ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ασυμβίβαστη πάλη για τα δικαιώματα των νέων

Στο Κηποθέατρο της πόλης έστησαν τη δική τους κόκκινη γιορτή οι νέοι κομμουνιστές, το περασμένο Σαββατόβραδο

Στην ακριτική Θράκη οι νέοι κομμουνιστές δίνουν το δυναμικό τους «παρών» και τον καθημερινό τους αγώνα. Και όπως ξέρουν να αγωνίζονται, ξέρουν και να τραγουδούν και να διασκεδάζουν. Ετσι το Σάββατο το βράδυ οι νέοι κομμουνιστές στην Αλεξανδρούπολη έστησαν τη δική τους «γιορτή», στο Κηποθέατρο Εγνατία, στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Ο χώρος «στολισμένος» με πανό και ταμπλό αφιερωμένα σε όλα αυτά που απασχολούν τους νέους ανθρώπους: Ειρήνη, Παιδεία, Ανεργία - Εργασιακές σχέσεις, Ναρκωτικά.

Την εκδήλωση «άνοιξε» η Εύα Βλισίδου, μέλος της Οργάνωσης Αλεξανδρούπολης η οποία κάλεσε τους νέους σε ασυμβίβαστη πάλη για ό,τι μας ανήκει.

«Αν και βρισκόμαστε σε περίοδο καλοκαιριού η κυβέρνηση δεν πάει διακοπές, δουλεύει και μάλιστα δουλεύει με στόχο και σκοπό», είπε στη συνέχεια ο Λάζαρος Μπάμπας, γραμματέας του ΝΣ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ για να προσθέσει: «Η πολιτική και οι επιλογές της δεν αποτελούν κάποιο λάθος, κάποια άτυχη στιγμή λόγω άγνοιας. Είναι συνειδητές επιλογές με ένα και μοναδικό στόχο. Να προστατέψουν ακόμα περισσότερο τα υπερκέρδη των αφεντικών τους. Να υποτάξει κάθε άλλη φωνή, κάθε λαϊκή αντίδραση που αμφισβητεί τους μονόδρομους της ΟΝΕ και της ΝΑΤΟικής εξάρτησης. Να δημιουργήσει τον καινούριο τύπο ανθρώπου, αυτόν του καταρτίσιμου, απασχολήσιμου, ασφαλίσιμου, αναλώσιμου. Του ανθρώπου που θα έχει μάθει και συνηθίσει μόνο στο "μάλιστα" και "διατάξτε"».

Αναφέρθηκε επίσης στα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις, μέτρα που όπως υπογράμμισε, βάζουν στο στόχαστρο το 8ωρο, την κοινωνική ασφάλιση, τον πυρήνα δηλαδή των κατακτήσεων της εργατικής τάξης αλλά και στα οξυμένα προβλήματα στον χώρο της παιδείας.

«Υπάρχει λύση, διέξοδος. Υπάρχει προοπτική και ακριβώς γι' αυτή την προοπτική σάς καλούμε να συμβάλλετε, να ενώσετε τις φωνές σας και τις δυνάμεις σας με τις φωνές και τις δυνάμεις των κομμουνιστών. Ελάτε μαζί μας, με την ΚΝΕ που ξέρει και να τραγουδά και να αγωνίζεται στο πλάι του Κόμματός μας, του τιμημένου ΚΚΕ, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση», κάλεσε.

Στη συνέχεια οι νέοι και νέες τραγούδησαν μαζί με το ροκ συγκρότημα «The ansewer» και χόρεψαν μέχρι αργά το βράδυ συντροφιά με ρεμπέτικη κομπανία.

6ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΘΗΝΩΝ
Ρατσισμός του προέδρου σε βάρος νηπίων!
  • Ζήτησε να μην παίρνει παιδιά αλλοδαπών ο παιδικός σταθμός, για να φτάσουν οι θέσεις για τους Ελληνες εργαζόμενους
  • Αδικη απόρριψη αίτηση μητέρας από σταθμό του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών

Με επίδειξη αυταρχισμού και εκδηλώσεις ρατσισμού, επιχείρησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ελλείψεων θέσεων στον 32ο Παιδικό Σταθμό της οδού Κυκλάδων ο πρόεδρος του 6ου Διαμερισματικού Συμβουλίου, Κ. Λαγός.

