ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ψάχνουν βάσεις για εγκατάσταση πυραύλων σε Ασία - Ειρηνικό

Σε Ιαπωνία και Μογγολία συνεχίζει τις επαφές του ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ

Από τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ - Ιαπωνίας

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ - Ιαπωνίας
ΤΟΚΙΟ.--

Χωρίς καθυστέρηση οι ΗΠΑ προωθούν το σχεδιασμό τους για ανάπτυξη νέων υπερσύγχρονων πυραυλικών και άλλων οπλικών συστημάτων σε Ασία - Ειρηνικό, αξιοποιώντας και την πρόσφατη αποχώρησή τους από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF).

Αμέσως μετά την επίσημη αποχώρησή της (2/8) από τη Συνθήκη, η Ουάσιγκτον αναγνώρισε ως προτεραιότητα την εγκατάσταση πυραύλων με βεληνεκές 500 - 5.500 χιλιόμετρα (για τους οποίους η INF έθετε περιορισμούς), ειδικά στην Ασία, όπου θα προτιμούσαν αυτό «να γίνει μέσα σε μήνες», κατά τα λεγόμενα του υπουργού Αμυνας Μαρκ Εσπερ, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι ζητούμενο δεν είναι η αντιμετώπιση μόνο της Ρωσίας (την οποία αφορούσε η INF), αλλά και της Κίνας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εσπερ συνεχίζει την πολυήμερη περιοδεία του σε Ασία - Ειρηνικό, όπου οι ΗΠΑ μελετούν δεδομένα και διαθέσεις για την εγκατάσταση των νέων συστημάτων που σχεδιάζουν (διερευνώντας ταυτόχρονα και προθέσεις για τη «ναυτική αποστολή» που μεθοδεύουν στον Περσικό Κόλπο).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους καθ' οδόν προς το Τόκιο, ο Εσπερ συνέδεσε την περιοδεία του με τη «σημασία εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Αμυνα», η οποία ρητά αναγνωρίζει ως υπ' αριθμόν 1 απειλή για τις ΗΠΑ την Κίνα και μετά τη Ρωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση ειδικά για τις σκοπιμότητες της επίσκεψής του στη Μογγολία, εξήγησε ότι «δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης» - στην καρδιά της Ασίας, μεταξύ Κίνας και Ρωσίας - η Ουάσιγκτον προτάσσει την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μαζί της.

Πρόκειται για την ανάγκη «οικοδόμησης σχέσεων με κρίσιμες χώρες στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού Ωκεανού» και «σε κάθε μου περιοδεία, επιδιώκω να εργαστώ σε αυτήν την κατεύθυνση, είτε στη Μογγολία με αυτό το ταξίδι, είτε στο Βιετνάμ ή στην Ινδονησία με ένα μελλοντικό ταξίδι, αλλά και σε άλλες χώρες με τις οποίες έχουμε κοινή προσέγγιση για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό, μοιραζόμαστε κοινές αξίες, πιστεύουμε σε όλα όσα συγκροτούν τη δυτική τάξη πραγμάτων και τους κανόνες στους οποίους αυτή βασίζεται εδώ και δεκαετίες», πρόσθεσε, διαγράφοντας και επόμενους «σταθμούς» στη διεύρυνση των στρατιωτικών και γενικά γεωπολιτικών συνεργασιών των ΗΠΑ.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι πίεση στην υλοποίηση του σχεδιασμού των ΗΠΑ θα ασκήσουν τα παζάρια με στενούς τους συμμάχους, όπως την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, με τις οποίες η κυβέρνηση Τραμπ επαναδιαπραγματεύεται τους όρους της εμπορικής αλλά και στρατιωτικής τους συνεργασίας, επιμένοντας ότι η αμερικανική πλευρά είναι «αδικημένη».

