ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Μετρούν πληγές όπως πέρυσι...

Δίκελλα, Μάκρη, Μεσήμβρια. Οι κάτοικοι δίνουν μάχη με τα νερά και τις λάσπες. Παλεύουν να σώσουν το βιος τους που πλημμύρισε κάτω από τόνους νερού. Μετρούν τις πληγές που άνοιξε η εγκληματική αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν δεκαετίες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική που μόνο στα λόγια σχεδιάζει και υλοποιεί την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού, ενώ αντίθετα ενθαρρύνει την καταστροφή των ελεύθερων χώρων, το μπάζωμα των ρεμάτων, συμβάλλοντας έτσι στη μεγιστοποίηση των επιπτώσεων από την κακοκαιρία, μικρής ή μεγάλης έντασης.

Από χτες, κλιμάκιο μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ), ξεκίνησε την καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και άλλα κτίρια. Ηδη οι αγρότες, επαγγελματίες άρχισαν να υποβάλλουν αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας για να καταγραφούν οι ζημιές στις επιχειρήσεις και τις αγροτικές καλλιέργειες.

Οι κάτοικοι και τα συνεργεία της Νομαρχίας και του Δήμου συνεχίζουν την απάντληση υδάτων από τα υπόγεια, καθαρίζουν δρόμους, αυλές. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες προσωρινής αποκατάστασης στις δύο γέφυρες που υπέστησαν ζημιές, οι κεντρικοί δρόμοι στους τρεις οικισμούς καθαρίστηκαν, ενώ μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένεται να αποκατασταθεί η κυκλοφορία και στην παραλιακή οδό που κόπηκε στα δύο. Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που υπέστη η γραμμή του ΟΣΕ στο τμήμα Κομοτηνή - Αλεξανδρούπολη.

Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση τα μέτρα ενίσχυσης προς τους πληγέντες. Ομως, οι κάτοικοι του Εβρου έχουν αποκτήσει εμπειρία από την «απλόχερη» αρωγή του κράτους είτε κυβέρνηση είναι η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη περιμένουν να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού. Ενας χρόνος πέρασε από τις περσινές καταστροφικές πλημμύρες από την υπερχείλιση του ποταμού Εβρου, και τα μόνα έργα που υλοποιήθηκαν ήταν η συντήρηση και αποκατάσταση των αναχωμάτων και η τοποθέτηση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την αύξηση της στάθμης των υδάτων. Τώρα σχεδιάζεται να προχωρήσει ο καθαρισμός των ρεμάτων με τη χρηματοδότηση ύψους 9 εκ. ευρώ που θα εκταμιευτούν από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ. Για μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης δε γίνεται καν συζήτηση.

Αντιμέτωποι με νέο κίνδυνο

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι του Εβρου βρίσκονται αντιμέτωποι με νέο κίνδυνο πλημμύρας από ενδεχόμενη υπερχείλιση των ποταμών Εβρου και Αρδα. Το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Υδρολογίας της Βουλγαρίας προειδοποιεί για σημαντική αύξηση της στάθμης των ποταμών, που πηγάζουν από τη χώρα και εκβάλλουν από ελληνικό έδαφος, ως συνέπεια των καταρρακτωδών βροχών στα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Πάντως, μέχρι και χτες το βράδυ δεν ανακοινώθηκε ανησυχητική αύξηση των υδάτων στους ποταμούς. Αντίθετα, οι αρμόδιοι του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Εβρου δήλωναν πως η στάθμη του νερού στον ποταμό Εβρο παρέμενε ιδιαίτερα χαμηλή, περίπου στο ένα μέτρο, με όριο επιφυλακής τα 4,70.

Ολική αποζημίωση και αποκατάσταση των ρεμάτων

Σε ένα αόριστο ευχολόγιο, ώστε η κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα από τις πλημμύρες στους οικισμούς Δίκελλα, Μάκρη, και Μεσήμβρια του Δήμου Αλεξανδρούπολης, επιδόθηκαν η διοίκηση (ΠΑΣΟΚ) του Δήμου και η μείζονα αντιπολίτευση (ΝΔ) στη διάρκεια του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ. Ούτε μια κουβέντα αυτοκριτικής δε βρήκαν να πουν για το έγκλημα που έχουν διαπράξει και οι δύο με την ενεργή συμμετοχή τους στο μπάζωμα των ρεμάτων. Και η σημερινή διοίκηση (ΠΑΣΟΚ) και η προηγούμενη (ΝΔ) «έχτισαν» την ανάπτυξη, ασφαλτοστρώνοντας τα ρέματα για να κάνουν δρόμους, ενθάρρυναν την καταπάτηση και το μπάζωμα ρεμάτων από ιδιώτες. Ακόμη και το γήπεδο της Μάκρης το έχτισαν σε σημείο που ουσιαστικά κλείνει δύο ρέματα.

Αυτές τις ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τις γενικότερες πολιτικές ευθύνες της Νομαρχίας και των κυβερνήσεων για την έλλειψη υποδομών, αποκάλυψε στην τοποθέτησή του ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Δημοτικής Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΗΔΑΣ) Σάββας Δευτεραίος. Επίσης, ζήτησε ολική αποζημίωση των πληγέντων, άμεση αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών και την κατασκευή σύγχρονων που αφορούν στην οδοποιία και στην αντιπλημμυρική προστασία.

