ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Εγκλωβισμός του λαού ανάμεσα στα πλαφόν και την πολιτική που απογυμνώνει τις δημόσιες δομές

MotionTeam

Λίγο καιρό μετά τις πολυήμερες «κινητοποιήσεις» των επιχειρηματιών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, το νέο ανώτατο μηνιαίο πλαφόν για τον αριθμό των απεικονιστικών εξετάσεων (μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, μαστογραφίες κ.ά.) που μπορεί να διενεργεί κάθε απεικονιστικό μηχάνημα σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, σε πλήρη 12ωρη ημερήσια λειτουργία, ήρθε να υπενθυμίσει τις συνέπειες της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας και το πόσο έκθετο αφήνουν το λαό και τις ανάγκες του.

Η επιβολή πλαφόν στις απεικονιστικές εξετάσεις - επιβλήθηκε για πρώτη φορά μετά το 2010 - πρακτικά σημαίνει ότι αν σ' ένα ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο έχει συμπληρωθεί το όριο των απεικονιστικών εξετάσεων που πρέπει να έχει εκτελέσει ένα ιατρικό μηχάνημα κάθε μήνα, τότε ο ασθενής με ατομική του ευθύνη θα πρέπει να αναζητήσει άλλο ιδιωτικό κέντρο, το οποίο δεν θα το έχει συμπληρώσει και θα είναι συμβεβλημένο προκειμένου να αποζημιωθεί η εξέτασή του και να πληρώσει το 15% της συμμετοχής. Διαφορετικά, αν δεν βρίσκει και αν βρίσκεται σε επείγουσα ανάγκη, όπως συμβαίνει με χιλιάδες ανθρώπους που δεν μπορούν να περιμένουν βέβαια τις τεράστιες λίστες αναμονής στις δημόσιες δομές, θα αναγκαστεί να πληρώσει εξολοκλήρου από την τσέπη του το κόστος της εξέτασης...

Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα, εξαιτίας της πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης του δημόσιου τομέα, των τεράστιων ελλείψεων σε πόρους, εξοπλισμό και προσωπικό, το 70% - 90% των διαγνωστικών/απεικονιστικών εξετάσεων γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα. Τα όποια μέτρα παίρνουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου δεν αποσκοπούν βέβαια στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, αλλά τελικά στη διατήρηση και επέκταση της πελατείας των επιχειρηματιών των ιδιωτικών κέντρων.

Είναι και από αυτήν την άποψη προκλητική η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να προπαγανδίσει ως «λύση» τη διεύρυνση των συμβάσεων με τον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή μάλιστα που είναι νωπή ακόμη η πικρή εμπειρία από τις αρχές Ιούνη, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ακόμα, όταν εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έγιναν μπαλάκι μεταξύ των ιδιοκτητών των διαγνωστικών κέντρων και του ρημαγμένου δημόσιου συστήματος Υγείας, προκειμένου να κάνουν επείγουσες ιατρικές εξετάσεις...

Τι προβλέπει η απόφαση του ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τις απεικονιστικές εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα:

-- Εξετάσεις που γίνονται σε μηχανήματα έως και 0,5 Τ (τομές) θα αποζημιώνονται με 95 ευρώ, και ορίζεται πλαφόν 400 εξετάσεων το μήνα.

-- Οι μαγνητικές τομογραφίες σε μηχάνημα από 0,6 έως 1,4 Τ θα αποζημιώνονται με 110 ευρώ, με πλαφόν 450 εξετάσεις το μήνα.

-- Για τους μαγνητικούς τομογράφους άνω των 1,5 Τ το πλαφόν των εξετάσεων είναι 500 το μήνα και η αποζημίωση είναι 135 ευρώ.

-- Για τα μηχανήματα 3 Τ και πάνω η προτεινόμενη τιμή αποζημίωσης είναι 145 ευρώ με όριο πάλι τις 500 εξετάσεις το μήνα.

-- Στις αξονικές τομογραφίες, το μηνιαίο πλαφόν ξεκινά από τις 600 για μηχάνημα έως 2 τομών και αυξάνεται κλιμακωτά στις 1.000 για αξονικό τομογράφο από 128 τομές.

