ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση για το πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα
  • Αύριο, Τετάρτη, στην κεντρική πλατεία της Σκάλας Λακωνίας
  • Προσυγκέντρωση στις 8 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου

Ο χώρος που έγινε το τραγικό εργατικό δυστύχημα
Ο χώρος που έγινε το τραγικό εργατικό δυστύχημα
Συλλαλητήριο αύριο Τετάρτη 9 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία της Σκάλας οργανώνει η Γραμματεία Λακωνίας του ΠΑΜΕ (προσυγκέντρωση στις 8 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου) με αφορμή το εργατικό δυστύχημα, με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες, την 1η Αυγούστου, κατά τη διάρκεια εργασιών σε αντλιοστάσιο αποχέτευσης του δήμου Ευρώτα.

Η Γραμματεία με ανακοίνωσή της καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Οι πρόσφατοι νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανάβουν το πράσινο φως ώστε κεφάλαιο και εργοδοσία να γίνουν ακόμα πιο αδίστακτοι απέναντι στην εργατική τάξη.

Ο αγώνας για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας.

Να σπάσουμε το φόβο και το συμβιβασμό. Ζητάμε:

  • Την άμεση διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών.
  • Την άμεση στήριξη των οικογενειών των νεκρών καθώς και των τραυματιών.
  • Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο των εργαζομένων.
  • Την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, τη δημιουργία κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας».
Ερώτηση του ΚΚΕ για το δυστύχημα

Τα αιτήματα που προβάλλει η Γραμματεία Λακωνίας του ΠΑΜΕ ζητά να γίνουν πράξη το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς την υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Μωραΐτης.

Στην Ερώτηση επισημαίνουν τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα. Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς, της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, της έλλειψης ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σοβαρές ευθύνες έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζονται ούτε τα ελάχιστα - τσεκουρεμένα που προβλέπουν οι αντίστοιχοι νόμοι. Αυτό ενισχύει την ασυδοσία των εργοδοτών που μπροστά στο στόχο της μεγαλύτερης κερδοφορίας τους δεν υπολογίζουν τη ζωή των εργατών.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2017, το πρωί, συνέβη πολύνεκρο εργατικό ατύχημα σε εργασίες απόφραξης αποχετευτικών δικτύων, στη Σκάλα Λακωνίας.

Κατά τις εργασίες σε φρεάτιο αποχετευτικού δικτύου έχασε τη ζωή του ένας εργαζόμενος μετά από εισπνοή τοξικών αερίων, ένας κάτοικος που έσπευσε να τον βοηθήσει κατεβαίνοντας στο φρεάτιο έχασε και αυτός τη ζωή του και άλλοι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από την εισπνοή του αερίου, ένας εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Επίσης, δηλητηριάστηκαν από τις αναθυμιάσεις στην προσπάθειά τους να ανασύρουν τους νεκρούς και τους τραυματίες δύο πυροσβέστες και ένας αστυνομικός.

Το τραγικό περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ζωή των εργαζομένων κινδυνεύει λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς, των επικίνδυνων συνθηκών κάτω από τις οποίες υποχρεώνονται να δουλεύουν, των σχεδόν ανύπαρκτων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό Λακωνίας δεν υπάρχει τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας που έχει την ευθύνη για τον έλεγχο για τα μέτρα ασφαλείας. Αντίθετα, αυτή η ήδη υποστελεχωμένη υπηρεσία έχει έδρα την Καλαμάτα και έχει την ευθύνη για τους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για:

  • Την άμεση διερεύνηση του εργατικού ατυχήματος και την απόδοση ευθυνών.
  • Την άμεση στήριξη των οικογενειών των νεκρών καθώς και των τραυματιών.
  • Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο των εργαζομένων.
  • Την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, τη δημιουργία κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας».
Νέο «ατύχημα» στη «FULGOR»

Το νέο εργατικό «ατύχημα» στην επιχείρηση «FULGOR», που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου, καταγγέλλουν η Γραμματεία Κορινθίας του ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Μετάλλου «Ηφαιστος». Συγκεκριμένα, ένας εργαζόμενος τραυματίστηκε μετά από πτώση, κατά τη διάρκεια εργασιών φόρτωσης υποβρύχιου καλωδίου σε πλοίο, στο λιμάνι του εργοστασίου.

Οπως υπενθυμίζουν η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Μετάλλου, τα «ατυχήματα» είναι συχνά: Μέσα στον Ιούλη δύο εργάτες υπέστησαν εγκαύματα, ενώ τον Οκτώβρη του 2015 ένας εργαζόμενος είχε χάσει τη ζωή του όταν έπεσε από μεγάλο ύψος, ενώ εκτελούσε εργασίες επισκευής και εγκατάστασης υδρορροών στο εργοστάσιο.

