ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Με αιχμή τα αυθαίρετα κλιμακώνει την προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών

Ανέγγιχτες παραμένουν οι πραγματικές αιτίες της καταστροφής, μετά και τις χτεσινές ανακοινώσεις στο Λαύριο

Από τη χτεσινή σύσκεψη στο Λαύριο

ΙΝ ΤΙΜΕ

Από τη χτεσινή σύσκεψη στο Λαύριο
Στην ανεξέλεγκτη δόμηση και στα αυθαίρετα επικέντρωσε ξανά η κυβέρνηση κατά τη χτεσινή σύσκεψη αρμόδιων υπουργών και φορέων στο Λαύριο, συνεχίζοντας την προκλητική προσπάθεια να συγκαλύψει τις ευθύνες της για την πολύνεκρη καταστροφή στο Μάτι.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δέσμη 20 μέτρων («20 άμεσες παρεμβάσεις, για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος») που κατά βάση αφορούν διοικητικά ζητήματα για την καταγραφή και τον έλεγχο των αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα, ενώ παρουσίασε ως «δυναμική κίνηση» εκ μέρους της κυβέρνησης τη σχεδιαζόμενη κατεδάφιση άμεσα 3.200 αυθαιρέτων στην Αττική, για τα οποία πάντως υπάρχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα εδώ και χρόνια, που απλά δεν έχουν εφαρμοστεί.

Η κυβέρνηση διαφημίζει την «αποφασιστικότητά» της να συγκρουστεί τάχα με τα «μεγάλα συμφέροντα» και την ίδια ώρα συνεχίζει κι ενισχύει την εγκληματική πολιτική των προκατόχων της στην εμπορευματοποίηση της γης, υποχρηματοδοτεί την πυροπροστασία και την Πυροσβεστική, δεν ιεραρχεί έργα υποδομής για την προστασία της ανθρώπινης ζωής γιατί δεν έχουν κέρδος για το κεφάλαιο κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, το «αμέσως επόμενο διάστημα» προχωρούν στην κατεδάφιση των 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών στην Αττική που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Πρόκειται για κτίσματα που βρίσκονται στη ζώνη του αιγιαλού, σε αναδασωτέες δασικές εκτάσεις σε εθνικούς δρυμούς και σε ρέματα της Αττικής. Το ίδιο θα συμβεί, είπε, και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θυμίζουμε βέβαια ότι με νόμο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χιλιάδες αυθαίρετα έχουν μπει σε καθεστώς τακτοποίησης με το νόμο του 2017 και ανάμεσά τους είναι και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν αυθαίρετα κτίσματα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «για κάθε αυθαίρετο κτίσμα που εντοπίζεται σε φάση κατασκευής, θα προχωρά άμεσα η κατεδάφισή του» και ότι «διατίθενται άμεσα μηχανικοί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με στόχο την ενίσχυσή τους σε ανθρώπινο δυναμικό για το διάστημα που απαιτείται, ώστε να πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις που έχουν προτεραιοποιηθεί».

Ανακοίνωσε ακόμα ότι ξεκινά «άμεσα» η καταγραφή και χαρτογράφηση των περιφράξεων σε παραλίες, ότι «ενισχύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεων για περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από τη ζώνη του αιγιαλού σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης» και ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει «παράλληλη διαδικασία κατεδαφίσεων από αυτήν που αναλαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατεδαφίσεων εξπρές, μαντρότοιχων στις παραλίες με άμεση εκτελεστή Κοινή Υπουργική Απόφαση».

Αλλα μέτρα

Στη συνέχεια ανέφερε πως:

-- Προχωρά άμεσα η αποστολή των στοιχείων αυθαιρέτων κτισμάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην αρμόδια δομή του ΥΠΕΝ.

-- Από τις 15/10, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, τίθεται σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα των ηλεκτρονικών αδειών («e-Αδειες»), και όπως υποστήριξε, απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης, η υποβολή και η έκδοση οικοδομικών αδειών γίνεται πλέον ηλεκτρονικά.