Χτες, μάλιστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέφερε την ανάγκη η Σεούλ να «συμβάλει» με περισσότερους πόρους στη διατήρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή. «Η Νότια Κορέα είναι ένα πολύ πλούσιο έθνος που τώρα αντιλαμβάνεται την υποχρέωση να συνεισφέρει περισσότερο στη στρατιωτική άμυνα που της παρέχουν οι ΗΠΑ», σχολίασε, υποστηρίζοντας ότι εντείνονται οι διμερείς συνομιλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να καταγραφεί η πρώτη, σχετικά «χλιαρή» αντίδραση της ιαπωνικής κυβέρνησης Αμπε στην πρόταση για συμμετοχή στον «ναυτικό συνασπισμό» υπό τις ΗΠΑ στον Κόλπο. Οπως εξήγησε ο υπουργός Αμυνας Τακέσι Ιγουάγια, που υποδέχτηκε χτες τον Εσπερ, το Τόκιο θα εξετάσει τη συμβολή του στην προστασία της διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ, ωστόσο πρέπει να συνυπολογίσει και τις σχέσεις του με άλλους «περιφερειακούς παίκτες»...

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανακαλεί τον πρέσβη στην Ινδία και αναστέλλει τις εμπορικές σχέσεις

Ο πρωθυπουργός Ιμράν Καν προήδρευσε έκτακτης σύσκεψης με όλο το στρατιωτικό επιτελείο

Δυνάμεις του ινδικού στρατού ενισχύονται σε περιοχές του Κασμίρ

Copyright 2019 The Associated

Δυνάμεις του ινδικού στρατού ενισχύονται σε περιοχές του Κασμίρ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Η κυβέρνηση του Πακιστάν αποφάσισε να υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με την Ινδία και να αναστείλει τις εμπορικές σχέσεις μαζί της, αντιδρώντας στην πρόσφατη απόφαση της ινδικής Βουλής να άρει το ειδικό καθεστώς που ίσχυε εδώ και πάνω από μισό αιώνα για την πολιτεία Τζαμού - Κασμίρ.

Το Ισλαμαμπάντ κατηγορεί το Νέο Δελχί για «προσάρτηση του Κασμίρ», μετά την κατάργηση του άρθρου 370 του ινδικού Συντάγματος, που αναγνώριζε αυτονομία στο Τζαμού - Κασμίρ.

Ο πρωθυπουργός Ιμράν Καν (του μεταρρυθμιστικού «Πακιστανικού Κινήματος για τη Δικαιοσύνη» - PTI, το οποίο προκρίνει την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα) προήδρευσε χτες έκτακτης σύσκεψης με τους επικεφαλής όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και κάλεσε το Γενικό τους Επιτελείο να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Μετά τη σύσκεψη ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει όλες τις συμφωνίες που καθορίζουν τις διμερείς της σχέσεις με την Ινδία, ότι θα μεταφέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και επίσης ότι η φετινή 14η Αυγούστου (εθνική γιορτή ανεξαρτησίας για το Πακιστάν) θα γιορταστεί «σε αλληλεγγύη με τους γενναίους κατοίκους του Κασμίρ και τον δίκαιο αγώνα τους για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση».

Η ινδική περιοχή Τζαμού - Κασμίρ αποτελεί τμήμα της ευρύτερης ζώνης του Κασμίρ, για την οποία διαφιλονικούν Ινδία, Πακιστάν αλλά και Κίνα. Επρόκειτο για τη μόνη πολιτεία της Ινδίας όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι και όχι οι ινδουιστές, και «φιλοξενεί» ισχυρό αυτονομιστικό κίνημα, βρίσκεται δε στο επίκεντρο ευρύτερων γεωπολιτικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, καταρχάς μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, που είναι και πυρηνικές δυνάμεις.

