ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Οι εργαζόμενοι επέβαλαν με τις κινητοποιήσεις τους την αργία της Κυριακής

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο «LIDL»
Από πρόσφατη κινητοποίηση στο «LIDL»
Τέρμα στην πρακτική της επιχείρησης «LIDL» να λειτουργεί τα καταστήματά της τις Κυριακές έθεσαν με τις κινητοποιήσεις τους ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων μαζί με τον Παγκερκυραϊκό Σύνδεσμο Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων. Μετά από μια σειρά παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις έξω από καταστήματα της επιχείρησης στο νησί, η εταιρεία υποχώρησε. Ξεκινώντας από την περασμένη Κυριακή (6/8), τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά.

Η επιχείρηση «LIDL», όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να «σπάσει» την αργία της Κυριακής και στην Κέρκυρα. Εκμεταλλευόμενη τον πρόσφατο νόμο για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από τον Ιούνη μέχρι τον Οκτώβρη σε μια σειρά περιοχές, λειτουργεί εφτά ημέρες τη βδομάδα δεκάδες καταστήματά της πανελλαδικά.

«Η μικρή αυτή νίκη δείχνει τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι, όταν συσπειρώνονται και αγωνίζονται μέσα από τα σωματεία τους με ταξικό προσανατολισμό», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Και ξεκαθαρίζει: «Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι η υπόθεση τελείωσε εδώ! Πάγιο αίτημα των μεγαλοεργοδοτών είναι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η περαιτέρω "απελευθέρωση" του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων». Γι' αυτό απευθύνουν στους εμποροϋπαλλήλους του νησιού κάλεσμα να είναι σε ετοιμότητα, ώστε να απαντήσουν σε οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής και καταπάτησης των δικαιωμάτων τους. «Μπορούμε να τους βάλουμε εμπόδια, να αποσπάσουμε κατακτήσεις, να ανοίξουμε το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας! Οργανωνόμαστε στο Σωματείο μας, ενισχύουμε τη δύναμή μας, περνάμε στην αντεπίθεση!», καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Παράσταση διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους στην «Ιριδα»

Αύριο, Τετάρτη, στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο Τετάρτη 9 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας καλεί τους εργαζόμενους στην «Ιριδα» η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Μισθωτών Γραφικών Τεχνών, Τύπου - Χάρτου - ΜΜΕ και Συναφών Επαγγελμάτων. Την ίδια ώρα έχει οριστεί τριμερής συνάντηση, μετά από αίτημα της Ενωσης, για τα οφειλόμενα δεδουλευμένα, που πλέον ξεπερνούν τους τρεις μήνες, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το σωματείο ζητά να πάρουν θέση η κυβέρνηση και το υπουργείο για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει για τα παραπάνω ζητήματα. Ζητά επίσης από τη διοίκηση της εταιρείας να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο αποπληρωμής του συνόλου των δεδουλευμένων.

Το Σωματείο Λιθογράφων καλεί σε οργάνωση και αγώνα «για να μην περάσουν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της εργοδοσίας, σχεδιασμοί παλαιών και νέων επενδυτών, που έχουν κοινό παρονομαστή, απολύσεις, μειώσεις μισθών, ελαστικές μορφές εργασίας, το συνολικό τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων».

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Οι εργοδότες ουσιαστικά θέλουν τζάμπα εργατικό δυναμικό, οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες, οι νέοι "σωτήρες - επενδυτές" θέλουν να ξεμπερδεύουν με τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με τα θεμελιωμένα εργασιακά δικαιώματα, δεν θέλουν να τους δεσμεύει τίποτα απέναντι στους εργαζόμενους. Και γι' αυτό ζητούν "εργασιακή ειρήνη", δηλαδή ταξική συνεργασία, για την οποία αξιοποιούν τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που ελέγχουν και έχουν την πλειοψηφία στις περισσότερες ενώσεις του κλάδου.

Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στο κλάδο και γενικότερα συνοδεύονται από τη διαπάλη και το σκληρό ανταγωνισμό ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους. Το επιχειρηματικό τοπίο στον κλάδο αλλάζει και η τράπουλα ανακατεύεται ανάμεσα σε επιχειρηματικά σχήματα, "παραδοσιακά" και νέα, που μπήκαν ή ετοιμάζονται να μπουν για να επενδύσουν σε μέσα ενημέρωσης. Μέσα σ' αυτή τη διαπάλη ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης εμπλέκεται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα».

Αντιμέτωποι με απολύσεις οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ

Στην καταγγελία των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων στον «Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη» (ΔΟΛ) προχωρά ο ειδικός διαχειριστής («Grant Thornton») τις επόμενες μέρες. Μετά την Τετάρτη αναμένεται να γίνουν οι καταγγελίες των Συμβάσεων όλου του προσωπικού, προκειμένου ο Οργανισμός να παραδοθεί «καθαρός» από τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους στο νέο του ιδιοκτήτη.

