ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να δυναμώσουμε το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο

Αύριο, στις 7.30 μ.μ., στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης η συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ και της ΝΔΕ για τη μαύρη επέτειο των 55 χρόνων από τη ρίψη ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι

6 και 9 Αυγούστου 1945. Μέσα σε τρεις μέρες η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι ισοπεδώνονται από τη ρίψη της ατομικής βόμβας και περνούν στην ιστορία ως τα θύματα του μεγαλύτερου εγκλήματος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού εναντίον της ανθρωπότητας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων από το πυρηνικό ολοκαύτωμα, αύριο Τετάρτη 9 Αυγούστου, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» καλούν το λαό της Αθήνας και του Πειραιά, στις 7.30 μ.μ., στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Τον καλούν με τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση «να τιμήσει τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος καινα καταδικάσει τα φοβερά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας», να απαιτήσει «τη ριζική κατάργηση των πυρηνικών όπλων, το σταμάτημα του προγράμματος του Πολέμου των Αστρων των ΗΠΑ», αλλά και «να Φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές και αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, να φύγουν τα πυρηνικά όπλα από τον Αραξο, να αποκρουστούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου και του Αιγαίου».

Τραγικός απολογισμός

Ο απολογισμός της ρίψης των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι υπήρξε τραγικός. Οπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΕΕΔΥΕ, «εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι των δυο πόλεων σκοτώθηκαν ακαριαία ή πέθαναν αργότερα, με μαρτυρικό θάνατο. Χιλιάδες παιδιά τα μεταγενέστερα χρόνια γεννήθηκαν ανάπηρα ή τέρατα».

Και συνεχίζει: «Στα 55 χρόνια που πέρασαν από τότε, ολόκληρη η ανθρωπότητα πλήρωσε ακριβά τις συνέπειες του ψυχρού πολέμου που εγκαινίασαν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές. 55 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα, οι ιμπεριαλιστές εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να δολοφονούν τους λαούς προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους».

Ελλοχεύει ο ίδιος κίνδυνος

Η απειλή του πυρηνικού ολέθρου εξακολουθεί να υπάρχει, αφού σήμερα υπάρχουν στον κόσμο περίπου 30.000 πυρηνικές κεφαλές. «Οι ΗΠΑ - υπογραμμίζει η ΕΕΔΥΕ - κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, διατηρούν πάνω από 300 πυρηνικές βόμβες στην Ευρώπη, κάποιες απ' αυτές και στη ΝΑΤΟική βάση στον Αραξο».

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει την κούρσα των εξοπλισμών στην οποία έχουν επιδοθεί οι πυρηνικές δυνάμεις, αλλά και το νέο πυρηνικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ και την απόφαση της ΕΕ για τη δημιουργία ευρωστρατού. Καταγγέλλει ακόμα την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, «πιστή στην πολιτική της ΝΑΤΟικής υποτέλειας, καλεί και πάλι τον ελληνικό λαό να πληρώσει με τον ιδρώτα του ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα τεσσάρων τρισ. δραχμών, προσφορά και στήριγμα στα αποσταθεροποιητικά και επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ κατά των λαών της περιοχής».

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση - καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ - οι αντιιμπεριαλιστικοί και αντιπολεμικοί αγώνες αναπτύσσονται και δυναμώνουν. Δυναμώνουν το αντιιμπεριαλιστικό-αντιπολεμικό μέτωπο. Αυτό θα βάλει φρένο σήμερα. Αυτό θα τσακίσει αύριο τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστικό κάλεσμα

Αύριο Τετάρτη 9 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη

Αγωνιστικό ραντεβού δίνει το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, αύριο Τετάρτη, 9 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, για συμμετοχή στην πικετοφορία που οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 55 χρόνων από το βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι με τις αμερικάνικες ατομικές βόμβες. Η πικετοφορία θα κατευθυνθεί από το μνημείο του Λαμπράκη στο αμερικάνικο προξενείο.

Η ΕΔΥΕΘ καλεί το λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης να πάρουν μέρος στην πικετοφορία διαμαρτυρίας, για να τιμήσουν τα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα και να καταγγείλουν το διαρκές έγκλημα πολέμου κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές.

«Είναι χρέος προς τη ζωή και την ειρήνη», τονίζει το κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ, «που απειλούνται και πάλι αδίστακτα από την ηγεμονική φιλοπόλεμη πολιτική των ίδιων δυνάμεων».

Η αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική αυτή εκδήλωση στην επέτειο του ατομικού βομβαρδισμού των ιαπωνικών πόλεων από τα πολεμικά γεράκια των ΗΠΑ αποκτά έτσι και χαρακτήρα αντίστασης του λαού της Θεσσαλονίκης στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια που προωθούν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων και στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής.

Τα σχέδια αυτά αφορούν άμεσα και τον ελληνικό λαό και υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία και εδαφική του ακεραιότητα. Η συμμετοχή, επομένως, του λαού σε εκδηλώσεις καταδίκης της χρήσης ατομικής βίας αποτελεί πράξη πατριωτική, δημοκρατική κατά της νέας τάξης πραγμάτων και συμβολή στην υπεράσπιση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» για την τραγική επέτειο, ο Μιχάλης Σπυριδάκης, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, χαρακτήρισε τη ρίψη των ατομικών βομβών στις ιαπωνικές πόλεις «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που διεπράχθη εν ψυχρώ και που κανένας από τους υπεύθυνους δεν έδωσε λόγο μέχρι σήμερα». Στη δήλωσή του, ο Μ. Σπυριδάκης τονίζει: «Είναι πράγματι τραγικές και συγκλονιστικές οι μνήμες. Με μια απόφαση της στρατιωτικοπολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ το 1945, χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός στρατιωτικός λόγος, διεπράχθη το πρωτοφανές έγκλημα εναντίον εκατοντάδων χιλιάδων αθώων αμάχων πολιτών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Τα αθώα θύματα αυτού του εγκλήματος ζητούν δικαίωση και η ανθρωπότητα ολόκληρη δεν μπορεί παρά να ζητά την τιμωρία αυτών που το διέπραξαν...».

Στις Σέρρες

Για την ίδια επέτειο, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Ν. Σερρών καλεί το σερραϊκό λαό σε εκδήλωση μνήμης και αγώνα, που διοργανώνει αύριο, Τετάρτη, στην Πλατεία Ελευθερίας της πόλης, στις 8.30 μ.μ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσική συναυλία, απαγγελία ποιημάτων και έκθεση βιβλίου.

Συγκέντρωση και στη Λήμνο

Κάλεσμα στο λημνιακό λαό να πάρει μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνει αύριο Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στο λιμάνι της Μύρινας, για τη μαύρη επέτειο των 55 χρόνων από τη ρίψη της ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι, απευθύνει η Επιτροπή Ειρήνης Λήμνου.

Η Επιτροπή καλεί το λαό της Λήμνου να τιμήσει τα θύματα του πυρηνικού ολέθρου και να καταδικάσει τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, συνεχίζοντας και εντείνοντας την πάλη του για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα κ.ά.

Με ανακοίνωσή της ενημερώνει και προειδοποιεί πως ο κίνδυνος να ξαναζωντανέψει ο πυρηνικός εφιάλτης παραμένει, αφού σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 30.000 πυρηνικές κεφαλές, ενώ οι εξοπλισμοί των πυρηνικών δυνάμεων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org