ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΑΑΝ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Κινητοποίηση για τους απαράδεκτους αποκλεισμούς

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η ΚΝΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) στη Νέα Ιωνία πραγματοποιούν αύριο, Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και η Επιτροπή Νέων Αναπήρων. Αντιδρούν με αυτό τον τρόπο στην παράτυπη απόρριψη συνδικαλιστή σπουδαστή με αναπηρία στις εξετάσεις των σπουδαστών του ειδικού ΙΕΚ Τυφλών Τηλεφωνητών ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ (παράρτημα Ν. Σμύρνης), αλλά και στη διόγκωση της ανεργίας των αναπήρων.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση απευθύνει στους νέους εργαζόμενους, ανέργους, αναπήρους, σπουδαστές, φοιτητές με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. H KNE καταδικάζει τα φαινόμενα παραβιάσεων των νόμων που διέπουν τις εξετάσεις πιστοποίησης του ΟΕΕΚ για τους σπουδαστές του Ειδικού ΙΕΚ Τυφλών Τηλεφωνητών ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ. «Είναι απαράδεκτο -υπογραμμίζει - τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός πρόσληψης τυφλών τηλεφωνητών, να κρατούνται σε ομηρία οι σπουδαστές του συγκεκριμένου ΙΕΚ, αφού τρεις μήνες μετά τις εξετάσεις δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα, με συνέπεια να κινδυνεύουν να αποκλειστούν από το διαγωνισμό».

«Τέτοιες πρακτικές είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που διογκώνουν την ανεργία των αναπήρων. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να αποποιηθεί των ευθυνών της ούτε με τις προεκλογικές παροχές δωρεάν αποκωδικοποιητών σε ΑμεΑ», τονίζεται στην ανακοίνωση. Ακόμα, καταδικάζεται η αυταρχική και παράτυπη μέθοδος αποκλεισμού από τις εξετάσεις του σπουδαστή Γιάννη Μελέτση, συνδικαλιστή και μέλους της ΚΝΕ, ως τιμωρία για την πρωτοπόρα πολιτική και συνδικαλιστική του δράση στη σχολή.

Μετά από αυτά το ΚΣ της ΚΝΕ καλεί τους ΑμεΑ, τους φοιτητές, σπουδαστές και ανέργους να παλέψουν για πιστοποίηση σε όλους τους σπουδαστές, δημόσια και δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση για όλους τους σπουδαστές. Ακόμα για κατάργηση των διδάκτρων, για δουλιά μόνιμη και σταθερή, με δικαιώματα για όλους τους νέους.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Να σταματήσει το χαράτσωμα των μεταναστών

Στις υπηρεσίες του Δήμου Αθήνας, όπου κάθε ζευγάρι αλλοδαπών καταβάλλει εξακόσια ευρώ για να ανανεώσει τις άδειες παραμονής, βρέθηκαν χτες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Μετανάστες έξω από το ΚΕΠ στην Ψαρών, περιμένουν να καταβάλλουν το χαράτσι και να καταθέσουν την αίτηση για ανανέωση της άδειας παραμονής
Μετανάστες έξω από το ΚΕΠ στην Ψαρών, περιμένουν να καταβάλλουν το χαράτσι και να καταθέσουν την αίτηση για ανανέωση της άδειας παραμονής
Παράσταση διαμαρτυρίας στις υπηρεσίες του δήμου για να καταργηθεί το χαράτσωμα των μεταναστών πραγματοποίησαν χτες η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και ταξικά συνδικάτα. Πέρα από την άγρια εργοδοτική εκμετάλλευση που υφίστανται ως συνέπεια της αντιμεταναστευτικής πολιτικής των ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που μένουν στη χώρα μας υποχρεώνονται να πληρώνουν και 300 ευρώ για τη δίχρονη ανανέωση της άδειας παραμονής τους!

Εκτός απ' την οικονομική αιμορραγία που συνεπάγεται αυτό για τις οικογένειές τους, οι μετανάστες πέφτουν στα δίχτυα διαφόρων αετονύχηδων που, πατώντας στο φόβο και την ανασφάλεια που ενισχύει στους μετανάστες η κυρίαρχη πολιτική, προσφέρουν νομικές υπηρεσίες έναντι αδράς αμοιβής...

Κατά τη χτεσινή διαμαρτυρία, όλοι οι αρμόδιοι είχαν φροντίσει να απουσιάζουν από τις υπηρεσίες του δήμου. Η αντιπροσωπεία των ταξικών συνδικάτων ζήτησε την άμεση παρέμβαση του δήμου ώστε ν' απεγκλωβιστούν οι οικογένειες των μεταναστών απ' το χαράτσι που ισοδυναμεί με δέκα μεροκάματα (σύμφωνα με το κατώτερο που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ)!

Σε συνάντηση που είχαν με τη διευθύντρια του ΚΕΠ της οδού Ψαρών (όπου οι μετανάστες καταθέτουν σχετικές αιτήσεις), οι ταξικές δυνάμεις υπογράμμισαν μάλιστα την ανάγκη, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στους δήμους να ασκήσουν πίεση στην παραπάνω κατεύθυνση, αφού μπορούν να κατανοήσουν «τι σημαίνει να παίρνεις 650 ευρώ μισθό και να πληρώνεις τέτοιο χαράτσι».