-- Ανοίγει το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα ελέγχου δόμησης, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών δόμησης. Κάθε μηχανικός έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτημα, κάθε μηχανικός μπορεί να γίνει ελεγκτής δόμησης.

-- Εχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το 47% της συνολικής επικράτειας της χώρας, που θυμίζουμε ότι αποτέλεσε εργαλείο νομιμοποίησης αυθαίρετων οικισμών που βαφτίστηκαν από την κυβέρνηση «οικιστικές πυκνώσεις», ενώ για το σύνολο της επικράτειας θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2019. Στην ίδια λογική, προχωρά η χάραξη της γραμμής αιγιαλού για όλη τη χώρα, έως το τέλος του έτους (σήμερα υπάρχει περίπου στο 15%). Μετά τις πιθανές ενστάσεις, θα προχωρήσει - είπε - η επικύρωση της γραμμής αιγιαλού για όλη τη χώρα έως το τέλος του 2019.

Υποσχέθηκε, τέλος, «νομοθετική πρωτοβουλία» και για την οριοθέτηση των ρεμάτων σε όλη τη χώρα, «ώστε να ολοκληρωθεί και το θεσμικό πλαίσιο για την αντιπλημμυρική προστασία».

Σε ένα τέτοιο περίγραμμα, και δραττόμενος της ευκαιρίας για συντήρηση της δικομματικής κοκορομαχίας πάνω στα αποκαΐδια της πολιτικής τους, ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις για «πολιτική δειλία», «σπέκουλα», «ρουσφετολογία», «ψηφοθηρικές συναλλαγές με την αυθαιρεσία», «συμβιβασμό με παθογένειες» και άλλα, ενώ πυρά εξαπέλυσε και κατά της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ, που «αντί να δείξει έστω και μια μικρή δόση αυτοκριτικής, πόζαρε με χαιρέκακα χαμόγελα».


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Ανθρακες ο θησαυρός» των εξαγγελιών της κυβέρνησης

Σε ανακοίνωση για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής αναφέρει: «Η σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με υπουργούς και φορείς στο Λαύριο, για την επόμενη μέρα από την καταστροφή στο Μάτι και τα μέτρα που εξήγγειλε αποδεικνύουν ότι η "επόμενη μέρα" είναι νύχτα πέρα ως πέρα.

Προκαλεί πραγματικά έκπληξη το γεγονός ότι, 15 μέρες μετά από αυτό το τραγικό γεγονός, δεν υπήρξε καμία αναφορά στην πρόληψη και σε κάποια έκτακτα μέτρα για την προστασία της ζωής, μιας και φάνηκε με τον πιο τραγικό τρόπο η γύμνια του κρατικού μηχανισμού. Ο,τι εξήγγειλε είχε να κάνει με τα αυθαίρετα και την εφαρμογή νόμων ψηφισμένων προ 35ετίας, όπως αυτός ο γνωστός νόμος Τρίτση, που είναι λογικό να είναι και ανεπαρκής.

Αυτό που με ευλάβεια υπερασπίζονται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, και είναι η κύρια αιτία του προβλήματος, είναι το γεγονός ότι η γη είναι εμπόρευμα, ότι η πολεοδόμηση θα συνεχίσει να γίνεται όχι με επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες, αλλά με βάση αυτό που επιθυμούν οι "στρατηγικοί επενδυτές", για να διαμορφώσουν τα πεδία κερδοφορίας τους.

Η απόκτηση στέγης για την εργατική - λαϊκή οικογένεια είναι υπόθεση ατομική. Η ανάγκη του λαού για στέγη ποτέ δεν ήταν μέριμνα του κράτους, υπήρχε μόνο ο ΟΕΚ και αυτόν τον διέλυσε η σημερινή κυβέρνηση. Με βάση τα παραπάνω είναι βέβαιο ότι στις θάλασσες θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός του λαού, με παράνομο ή νόμιμο τρόπο, αυθαίρετα θα συνεχίσουν να φτιάχνονται, όσο δεν υπάρχει μέριμνα για κάλυψη της στέγης του λαού από το κράτος.