Νέα τροπή στην υπόθεση της αιματηρής καταδίωξης

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του ταχύπλοου, που το βράδυ της Κυριακής καταδιώχτηκε από σκάφος του Λιμενικού στη Χίο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί αρχικά ο κυβερνήτης του Δημ. Μακρυγιάννης 48 ετών και να καταλήξει λίγο αργότερα στο νοσοκομείο της Χίου.

Χτες έγινε ιατροδικαστική εξέταση στην Αθήνα και, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, το τραύμα στο αριστερό χέρι του 48χρονου συνέβαλε στο θάνατό του που προήλθε από ισχαιμία ως απότοκης της αιμορραγίας και του ισχυρού σοκ από κάκωση από βλήμα πολεμικού όπλου. Ο ιατροδικαστής Γιάννης Αϊβατίδης επιφυλάχτηκε για τα παθολογικά αίτια, που επικαλέστηκε η διοίκηση του νοσοκομείου Χίου, λέγοντας πως δε διέγνωσε ενεργή καρδιακή νόσο.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Χίου Ιωάννη Ξενάκη, ο 48χρονος έφτασε στο νοσοκομείο στις 11 το βράδυ και αντιμετωπίστηκε από τους γιατρούς της χειρουργικής κλινικής. Αντιμετώπιζε βαρύ τραυματισμό στο χέρι και επιφανειακό τραύμα στην αριστερή κοιλιακή χώρα. Αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ο 48χρονος, σύμφωνα με τον διοικητή, ήταν σε θέση να κινείται στο διάδρομο. Δεκαπέντε λεπτά πριν τις 4 τα ξημερώματα, ο Δ. Μακρυγιάννης σωριάστηκε στο διάδρομο του νοσοκομείου και εξέπνευσε στις 4.10 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Από το ΥΕΝ, διατάχτηκε ΕΔΕ, ενώ ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βάρος του λιμενικού που πυροβόλησε. Χτες, σε δηλώσεις τους, οι δύο συλληφθέντες επιβάτες του ταχύπλοου Θεμ. Μύαρης και Χρήστος Δανιήλ, όπως και ο συνήγορος υπεράσπισής τους Σπ. Ρομποτής, κατήγγειλαν πως οι ίδιοι δεν αντιλήφθηκαν το σκάφος του Λιμενικού και πως δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από τους λιμενικούς. Από την πλευρά του, το ΥΕΝ, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε πως το σκάφος του Λιμενικού έκανε προειδοποιητικό σήμα και πως έριξε στον αέρα προειδοποιητικές βολές, αλλά ο χειριστής του ταχύπλοου προσπάθησε να διαφύγει με ελιγμούς.

Πυρκαγιά στο Αιτωλικό

Αλλη μια δασική έκταση, αυτή τη φορά στο Αιτωλικό, κατέκαιγαν οι φλόγες από πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 3 χτες το μεσημέρι. Οι κάτοικοι του χωριού Σταμνά, του δήμου Αιτωλικού στην Αιτωλοακαρνανία, έβλεπαν μέχρι αργά το βράδυ, το βουνό απέναντι από τον οικισμό τους, να καίγεται, χωρίς οι φλόγες να εμποδίζονται από την προσπάθεια των πυροσβεστών να την κατασβέσουν. Σύμμαχος, για άλλη μία φορά, οι δυνατοί άνεμοι και μόνη ελπίδα για να τη θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο ήταν τα εναέρια μέσα.

Στο μεταξύ, υπό έλεγχο παραμένει η πυρκαγιά στον Ανω Πλάτανο του δήμου Ακράτας, που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας. Παράλληλα, πυρκαγιά η οποία τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, ξέσπασε στις 4 το απόγευμα στο ρέμα Χελιδονούς, στην Κηφισιά. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε σε οικοπεδικό χώρο και τα δύο οχήματα που βρέθηκαν στο σημείο, την έσβησαν πριν εξαπλωθεί.

Μηνύσεις στο Ελληνικό

Τη βιομηχανία μηνύσεων που έχει «ανοίξει» η εταιρεία Ποσειδών - Πετροκλάμπ ΕΠΕ (σ.σ. διαχειρίζεται την παραλία του Αγίου Κοσμά) κατά δημοτικών συμβούλων, υπαλλήλων του δήμου και κατοίκων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Ελληνικού. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αυτή η στάση της εταιρείας γίνεται «με πλάτη την απόφαση του Περιφερειάρχη, Χ. Μανιάτη, με την οποία ακυρώθηκαν οι αποφάσεις ανάκλησης των αδειών λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης στην παραλία». Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, «μέσα σε δύο 24ωρα δημοτικός υπάλληλος μηνύθηκε και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα δύο φορές, ενώ δε συνέβη το ίδιο με εκπρόσωπο της εταιρείας του επιχειρηματία Ρέστη, ο οποίος αν και μηνύθηκε για αυτοδικία από τον δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη όχι μόνο δεν κρατήθηκε στο αστυνομικό τμήμα αλλά με εντολή του εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