ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
1978: Σαντάτ και Μπέγκιν κλείνουν ραντεβού στο Καμπ Ντέιβιντ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, επικυρώνει τη συμφωνία που υπέγραψαν προηγουμένως ο Σαντάτ και ο Μπέγκιν στο Καμπ Ντέιβιντ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, επικυρώνει τη συμφωνία που υπέγραψαν προηγουμένως ο Σαντάτ και ο Μπέγκιν στο Καμπ Ντέιβιντ
Στις 8 Αυγούστου 1978 είχαμε μια ιστορικής σημασίας ανακοίνωση από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μεναχέμ Μπέγκιν. Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, ότι αποδέχτηκαν την πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ για απευθείας συνομιλίες στη θερινή προεδρική κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ. Η αναγγελία της συνάντησης έγινε σε κλίμα γενικευμένης απαισιοδοξίας.

Η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, η αποτυχία της διαδικασίας που άρχισε με τις ανταλλαγές επισκέψεων Σαντάτ - Μπέγκιν σε Ισραήλ και Αίγυπτο αντίστοιχα και οι συνεχείς συγκρούσεις που τις διαδέχονται, με αποκορύφωμα την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο το Μάρτη του 1978, δημιουργούν ένα σκηνικό που δεν υπόσχεται τίποτα το θετικό για την έκβαση των συνομιλιών.

Ωστόσο οι επαφές των δυο πλευρών δεν σταμάτησαν ποτέ και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν στις πολύπλοκες ισορροπίες της πολιτικής τους, επιχειρώντας, χωρίς να υπονομεύσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, να αποστείλουν θετικά μηνύματα προς τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Οι Αμερικανοί προσδοκούσαν να ρυμουλκήσουν την Αίγυπτο στο δυτικό στρατόπεδο χρησιμοποιώντας την πολιτική «καρότο και μαστίγιο». Ετσι υπολόγιζαν ότι έφθαναν σε διευθέτηση του Παλαιστινιακού σε βάρος των Παλαιστινίων, ενώ θα πετύχαιναν και την αποδυνάμωση της σοβιετικής επιρροής στον αραβικό κόσμο.

Οι παλαιστινιακές αρχές φοβούμενες μια τέτοια εξέλιξη δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν την εκστρατεία κατά του Ισραήλ. Στις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν σε αεροπλάνα της Ελ - Αλ από Παλαιστίνιους αντάρτες, το Ισραήλ απαντά με τον αεροπορικό βομβαρδισμό των στρατοπέδων των Παλαιστινίων και των προσφυγικών καταυλισμών.

Οι συνομιλίες Σαντάτ - Μπέγκιν άρχισαν στις 5 Σεπτέμβρη 1978 στο Καμπ Ντέιβιντ και συνεχίστηκαν για δέκα μέρες σε καθεστώς πλήρους μυστικότητας. Στις 15 Σεπτέμβρη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζ. Κάρτερ, εμφανίζεται στην τηλεόραση για να αναγγείλει ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατέληξαν σε δυο συμφωνίες. Ουσιαστικά επρόκειτο για την τυπική επικύρωση του περάσματος της Αιγύπτου στο αμερικανοϊσραηλινό στρατόπεδο.

Ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αραφάτ, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Σαντάτ και τον κατηγορεί ότι «αντάλλαξε την αραβική Ιερουσαλήμ με την έρημο του Σινά» και προειδοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για έξαρση του παλαιστινιακού αγώνα. Ο Αραφάτ στη δήλωσή του υπόσχεται ότι «τα αμερικανικά συμφέροντα θα πληρώσουν το αντίτιμο των αποφάσεων του Καμπ Ντέιβιντ».

1925: Ο Πάγκαλος κλείνει το «Ριζοσπάστη»

Ο «Ρ», λίγο πριν τον κλείσει η δικτατορία του Πάγκαλου (18 Ιούνη 1925), κατήγγειλε το καθεστώς υποδούλωσης της χώρας στα μονοπώλια και τις τράπεζες
Ο «Ρ», λίγο πριν τον κλείσει η δικτατορία του Πάγκαλου (18 Ιούνη 1925), κατήγγειλε το καθεστώς υποδούλωσης της χώρας στα μονοπώλια και τις τράπεζες
Στις 8 Αυγούστου 1925 προστίθεται άλλη μια σελίδα στην πολυσέλιδη Μαύρη Βίβλο των διώξεων του «Ριζοσπάστη» και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Το δικτατορικό καθεστώς του Πάγκαλου κλείνει το «Ρίζο», ενώ την ίδια μέρα συλλαμβάνεται ο υπεύθυνος της εφημερίδας Τάκης Φίτσιος.

