ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Καταγγέλλει εκστρατεία παραπληροφόρησης με αφορμή την κατάρρευση της αποθήκης

Εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης, μετά την κατάρρευση την περασμένη Παρασκευή του κτιρίου που στέγαζε αποθήκες του ΟΛΠΑ και τα κρατητήρια του Λιμενικού, στο παλιό λιμάνι, καταγγέλλει η δημοτική αρχή Πάτρας. Κι αυτό με αφορμή διάφορους που επιρρίπτουν ευθύνες στη δημοτική αρχή για την κατάρρευση της αποθήκης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας μετανάστης που είχε βρει καταφύγιο σε αυτό.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες από το δήμο Πάτρας αναφέρεται:

«Μετά την κατάρρευση του κτιρίου που στέγαζε αποθήκες του ΟΛΠΑ και τα κρατητήρια του Λιμενικού, έχει αρχίσει εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης. Επαναλαμβάνουμε ότι ιδιοκτήτης του κτιρίου όπως και της συνολικής έκτασης είναι το υπουργείο Οικονομικών και υπεύθυνος για την κατεδάφιση ενός ετοιμόρροπου κτιρίου είναι ο ιδιοκτήτης του.

Η δημοτική αρχή μαζί με τον πατραϊκό λαό διεκδικεί την παραχώρηση ολόκληρης της λιμενικής ζώνης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στην ξεκούραση, στην αναψυχή, στην ανεμπόδιστη πρόσβαση στη θάλασσα, που μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η δημοτική αρχή από τους πρώτους μήνες της θητείας της θεώρησε το κτίριο επικίνδυνα ετοιμόρροπο, προέβη αμέσως στον αποκλεισμό του χώρου και άρχισε τις διαδικασίες ώστε να χαρακτηριστεί από την Επιτροπή "επικινδύνως ετοιμόρροπων" ως τέτοιο. Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία διήρκεσε έναν περίπου χρόνο, το κτίριο δεν χαρακτηρίστηκε "επικίνδυνα ετοιμόρροπο" αλλά "απλά ετοιμόρροπο" με δυνατότητα επισκευής.

Ο δήμος όμως επανειλημμένως απαίτησε την άμεση εκκένωση του κτιρίου και την μεταφορά των μηχανημάτων και των υπόλοιπων υλικών του ΟΛΠΑ καθώς και των κρατητηρίων του Λιμενικού, γιατί θεωρούσαμε τον κίνδυνο κατάρρευσης άμεσο, με δυνητικά ολέθρια αποτελέσματα.

Την κατεδάφιση απαιτήσαμε επίμονα και επανειλημμένα από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, και στις 8 Απρίλη του 2016 το υπουργείο Οικονομικών την αποδέχτηκε και κατέστησε αρμόδιο τον ΟΛΠΑ ΑΕ. Στο συγκεκριμένο έγγραφο του υπουργείου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: "Το θέμα της επικινδυνότητας της ετοιμόρροπης οικοδομής θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και εξ ολοκλήρου από την εταιρεία σας (ΟΛΠΑ ΑΕ), η οποία φέρει και πλήρως την ευθύνη ασφάλειας του χώρου".

Ο δήμαρχος Πατρέων στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, στις 25 Μάη του 2016, που δημοσιοποιήθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης, χαρακτηριστικά ανέφερε:

"...Τέλος, συνεχίζεται η τακτική κωλυσιεργίας στην μεταφορά του Τελωνείου και της μάντρας αυτοκινήτων και μηχανημάτων του ΟΔΔΥ που είναι αποθηκευμένα στην "πρόσοψη" του λιμανιού μας, υποδομών και μηχανημάτων του ΟΛΠΑ ΑΕ. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει η μη κατεδάφιση ετοιμόρροπου από σεισμούς κτιρίου που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των διερχομένων».

Πλην όμως, στη συνέχεια, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων της Πάτρας εισηγήθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων την κήρυξή του ως διατηρητέου, καθυστερώντας την κατεδάφιση.

Με παρέμβαση της δημοτικής αρχής και του ΟΛΠΑ, ο χαρακτηρισμός αυτός αποφεύχθηκε τον Απρίλη του 2017.

Τελικά, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι από το 2015 εκτιμήσεις μας για την επικινδυνότητα του τεράστιου αυτού κτίσματος.

Είναι φανερό ότι το σάπιο αστικό κρατικό σύστημα δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, ακόμη και για την αποτροπή προφανών κινδύνων.

Η δημοτική αρχή διέγνωσε ορθά και αμέσως όσα άλλοι δεν "έβλεπαν" από το σεισμό του 2008 και έκανε ό,τι ήταν δυνατόν.

Ας αναλογιστεί ο οποιοσδήποτε τι επιπτώσεις θα υπήρχαν από την κατάρρευση, αν δεν ακολουθούσαμε αταλάντευτα αυτή την αποφασιστική στάση μέχρι τέλους».

  • Αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων του αέρα, που πραγματοποιούνται από το Σάββατο στο βόρειο λιμάνι της Πάτρας, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μετά την κατάρρευση της οροφής του κτιρίου, που ήταν κατασκευασμένη από αμίαντο.
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ζητά τη δημιουργία κέντρου προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών

Eurokinissi

Να δημιουργηθεί χώρος προσωρινής φιλοξενίας για τους ξεριζωμένους που φτάνουν στην Καλαμάτα ζητά με ανακοίνωσή της η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Για άλλη μια φορά, 50 μετανάστες, εκ των οποίων 16 παιδιά, κατέφθασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή παραβρέθηκε στο λιμάνι και στη συνέχεια στο κτίριο του νέου Δημαρχείου που λειτουργεί ως χώρος κράτησης.

