ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο «Ριζοσπάστης» κι εμείς

Πριν λίγες μέρες βρέθηκα σ' ένα ορεινό χωριό της Λακωνίας. Απ' τα πρώτα μου μελήματα, μόλις έφτασα, ήταν να ρωτήσω τον μοναδικό μπακάλη του χωριού και πράκτορα των εφημερίδων, εάν φέρνουν «Ριζοσπάστη», ώστε να μη μου λείψει τις μέρες των διακοπών. Μου απάντησε αρνητικά. Το Πρακτορείο δε στέλνει τη συγκεκριμένη εφημερίδα.

Πάνω σ' αυτό το θέμα, είπαμε πολλά με τον καλό κατά τ' άλλα αυτό άνθρωπο, ότι, δηλαδή, την ευθύνη για το πρόβλημα δεν την έχει ο ίδιος και τα ρέστα... Αποτέλεσμα; Τα μάζεψα κι έφυγα πριν την ημέρα που είχα προγραμματίσει. Κατέβηκα απ' τα ορεινά στα παραλιακά χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης. Εκεί έβρισκα «Ριζοσπάστη», που έφερνε το λεωφορείο με το βραδινό δρομολόγιο.

Κάθε φορά που πήγαινα στο μαγαζί για ν' αγοράσω το «Ριζοσπάστη», ο γηραλέος καταστηματάρχης, συνταξιούχος του ΟΓΑ όπως μου εκμυστηρεύτηκε όταν γνωριστήκαμε, μου δίπλωνε την εφημερίδα έτσι που να μη φαίνεται ο τίτλος της.

Στην αρχή, δεν το παρεξήγησα... Οταν συνεχίστηκε για δεύτερη και τρίτη φορά η ίδια τακτική από τον καταστηματάρχη, τον ρώτησα γιατί διπλώνει έτσι την εφημερίδα.

- «Είναι μια πολύ παλιά συνήθεια», μου είπε. «Για πολλά χρόνια προφύλαγα, έτσι νόμιζα, τους συγχωριανούς μου που αγόραζαν το "Ριζοσπάστη" απ' τα μάτια του χωροφύλακα...».

Η πρόσφατη αυτή εμπειρία, μου έφερε στη μνήμη πολλά... Μερικά απ' αυτά ένιωσα την ανάγκη να τα γράψω, έχοντας τη γνώμη ότι το θέμα είναι σοβαρότερο απ' ό,τι δείχνει.

Είναι ξεχωριστός, τιμητικός ο τίτλος για τον επαγγελματία δημοσιογράφο να δουλεύει στο «Ριζοσπάστη». Και για να μην παρεξηγηθούμε ότι «ευλογάμε τα γένια μας», να ξεκαθαρίσω απ' την αρχή. Αυτόν τον τίτλο δεν τον απέκτησα ποτέ μου. Δούλεψα όλα τα χρόνια σε αστικές εφημερίδες και περιοδικά.

Οι παλιοί συνάδελφοι, που «πέρασαν» απ' την εφημερίδα του ΚΚΕ, το 'γραφαν με καμάρι στο επαγγελματικό βιογραφικό τους: «Δούλεψα και στο "Ριζοσπάστη"». Και το «σινάφι», είναι αλήθεια, το εκτιμούσε αυτό κι όχι τυχαία. Ο κόσμος, αναγνωρίζοντας με το δικό του τρόπο την προσφορά των συντακτών της εφημερίδας μας, έλεγε: «Το 'γραψε ο "Ριζοσπάστης"». Δε σήκωνε αμφισβήτηση, γιατί έβγαιναν πάντα αληθινά αυτά που έγραφαν οι συντάκτες του.

Θα 'ταν δίκαιο, όμως, να βάλουμε δίπλα στους δημοσιογράφους του «Ριζοσπάστη» και τους αναγνώστες του. Δικαιούνται κι αυτοί την ίδια τιμή κι ίσως κάτι παραπάνω.

