ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΑΧΤΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΔΑΣΟΥΣ
«Κρανίου τόπος» τα Κύθηρα
  • Κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, σπίτια, μοναστήρια. Σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» το νησί.
  • Εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τις ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό και μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών

Eurokinissi

Στάχτη έχουν γίνει περισσότερα από 20.000 στρέμματα δάσους στα Κύθηρα, από την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της περασμένης Παρασκευής στην περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου. Το νησί, που έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καιγόταν κυριολεκτικά επί τέσσερις ολόκληρες μέρες εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε μέσα, προσωπικό αλλά και μέτρα πρόληψης, κάτι για το οποίο έχουν τεράστιες ευθύνες όλες οι αστικές κυβερνήσεις και βεβαίως η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής, σύμφωνα με μαρτυρίες, έχει καεί περίπου το 8% της έκτασης του νησιού, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι καταστράφηκε το 1/3 των δασικών εκτάσεων.

Από χτες το μεσημέρι η κατάσταση είχε βελτιωθεί αισθητά, ωστόσο, τώρα, αυτό που φοβούνται οι κάτοικοι του νησιού είναι το ότι το νησί είναι ανοχύρωτο μπροστά στις πρώτες βροχές, ζητώντας να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα. Η συγκεκριμένη φωτιά είναι μια από τις μεγαλύτερες της φετινής περιόδου. Για την κατάσβεσή της εξακολουθούσαν να επιχειρούν στα Κύθηρα 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

Το χρονικό της φωτιάς

Η φωτιά ξέσπασε στις 10.45 το πρωί της Παρασκευής. Παρά το γεγονός ότι είχε ήδη προκαλέσει μεγάλες ζημιές, η ολονύχτια μάχη με τις φλόγες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί η κατάσταση το πρωί του Σαββάτου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν ενισχυθεί με πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων από τη 2η ΕΜΑΚ, ενώ κάποια στιγμή αποχώρησαν τα εναέρια μέσα, που είχαν επιχειρήσει με το πρώτο φως της μέρας. Ομως, το Σάββατο το απόγευμα οι δυνατοί άνεμοι αναζωπύρωσαν τις εστίες στην περιοχή Πιτσινάδες του Μυλοποτάμου και δημιουργήθηκε ένας πύρινος εφιάλτης σε όλο το νησί. Οι φλόγες πλησίασαν οικισμούς που βρίσκονται στην περιοχή. Πιο κοντά έφτασαν στον οικισμό Αραίοι, ο οποίος, όπως και ο Μυλοπόταμος, εκκενώθηκε προληπτικά. Ο δήμαρχος υποστήριξε πως «χάθηκε πολύτιμος χρόνος» εξαιτίας «προβλημάτων συντονισμού» για τα εναέρια μέσα. Απαντώντας, η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Στ. Μαλλίρη, ανέφερε πως τα εναέρια μέσα δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στο αεροδρόμιο των Κυθήρων, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού. «Ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αλλά σε διάφορα αεροδρόμια, ανάλογα με τον τύπο τους», τόνισε. Σημειώνεται ακόμα ότι αργά το βράδυ του Σαββάτου ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Eurokinissi

Την Κυριακή συνεχίστηκε η μάχη των δυνάμεων της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή εθελοντών για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά. Εκκενώθηκε προληπτικά το μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στα Κύθηρα είχαν ενισχυθεί από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν μέχρι τις 19.30 - 19.45 το μέτωπο της φωτιάς επεκτεινόταν από τα Μυρτίδια και κατευθυνόταν νότια - νοτιοδυτικά προς τον όρμο Βάνη. Ενα άλλο μικρό μέτωπο που προκαλούσε συνεχείς αναζωπυρώσεις ήταν στην περιοχή Δόκανα κοντά στο Μυλοπόταμο. Το κυρίως μέτωπο ήταν στα Μυρτίδια, όπου επικεντρώνονταν και οι προσπάθειες πυρόσβεσης.

Τι σημαίνει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Η κήρυξη μιας περιοχής σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σημαίνει ότι η γενική κατεύθυνση προβλέπει την εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης του προβλήματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση της καταστροφικής πυρκαγιάς, τη βοήθεια της κρατικής μηχανής και τη διάθεση κονδυλίων, κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συντονίζει το δυναμικό, τις υπηρεσίες και τους φορείς που αναλαμβάνουν δράση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενώ γίνεται κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.

Στο δυναμικό και στα μέσα Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνονται: Στελέχη Πολιτικής Προστασίας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στα οποία ανατίθενται η επίβλεψη εκπόνησης και εφαρμογής των σχεδίων, προγραμμάτων και μέτρων Πολιτικής Προστασίας καθώς και ο συντονισμός των αναγκαίων ενεργειών. Το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών, οι υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, που είναι υπεύθυνες σε επιχειρησιακό επίπεδο για τις επιμέρους δράσεις Πολιτικής Προστασίας και κυρίως για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστροφών (όπως Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Ενοπλες Δυνάμεις, ΟΑΣΠ, υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΜΥ). Οι εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και οι ειδικευμένοι εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που εντάσσονται στο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναλαμβάνουν την υποστήριξη σχεδίων και δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης, καθώς και δράσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναδεικνύονται με τραγικό τρόπο οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την καταστροφική πυρκαγιά στα Κύθηρα:

«Οι μεγάλες καταστροφές στα Κύθηρα, ειδικά στις δασικές εκτάσεις και τις αγροτικές καλλιέργειες, αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, που διατηρούν τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και αφήνουν παντελώς απροστάτευτα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες.

Το ΚΚΕ απαιτεί από τις αρμόδιες κρατικές και τοπικές αρχές να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την οριστική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα και πολύ περισσότερο για την αποτροπή εκδήλωσης νέων το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα.

Κάθε κομμάτι καμένου δάσους να κηρυχθεί αναδασωτέο, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αλλαγές στη χρήση γης. Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν από το κράτος στο 100%, σε εισόδημα και υποδομές, οι πληγέντες».

Κάηκαν 65.000 στρέμματα δάσους σε τρεις μήνες!

Περίπου 65.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων έχουν καταστραφεί στις οχτώ μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί το τελευταίο τρίμηνο στη χώρα μας, με τον συνυπολογισμό των περίπου 20.000 - 25.000 στρεμμάτων των καμένων εκτάσεων από την τετραήμερη δασική πυρκαγιά στα Κύθηρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου καταστροφών από δασικές πυρκαγιές EFFIS, η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στη νότια Λακωνία, κοντά στον Κότρωνα, έκαψε συνολικά 23.410 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγες μέρες αργότερα στις Ορθονιές Ζακύνθου αποτέφρωσε 5.090 στρέμματα δασικών και άλλων εκτάσεων, ενώ οι πρόσφατες πυρκαγιές σε Λαγονήσι και Ανάβυσσο κατέκαψαν 4.730 και 2.290 στρέμματα.

Στις Σπέτσες η έκταση που κάηκε στις αρχές Αυγούστου ήταν 1.270 στρέμματα, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 4% της έκτασης του νησιού. Οι πυρκαγιές στην Κω και στην Κέρκυρα αποτέφρωσαν 2.340 και 1.310 στρέμματα δάσους και άλλων εκτάσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