Να θυμίσουμε ότι σε αυτόν το χώρο κρατούνται ακόμα 18 μετανάστες από την προηγούμενη καραβιά που κατέφθασε στην πόλη μας πριν από έναν μήνα περίπου.

Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι είναι επίκαιρη και αναγκαία η πρόταση του ΚΚΕ, που εδώ και χρόνια καταθέτουμε και διεκδικούμε, να δημιουργηθεί κέντρο προσωρινής φιλοξενίας όλων αυτών των ανθρώπων που έρχονται με καραβιές και θα συνεχίσουν να έρχονται όσο επικρατούν στις χώρες τους πόλεμος, πείνα και δυστυχία μετά από τις επεμβάσεις των κάθε είδους ιμπεριαλιστών. Ενα κέντρο που θα λειτουργεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με ευθύνη της κυβέρνησης (που για άλλη μια φορά δεν τοποθετείται και πετάει την μπάλα στην εξέδρα), χωρίς τη συμμετοχή ΜΚΟ που λυμαίνονται χρήματα και εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες.

Αυτό το αίτημα θα επανατεθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας από τη "Λαϊκή Συσπείρωση." Είναι ώρα ευθύνης για τη δημοτική πλειοψηφία, αλλά και για τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, να υιοθετήσουν αυτή την πρόταση και να την κάνουν στόχο διεκδίκησης.

Αυτό που προέχει τώρα σε αυτές τις συνθήκες "φιλοξενίας", που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και ανθρώπινες, είναι να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα παιδιά και τις γυναίκες όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης.

Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς, όλους όσοι στέκονται δίπλα στους μετανάστες και ενάντια στις φασιστικές κραυγές να συνεχίσουν την έκφραση αλληλεγγύης με κάθε τρόπο προς τους μετανάστες.

Καλούμε το λαό της Καλαμάτας να στηρίξει το αίτημα να δημιουργηθεί ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας».

Συλλήψεις στα σύνορα για κατοχή βαριού οπλισμού

Βαρύ οπλισμό κατάσχεσαν στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στην περιοχή του Μαυροματίου Θεσπρωτίας, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων. Στη συγκεκριμένη περιοχή εντοπίστηκε ομάδα τριών ατόμων να κινείται ύποπτα, μεταφέροντας ταξιδιωτικούς σάκους. Οταν τα άτομα αντιλήφθηκαν την αστυνομική παρουσία τράπηκαν σε φυγή προς το αλβανικό έδαφος.

Μέσα στους σάκους οι αστυνομικοί βρήκαν τρία «Καλάσνικοφ» με επτά γεμιστήρες, 11 χειροβομβίδες αμυντικού τύπου, τρεις πυροκροτητές, πέντε πλακίδια εκρηκτικής ύλης TNT, βάρους 1.005 γραμμαρίων, ένα κουτί με δέκα πυροδοτικούς μηχανισμούς χειροβομβίδων, καθώς και 1.593 φυσίγγια διαμετρήματος 7,62 mm.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Καβάλα

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών της Καβάλας προκλήθηκαν την Παρασκευή και την Κυριακή από βλάβες σε υποσταθμούς της ΔΕΗ. Από το βράδυ της Παρασκευής και για περίπου 12 ώρες, χωρίς ρεύμα έμεινε σχεδόν ο μισός οικισμός της Νέας Ηρακλείτσας, από βλάβη που σημειώθηκε σε έναν μετασχηματιστή που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού. Η βλάβη αποκαταστάθηκε από συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ το πρωί του Σαββάτου.

Επίσης, το βράδυ της Παρασκευής, σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στη Νότια Θάσο και ειδικότερα στους οικισμούς Ποτό και Αστρίς. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στο νησί είναι συχνά και απαιτούν να δοθεί λύση.

Το βράδυ της Κυριακής, στο σκοτάδι βυθίστηκε ο δήμος Καβάλας και ένα τμήμα του δήμου Παγγαίου, έπειτα από έκρηξη σε μετασχηματιστή έντασης στον υποσταθμό της ΔΕΗ, στην περιοχή του Περιγιαλίου. Από την έκρηξη, που έγινε αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, τέθηκαν εκτός λειτουργίας οι δύο κύριοι μετασχηματιστές που τροφοδοτούν τόσο την πόλη της Καβάλας όσο και το μεγαλύτερο μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (Νέα Καρβάλη, Ελευθερούπολη, κ.ά.). Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σταδιακά.

Σε κάθε περίπτωση, τα περιστατικά βλαβών και πολύωρων διακοπών έρχονται να αναδείξουν τα προβλήματα συντήρησης των υποδομών.

Μέλη του «Ρουβίκωνα» έριξαν, νωρίς το πρωί της Κυριακής, μπογιές στα κεντρικά γραφεία της «Siemens», που βρίσκονται στην οδό Αγησιλάου, στο Μαρούσι. Σύμφωνα με την αστυνομία προκλήθηκαν φθορές στην είσοδο των γραφείων. Τα μέλη του «Ρουβίκωνα» κοινοποίησαν την ενέργειά τους στη «Siemens» με σχετική ανάρτηση σε ιστοσελίδα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org