συντονιστικού Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, προέβλεψε πως μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους πάνω από 890.000 Σύροι πρόσφυγες. Νωρίτερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανακοίνωσε πως 1,7 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες «έχουν εκφράσει επιθυμία» για επιστροφή στην πατρίδα τους.

Τέλος, χτες, αναλυτές μιλώντας στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης» υποστήριξαν πως πράκτορες - δολοφόνοι της ισραηλινής Μοσάντ κρύβονται πίσω από τη δολοφονία του Σύρου επιφανούς επιστήμονα δρ Αζίζ Ασμπάρ, που ήταν διευθυντής του Κέντρου Επιστημονικής Ερευνας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