Η διευθύντρια απάντησε ότι ο δήμος εφαρμόζει νόμους της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας το ρόλο που έχουν αναλάβει οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως ιμάντες εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής που σχεδιάζεται κεντρικά, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Απ' την άλλη μεριά οι μετανάστες βιώνουν όλο και περισσότερα αδιέξοδα, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής: «Για κάνε το λογαριασμό, βγαίνει; Δε βγαίνει... Ζητάνε εξακόσια ευρώ για δύο χρόνια, κι ο άνδρας μου παίρνει 800 ευρώ μισθό», σημείωσε στο «Ρ» μια μετανάστρια. Οπως πρόσθεσε, γέννησε πρόσφατα και δε δουλεύει, ενώ ο μισθός που παίρνει ο άνδρας της ως βοηθός υδραυλικού, δε φτάνει για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες της οικογένειας, πόσο μάλλον για να πληρώνουν κάθε τόσο εκατοντάδες ευρώ για να πάρουν ένα χαρτί.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Επιμένει στην παράνομη και εκδικητική απόλυση

Η «πράσινη» διοίκηση του Δήμου προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαλλαγεί από τη δράση συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ

Ακυρη έκρινε την απόλυση του Βασίλη Μάντζιου, συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και αναπληρωτή Γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή του άρθρου 15 όπου προσέφυγε η «πράσινη» διοίκηση του Δήμου Αγίου Παύλου, ψάχνοντας να δικαιολογήσει την παράνομη απόλυσή του (Μάρτης 2007) από τη Δημοτική Επιχείρηση όπου δούλευε για 8 χρόνια με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Παρά το νέο «άδειασμα», ο εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ Δήμαρχος Ν. Βαρσάμης αρνείται να ανακαλέσει την απόλυση και δείχνει το δρόμο για τα δικαστήρια. Με την πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος του Β. Μάντζιου αποκαλύπτεται το «κοινωνικό» και «φιλεργατικό» κράτος που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει το «κράτος της δεξιάς», ενώ τα στελέχη του ασκούν την ίδια κατάπτυστη πολιτική διώξεων και αυταρχισμού.

Ο δήμαρχος Αγίου Παύλου Ν. Βαρσάμης αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση. Η πρώτη του δουλιά με την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν να μεθοδεύσει τη δίωξη του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, με το πρόσχημα ότι δεν ασκούσε καλά τα καθήκοντά του κατά την προηγούμενη διοίκηση. Από τον Ιούνη, η Επιθεώρηση Εργασίας, όπου προσέφυγε ο Β. Μάντζιος, ζήτησε την άμεση ανάκληση της απόλυσής του κρίνοντάς την παράνομη. Τότε, η Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Αγίου Παύλου γνωστοποίησε ότι αναστέλλει προσωρινά την απόφαση απόλυσης, με σκοπό να προσφύγει στην επιτροπή του άρθρου 15, όμως αρνείται την αποδοχή των εργασιών του εργαζόμενου. Σήμερα, παρά την απόφαση της επιτροπής του άρθρου 15, η Διοίκηση επιμένει στην απόλυση.

Χτες, στελέχη του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον ΓΓ του ΕΚΘ Σ. Ζαριανόπουλο και τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης Σ. Παπανικολάου, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμαρχο και απαίτησαν να ανακαλέσει την παράνομη απόλυση του συνδικαλιστή. Επίσης, ξεκαθάρισαν πως αγωνιστικά θα σπάσουν τον αυταρχισμό της διοίκησης και εξαντλώντας κάθε μέσο, θα επιβάλλουν τελικά την επιστροφή του Β. Μάντζιου στην εργασία.

Τραυματίστηκε εργάτης

Τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου είχε σαν συνέπεια η εντατικοποίηση της δουλιάς στο εργοστάσιο της επιχείρησης «Πετζετάκης» (κατασκευάζει σωλήνες) στη Θήβα. Στην προσπάθειά του να ξεμπλοκάρει ένα από τα σιλό του εργοστασίου, το χέρι του εργαζόμενου (τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας) εγκλωβίστηκε σε έμβολο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Θήβας, όπου και του έγιναν ράμματα στο τραύμα.

Οι συνάδελφοί του καταγγέλλουν μεγάλη εντατικοποίηση της δουλιάς και απασχόληση των εργαζομένων σε ειδικότητες άσχετες με το αντικείμενό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εργάτης που τραυματίστηκε είχε ειδικότητα χειριστή κλαρκ, στάλθηκε όμως σε δουλιά που καμιά σχέση δεν είχε με το αντικείμενό του.

Διαμαρτυρία για τους συμβασιούχους

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στον εμπαιγμό που υφίστανται οι χιλιάδες συμβασιούχοι από την κυβέρνηση πραγματοποιούν αύριο, στις 10 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, το Συντονιστικό των ΟΤΑ και 11 κλαδικά συνδικάτα της Αθήνας, απαιτώντας τη μονιμοποίηση όλων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα συνδικάτα Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων, Μετάλλου, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Επισιτισμού, Ιδιωτικών Κλινικών, Λογιστών, Τροφίμων, Ηλεκτρολόγων και Φαρμάκου Αθήνας, καταγγέλλουν την πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης για μοριοδότηση, με την οποία εξακολουθεί να κοροϊδεύει τους συμβασιούχους, ξεκαθαρίζοντας ότι «το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