-- Για τις μαστογραφίες με ψηφιοποιητή, αποζημιώνονται 20 ευρώ (άμφω), με μηνιαίο πλαφόν τις 600 εξετάσεις, ενώ για ψηφιακές μαστογραφίες η τιμή αποζημίωσης είναι τα 35 ευρώ με όριο τις 1.000 εξετάσεις ανά μήνα.

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι και της νέας απόφασης, η καταγγελία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων αναδεικνύει τις συνέπειες της πολιτικής της επιβολής πλαφόν για τους ασφαλισμένους.

Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «τα διαγνωστικά κέντρα επικαλούνται ότι συμπλήρωσαν το πλαφόν - άγνωστο πότε - και απαιτούν πληρωμή της εξέτασης. Ετσι, οι ταλαίπωροι συνταξιούχοι ασφαλισμένοι, βρίσκοντας την άρνηση στο πρώτο, αναζητούν το δεύτερο και όσοι έχουν τη δύναμη και τρίτο και στο τέλος απελπισμένοι και απογοητευμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την πετσοκομμένη τους σύνταξη, αφού για την εκτέλεση της εξέτασης σε δημόσιο νοσοκομείο απαιτείται αναμονή 2 - 3 μηνών τουλάχιστον».

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Για άλλη μια φορά, δηλαδή, οι εργαζόμενοι και ο λαός βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα κάθε είδους πλαφόν και στη γύμνια των δημόσιων δομών Υγείας, για την οποία είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που ακολουθούν:

-- Το «Θριάσιο» Νοσοκομείο, το μοναδικό νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής, δεν έχει ούτε μαγνητικό τομογράφο.

-- Στο Νοσοκομείο «Αττικόν» εδώ και 5 χρόνια είναι χαλασμένος ο μαγνητικός τομογράφος.

-- Οι 2 μοναδικοί αξονικοί τομογράφοι στον νομό Αιτωλοακαρνανίας είναι σε βλάβη.

-- Στο Νοσοκομείο Κιλκίς, ο μοναδικός αξονικός τομογράφος αξιοποιείται μόνο σε μια βάρδια, γιατί δεν επαρκεί το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό για τις υπόλοιπες.

-- Στο Ηράκλειο, στο Ακτινολογικό Τμήμα του ΠΑΓΝΗ, οι 15 εργαζόμενοι καλύπτουν δύο αίθουσες για απλές ακτινογραφίες, μία αίθουσα για μαστογραφίες, μία αίθουσα για μέτρηση οστικής πυκνότητας και πανοραμικές, μία αίθουσα για τις ακτινογραφίες στα ΤΕΠ, τις αίθουσες με τα ακτινοσκοπικά μηχανήματα στα ορθοπεδικά και άλλα χειρουργεία και τα φορητά ακτινολογικά μηχανήματα ανά κλινικές και μονάδες...

Αποτέλεσμα των τεράστιων ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, κρατικούς πόρους και εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων, είναι και όσα αποτυπώνονται στα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ: Μόνο για το 15% της συμμετοχής το 2016 οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν από την τσέπη τους πάνω από 17 εκατομμύρια ευρώ.

Σε πολλές περιπτώσεις με «ατομική τους ευθύνη» μπορούν να απευθύνονται μόνο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα γιατί δεν υπάρχουν δημόσια στην περιοχή τους, ενώ σ' άλλες πρέπει να μετακινούνται ακόμη και από νομό σε νομό για να βρουν αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική για τους χρόνιους πάσχοντες, οι οποίοι πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να κάνουν εξετάσεις, τις οποίες χρυσοπληρώνουν.

Συγκεκριμένα:

