ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Η πολιτική λιτότητας δεν έχει ημερομηνία λήξης

Σφιχτούς προϋπολογισμούς θα έχουμε και τα επόμενα χρόνια, δηλώνει ο Παπαντωνίου, τον οποίο καθόλου δεν απασχολεί το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας, γεγονός που το χαρακτηρίζει ευρωπαϊκό φαινόμενο. Φάρμακο για την ανεργία είναι η επέκταση της μερικής απασχόλησης, το μοίρασμα δηλαδή των υφιστάμενων θέσεων εργασίας

Η λιτότητα θα είναι συνεχής και δεν αφορά μονό το 2001. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτική εφημερίδα, δίνοντας έτσι και το γενικότερο πλαίσιο της εντός ζώνης του ευρώ άσκησης της οικονομικής πολιτικής, η οποία έχει θεσμοθετήσει την εσαεί δημοσιονομική λιτότητα. Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός θεωρεί... απόλυτα φυσιολογικό, ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων να βρίσκεται σήμερα κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ απομυθοποιεί - από τη δική του σκοπιά βέβαια - την εφαρμογή του 35ωρου στη Γαλλία και τις επιπτώσεις που έχει στις πολιτικές απασχόλησης. Αναγνωρίζει επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών κινείται στην κατεύθυνση της αλλαγής στη φορολογία των ακινήτων, ενώ προεξοφλεί ότι οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ θα κινηθούν μέσα στα πλαίσια της οικονομικής πολιτικής που έχουν συμφωνηθεί...

Ειδικότερα, στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο Γ. Παπαντωνίου αναφέρει τα ακόλουθα: Ο προϋπολογισμός του 2001 θα είναι σφιχτός, αλλά όχι μόνο ο προϋπολογισμός του 2001. Οπως υποστηρίζει, «συνεχώς θα έχουμε σφιχτούς προϋπολογισμούς. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε χαλαρούς προϋπολογισμούς. Χαλαρούς είχαμε τις προηγούμενες δεκαετίες και η συνέπεια ήταν να οδηγηθεί η οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Χρέος της κυβέρνησης είναι «να έχει πάντοτε πλεόνασμα για να διατηρεί τον πληθωρισμό χαμηλό και να δημιουργεί ανάπτυξη. Το πλεόνασμα από την άλλη πλευρά μάς δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τα προγράμματα της παιδείας και της υγείας καθώς και τις συντάξεις...». Με άλλα δηλαδή λόγια, μεταφράζει τους στόχους του «προγράμματος σταθερότητας», που επιβάλλει στις κυβερνήσεις να έχουν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, με την επιβολή διαρκούς πολιτικής λιτότητας. Οσο για το πλεόνασμα, αυτό θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη μείωση του δημόσιου χρέους και όχι για την ενίσχυση της υγείας, παιδείας και των συντάξεων, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός.

Ο ίδιος θεωρεί τη διαβίωση ενός σημαντικού τμήματος εργαζομένων κάτω από τα επίπεδα φτώχειας... φυσιολογική, ενώ αποφεύγει να εξηγήσει πειστικά πού οφείλεται η εξάπλωση της φτώχειας μεταξύ των εργαζομένων. Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων ζει σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας, ο υπουργός απαντά ότι «υπάρχουν θύλακοι φτώχειας ακόμα στην Ελλάδα, όπως και σ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι τέτοια φαινόμενα τα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με ελεημοσύνες τύπου ΕΚΑΣ και το δεκαχίλιαρο στους χαμηλόμισθους...

Αρκετά κατατοπιστικός - από τη δική του βέβαια σκοπιά - είναι στο θέμα της εφαρμογής του 35ωρου στην Ελλάδα, έτσι όπως το εννοεί η κυβέρνηση βέβαια. Αναφερόμενος κατ' αρχάς στο «γαλλικό πείραμα» παρατηρεί ότι η μείωση της ανεργίας στη Γαλλία δεν προήλθε από την εφαρμογή του 35ωρου αλλά από την αύξηση της μερικής απασχόλησης, καθώς το 60% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν είναι θέσεις μερικής απασχόλησης. Το ίδιο υποστηρίζει και για την Ισπανία, όπου υιοθετεί την αντιδραστική θέση ότι η μείωση της ανεργίας προήλθε από ένα συνδυασμό ανάπτυξης και ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Οσο για την Ελλάδα, η εφαρμογή του 35ωρου - κατά τον Γ. Παπαντωνίου - θα επιφέρει αύξηση του κόστους εργασίας και απώλεια εργατικών θέσεων. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του σε εθελοντική βάση, ενώ χαρακτηρίζει επικίνδυνη την εφαρμογή του σε γενικευμένη βάση. Με λίγα δηλαδή λόγια, η κυβέρνηση σκέπτεται να αντιμετωπίσει την ανεργία με το μοίρασμα των υφιστάμενων σήμερα θέσεων εργασίας, αυξάνοντας έτσι τη φτώχεια των ήδη εργαζομένων. Οσο για τη γνήσια εφαρμογή του 35ωρου - το οποίο βέβαια δεν είναι πανάκεια για την αντιμετώπιση της ανεργίας σε συνθήκες καπιταλισμού - ούτε λόγος. Πρότυπο η γαλλική εφαρμογή του 35ωρου, που στηρίχτηκε στην επέκταση της μερικής απασχόλησης!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«Πλυντήριο» μεταλλαγμένων

