ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Με νέα «σχήματα» στους ανταγωνισμούς που απειλούν τους λαούς

Με τη συμμετοχή στη διάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ ολοκληρώθηκε η παρουσία του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών στην περιοχή

Από τη χτεσινή διάσκεψη
Από τη χτεσινή διάσκεψη
Μια αναφορά περί «δίκαιου διαμοιρασμού» των ενεργειακών πόρων που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ μεταξύ «των δύο κοινοτήτων» του νησιού, στο «πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» του Κυπριακού, ήταν η περιβόητη «στήριξη» των ελληνικών και κυπριακών θέσεων, στην οποία αναφέρθηκαν ο Κ. Χατζηδάκης και ο Γ. Λακκοτρύπης, από τη χτεσινή τετραμερή 1η Υπουργική Διάσκεψη για την Ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ (Γιουβάλ Στάινιτζ), με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Ενέργειας των ΗΠΑ, Φρ. Φάνον.

Στο κοινό ανακοινωθέν της διάσκεψης καταγράφεται το σύνολο των αμερικανικών επιδιώξεων στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, με τις οποίες στοιχίζονται τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των άλλων τριών χωρών, με κύριο στοιχείο την περαιτέρω «προώθηση της διαφοροποίησης των πηγών και οδεύσεων εισαγωγής», με σαφές μέτωπο προς άλλες ανταγωνίστριες δυνάμεις και κυρίως τη Ρωσία.

Καταγράφονται επίσης διακηρύξεις για ένταση της οικονομικής συνεργασίας των τριών «εταίρων» και των ΗΠΑ σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος των ενεργειακών μονοπωλιακών ομίλων, μεταξύ άλλων «σε σχέδια υποδομής, στις ΑΠΕ και στην ενεργειακή αποθήκευση, στην προετοιμασία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, στην περιβαλλοντική προστασία και στην κυβερνοασφάλεια».

Επιβεβαιώνοντας και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που συνεπάγεται η δραστηριότητα των πολυεθνικών ομίλων σε στεριά και θάλασσα, στο ανακοινωθέν επισημαίνεται επίσης ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να προετοιμάσουν μια συνολικότερη συμφωνία, η οποία θα ιδρύει έναν «κοινό μηχανισμό ετοιμότητας και αντίδρασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τις υποθαλάσσιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου», συνοδεύοντας μάλιστα τη διακήρυξη αυτή με ευχολόγια να μη συμβεί το μοιραίο...

Ειδική αναφορά γίνεται στον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου «East Med», για τον οποίο τονίζεται ότι οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ «επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη τους», χαρακτηρίζοντας το έργο «μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επίσης δημιουργεί μια στρατηγική σύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Ισραήλ».

Υπενθυμίζεται ακόμη η Διυπουργική Συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι αρμόδιοι υπουργοί Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας το Δεκέμβρη του 2018, για την υλοποίηση του «East Med», σημειώνοντας ότι αυτή «θα πρέπει να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη». Η επισήμανση αυτή απευθύνεται προφανώς στην κυβέρνηση Σαλβίνι, που το τελευταίο διάστημα μέσω επίσημων δηλώσεων στελεχών της έχει καταστήσει σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού.

Χωρίς να αναφέρονται πουθενά η Τουρκία και οι προκλήσεις της σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο, στο ανακοινωθέν γίνεται μια τυπικού χαρακτήρα επισήμανση για «τα δικαιώματα των κυρίαρχων κρατών, έτσι ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη θάλασσα του Αιγαίου».

Οι δηλώσεις

Σε δηλώσεις του ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η κοινή δήλωση των υπουργών «καλύπτει πλήρως» τις θέσεις και την πολιτική τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στα ενεργειακά θέματα, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Γ. Στάινιτζ αναφέρθηκε στις επικείμενες εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο, γεγονός που - όπως είπε - «δείχνει ότι η Ενέργεια μπορεί να δημιουργεί εντάσεις - όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Κύπρου - αλλά και να ενισχύει τη συνεργασία»...

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπης είπε ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Ανατ. Μεσόγειο «φέρνουν πιο κοντά» τις περισσότερες χώρες της περιοχής, ενώ ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Φρ. Φάνον τόνισε ξανά το ρόλο της Ελλάδας ως «ενεργειακής γέφυρας» για την ΕΕ, με τα έργα υποδομής που υλοποιεί το τελευταίο διάστημα και υποστηρίζονται με ιδιαίτερη «θέρμη» από τις ΗΠΑ, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΡ, IGB και ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Εφησυχασμός για τις εξελίξεις και εξωραϊσμός των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Επίσκεψη σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Λάρισας που χρησιμοποιούνται από τον αμερικανικό στρατό

Με φόντο τους ανταγωνισμούς στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο για τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας, έγινε χτες η επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας και της στρατιωτικής ηγεσίας στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Λάρισας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρ. Χριστοδούλου, τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Γ. Καμπά, και τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Γ. Μπλιούμη, πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα της 1ης Στρατιάς.

Στην επίσκεψη παρέστη και ο υφυπουργός Αμυνας Αλκ. Στεφανής. Εγινε αναλυτική ενημέρωση από τον διοικητή του σχηματισμού, αντιστράτηγο Κ. Φλώρο, για τις τρέχουσες επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Στρατιάς.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο υπουργός έκανε λόγο για «ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις» που παρέχουν «μια πλήρη, ισχυρή, τρομακτική θα έλεγα, για όσους επιβουλεύονται οτιδήποτε εναντίον της πατρίδας, "ομπρέλα ασφαλείας", σε όλο το εύρος της Ελλάδας».

