ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαμορφώνονται τα δεδομένα του διχοτομικού σχεδίου

Κινήσεις και δηλώσεις τις τελευταίες μέρες επιβεβαιώνουν ακόμα περισσότερο ότι το κλείσιμο του τελευταίου κύκλου των συνομιλιών για το Κυπριακό στην Ελβετία, που δεν κατέληξαν σε συμφωνία, αποτέλεσε ένα παραπέρα βήμα στην προώθηση του διχοτομικού σχεδίου, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη - Ερογλου, του Φλεβάρη του 2014. Σχέδιο που, θυμίζουμε, προβλέπει «δύο συνιστώντα κράτη» και συγκαλύπτεται με τη λεγόμενη «διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία», επί της ουσίας χαλαρή συνομοσπονδία και όχι ενιαίο κράτος.

Η αντιπαράθεση που εκδηλώνεται τόσο ανάμεσα στις αστικές τάξεις των δύο πλευρών αλλά και ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις τείνει να εξαλείψει το γεγονός της εισβολής και κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία, και μπαίνει σε μια συζήτηση για τους όρους της μοιρασιάς. Το δεδομένο είναι ότι το Κυπριακό και η όποια «λύση» του είναι ενταγμένη στο σύνθετο «κουβάρι» ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα σε αστικές τάξεις και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που θέλουν να εκμεταλλευτούν τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου. Γι' αυτό οι ενεργειακοί κολοσσοί έχουν σπεύσει στην περιοχή, «σφάζονται» για το ποιες ενεργειακές διαδρομές θα χαραχτούν και έχουν και τα πολεμικά πλοία από δίπλα για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας στην εφημερίδα «Μιλιέτ», είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριφέρεται «ως νύφη που δεν θέλει να χορέψει» και τόνισε με έμφαση πως «ή θα ιδρύσουμε ομόσπονδη λύση και θα μετατρέψουμε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου σε μια ομόσπονδη, ίση συνιστώσα πολιτεία, ή, αν δεν γίνεται, θα συνεχίσουν να ριζώνουν αυτές οι δύο διαφορετικές οντότητες κρατών. Μπορούν αυτές οι δύο οντότητες να συναντηθούν κάτω από τη στέγη της ΕΕ; Αυτό θα το ορίσει η συγκυρία. Εμείς θέλουμε να γίνουμε μέλος της διεθνούς κοινότητας». Και σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στο φιλέτο των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, είπε ότι «σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει απόφαση για άνοιγμα των Βαρωσίων. Για να γίνει κάτι τέτοιο είναι σημαντικό να γίνει στο πλαίσιο της προσαρμογής με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών». Και μπήκε στο «ψητό»: «Πριν την εκλογή μου ζήτησα τα Βαρώσια να εξυπηρετήσουν τους ανθρώπους και όχι τα φίδια. Είπα ότι οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να επιστρέψουν εδώ υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά ζήτησα να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου και το αεροδρόμιο Ερτζάν σε διεθνείς πτήσεις. Μετά την εκλογή μου δεν είδα να υπάρχει προσέγγιση στο θέμα αυτό, ειδικά στο θέμα του Ερτζάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πλησίασε».

Από την άλλη, η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη διαμηνύει ότι η απάντηση στις τουρκικές μεθοδεύσεις (πρόταση για επιστροφή Μαρωνιτών υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και άνοιγμα Βαρωσίων) θα δοθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 16 Σεπτέμβρη.

Εντονη κριτική στην κυβέρνηση ασκεί το ΑΚΕΛ, με δηλώσεις του ΓΓ της ΚΕ Αντρου Κυπριανού και άλλων στελεχών, με κύριο ζήτημα που προβάλλει τη «λειψή προετοιμασία» στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία και το γεγονός ότι έγιναν «λάθος χειρισμοί», ενώ στο πλαίσιο του γγ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες θα μπορούσε να συζητηθεί συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, σε κάποια χρόνια, απομάκρυνσης των Τούρκων στρατιωτών. Επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας, σε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Τόσο ο Πρόεδρος, όσο και τα μέλη της κυβέρνησης που χειρίζονται το Κυπριακό, πρέπει να απευθύνουν σαφή μηνύματα ετοιμότητας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με καλή θέληση. Με αυτόν τον τρόπο θα απευθύνουμε μηνύματα και θα προλάβουμε νέα τετελεσμένα, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά μας εξόρυξης και εμπορίας υδρογονανθράκων από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ορθά δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα επιφέρει έσοδα, μέρος των οποίων θα διατεθούν υπέρ των Τουρκοκυπρίων. Αυτό, βέβαια, με την προϋπόθεση επίλυσης του Κυπριακού, κάτι που δεν είναι καινούριο, είναι συμφωνημένο και εμπεριέχεται σε συγκλίσεις. Οι όποιες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν πρέπει να είναι ελεύθερες σκοπιμοτήτων και να πείθουν ότι πρώτοι εμείς επιθυμούμε και διαπνεόμαστε από καλή θέληση για επίλυση του Κυπριακού, αλλιώς είμαστε άξιοι της τύχης μας».