«Η εντατικοποίηση της δουλειάς και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας οδήγησαν και σε αυτό το "ατύχημα"», υπογραμμίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση και συνεχίζουν: «Οι μεγάλες δουλειές που έχει κλείσει η εταιρεία φέρνουν πολλά εκατομμύρια στις τσέπες των μετόχων, αλλά για τους εργαζόμενους εντατικοποίηση, ατυχήματα ακόμα και θανατηφόρα, κάποια ψίχουλα με τη μορφή μπόνους. Κανένα πριμ, κανένα μπόνους δεν μπορεί να εξαγοράσει τη σωματική μας ακεραιότητα, την ίδια μας τη ζωή». Καλούν τους εργαζόμενους, είτε έχουν ως εργοδότη τη «FULGOR» είτε δουλεύουν σε εργολαβικά συνεργεία, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να απαιτήσουν με την πάλη τους να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ώστε να μην υπάρξει άλλο εργατικό «ατύχημα».

Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της «FULGOR» εκφράζει και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κορινθίας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ «ΕΡΓΑΝΗ»
Κυρίαρχες οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις

Το 54,3% του συνόλου των προσλήψεων φτάνουν οι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης για το μήνα Ιούλη 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» που ανακοινώθηκαν χτες.

Σύμφωνα με αυτά, σε σύνολο 225.856 νέων προσλήψεων, οι 122.555 (54,3%) ήταν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας. Απ' αυτές οι 89.712 (39,72%) ήταν μερικής απασχόλησης και οι 32.843 (14,54%) εκ περιτροπής εργασίας. Οι υπόλοιπες 103.301 συμβάσεις (45,74%) ήταν πλήρους απασχόλησης, ωστόσο ένα μέρος και από αυτές είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δηλαδή έχουν ημερομηνία λήξης. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο που δείχνει ότι τον Ιούλη του 2017 έληξαν 90.457 συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς, χρόνο με το χρόνο (το 2013 ήταν 40.348).

Επιπλέον, τον ίδιο μήνα, 4.043 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν κυρίως σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, αλλά και εκ περιτροπής.

Ετσι, το όποιο θετικό ισοζύγιο (περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις), που για το μήνα Ιούλη είναι 7.242, έχει ως βασικά χαρακτηριστικά την κυριαρχία των ευέλικτων και προσωρινών μορφών απασχόλησης, αλλά και τη μεγάλη μείωση των μισθών, με άλλα λόγια την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Συνεχίζει τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων μέσα στην περίοδο του καλοκαιριού, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη των λαϊκών οικογενειών για «ανάσες» αναψυχής. Τις δύο περασμένες Κυριακές, στις 30 Ιούλη και 6 Αυγούστου, το Εργατικό Κέντρο, σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμής του, οργάνωσε ημερήσιες εκδρομές σε παραλίες. Εδωσε με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα για μερικές στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης σε πολλές οικογένειες τις οποίες η αντιλαϊκή πολιτική έχει αποκλείσει από το δικαίωμα στις διακοπές. Η ανταπόκριση που συνάντησε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ήταν μεγάλη. Πάνω από 150 εργάτες με τις οικογένειές τους, ανάμεσά τους και πολλοί οικονομικοί μετανάστες, πήραν μέρος σε αυτή.

Οι πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου θα κορυφωθούν στις 31 Αυγούστου με το γλέντι αλληλεγγύης που θα οργανωθεί, για τέταρτη χρονιά φέτος, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οπως εξηγεί το Εργατικό Κέντρο, το γλέντι έχει διπλή σημασία, τόσο ως μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης, όσο και ως μια διοργάνωση που συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυση των μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας που οργανώνονται για παιδιά λαϊκών οικογενειών, του Εργατικού Αθλητικού Συλλόγου «Μαχητής», καθώς και συνολικά της δράσης των σωματείων της δύναμής του.

ΛΑΡΚΟ
Διεκδικούν την επαναπρόσληψη των εργολαβικών

Σε τετράωρη στάση εργασίας (από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ.) προχωρούν, αύριο, Τετάρτη 9 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη των απολυμένων εργολαβικών συναδέλφων τους, την κατάργηση του «σκλαβοπάζαρου» των εργολαβιών και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Την κινητοποίηση έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Στις αρχές Αυγούστου, 8 εργαζόμενοι στην εργολαβία Καρατσιώλη βρέθηκαν στην ανεργία, καθώς ο συγκεκριμένος εργολάβος εγκατέλειψε το έργο, ενώ η διοίκηση της εταιρείας δεν φρόντισε για τη συνέχιση της εργασίας τους στον επόμενο εργολάβο. Στο μεταξύ, ο εργολάβος είχε αφήσει τους εργαζόμενους απλήρωτους και ανασφάλιστους.

«Οι συνάδελφοι από 1/8/2017 είναι άνεργοι, απλήρωτοι, με κλεμμένα ένσημα και δεδουλευμένα, χωρίς καταγγελία σύμβασης στα χέρια τους για να μπορούν να πάρουν επίδομα ανεργίας, χωρίς ωροκτυπήσεις για να τεκμηριώσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες το δίκιο τους», αναφέρει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του. Και συνεχίζει: «Υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτών των νέων συναδέλφων είναι η κυβέρνηση, η διοίκηση και η διεύθυνση που (...) εφαρμόζουν το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών και εξυπηρετούν τους λίγους, τους εργολάβους, καταπατώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org