Λίγο αργότερα ο Ν. Παναγιωτόπουλος, στην επίσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) και στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους για τις παραβιάσεις των Τούρκων και τις κινήσεις τους στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή «την ώρα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε και να εφαρμόσουμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αυτού του τύπου οι συμπεριφορές (...) συνιστούν τελικά "Μέτρα Κατεδάφισης Εμπιστοσύνης" και ως τέτοια τα βλέπουμε».

Για τα μάτια των ΗΠΑ

Ο υπουργός επέμεινε, εξάλλου, να παραπέμπει στην προστασία που τάχα απολαμβάνουν τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα από τις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου, καλλιεργώντας επικίνδυνο εφησυχασμό.

Υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Τόσο η ΕΕ αντιδρά - κατά κάποιους χλιαρά, αλλά πάντως αντιδρά - αλλά και οι ΗΠΑ δυσανασχετούν (σ.σ. από τις κινήσεις της Τουρκίας) και αντιλαμβάνονται εντέλει ότι ο αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή δεν είναι άλλος από την Ελλάδα, η οποία πλέον λειτουργεί στα μάτια των ισχυρών συμμάχων της ως παράγοντας σταθερότητας, προαγωγής της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή, τελικά ως πάροχος ασφάλειας. Και αυτό από μόνο του αποτελεί κέρδος».

Καθόλου τυχαία, οι δηλώσεις αυτές έγιναν από τη Λάρισα, όπου οι εγκαταστάσεις και στρατιωτικές υποδομές που φιλοξενεί αξιοποιούνται από τους Αμερικανούς, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της Ελλάδας ως «γεωπολιτικού μεντεσέ» στα σχέδια και στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς τους.

Θυμίζουμε ότι στην αεροπορική βάση Λάρισας ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ (που έστρωσε και σε αυτήν την περίπτωση το δρόμο στη ΝΔ) σταθμεύουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «MQ-9 Reaper» των ΗΠΑ, τα οποία, υπό το πρόσχημα αλλεπάλληλων συνεκπαιδεύσεων, περιπολούν με επίκεντρο την Ελλάδα στο τρίγωνο Αφρική - Μέση Ανατολή - Μαύρη Θάλασσα.

Επίσης ότι κλιμάκιο τεχνικών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ πραγματοποίησε πρόσφατα αυτοψίες σε αεροδρόμια της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μεταξύ των οποίων και της Λάρισας, εξετάζοντας την κατάσταση των υποδομών, με στόχο τη «φιλοξενία» και άλλων τέτοιων μέσων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ήδη από τις μέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι ΗΠΑ υπέβαλαν μέσω ΝΑΤΟ αίτημα στο ΓΕΕΘΑ να μετασταθμεύσουν εδώ και τα ακόμα πιο εξελιγμένα UAV τους, «Global Hawk», τα οποία και αναμένονται, ενώ λόγος γίνεται και για αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ, ενισχύοντας την «εμβάθυνση» της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας, με βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, κυρίως με παραχώρηση νέων βάσεων και άλλων υποδομών για μόνιμη χρήση από τους Αμερικανούς.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Θεωρεί «εφικτό» το ματωμένο πλεόνασμα

Ως άλλοθι για τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα ακούγονται όσα γράφει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην έκθεσή του για το β' τρίμηνο. «Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ παραμένει εφικτός, αλλά με αυξημένο ρίσκο», σημειώνει, αναφέροντας ως «βασική εστία ανησυχίας» τα «δημοσιονομικά μεγέθη», καθώς διαπιστώνει στο α' εξάμηνο επιδείνωση του πρωτογενούς αποτελέσματος κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, με ένα μέρος αυτής της υστέρησης να το αποδίδει σε συγκυριακούς παράγοντες, όπως τα μειωμένα έσοδα και οι αυξημένες δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το μειωμένο μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδας. Προσθέτει ότι «σημαντικό μέρος, ωστόσο, οφείλεται στα επεκτατικά μέτρα που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και αναμένεται να διευρυνθεί από την επιπρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ (205 εκατ. ευρώ) που νομοθέτησε η σημερινή κυβέρνηση». Επίσης, το Γραφείο Προϋπολογισμού υπογραμμίζει ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και την ελληνική οικονομία, η οποία μάλιστα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης συνεχίζει να είναι περισσότερο ευάλωτη.

Συνέχεια στο «σίριαλ» της αντικατάστασης Θάνου

Επιφυλάξεις για την κυβερνητική ρύθμιση που προβλέπει απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού διατύπωσε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στη γνωμοδοτική της έκθεση επί του πολυνομοσχεδίου. Επικαλείται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η απαίτηση περί ανεξαρτησίας οφείλει αναγκαστικά να περιλαμβάνει και την «υποχρέωση σεβασμού της θητείας των αρχών ελέγχου μέχρι της λήξεώς της», με προβλεπόμενη εξαίρεση, πάντως, «σπουδαίο και αντικειμενικά εξακριβώσιμο λόγο», όπως αναφέρεται στην απόφαση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