Το θέμα έφερε για συζήτηση στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 17.7.2000 η Βέρα Γιωτοπούλου, μέλος του ΔΣ του Βρεφοκομείου. Οπως, λοιπόν, κατήγγειλε η η Β. Γιωτοπούλου, ο Κ. Λαγός προσήλθε στην Επιτροπή Επιλογής των παιδιών, κρατώντας μια κατάσταση με ονόματα παιδιών που είχαν υποβάλει αίτηση εγγραφής στον 32ο Παιδικό Σταθμό και απαιτούσε να συμπεριληφθούν στην κατάσταση έγκρισης εγγραφής, ανεξαρτήτως εισοδήματος και κανονισμού των Παιδικών Σταθμών. Οπως ανέφερε, μάλιστα, η Βέρα Γιωτοπούλου, ο Κ. Λαγός πίεζε με αυταρχικό τρόπο την υπεύθυνη του 32ου Παιδικού Σταθμού να δεχτεί υπεράριθμα παιδιά σε δύο τμήματα και αμφισβητούσε τον κανονισμό του ΔΣ ως προς την προτεραιότητα των παιδιών ανύπανδρων μητέρων και την κατάταξή τους ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα.

Κι όταν οι υπάλληλοι του είπαν ότι οι θέσεις για παιδιά δε φτάνουν και να εισηγηθεί στο δήμαρχο Αθηναίων τη δημιουργία νέων σταθμών, ο Κ. Λαγός βρήκε τη λύση στο ρατσισμό, λέγοντας να μην εγγράφονται τα παιδιά των αλλοδαπών που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Το ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, με ομόφωνη απόφασή του, καταδίκασε την απαράδεκτη συμπεριφορά του προέδρου του 6ου Διαμερίσματος.

Την ανάρμοστη συμπεριφορά του προέδρου του 6ου Διαμερίσματος κατήγγειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Λεων. Αυδής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Ο Λεων. Αυδής ανέγνωσε αποσπάσματα της απόφασης του ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου που καταδίκαζε τον Κ. Λαγό και επισήμανε ότι αυτή την ανεπίτρεπτη συμπεριφορά του προέδρου πρέπει να την καταδικάσει και το δημοτικό συμβούλιο.

Ομως, δημοτικοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στην παράταξη του Δ. Αβραμόπουλου διαφώνησαν, γιατί, όπως ισχυρίστηκαν, ο Κ. Λαγός δεν ήταν παρών για να εκθέσει τις απόψεις του, τη στιγμή που ήξεραν ότι ήταν παρών στην αίθουσα και, όπως τους είπε ο Λεων. Αυδής, έφυγε, όταν άρχισε να αναφέρεται στο περιστατικό.

Αδικη απόρριψη αίτησης

Ερωτηματικά, όμως, προκαλεί και η απόρριψη της αίτησης εγγραφής των παιδιών της Ζ. Γκενόγλου, από τον 26ο Παιδικό Σταθμό Αθήνας, με το σκεπτικό πως η μητέρα δεν εργάζεται, όπως η ίδια καταγγέλλει, αν και από το 1996 δεχόταν τη σχετική έγκριση. Οι υπεύθυνοι του Σταθμού γνώριζαν πως η μητέρα εργάζεται με οχτάμηνες συμβάσεις. Ετσι, ενώ κατά την εξέταση των αιτήσεων στις 14-7-2000 η μητέρα ήταν στο Ταμείο Ανεργίας του ΟΑΕΔ, στις 17 του ίδιου μήνα υπέγραψε νέα σύμβαση εργασίας.

Το θέμα παραπέμφθηκε στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εξέτασης.

Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Συνεχίζει το ταξίδι του το 26ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε πόλεις, χωριά, νησιά και γειτονιές σε όλη την Ελλάδα, μετά τις πετυχημένες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Πειραιά. Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί γι' αυτή τη βδομάδα είναι οι εξής:

  • Σήμερα, Τρίτη 8/8:

- Στο Καστέλι στα Χανιά, στις 8.30 μ.μ. με θέμα «Ξένοι εργάτες».

- Στη Μεσσήνη, στο θεατράκι της πλατείας, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Ενάντια στο ΝΑΤΟ και στη δημιουργία ιμπεριαλιστικής βάσης θανάτου στο αεροδρόμιο Μεσσήνης». Θα τιμηθεί ο αγωνιστής Κώστας Κανελλόπουλος, από την Καλλιρρόη, τιμημένος νεκρός του ΔΣΕ.

  • Την Τρίτη και την Τετάρτη 8 και 9/8, θα πραγματοποιηθεί διήμερο εκδηλώσεων στα Λιμενάρια Θάσου.
  • Την Τετάρτη 9/8:

- Στα Καμίνια στο Ηράκλειο στις 9 μ.μ. με θέμα «Νέοι εργαζόμενοι».

