ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στα μέτρα των ισχυρών

Καλή παρουσία είχε ο Ζέτεμπεργκ στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Πατραϊκό
Καλή παρουσία είχε ο Ζέτεμπεργκ στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Πατραϊκό
Απ' όλα είχε η επίσημη πρεμιέρα - για τις περισσότερες ομάδες - του Κυπέλλου, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Οι «μεγάλοι» της Α1 είχαν την ευκαιρία να δοκιμαστούν σε αναμετρήσεις με επίσημο χαρακτήρα και να παρακολουθήσουν στην πράξη τα αποτελέσματα της προετοιμασίας τους, ενώ από την άλλη οι κόντρες των μικρότερων ομάδων «έκρυβαν» αρκετές εκπλήξεις.

Προβληματισμός επικράτησε στους κόλπους του Ολυμπιακού, μετά τη λήξη της αναμέτρησης με τον Πατραϊκό για τον 5ο όμιλο του Κυπέλλου. Εστω κι αν οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν στο ΟΑΚΑ των αντιπάλων τους με 4-0, δεν εντυπωσίασαν, αφού τα κενά που παρατηρήθηκαν στην άμυνα αμαύρωσαν την κατά τ' άλλα καλή εικόνα που συνόδευε, καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, την ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη. Μάλιστα, αξίζει να τονιστεί, ότι η αδυναμία στην άμυνα του Ολυμπιακού έγινε περισσότερο αισθητή στις περιπτώσεις που οι φιλοξενούμενοι έχασαν τρεις κλασικές ευκαιρίες να σκοράρουν. Από τους γηπεδούχους, ωστόσο, ξεχώρισαν οι Παρ Ζέτεμπεργκ και Λάμπρος Χούτος, ενώ τα γκολ για τον Ολυμπιακό πέτυχαν οι Γιαννακόπουλος (1΄), Αλβες (30΄), Τζόρτζεβιτς (42΄) και Χούτος (92΄).

Δύο στα δύο για τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο. Μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα κόντρα στον Εθνικό, οι «πράσινοι» κατέβαλαν και τον Ολυμπιακό Βόλου. Η νίκη με 4-1 για την ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη ήρθε εύκολα, όμως συμπεράσματα από τη συγκεκριμένη αναμέτρηση είναι δύσκολο να βγουν αφού ο «πράσινος» τεχνικός χρησιμοποίησε δύο διαφορετικά σχήματα με στόχο να κρατήσει κρυφά τα χαρτιά του ενόψει της κόντρας με την Πολόνια Βαρσοβίας για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ομοιοπαθής... με τον Ολυμπιακό έδειξε να είναι και η ΑΕΚ. Η Ενωση στον αγώνα που έδωσε με την Κοζάνη, στο πλαίσιο του 6ου ομίλου, αν και φάνηκε επιθετικά... ακούραστη σημειώνοντας 5 γκολ έναντι 2 των αντιπάλων, στην άμυνα έδειξε να... χωλαίνει. Βέβαια, ο «δικέφαλος» δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την προετοιμασία του, γεγονός που αμβλύνει κατά πολύ τα περιθώρια βελτίωσης. Τα τέρματα της αναμέτρησης ΑΕΚ-Κοζάνη πέτυχαν για τους γηπεδούχους οι Κωνσταντινίδης (43΄, 64΄) και Λάκης (44΄, 68΄, 86΄), και για τους φιλοξενούμενους οι Παπαδόπουλος (7΄), Τελιάδης (52΄).