Μετά από πολύμηνο «ξέπλημα» οι μεταλλαγμένοι βαμβακόσποροι προέκυψαν ...ελαφρώς επιμολυσμένοι!

Να βγάλει «καθαρά» τα μεταλλαγμένα κερδοσκοπικά συμφέροντα των πολυεθνικών των ΗΠΑ και των ντόπιων εισαγωγέων σπόρων, επιχείρησε χτες ο υπουργός Γεωργίας, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων σπόρων βάμβακος με γενετική τροποποίηση. Μετά από το πολύμηνο «ξέπλυμα» των μεταλλαγμένων βαμβακόσπορων που εισήχθησαν και σπάρθηκαν στη χώρα μας, ο υπουργός Γεωργίας έσπευσε να ανακοινώσει πανηγυρικά χτες ότι «υπάρχει ένα πολύ - πολύ μικρό πρόβλημα» και πως «δεν υπάρχουν, φυσικά, γενετικά τροποποιημένοι σπόροι», αλλά «επιμολυσμένοι».

Τη στιγμή που γύρω στις 40.000 στρέμματα βαμβακιού στη χώρα έχουν σπαρθεί με μεταλλαγμένους εισαγόμενους σπόρους από τις ΗΠΑ και απομένουν λίγες μόλις βδομάδες πριν τη συγκομιδή, ο υπουργός Γεωργίας το έριξε στις στατιστικές αλχημείες, για να υποβαθμίσει σκόπιμα το θέμα όσο περισσότερο γίνεται, με σκοπό να το βαφτίσει τελικά: «Ασήμαντο». Η όλη μεθόδευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, που φάνηκε και στη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου χτες, αποσκοπεί στο να δημιουργήσει πλαστές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη και να αφήσει στο απυρόβλητο τους όποιους υπεύθυνους. Γιατί, εκτός των άλλων, ο υπουργός Γεωργίας επανέλαβε πολλές φορές πως δεν εισήχθη γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι και πως όλα έγιναν από τυχαίες προσμείξεις. Λίγο... από σκόνες, λίγο... από τσουβάλια, λίγο... από τις εγκαταστάσεις των -αγνώστων- εταιριών, όπως προκύπτει άλλωστε και από τα λεγόμενα του Γ. Ανωμερίτη.

Κατά τ' άλλα ο Γ. Ανωμερίτης ανακοίνωσε χτες ότι σε σύνολο 3.100 δειγμάτων βρέθηκαν 77 επιμολυσμένα δείγματα. Τα 77 επιμολυσμένα δείγματα έχουν ανώτατο ποσοστό πρόσμειξης από 0,50% μέχρι 3% και αντιστοιχούν σε 847,163 τόνους σπόρων σε σύνολο 14.000 τόνων που δειγματίστηκαν. Αλλά και εδώ ο υπουργός Γεωργίας για να σμικρύνει τα νούμερα ανέφερε ότι βρέθηκαν μόνο 6,4 τόνοι επιμολυσμένων σπόρων. Επιπρόσθετα, για να δημιουργήσει πλαστές εντυπώσεις ανέφερε ότι το ανώτατο ποσοστό επιμόλυνσης των σπαρθέντων είναι 0,07%, κάνοντας βέβαια τον υπολογισμό στο σύνολο της χώρας και όχι στα χωράφια που έχουν φυτρώσει φυτά βαμβακιού από μεταλλαγμένους σπόρους.

