ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηρθαν οι φονιάδες στη γειτονιά μας, αν δεν ξεσηκωθούμε έρχεται η σειρά μας

Με μια δυναμική συγκέντρωση και πορεία χιλιάδες Αθηναίοι τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, καταγγέλλοντας τις σύγχρονες ιμπεριαλιστικές θηριωδίες στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την πρόθεση των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα σε Τσεχία - Πολωνία

Αποψη από τη συγκέντρωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης
Αποψη από τη συγκέντρωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης
Με ένα ιδιαίτερα μαζικό και δυναμικό σε παλμό συλλαλητήριο, χιλιάδες αγωνιστές της ειρήνης συμμετείχαν στη χτεσινή εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, την οποία διοργάνωσε και φέτος στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Οι χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν στην αγωνιστική εκδήλωση απέδειξαν με τη δυναμική τους παρουσία ότι τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, που εξαπέλυσαν τον πυρηνικό όλεθρο, δε θα ξεχαστούν, όπως δε θα ξεχαστούν τα θύματα του ιμπεριαλισμού όπου Γης.

Η χτεσινή μεγάλη κινητοποίηση της ΕΕΔΥΕ στο κέντρο της Αθήνας είχε όμως και ως σκοπό την καταγγελία των σύγχρονων εγκλημάτων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που εντείνουν την τρομοκρατία σε βάρος των λαών, για την επιβολή των αιματηρών σχεδίων τους και εν τέλει την επιβολή των οικονομικών συμφερόντων του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Η εκδήλωση άνοιξε με μία σύντομη ομιλία από την Ελ. Χαραλάμπους, εκπρόσωπο της Επιτροπής Νεολαίας της ΕΕΔΥΕ, η οποία τόνισε ότι σκοπός των ΗΠΑ με τη ρίψη των πυρηνικών βομβών ήταν πρώτα απ' όλα ο εκφοβισμός ολόκληρης της ανθρωπότητας, ενώ συνέχισε αναφερόμενη στα σύγχρονα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ωστόσο, πρόσθεσε, κινήματα αντίστασης εκδηλώνονται σε κάθε γωνιά της Γης, μέρα με τη μέρα, αυξάνοντας τις ελπίδες των λαών, αποδεικνύοντας ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με απαγγελία ποιημάτων για την ειρήνη από την ηθοποιό Αλεξία Γαβρίλη.

Η πορεία προς το Σύνταγμα
Η πορεία προς το Σύνταγμα
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Β. Μαχαίρας, ο οποίος επισήμανε στην έναρξη της ομιλίας του ότι αν η συμμετοχή όλων στις εκδηλώσεις μνήμης για το πυρηνικό ολοκαύτωμα είναι αυτονόητο καθήκον, αντιστοίχως επιβεβλημένη είναι η αγωνιστική αντίδραση όλων ενάντια στη διαρκή καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας, έτσι όπως τη ζήσαμε για μία ακόμη χρονιά το φετινό καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ υπογράμμισε ότι οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι δεν είναι απλώς επετειακού χαρακτήρα. Εχουν σκοπό, φυσικά, την απόδοση φόρου τιμής στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος, ταυτόχρονα όμως είναι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που απαιτούν την εξάλειψη κάθε όπλου μαζικής καταστροφής από τον πλανήτη. Αναφέρθηκε ακόμη στα σημερινά εγκλήματα που διαπράττει ο ιμπεριαλισμός σε ολόκληρη τη Γη, προκαλώντας καθημερινά εκατόμβες θυμάτων, στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, στα Βαλκάνια και αλλού.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ζήτημα της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ, που σκοπεύουν να εγκαταστήσουν στα εδάφη της Πολωνίας και της Τσεχίας, δήθεν για αμυντικούς σκοπούς, στην πραγματικότητα, όμως, εγκαθίσταται με σκοπό τον εκφοβισμό των κρατών εκείνων που θεωρούν εχθρούς των συμφερόντων τους. Μία τέτοια εξέλιξη, πρόσθεσε ο Β. Μαχαίρας, θα ήταν ιδιαίτερα αρνητική για τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου, διότι θα σπρώξει και άλλα κράτη να αυξήσουν τους εξοπλισμούς τους και να αναπτύξουν ανάλογα οπλικά συστήματα, με αποτέλεσμα να απειλείται ολόκληρη η Ευρώπη να μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο.

Ο Ευάγγελος Μαχαίρας
Ο Ευάγγελος Μαχαίρας
Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ έκλεισε την ομιλία του καλώντας τους παραβρισκόμενους να εντείνουν τις προσπάθειές τους και τους αγώνες τους, ώστε να μαζικοποιηθεί το φιλειρηνικό κίνημα, να αυξήσει τις δυνάμεις του, ώστε από καλύτερες θέσεις και με περισσότερες δυνάμεις να αντιστέκεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Μετά το τέλος της ομιλίας του, αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Οι συγκεντρωμένοι στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διά μέσου της Αρεοπαγίτου, πέρασαν μπροστά από το σταθμό του Θησείου, και διέσχισαν την Ερμού για να καταλήξουν στην πλατεία Συντάγματος, όπου και ήταν ο τελικός προορισμός τους. Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής δεν έπαψαν να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στέλνοντας το μήνυμα σε όλους τους περαστικούς που παρακολουθούσαν την πορεία: «Ηρθαν οι φονιάδες στη γειτονιά μας, αν δεν ξεσηκωθούμε έρχεται η σειρά μας».

Στη χτεσινή εκδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπείες της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΟΚΑ, του Συνδέσμου Ελλήνων Ηθοποιών, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ.ά.

Κυκλοφόρησαν οι «Δρόμοι της Ειρήνης»

Κυκλοφόρησαν οι «Δρόμοι της Ειρήνης», το περιοδικό της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με πλούσια ύλη για το 15ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, για την 28η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, για τα συμπεράσματα από τη συνάντηση του ΠΣΕ για το συντονισμό των κινημάτων Ειρήνης της Ευρώπης. Ακόμα, άρθρα για την επίσκεψη Μπερνς στην Αθήνα και την περιοδεία Μπους στα Βαλκάνια, για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο κουρδικό ζήτημα, για την «αντιπυραυλική άμυνα» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και λοιπών προθύμων, για τη Μέση Ανατολή, για τα εκτεταμένα βασανιστήρια στο Ισραήλ σε βάρος ύποπτων Παλαιστινίων, για τις γαλλικές εκλογές.

Επιπλέον, μικρά διεθνή νέα, ο «χάρτης» των αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, στη «σκιά» της Νέας Περάμου, κραυγή αγωνίας από ένα παιδί, τα δικά μας Γκουαντανάμο και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα από τη δραστηριότητα του κινήματος Ειρήνης και όχι μόνο.

ΚΑΒΑΛΑ
Αύριο η κινητοποίηση

Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση μπροστά στο Λιμεναρχείο Καβάλας διοργανώνει αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας, με αφορμή τη συμπλήρωση 62 χρόνων από το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Μετά τη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί Λαμπαδηδρομία στους παραλιακούς δρόμους της Καβάλας.

Εκδηλώσεις του 33ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο του 33ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής προφεστιβαλικές εκδηλώσεις:

  • Την Παρασκευή 10 του Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, στα Παλαιά Ρούματα, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο Δημοκρατικό Στρατό και στις μάχες στο Νομό Χανίων.
  • To Σάββατο 11 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο λιμάνι της Μύρινας, στη Λήμνο.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