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις τους στο Κύπελλο η Αναγέννηση Καρδίτσας και ο Κιλκισιακός. Η Καρδίτσα νίκησε εκτός έδρας τα Τρίκαλα με 1-0 ενώ εκτός έδρας νίκη πήρε και το Κιλκίς με 1-0 κόντρα στην Καλαμαριά. Τα άλλα αποτελέσματα είναι: Καλλιθέα-Παναιγιάλειος 1-0, Πανηλειακός- Μαρκό 1-0, Ιωνικός-Λαμία 3-0, Παναχαϊκή-Καβάλα 4-1, Ξάνθη- Πανιώνιος 1-1, ΟΦΗ-Βέροια 5-0, Γιάννενα-Νάουσα 3-3, Λάρισα- Εθνικός 1-2, Απόλλων-Αχαρναϊκός 3-0, Αγ. Νικόλαος-Αθηναϊκός 0-2, Πανσερραϊκός-Λύκοι 4-1, Ακράτητος-Λεωνίδιο 0-0, Ηρακλής-Πιερικός 2-0, Ναυπακτιακός-Αμπελόκηποι 0-1.

ΕΟΕ
Μείον... δύο για Σίδνεϊ;

Αμείλικτοι στο θέμα του Ντόπινγκ εμφανίστηκαν χτες, στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου και ο Αρχηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, Γιάννης Παπαδογιαννάκης. Τα 2 κρούσματα αναβολικών, 37 μέρες πριν την έναρξη των αγώνων, αποτέλεσαν για την Επιτροπή μια αφορμή για παραδειγματισμό των υπολοίπων που θα βρεθούν υπό την επίρρεια απαγορευμένων ουσιών.

Ο κ. Παπαδογιαννάκης αφού γνωστοποίησε τους δύο αθλητές που το αντι-ντόπινγκ κοντρόλ που τους έγινε βρέθηκε θετικό (Γεώργιος Χειμωνέτος και Αλεξάνδρα Τζιούτη), ανακοίνωσε και την απόφαση της ΕΟΕ. «Η Επιτροπή θα προβεί στις εξής ενέργειες: Η Αλεξάνδρα Τζιούτη να αποκλειστεί από την αποστολή του Σίδνεϊ, να σταλεί ο φάκελός της στο ΣΕΓΑΣ για τις περαιτέρω ενέργειες, να περιμένουμε το 2ο δείγμα του αθλητή Χειμωνέτου, όσοι βρίσκονται ντοπαρισμένοι και όσοι δεν εξετάστηκαν για αντι-ντόπινγκ κοντρόλ είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, θα αποκλείονται από την αποστολή». Για την αθλήτρια του βάδην αξίζει να σημειωθεί ότι και στα δύο δείγματα, που παίρνουν οι γιατροί, βρέθηκε η ουσία ναδρολόνη, ενώ το πρώτο δείγμα του Ελληνα ποδηλάτη βγήκε θετικό λόγω της ουσίας στανοζολόνης που είχε πάρει. Αυτές οι ουσίες περιλαμβάνονται στις απαγορευμένες από την ΔΟΕ. Τα αποτελέσματα του δεύτερου δείγματος του Χειμωνέτου θα βγουν σήμερα το πρωΐ και αν βρεθεί και αυτό θετικό τότε ο αποκλεισμός του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ πρέπει να θεωρείται δεδομένος.

Πέρα από αυτό, οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν και σε θέματα της αποστολής. Στο Σίδνεϊ θα ταξιδέψουν 146 αθλητές εκ των οποίων 91 άνδρες και 55 γυναίκες για τα 21 αθλήματα που πλαισιώνουν τους αγώνες. Τέλος, δόθηκαν και οι ημερομηνίες αναχώρησης των αθλητών με βάση το αγώνισμα.


Π.Α.

ΒΟΛΕΪ

Στα παλιά του ...λημέρια, επέστρεψε ο Ζόραν Γκάετς. Μετά από την πολύ καλή πορεία στον πάγκο του Ολυμπιακού, αλλά και το άδοξο «διαζύγιο» με την ομάδα του Πειραιά, ο Σέρβος τεχνικός αποφάσισε να μετακομίσει για άλλη μια φορά στην Ορεστιάδα και να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομώνυμης ομάδας. Είναι γνωστό ότι πριν τρία χρόνια ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Σερβίας είχε θητεύσει στον πάγκο των «ακριτών» και, μάλιστα, με πολύ θετικά αποτελέσματα, αφού η τότε ομάδα είχε φτάσει στους «4» του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας.