Στη σωρεία των ερωτήσεων που του τέθηκαν για το πού έγινε η πρόσμειξη, από πια χώρα εισήχθησαν οι συγκεκριμένοι σπόροι, ποιες εταιρίες τους εισήγαγαν, ο υπουργός Γεωργίας δεν έδωσε απάντηση. Ανέφερε μόνο ότι από τα 77 δείγματα τα 54 αφορούν την ποικιλία Μίδας, τα 11 την ποικιλία Μπράβο από 3 οι ποικιλίες Κορόνα και Κόντωρ και από 1 οι ποικιλίες Ακαλα, Βολίνα, Κρέμα, Φωτεινή, Αλπίνα και Μπραβάτα. Δεν ανέφερε λέξη για το ποιες είναι οι εταιρίες που κάνουν τις εισαγωγές και την εμπορία, λέγοντας πως αυτό δεν το γνωρίζει ακόμα... Πάντως απ' ό,τι είναι γνωστό τουλάχιστον, τις ποικιλίες Μίδας και Μπράβο, όπου βρέθηκαν τα 65 επιμολυσμένα δείγματα σε σύνολο 77, τις εμπορεύεται η εταιρία «Οίκος Σπύρου».

Εκτός αυτών, ο Γ. Ανωμερίτης ανέφερε ότι θα καταστραφούν τα «μεταλλαγμένα» βαμβάκια και πως οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν. Οταν ρωτήθηκε πότε θα γίνει αυτό απάντησε «από τώρα, από αύριο», ενώ για το θέμα των αποζημιώσεων στους βαμβακοπαραγωγούς, πάλι δεν απάντησε από πού και πότε θα πάρουν αποζημιώσεις. Σχετικά με το τελευταίο, είπε ότι το «κράτος δεν είναι φτωχό» και το ύψος των αποζημιώσεων θα φτάσει τα 1,2 δισ. Από το ποσό αυτό, και με βάση τα 40.000 στρέμματα που έχουν καλλιεργηθεί με «μεταλλαγμένο» βαμβακόσπορο, φαίνεται ότι οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν με το μισό περίπου της τιμής. Με την προϋπόθεση βέβαια, ότι θα ξεριζωθούν τελικά.

Ακριβαίνουν 5 δρχ. τα καύσιμα

Στην ανιούσα βρίσκονται αυτή τη βδομάδα οι τιμές των υγρών καυσίμων, καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου «φλερτάρει» αυτές τις μέρες με τα 30 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και η ισοτιμία του δολαρίου απέναντι στη δραχμή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν αυξήσεις στις τιμές των βενζινών - σούπερ και αμόλυβδης - που θα κινούνται γύρω στις 5,5 δρχ. το λίτρο, ενώ πάνω από μία δραχμή θα είναι η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Να υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε μια σειρά από ανακοινώσεις που αφορούν στο χώρο της διακίνησης υγρών καυσίμων, τις οποίες βάφτισε μέτρα για την εξυγίανση του κυκλώματος διακίνησης. Στην πραγματικότητα, δεν είναι παρά πυροτεχνήματα προς αποπροσανατολισμό των καταναλωτών, που σε κάθε περίπτωση παραμένουν έρμαια της κερδοσκοπίας που οργιάζει στο χώρο. Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε ότι από 1η Σεπτέμβρη θα εκδίδονται κάθε μέρα «ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης» των υγρών καυσίμων, ενώ ...στο εξής θα παραπέμπονται στην επιτροπή ανταγωνισμού οι περιπτώσεις εναρμονισμένων πρακτικών, όταν και όπου εντοπίζονται!

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Νέα πτώση 3,5%

Με πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 3,5%, άρχισε η βδομάδα για την οδό Σοφοκλέους, ενώ τα σενάρια που προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερη πτώση το επόμενο διάστημα ξαναέρχονται στην επιφάνεια, διαψεύδοντας όλους εκείνους που πριν λίγες μέρες καθησύχαζαν τον κόσμο ότι «τα χειρότερα πέρασαν» και πως ο δείκτης δε θα πέσει κάτω από τις 3.900 - 4.000 μονάδες. Μετά τη χτεσινή συνεδρίαση, ο δείκτης είναι ήδη στις 3.731 μονάδες, ενώ οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου φτάνουν στο 35,6%.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, διακινήθηκαν 344 μετοχικοί τίτλοι. Από αυτούς διασώθηκαν και είχαν κέρδη μόλις 6. Από τις υπόλοιπες μετοχές, 333 είχαν απώλειες και 5 έκλεισαν στα επίπεδα της Παρασκευής.

Αισθητά μεγαλύτερη από το Γενικό Δείκτη ήταν η πτώση που σημειώθηκε στον δείκτη των μετοχών της Παράλληλης Αγοράς (-7,9%) και των εταιριών Χρηματοδοτικής Μίσθωσης (-5,2%). Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε και ο όγκος των συναλλαγών, που μόλις ξεπέρασε τα 58 δισεκατομμύρια δραχμές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