Ο πρωθυπουργός όσον αφορά τους πυρόπληκτους στάθηκε στα επιδόματα και σε μια γενική θέση για πολεοδομική αποκατάσταση στο Μάτι. Δεν ακούστηκε κουβέντα για τα άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν στην περιοχή και στο περιβάλλον, για αντιπλημμυρικά μέτρα, για επάνδρωση των αποσαθρωμένων Κέντρων Υγείας της περιοχής.

Καλούμε τους πυρόπληκτους να εντείνουν την πάλη τους, να διεκδικήσουν μέσα από την επιτροπή τους την αποκατάσταση και την αποζημίωση στο 100% των καταστροφών που υπέστησαν. Τέλος, επειδή ο πρωθυπουργός επέλεξε για άλλη μια φορά το Λαύριο ως επικοινωνιακό φόντο, τον καλούμε να ξεκινήσει από εδώ το άνοιγμα των παραλιών και συγκεκριμένα από αυτήν την παραλία που κάνει διακοπές το καλοκαίρι...».


ΚΚΕ
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για τις εξαγγελίες Τσίπρα από το Λαύριο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η επόμενη μέρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην Ανατολική Αττική, μοιάζει να είναι η προηγούμενη μιας νέας καταστροφής.

Ο κ. Τσίπρας, από το Λαύριο, όπου πριν από μερικούς μήνες διοργάνωνε το "αναπτυξιακό" συνέδριο της Ανατολικής Αττικής, πάλι δεν είπε κουβέντα για μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας κι ενώ έχει προηγηθεί η καταστροφική πυρκαγιά, που άφησε πίσω της δεκάδες ανθρώπινες απώλειες, κατεστραμμένες περιουσίες και δασικές εκτάσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος, γιατί μαζί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι μέρος του προβλήματος. Γιατί συνειδητά συνέχισε την υποβάθμιση της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης στο βωμό των πλεονασμάτων. Γιατί ενίσχυσε την εμπορευματοποίηση της γης στο βωμό των επενδύσεων του κεφαλαίου. Γιατί κι αυτή προχώρησε σε τακτοποίηση αυθαιρέτων, ενώ την ίδια στιγμή άφησε τον κόσμο απροστάτευτο.

Αποτελούν πρόκληση οι εξαγγελίες Τσίπρα όχι μόνο γιατί δεν ανέλαβε καμία δέσμευση αποκατάστασης της λαϊκής στέγης στις πυρόπληκτες περιοχές, αποζημίωσης των κατοίκων στο 100% των καταστροφών, αλλά και γιατί δεν δίνουν απάντηση στη γύμνια του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση ίδιων φαινομένων, αλλά και προβλημάτων από πλημμύρες, πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, στήριξη των δομών Υγείας της περιοχής.

Στήνει επικοινωνιακά κόλπα με τις μάντρες αυθαιρέτων, τη στιγμή που προχωρά στην παραχώρηση των δασών, των ακτών, των αιγιαλών στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μάλιστα, με το νέο νόμο για το δομημένο περιβάλλον προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της αδειοδότησης και των ελέγχων των κτιρίων, εξαιρώντας, όμως, από αυτές τις διαδικασίες τα έργα που αφορούν τις στρατηγικές επενδύσεις.

Η αποστροφή του κ. Τσίπρα ότι τέτοιες καταστροφές είναι μπροστά μας, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες του, μόνο ανατριχίλα προκαλεί. Ο λαός μας δεν πρέπει να δείξει καμιά εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που τον ματώνουν καθημερινά. Να οργανώσει την πάλη του όχι μόνο για μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης των πληγέντων, αλλά και για μέτρα προστασίας της ζωής του».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