Ολυμπιάδα... ντόπινγκ

Το θέμα ντόπινγκ, που ταλανίζει τις τελευταίες μέρες την αθλητική οικογένεια, σίγουρα φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τη μάστιγα των αναβολικών, που δυστυχώς είτε το θέλουμε είτε όχι έχει μπει στη ζωή και των Ελλήνων αθλητών.

Χθες ο αρχηγός της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής στο Σίδνεϊ Γιάννης Παπαδογιαννάκης ανακοίνωσε ότι ο πρωταθλητής ποδηλασίας Γιώργος Χειμωνέτος (οριστικά σήμερα κληρώνει γι' αυτόν) και η αθλήτρια στίβου Αλεξάνδρα Τζιούτη βρέθηκαν θετικοί και έτσι δε θα πάνε στην Αυστραλία. Είναι κακά παραδείγματα αναμφίβολα, όμως το θέμα δεν είναι μόνο η τιμωρία για το... θεαθήναι.

Το ντόπινγκ είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα στον παγκόσμιο αθλητισμό. Είναι κοινό μυστικό ότι οι περισσότεροι πρωταθλητές έχουν... εθιστεί στα αναβολικά και σίγουρα χωρίς αυτά οι επιδόσεις θα ήταν περισσότερο... ανθρώπινες.

Αν η Ελλάδα αισθάνεται περήφανη που σε λιγότερο από 4 χρόνια αναλαμβάνει μια Ολυμπιάδα που θα αγωνίζονται... ρομπότ και όχι άνθρωποι, τότε είμαστε ανάξιοι της βαριάς πολιτιστικής κληρονομιάς που κουβαλάμε. Και να ήταν μόνο το καθαρά αγωνιστικό θέμα που καίει; Η μαύρη τρύπα που ολοένα διογκώνεται από τους κεφαλαιοκράτες που τάχα θέλουν να βοηθήσουν ώστε να βρεθεί η χώρα μας πανέτοιμη για τους αγώνες, πολύ φοβόμαστε ότι θα μας... καταπιεί όλους.

ΥΓ: Εννοείται τον απλό μεροκαματιάρη...


Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΚΙ
«Ασημένια» η Ανδριοπούλου

Αλμα ...ασημένιων προδιαγραφών, πραγματοποίησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Θαλάσσιου Σκι της Μόσχας, η Αγγελική Ανδριοπούλου. Η πρωταθλήτριά μας, με άλμα στα 47.8 μέτρα, κατάφερε να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο και να προσθέσει ακόμα ένα τρόπαιο στην ήδη μεγάλη τροπαιοθήκη της. Ωστόσο, στην προσπάθειά της για διάκριση στο Ευρωπαϊκό, η αθλήτριά πάλεψε ουσιαστικά... μόνη της. Οπως η ίδια δήλωσε, η Ομοσπονδία δεν της έδωσε χρήματα για να προετοιμαστεί καλά, αλλά και για να ταξιδέψει στην πρωτεύουσα της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, είπε:: «Εκανα προπόνηση μόνο ένα μήνα, γιατί η Ομοσπονδία δεν είχε χρήματα να με στείλει στο εξωτερικό για προετοιμασία. Αναγκάστηκα και πήγα με δικά χρήματα, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Τώρα βάζω στόχο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2001 και, αν το Σκι μπει στο πρόγραμμα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004». Σημειώνεται ότι το χρυσό μετάλλιο στο θεσμό κατέκτησε η Αυστριακή Μπρίτα Γκέμπε Λιουέλιν με 49.1 μ., ενώ το χάλκινο μετάλλιο πήρε η Ιταλίδα Μαρίνα Μόστι με 47.4 μ.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Το νερό βάφτηκε ... κόκκινο