  • Την Πέμπτη 10/8:

- Στην Πύλο, στην κεντρική πλατεία, στις 9 μ.μ. με θέμα: «Οχι στα Ναρκωτικά, είτε σκληρά είτε μαλακά». Θα τιμηθεί ο αγωνιστής Χρ. Κουβελιώτης, από τον Πήδασο, εκτελεσμένος στην Καισαριανή.

- Στο Λιμένα Θάσου

  • Την Παρασκευή 11/8:

- Στην Καλλιράχη Θάσου

  • Το Σάββατο 12/8:

- Στο Κομπότι Αρτας στις 9 μ.μ. με θέμα «Νέοι αγρότες».

- Στη Μάνη, στο μνημείο της Σαϊδόνας, στις 9 μ.μ., αφιερωμένη στην τρίχρονη τιτάνια πάλη της 3ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Θα συμμετάσχει και ο Αριστείδης Καμαρινός, αξιωματικός του ΔΣΕ και της Μεραρχίας Πελοποννήσου. Θα τιμηθεί ο αγωνιστής Κώστας Ξυδέας απ' τη Σαϊδόνα, τιμημένος νεκρός του ΔΣΕ.

- Στον Αγιόκαμπο Λάρισας

- Στα Βασιλικά Εύβοιας, στις 8.30 μ.μ. με θέμα «Ναρκωτικά».

  • Το Σάββατο και την Κυριακή 12-13/8:

- Στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς,στην κεντρική πλατεία, στις 9 μ.μ. αφιερωμένη στη δράση της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας.

  • Την Κυριακή 13/8:

- Στην Αλεξάνδρεια, στον πεζόδρομο, στις 8.30 μ.μ. με θέμα ανεργία και ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο και ομιλητή τον Β. Τασούλα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην Μύρινα Λήμνου, στις 8.30 μ.μ. με θέμα «Εργασιακές σχέσεις και ανεργία». Θα μιλήσει ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην Ανεμώτα Λέσβου, στις 9 μ.μ. με θέμα «Ανεργία».

- Στον Κέφαλο στην Κω, στις 9 μ.μ. αφιερωμένη στην ειρήνη και ιδιαίτερα στο Αιγαίο.

Προσφυγή στο ΣτΕ για απόρριψη από ΔΙΚΑΤΣΑ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε η Αλεξάνδρα - Αριάδνη Βασιλείου, μετά την απορριπτική απόφαση του ΔΙΚΑΤΣΑ για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών της και του διδακτορικού της διπλώματος.

Η Αλ. Βασιλείου σπούδασε Κοινωνική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο των ΗΠΑ.

Μετά τη διδακτορική της διατριβή - που είχε ως θέμα: «Ακου ή πέθανε. Ο τρομοκράτης ως ρόλος» - απευθύνθηκε στο ΔΙΚΑΤΣΑ για αναγνώριση των τίτλων σπουδών της και του διδακτορικού της διπλώματος.

Το ΔΙΚΑΤΣΑ, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, απέρριψε την αίτηση της Α. Α. Βασιλείου, κρίνοντας ότι ο τίτλος σπουδών της δεν είναι ισότιμος με τα ελληνικά ΑΕΙ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η ενδιαφερόμενη προσέφυγε στο ΣτΕ, όχι βέβαια για να... τρομοκρατήσει το ΔΙΚΑΤΣΑ, αλλά για να ακυρωθεί η απόφασή του. Στην ίδια προσφυγή υποστηρίζει ότι το ΔΙΚΑΤΣΑ για τέσσερα ολόκληρα χρόνια δεν είχε ασχοληθεί για την υπόθεσή της και μόνο μετά από οχλήσεις του «Συνηγόρου του Πολίτη» ενδιαφέρθηκε για το θέμα.

Τέλος, η προσφεύγουσα ισχυρίζεται ότι η απορριπτική αιτιολογία του ΔΙΚΑΤΣΑ είναι αόριστη και ανεπίδεκτη δικαστικής εκτίμησης, καθώς το ΔΙΚΑΤΣΑ δεν προέβη σε σύγκριση του τρόπου απόκτησης των τίτλων σπουδών της με τα ελληνικά ΑΕΙ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η προσφεύγουσα είναι απόφοιτος του Τμήματος Γεωργικής Οικονομίας του Γεωργικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο, όπως ισχυρίζεται η ίδια, διδάσκονται και στοιχεία Ψυχολογίας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org