  • Αν κάποιος χρειάζεται να κάνει μια αξονική τομογραφία, σε 9 «περιοχές» (υποδιαιρέσεις Περιφερειών και νομών) της Ελλάδας θα βρει μόνο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, αφού σε καμιά δημόσια δομή δεν υπάρχει μηχάνημα. Συνολικά στην Ελλάδα, ο ιδιωτικός τομέας δραστηριοποιείται σε 62 «περιοχές» και ο δημόσιος σε 58. Με βάση τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, το 73% των αξονικών γίνεται στον ιδιωτικό τομέα και μόλις το 27% στον δημόσιο. Οι ασφαλισμένοι με βάση τη συμμετοχή 15% πλήρωσαν 5,812 εκατ. ευρώ το 2016.
  • Για μια μαγνητική τομογραφία, κάποιος θα πρέπει να μετακινηθεί σε άλλη «περιοχή», αν ζει σε μια από τις 17 όπου δεν υπάρχει δυνατότητα για μαγνητική. Σε 56 συνολικά «περιοχές» δραστηριοποιείται ο ιδιωτικός τομέας και σε 19 ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, που σημαίνει ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τέτοιες εξετάσεις τις αναλαμβάνουν οι ιδιώτες. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα οποία το 86% των μαγνητικών έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και το 14% στον δημόσιο, με τους ασφαλισμένους να πληρώνουν - μέσω της συμμετοχής του 15% - 11,5 εκατ. ευρώ μόνο σ' ένα χρόνο.
  • Για μια γυναίκα, τέλος, που θέλει να κάνει μαστογραφία, σε 13 «περιοχές» θα πρέπει να καταφύγει οπωσδήποτε σε ιδιώτη, αφού δεν υπάρχει δημόσια δομή. Σε 67 «περιοχές» υπάρχουν μαστογράφοι του ιδιωτικού τομέα, σε 57 δραστηριοποιείται δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ενώ σε 4 δεν υπάρχει καθόλου μαστογράφος. Το 73,4% των μαστογραφιών το 2016 έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και το 26,6% στον δημόσιο, με τις γυναίκες να πληρώνουν από την τσέπη τους, με βάση το 15% της συμμετοχής, 400.000 ευρώ.

Σε όλα τα παραπάνω, πέρα από την τεράστια οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων και των Ταμείων τους - χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνονται οι δαπάνες εκείνων που πλήρωσαν τις εξετάσεις εξολοκλήρου από την τσέπη τους - αποτυπώνεται επίσης η άναρχη κατανομή των διαγνωστικών κέντρων στη χώρα, χαρακτηριστικό συνολικά του ιδιωτικού τομέα, καθώς μοναδικός οδηγός της ανάπτυξής του είναι η αύξηση της κερδοφορίας του και όχι οι λαϊκές ανάγκες.

Στον πυρήνα η διαχρονική πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας

Υπενθυμίζεται ότι η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ έχει ουσιαστικά μηδενιστεί, καθώς επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για το 2018 - 2019 δίνονται μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ για την υποτιθέμενη κάλυψη των ανασφάλιστων, που δεν επαρκούν ούτε για τα φάρμακά τους. Το 2016 και το 2017 περικόπηκαν 405 εκατομμύρια ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό, ενώ επιβλήθηκε νέο χαράτσωμα των συνταξιούχων στον κλάδο της Υγείας (6% από 4% στις κύριες συντάξεις και 6% από 0% στις επικουρικές), ποσό που αναλογεί σε 770 εκατ. ευρώ πρόσθετης αφαίμαξης κάθε χρόνο.

Φυσικά, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει πει κουβέντα για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ...

Αντίθετα, με τη σειρά της προπαγανδίζει τη διεύρυνση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, η οποία, όπως ισχυρίζεται προκλητικά στο πρόγραμμά της, θα γίνεται «χωρίς επιβάρυνση του πολίτη»! Κόντρα σε όλα τα παραπάνω, κόντρα στην άθλια πραγματικότητα που βιώνει ο λαός, όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου υποστηρίζουν ότι τα λαϊκά στρώματα δεν θίγονται από την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, που έχει ως συστατικό της στοιχείο το κέρδος...

Αυτό που αποκαλύπτεται βέβαια με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο είναι η κοροϊδία όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για δήθεν φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας. Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να «κοστίζει» όσο γίνεται λιγότερο στο κεφάλαιο και το κράτος του η δημόσια Υγεία και ταυτόχρονα ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια και στον «δημόσιο» και στον ιδιωτικό τομέα.

Απάντηση μπορεί να δώσουν μόνο οι αγώνες των εργαζομένων και του λαού για αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη και δωρεάν Υγεία, για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, για να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, να εξοπλιστούν με σύγχρονα και επαρκή σε αριθμό μηχανήματα, να λειτουργούν όλο το 24ωρο και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλους απολύτως δωρεάν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