ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για το κριτήριο της «οικονομικής αποδοτικότητας» στα αντιπλημμυρικά έργα

Ερώτηση στην Κομισιόν

Το χτεσινό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» που αποκαλύπτει το έγγραφο της ΕΕ
Το χτεσινό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» που αποκαλύπτει το έγγραφο της ΕΕ
Τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί για την ίδια τη ζωή, την υγεία και την ασφάλεια των λαϊκών στρωμάτων η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της με κριτήριο το «κόστος - όφελος» για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών κι άλλων ζωτικής σημασίας υποδομών τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτησή της που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θυμίζουμε ότι σε χτεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμά του ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε ένα ντοκουμέντο για το μηχανισμό της ΕΕ που κρίνει με «μόνο κριτήριο την οικονομική αποδοτικότητα» την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ερώτησή του επισημαίνει τα παρακάτω:

«Σε έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας και χρηματοδοτεί η Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, κατά παραγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2012, περί της "ανάλυσης κόστους - οφέλους πλημμυρών" περιλαμβάνεται το κυνικό όσο και προκλητικό "συμπέρασμα" ότι "είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται «δίκαιες», αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους - οφέλους", καταλήγει το έγγραφο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με τις κυβερνήσεις της, υπηρετώντας διαχρονικά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, όπως άλλωστε διακηρύσσει από το 2014 μεταξύ άλλων και η "Δασική Στρατηγική" της, προωθεί την αντίληψη περί "κόστους - οφέλους". Αντίστοιχα ιεραρχεί τη χρηματοδότηση στα κράτη - μέλη για κατασκευή έργων υποδομής με βάση το αν αυτά είναι ανταποδοτικά κι αν εξασφαλίζουν "προστιθέμενη αξία" για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Με αυτήν την επιζήμια ευρωενωσιακή πολιτική και τη διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ελλάδα, μόνο ως άμεσα αποτελέσματα όλων των παραπάνω μπορούν να αποτελούν το ότι: Απουσιάζουν για δεκαετίες κρίσιμες υποδομές αντιπυρικής - αντιπλημμυρικής προστασίας, οι κρατικοί οργανισμοί και υπηρεσίες είναι απογυμνωμένες από το απαιτούμενο προσωπικό, με τραγικό αποτέλεσμα την ανείπωτη τραγωδία των δεκάδων νεκρών και τραυματιών της πρόσφατης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.

Αντίστοιχα αυτή η πολιτική οδήγησε στα βαλτωμένα για δεκαετίες αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές όπως η Μάνδρα Αττικής όπου η περσινή πλημμύρα οδήγησε σε 24 νεκρούς και σε επαναλαμβανόμενες καταστροφές των υπαρχόντων των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων της περιοχής με την πρώτη μπόρα.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς τοποθετείται:

-- Στο εν λόγω προκλητικό "συμπέρασμα" της μελέτης που η ίδια χρηματοδότησε.

-- Στο ότι η ίδια η πολιτική της και των κυβερνήσεών της με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου και την "οικονομική αποδοτικότητα" οδηγεί σε μεγάλες περικοπές και παραπομπή στις ελληνικές καλένδες ζωτικής ανάγκης έργων για το λαό, που έχει ως αποτέλεσμα εκατόμβες νεκρών και μεγάλες καταστροφές».

Στην Αταλάντη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί στην εκδήλωση της ΚΟ Αταλάντης, αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Κόμματος, την Παρασκευή 10 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στη Σκάλα Αταλάντης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία από τον Θάνο Νεόφυτο, μέλος του ΤΓ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, παρουσίαση δρώμενου για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, ενώ η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό γλέντι.

Συγκέντρωση της ΚΕ του ΚΚΕ στη Νέα Μάκρη για τις συνέπειες από τις πυρκαγιές και την προστασία του λαού

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση, τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στην πλατεία της Νέας Μάκρης, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης από τις συνέπειες των πυρκαγιών και προστασίας της ζωής του λαού».

Τις θέσεις της ΚΕ θα παρουσιάσει ο ΓΓ της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις ειδικών και κατοίκων της περιοχής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