Στις 25 Ιούνη 1925, είχε προηγηθεί το πραξικόπημα, με επικεφαλής τον στρατηγό Θ. Πάγκαλο, με το οποίο ανετράπη η κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου. Αμέσως μετά, ο δικτάτορας σχημάτισε δική του «κυβέρνηση», την οποία έσπευσαν να αναγνωρίσουν όλα τα αστικά πολιτικά κόμματα, μαζί και η «Δημοκρατική Ενωση» του Αλεξ. Παπαναστασίου.

Στη συνέχεια, στις 30 Σεπτέμβρη 1925, ο Πάγκαλος διέλυσε τη Βουλή και εξαπέλυσε άγρια τρομοκρατία κατά του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1832 Στο Ναύπλιο η Εθνοσυνέλευση επικύρωσε την τοποθέτηση του Βαυαρού πρίγκιπα Οθωνα στο βασιλικό θρόνο της Ελλάδας.

1917 Συνήλθε στην Πετρούπολη το 6ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος (ΡΣΔΕΚ).

1961 Ο Τσε Γκεβάρα, υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, καταγγέλλει τις ΗΠΑ ότι οργάνωσαν απόπειρα δολοφονίας κατά του Ραούλ Κάστρο, αδελφού του Φιντέλ, στην Ανατολική Κούβα, παγιδεύοντας με βόμβα εξέδρα πάνω στην οποία θα εκφωνούσε λόγο και ότι στη συνέχεια σχεδίαζαν ένοπλη επίθεση από τη βάση Γκουαντανάμο.

1967 Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της χούντας Τοτόμης ανακοινώνει ότι στη Γυάρο κρατούνται 2.300 κομμουνιστές οι οποίοι θα απελευθερωθούν μόνον εφόσον υπογράψουν δήλωση νομιμοφροσύνης.

1976 Αγνωστα έργα του Μιχαήλ Αγγέλου ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια εργασιών αναπαλαίωσης της Βασιλικής του Σαν Λορέντσο στη Φλωρεντία. Τα έργα χρονολογούνται το 1531.

Διαβάστε...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ του πρωθυπουργού με τον υφυπουργό Τύπου Τηλ. Χυτήρη, με χαρακτήρα ανασκόπησης της επικοινωνιακής τακτικής της κυβέρνησης έως ότου η λειτουργία της κυβέρνησης επιστρέψει στους προ καλοκαιριού ρυθμούς, κάτι που αναμένεται για μετά τις 20 Αυγούστου, οπότε και ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να είναι στα γραφεία τους και σε πλήρη ετοιμότητα (σελίδα 9)

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ αλχημείες από τον υπουργό Γεωργίας για τους μεταλλαγμένους εισαγόμενους σπόρους βαμβακιού από τις ΗΠΑ. Τη στιγμή που γύρω στις 40.000 στρέμματα στη χώρα έχουν σπαρεί μ' αυτούς και ενώ απομένουν λίγες μόλις βδομάδες πριν τη συγκομιδή, υποβαθμίζει σκόπιμα το θέμα, βαφτίζοντάς το ασήμαντο (σελίδα 10)

ΕΝΩΜΕΝΟΣ και αποφασιστικός αγώνας, η απάντηση των εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ» στον αυταρχισμό και τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, αφού συνεχίζουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις τους, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης στους νέους ιδιοκτήτες αδελφούς Σαράντη, που επιδιώκουν ν' ανατρέψουν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις τους (σελίδα 11)

ΣΤΗΝ ακριτική Θράκη, οι νέοι κομμουνιστές δίνουν το δυναμικό τους «παρών» και τον καθημερινό τους αγώνα. Και όπως ξέρουν να αγωνίζονται, ξέρουν και να τραγουδούν και να διασκεδάζουν. Ετσι, το Σάββατο το βράδυ, οι νέοι κομμουνιστές στην Αλεξανδρούπολη έστησαν τη δική τους «γιορτή», στο Κηποθέατρο Εγνατία, στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» (σελίδα 12)

ΕΠΙΠΛΑΣΤΟ είναι το φόβητρο κατάρρευσης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», που επισείει για πολλοστή φορά η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει την απόφασή της να ξεπουλήσει τον εθνικό αερομεταφορέα, ενώ προαναγγέλλει την πρόσληψη ξένων συμβούλων, που θα αναλάβουν την «οικονομική εξυγίανσή» της πριν το ξεπούλημα (σελίδα 13)

ΤΣΟΥΧΤΕΡΕΣ οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών (λεωφορεία, τρόλεϊ και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος), που φτάνουν μέχρι και 33% και ισχύουν από χτες, ενώ από την ερχόμενη βδομάδα αυξάνονται εκ νέου και τα τιμολόγια του ΟΤΕ (σελίδα 22)

ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο τις απογευματινές ώρες στην Ηπειρο και τη Μακεδονία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι και στο Ιόνιο τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά από 20-32, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18-37, στο Αιγαίο από 22-33 και στη Θεσσαλονίκη από 20-34 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-36 βαθμούς.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org