ΣΥΡΙΑ
Καταγγέλλει τις ΗΠΑ για χρήση βομβών λευκού φωσφόρου

Ενοπλοι της «Χεζμπολάχ» στα λιβανοσυριακά σύνορα

Copyright 2017 The Associated

Ενοπλοι της «Χεζμπολάχ» στα λιβανοσυριακά σύνορα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την άμεση διάλυση του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» επειδή, μεταξύ άλλων, κάνει χρήση απαγορευμένων όπλων, όπως οι βόμβες λευκού φωσφόρου, που προκαλούν νέες σφαγές σε βάρος του συριακού λαού, ιδιαίτερα σε πόλεις όπως η Ράκα και το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης, απαίτησε χτες το συριακό υπουργείο Εξωτερικών καλώντας για πολλοστή φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του.

Καταγγελίες για χρήση βομβών λευκού φωσφόρου από τους Αμερικανούς είχαν γίνει προσφάτως και για επιχειρήσεις στη Μοσούλη του Ιράκ. Προκαλούν φρικτά εγκαύματα και ανείπωτο μαρτύριο στα θύματά τους.

Ο «διεθνής συνασπισμός» των ΗΠΑ «έχει δημιουργηθεί στο περιθώριο του ΟΗΕ, δίχως να του ζητηθεί να δράσει στη Συρία από την κυβέρνηση της χώρας», σημείωσε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωση, καταγγέλλοντας τις συνεχιζόμενες σφαγές αμάχων από τις βόμβες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε Ράκα, Ντέιρ Εζόρ, Χάσακα κ.α.

Αυτά ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο συριακός στρατός ανακατέλαβε σημαντικά εδάφη στη στρατηγική (για τα ενεργειακά της κοιτάσματα) κεντρική επαρχία Χομς, ανοίγοντας το δρόμο για την ανακατάληψη και της πόλης Ντέιρ Εζόρ το επόμενο διάστημα. Το ίδιο έπραξε και ο λιβανέζικος στρατός, που εκτόπισε τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» από στρατηγικές λοφώδεις περιοχές που βρίσκονται μεταξύ των μεθοριακών πόλεων Ρας Μπαλμπέκ και Αρσάλ.

Παράλληλα, η Τουρκία ενίσχυσε, για πολλοστή φορά, τις δυνάμεις του στρατού και του πυροβολικού κατά μήκος της περιοχής Κιλίς απέναντι από το συριακό, κουρδικό καντόνι Αφρίν, απειλώντας με νέες επιχειρήσεις χερσαίας επέμβασης. Μάλιστα, το Σάββατο, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέλαβε πως επίκεινται νέες τουρκικές «επιχειρήσεις στη μεθόριο» με τη Συρία λέγοντας πως «η κατάσταση στην περιοχή είναι κάτι περισσότερο πέρα από πόλεμος κατά μίας τρομοκρατικής οργάνωσης», λέγοντας πως θα προχωρήσει σύντομα σε «νέα, σημαντικά βήματα».