Χτες, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Στη συζήτηση που έγινε εκφράστηκαν η αγωνία και η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα, που στέλνει τους εργαζόμενους στην ανεργία. Παράλληλα, όμως, ακούστηκαν και απόψεις χαρακτηριστικές για τις πιέσεις που ασκούνται, καθώς και για τις διαθέσεις ορισμένων, μεταξύ των οποίων και συνδικαλιστών, που κάλεσαν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να προσφέρουν την εργασία τους ακόμα και ως απολυμένοι, καλλιεργώντας αυταπάτες πως με τον τρόπο αυτό «θα διασφαλιστεί η συνέχεια» στις θέσεις δουλειάς τους.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να παλέψουν με αίτημα τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Πρότειναν επίσης την οργάνωση κινητοποίησης στο υπουργείο Εργασίας, με αίτημα η κυβέρνηση να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να διασφαλιστούν θέσεις δουλειάς και εργασιακά δικαιώματα. Επισήμαναν, τέλος, πως αγωνιστικές πρωτοβουλίες μπορούν και πρέπει να οργανωθούν από κοινού και με άλλους χώρους δουλειάς στον κλάδο, που βρίσκονται μπροστά σε αντίστοιχα προβλήματα.

Σήμερα, Τρίτη, οι εργαζόμενοι αναμένεται να προχωρήσουν σε νέα Γενική Συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Απολύσεις και καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων

Την ανάκληση των απολύσεων τριών εργαζομένων, στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία στην επιχείρηση «Ευβοϊκή Ζύμη» την Παρασκευή 4 Αυγούστου, διεκδικεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας. «Η δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωση τη δικιά του και της οικογένειάς του», τονίζει και ζητά συνάντηση με την εργοδοσία.

Οπως εξηγεί το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του, οι απολύσεις έρχονται να προστεθούν στη συνολικότερη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι μέσα στον εργασιακό χώρο. «Κύριο χαρακτηριστικό είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, με τους εργαζόμενους να γίνονται λάστιχο από πόστο σε πόστο, με πολλές υπερωρίες που πατσίζονται με ρεπό ή ακόμα καλύτερα δεν πατσίζονται ποτέ. Στο παρελθόν είχαν εφαρμοστεί εκβιαστικές μειώσεις στους μισθούς ενώ στις νέες προσλήψεις αξιοποιείται η αντεργατική νομοθεσία των μισθών πείνας των 586 ευρώ. Επιπλέον, δεν καταβάλλονται προσαυξήσεις για τη νυχτερινή εργασία και την 6η μέρα εργασίας, δεν μπαίνουν βαρέα σε πόστα που προβλέπονται. Ελλείψεις υπάρχουν και στα Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας (ΜΑΠ) στην εργασία ενώ η εργοδοσία δεν περιορίζεται μόνο στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Μέσα στο χώρο δουλειάς υπάρχουν εγκατεστημένες κάμερες».

«Ο συγκεκριμένος εργασιακός χώρος δεν είναι εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Τέτοια ή παρόμοια εφαρμόζονται μέσα στους χώρους δουλειάς», υπογραμμίζει το Συνδικάτο, και καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν για να βάλουν φρένο στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
Καταγγέλλει απολύσεις 38 συμβασιούχων από το δήμο

Την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου να παραταθούν οι συμβάσεις μόνο 16 συμβασιούχων και οι υπόλοιποι 38 να απολυθούν, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Σάμου (ΕΚΣ).

Αποκαλύπτοντας την υποκρισία της δημοτικής αρχής αναφέρει ότι «όσο η απόφαση της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ήταν στην ευθύνη της κυβέρνησης, περίσσευαν οι "λεονταρισμοί" του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων που καλούσαν σε συνέχιση του αγώνα, μέχρι και στην "παραίτησή τους" σε περίπτωση απόλυσης των συμβασιούχων (...). Οταν η απόφαση πέρασε στο δικό τους χώρο ευθύνης αποδείχθηκε πόσο "κροκοδείλια" και δημαγωγικά ήταν τα δάκρυα που έχυναν, μόλις ένα μήνα πριν, και με συνοπτικές διαδικασίες αποφάσισαν την άμεση απόλυση των 38 συναδέλφων.

Η απόφαση (...) θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του δήμου και ιδιαίτερα στην καθαριότητα. Βρίσκεται στην τροχιά υλοποίησης της κυβερνητικής τροπολογίας ότι οι ΟΤΑ θα πρέπει να κάνουν την αποκομιδή απορριμμάτων με ίδια μέσα και ανοίγει διάπλατα το δρόμο στο να δοθεί η καθαριότητα, και όχι μόνο, σε ιδιώτες.

Σε κάθε περίπτωση οι χαμένοι της υπόθεσης θα είναι οι εργαζόμενοι, που θα χάσουν τη δουλειά τους, και οι δημότες που θα κληθούν να "πληρώσουν το μάρμαρο" με νέα χαράτσια».

Το ΕΚ Σάμου καλεί σε συνέχιση του αγώνα ενάντια στις απολύσεις, για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