Η κεντρική κυβέρνηση της Ινδίας - του ινδουιστή Ναρέντρα Μόντι, που παζαρεύει την επέκταση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ - ανακάλεσε το καθεστώς αυτονομίας στην επίμαχη περιοχή επικαλούμενη «λόγους ασφαλείας». Αυξάνει εδώ και καιρό τις στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ ανακοίνωσε και μια σειρά από έκτακτα μέτρα ασφαλείας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις επικοινωνίες και στη μετακίνηση στις συγκεκριμένες περιοχές.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο χειμώνα η πακιστανική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε δύο αεροσκάφη της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, καταγγέλλοντας ότι παραβίασαν τον πακιστανικό εναέριο χώρο, αφού η ινδική Πολεμική Αεροπορία είχε πλήξει στόχους σε πακιστανικό έδαφος, όπου το Νέο Δελχί ισχυριζόταν ότι βρισκόταν μεγάλη βάση εκπαίδευσης «τρομοκρατικής οργάνωσης».

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Ετοιμότητα Κίνας για «να σταματήσει το χάος»

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ - ΠΕΚΙΝΟ.--

«Το πιο επιτακτικό και πρωταρχικό καθήκον σήμερα για το Χονγκ Κονγκ είναι να σταματήσουμε τη βία, το χάος και να αποκαταστήσουμε την τάξη, ώστε να διαφυλαχτεί η πατρίδα μας και να εμποδίσουμε τη βύθιση του Χονγκ Κονγκ στην άβυσσο», δήλωσε χτες ο Ζανγκ Σιαομίνγκ, διευθυντής του αρμόδιου για ζητήματα Χονγκ Κονγκ και Μακάο Γραφείου του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας.

Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ συνεχίζονται, με αίτημα πλέον την παραίτηση της τοπικής κυβέρνησης και ουσιαστικά την επαναδιαπραγμάτευση του «ειδικού καθεστώτος» που αναγνωρίστηκε στην περιοχή το 1997, όταν «επανήλθε» από τη Βρετανία στην Κίνα. Στις αρχές της βδομάδας οργανώθηκε νέα κινητοποίηση, μεταξύ άλλων και απεργία σε αρκετούς τομείς, ενάντια στις τοπικές αρχές και το Πεκίνο, με τις δυνάμεις καταστολής να παρεμβαίνουν για την «αποκατάσταση της ασφάλειας και τάξης» στην πόλη.

Η Κίνα καταγγέλλει από τη μεριά της οργανωμένο σχέδιο κατά της «σταθερότητας στο Χονγκ Κονγκ» και έχει επικρίνει έντονα την τοποθέτηση ΗΠΑ, Βρετανίας και άλλων, που εκφράζουν συμπάθεια και κατανόηση στις ανησυχίες των διαδηλωτών, κατηγορώντας τες για «απαράδεκτη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

ΡΩΣΙΑ
Κάτω από το όριο της φτώχειας 1 στα 4 παιδιά

ΜΟΣΧΑ.--

Ενα στα τέσσερα παιδιά στη Ρωσία ζούσε το 2017 κάτω από το όριο της φτώχειας, αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία της Ρωσικής Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Rosstat) που ανακοινώθηκαν χτες, επιβεβαιώνοντας ότι οι συνέπειες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης εκδηλώνονται όλο και πιο βασανιστικά για τη νέα γενιά.

Τα στοιχεία της Rosstat φανερώνουν επίσης πως το ποσοστό της παιδικής φτώχειας, που ανέρχεται τουλάχιστον στο 26% του πληθυσμού παιδιών και εφήβων έως 18 ετών στη Ρωσία, είναι διπλάσιο από το ποσοστό φτώχειας που αφορά τον ενήλικο πληθυσμό, το οποίο μετρήθηκε στο 14,3%. Το 52,2% των πολύ φτωχών παιδιών και εφήβων ζουν σε οικογένειες με τρία και παραπάνω παιδιά. Επίσης, το 45% των φτωχότερων παιδιών ζουν σε αγροτικές περιοχές και το 18% σε μεγάλα αστικά κέντρα.

  • Η ρωσική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή απέκλεισε χτες οριστικά την Λιουμπόφ Σόμπολ, δικηγόρο του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς (του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι) και υποψήφια για τις τοπικές εκλογές στη Μόσχα, με το επιχείρημα ότι της υπολείπονταν 231 υπογραφές για να εγκριθεί η υποψηφιότητά της.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