Φέτος ήταν η χρονιά του... Ο λόγος για τον Ολυμπιακό, που στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης ανδρών που ολοκληρώθηκε στο ΟΑΚΑ «έκλεψε» την παράσταση. Στους άνδρες, ο σύλλογος του Πειραιά παρουσιάστηκε δυνατός όσο ποτέ και κατέκτησε εύκολα την πρωτιά στη γενική βαθμολογία, ενώ στις γυναίκες του συλλόγου η πρωτιά χάθηκε από την πολύ καλή παρουσία των αθλητριών του ΠΑΟΚ. Συγκεκριμένα, στη γενική κατάταξη, οι κολυμβητές -τριες του Ολυμπιακού συγκέντρωσαν 854 βαθμούς, έναντι 713 του ΠΑΟΚ και 666.5 του Πανελληνίου. Παράλληλα, στους άνδρες, ο Ολυμπιακός πήρε την πρώτη θέση με 515, ο Πανελλήνιος τη 2η με 432.5 και ο ΠΑΟΚ την 3η με 288, ενώ στις γυναίκες ο «Δικέφαλος» επικράτησε στο βαθμολογικό πίνακα με 425 βαθμούς, έναντι 339 του 2ου Ολυμπιακού και 299 του Αρη Θεσσαλονίκης. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ωστόσο, «σημαδεύτηκε» και από τα πανελλήνια ρεκόρ που πραγματοποιήθηκαν. Μεγαλύτερη αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η επίδοση της 13χρονης Βασιλικής Αγγελοπούλου. Η νεαρή αθλήτρια του συλλόγου στα 200 μ. πρόσθιο πραγματοποίησε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 2.37.36, καταρρίπτοντας το παλιό της Νίκης Μενδινού που είχε σημειώσει πριν 10 χρόνια. Την ίδια ώρα, στους άνδρες, την παράσταση έκλεβε η κούρσα των 50 μ. πρόσθιο. Ο Στέλιος Σαρδελάς του Αρίωνα, στον τελικό του αγωνίσματος, σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 29.38. Επίσης, συναρπαστική ήταν και η κούρσα των 200 μ. πεταλούδας, όπου ο Γιάννης Δρυμωνάκος του Ηλυσιακού βελτίωσε τον καλύτερο χρόνο στην Ελλάδα με 2.01.13.

ΣΤΙΒΟΣ
«Ιπτάμενος» Βορονίν

Ενα άλμα στα 2 μέτρα και 40 εκατοστά ήταν αρκετό για το Ρώσο Βιάτισλαβ Βορονίν, ώστε να γίνει ο 7ος πρωταθλητής στο ύψος που «σπάει» το φράγμα των 2,40 μ. Ετσι, ένα μήνα περίπου πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, βάζει νέα δεδομένα στη διεκδίκηση του χρυσού μεταλλίου στους κορυφαίους αγώνες του πλανήτη και απειλεί με νέα επίδοση.

Τα 2,40μ. κάποτε φάνταζαν άπιαστο όνειρο για τους άλτες. Ο Ουκρανός Ποβαρνίτσιν όμως ήταν ο πρώτος που έκανε το όνειρο πραγματικότητα. Από τότε άνοιξε ο «χορός» και πολλοί ήταν που τον ακολούθησαν. Το όνομα «θρύλος» του ύψους, Χαβιέ Σοτομαγιόρ είναι αυτός που κρατά ακόμα το Παγκόσμιο ρεκόρ αφού πέρασε τον πήχη που βρισκόταν στα 2 μ. και 45 εκατοστά, αφήνοντας πίσω τον Σουηδό Σιόμπεργκ στα 2,42 μ. Νωρίτερα το όριο αυτό είχαν φτάσει και ξεπεράσει ο Πάκλιν από τη Σοβιετική Ενωση (2,41μ.) και οι Ματέι, Οστιν (2,40μ.).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