Συνάντηση Τίλερσον - Λαβρόφ για «συνέχιση διαλόγου»

ΜΑΝΙΛΑ.--

Τα ρωσικά αντίποινα μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, τη διμερή συνεργασία στην καταπολέμηση των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, τις δυνατότητες για επίλυση διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων, όπως της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία και των αντιδράσεων που προκαλεί η ανάπτυξη του βαλλιστικού προγράμματος της ΛΔ Κορέας, συζήτησαν εκτενώς το περασμένο Σάββατο, στο περιθώριο της Συνόδου του ASEAN στη Μανίλα των Φιλιππίνων, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Οπως δήλωσε ο Τίλερσον, ζήτησε και πήρε από τον Ρώσο ομόλογό του «λεπτομερείς εξηγήσεις» για τα ρωσικά αντίποινα στις νέες αμερικανικές κυρώσεις, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αποφασίσει πώς θα αντιδράσουν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί έως την 1η Σεπτέμβρη. «Οι δύο χώρες μας είναι αρκετά μεγάλες», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «έπρεπε να συζητήσουν κρίσιμα ζητήματα εθνικής ασφάλειας παρά τις βαθιές διαφωνίες σε διάφορα θέματα». Πρόσθεσε έτσι ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να βρουν «χώρους συνεργασίας», συγκαταλέγοντας σε αυτούς την έναρξη συζητήσεων με στόχο την εξεύρεση λύσης στην κρίση στην Ουκρανία, με την αποστολή του Αμερικανού νέου ειδικού απεσταλμένου για το Ουκρανικό, Κερτ Φόλκερ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας για ομαλοποίηση του αμερικανορωσικού διαλόγου, εφόσον, όπως τόνισε, οι ΗΠΑ σταματήσουν τη συγκρουσιακή προσέγγιση σε θέματα όπως η ΛΔ Κορέας, η Συρία και η Ουκρανία. Είπε μάλιστα πως αισθάνθηκε και την ετοιμότητα της αμερικανικής πλευράς για συνέχιση του διμερούς διαλόγου.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Απειλές για εμπορικό «πόλεμο»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Αξιωματούχοι σε Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο απείλησαν χτες την Κροατία με αντίποινα εάν δεν ανακαλέσει την απόφασή της να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές δικών τους φρούτων και λαχανικών. Το «τελεσίγραφο» των τεσσάρων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εκδόθηκε με αφορμή την απόφαση της Κροατίας στο τέλος της περασμένης βδομάδας να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από 168 χώρες (εξαιρούνται εκείνες της ΕΕ) με πρόσχημα τη βελτίωση των εξαγωγών.

Οπως επισημαίνουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι νέοι δασμοί που επιβλήθηκαν με τη μορφή «νέων υγειονομικών πιστοποιητικών» σε εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά έχουν πλέον κόστος ανά φορτίο φορτηγού 270 ευρώ αντί των 12 που ήταν έως πρότινος.

Ο Σέρβος υπουργός Εμπορίου, Ρασίμ Λιάλτζιτς, τόνισε πως οι γειτονικές με την Κροατία χώρες δεν επιθυμούν εμπορικό πόλεμο αλλά ότι θα πρέπει να αναμένονται αντίποινα σε περίπτωση που οι νέες οικονομικές επιβαρύνσεις στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών δεν αρθούν έως το τέλος της τρέχουσας βδομάδας.

Ο Κροάτης υπουργός Γεωργίας, Τόμισλαβ Τόλουσιτς, συνέστησε «υπομονή για μία ή δύο βδομάδες ώσπου να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα»...

Ο Γιούνκερ για τα Δ. Βαλκάνια

«Δεν είμαι υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων σύντομα στην ΕΕ, αλλά είμαι και αντίθετος με το να τους παρθεί η ευρωπαϊκή προοπτική», φέρεται πως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ, στην ηλεκτρονική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Politico». Πρόσθεσε πως εάν η ΕΕ «καταρρεύσει και διαλυθεί σε κομμάτια», τότε «τα Δυτικά Βαλκάνια θα χάσουν την ευρωπαϊκή προοπτική» και εάν τους αφαιρεθεί αυτή η προοπτική «τότε θα έχουμε ξανά την εμπειρία της δεκαετίας του '90», αναφερόμενος προφανώς στους καταστροφικούς πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που διέλυσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σε άλλο σημείο είπε πως η σταθερότητα στη σύνθεση της ΕΕ είναι «προαπαιτούμενο για να μην ξαναμπούν σε εμπόλεμη κατάσταση τα Βαλκάνια», διαβεβαιώνοντας πως οι Βρυξέλλες «έχουν διάθεση να αντιμετωπίσουν όποια προβλήματα εμφανιστούν», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά το Βrexit και τον... Ντόναλντ Τραμπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