Ποιος ξεχνάει ότι πολύς κόσμος οδηγήθηκε στις φυλακές και στις εξορίες, επειδή αγόραζε και διάβαζε το «Ριζοσπάστη»;

Το αστικό κράτος έβρισκε πάντα τρόπους να εμποδίζει την κυκλοφορία και την ανάγνωση της εφημερίδας του ΚΚΕ. Μέχρι τελευταία η χούντα με το Ν. Διάταγμα 1015/1971 υποχρέωνε αυτούς που ζητούσαν κάποιο χαρτί από το Δημόσιο να δηλώσουν εγγράφως, ανάμεσα στ' άλλα: «εάν υπήρξαν ποτέ συνδρομηταί ή αναγνώσται εφημερίδων, περιοδικών και εν γένει εντύπων εκδιδομένων υπό των κομμάτων, οργανώσεων ΚΚΕ, ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, Εθνική Αλληλεγγύη, ΔΣΕ κλπ., ή απηχούντων τας γνώμας αυτών και ποίων».

Η αγορά του «Ριζοσπάστη» απ' το περίπτερο, και μάλιστα σε εποχές, υποτίθεται, νομιμότητας, ήθελε τότε πολύ θάρρος, αλλά και πολλά μέτρα προφύλαξης. Στις γωνιές, πιο κει απ' το περίπτερο, παραμόνευε ο ασφαλίτης για να εντοπίσει αυτόν που θα αγόραζε τον «Ριζοσπάστη». Το δίπλωμα της εφημερίδας απ' τον περιπτερούχο, ώστε να μη φαίνεται ο τίτλος, ήταν συνηθισμένο φαινόμενο, που δεν μπορεί ν' αποβληθεί από πολλούς και στις μέρες μας.

Ο αναγνώστης της εφημερίδας του ΚΚΕ έπρεπε να έχει διαπιστώσει ότι ο περιπτερούχος δεν είναι «πράκτορας» της Ασφάλειας και δε θα τον «καρφώσει». Γιατί υπήρξαν και τέτοια, ευτυχώς όχι πολλά. Αλλοι πάλι αγόραζαν πρώτα την πιο αντιδραστική, αντικομμουνιστική εφημερίδα κι έβαζαν μέσα σ' αυτήν το «Ριζοσπάστη», αφήνοντας επιδεικτικά να φαίνεται ο τίτλος της αντιδραστικής εφημερίδας.

Από τότε, οι μέθοδοι του αστικού κράτους, για να βάλει φραγμούς στην κυκλοφορία της εφημερίδας του ΚΚΕ, άλλαξαν, «εκσυγχρονίστηκαν»... Ο «Ριζοσπάστης» χτυπιέται τώρα με άλλους τρόπους. Ενας απ' αυτούς είναι να μη φτάνει η εφημερίδα μας σ' όλα τα χωριά, ώστε να μην επιτελεί τον υψηλό της προορισμό. Ενας άλλος ακόμη είναι να μην την «κρεμάνε», όπως όλες τις άλλες εφημερίδες, έξω απ' τα περίπτερα.

Κι εμείς; Εμείς τι κάνουμε;

Εμείς πρέπει να βρούμε τρόπους να ζητάμε το «Ριζοσπάστη», όπου κι αν βρισκόμαστε, να τον διαβάζουμε, όχι μόνο για τη σωστή ενημέρωση και τον ιδεολογικό εξοπλισμό μας, αλλά και για την αύξηση της κυκλοφορίας του.

Αυτό το μπορούμε όλοι!


Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ

Εφιαλτικό τοπίο στην Πεντέλη

Καμένοι κορμοί δέντρων, με φόντο τις βίλες
Καμένοι κορμοί δέντρων, με φόντο τις βίλες
Είναι πραγματικά τρομερό να ακούς στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ότι «σήμερα δεν έχουμε πυρκαγιές, παρά μόνο μια μεγάλη εστία». Κι είναι τρομερό, γιατί αυτόματα συνειδητοποιείς πως τις τελευταίες μέρες, τον τελευταίο μήνα όλων των τελευταίων χρόνων, καθημερινά η Πυροσβεστική, αλλά και οι πολίτες αυτού του τόπου, έχουν να αντιμετωπίσουν δεκάδες πύρινα μέτωπα. Ισως εύλογα και ρεαλιστικά, λοιπόν, και καθόλου απαισιόδοξα ή σκόπιμα να είναι τα ερωτήματα που βασανίζουν τον καθένα μας και κυρίως αυτό της μεγάλης απόγνωσης: «Τελικά, θα μείνει δάσος όρθιο σ' αυτή τη χώρα;».

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής στην ήδη κατακαμένη Πεντέλη είναι η επιβεβαίωση όλων των παραπάνω ανησυχιών. Η φωτιά, σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, ξεκίνησε σε απόσταση δύο με τρία χιλιόμετρα απ' τα σπίτια και αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα.

Ανάμεσα στα καμένα είναι και ο Δασικός Σταθμός του Δασαρχείου Πεντέλης.

Κι άλλες φωτιές

Ταυτόχρονα, όλοι μιλούν και υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη πυρκαγιά ξεκίνησε αυτόματα από δύο ή τρία σημεία, σε ώρα που ο αέρας στην περιοχή ήταν πολύ δυνατός. Αρα, αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα πως ήταν εμπρησμός! Ενας ακόμα εμπρησμός, σε μια περιοχή που τα τελευταία 22 χρόνια έχει καεί ήδη 11 φορές. Και να φανταστεί κανείς πως το δάσος - έστω αυτό που έχει απομείνει - της Πεντέλης χαρακτηρίζεται ως «περιοχή υψηλής επικινδυνότητας».

Οι τρεις άλλες πυρκαγιές, που ήταν έως το βράδυ της Κυριακής σε εξέλιξη, μπόρεσαν τελικά από νωρίς χτες να ελεγχθούν. Πρόκειται για τις φωτιές, που ξέσπασαν στο βορειοδυτικό τμήμα της Ροδόπης, στο ύψωμα Μαχαίρα, στην περιοχή Καστανή Ιωαννίνων και στην περιοχή Εξοχή της Δράμας. Επίσης υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που έκαιγε απ' την προηγούμενη Κυριακή στη θέση Μυρτιά του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στη λίμνη Τριχωνίδας.

Ωστόσο και χτες νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε, στις Σπέτσες αυτή τη φορά.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Σπετσών, εκδηλώθηκε, στις 3.05 χτες το μεσημέρι, πυρκαγιά, που αμέσως, λόγω των καιρικών συνθηκών, πήρε μεγάλη έκταση. Η φωτιά βρισκόταν σε εξέλιξη έως αργά χτες το βράδυ, ενώ στο νησί αγώνα για την κατάσβεσή της έδιναν 10 οχήματα της Πυροσβεστικής με 50 άνδρες και τέσσερα αεροπλάνα.

Επίσης, γύρω στις 4 χτες το απόγευμα, πύρινο μέτωπο ξέσπασε στο Μενίδι, κοντά στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ. Αμέσως έτρεξαν στην περιοχή δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αλλά και του δήμου, και η φωτιά έγινε δυνατό να σβήσει εντελώς μία ώρα μετά την εκδήλωσή της. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κι άλλα πύρινα μέτωπα ξέσπασαν χτες σε πολλές περιοχές της χώρας. Ολα, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, ήταν μικρής έκτασης και ελέγχονταν απόλυτα.

Αρα, χτες - έτσι όπως έχουν έρθει πλέον τα πράγματα - είχαμε «μόνο μια μεγάλη πυρκαγιά»!

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα

H εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευσ. Σπυροπούλου διέταξε αυτεπάγγελτα τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Πεντέλη. Η εισαγγελέας ζητά να διερευνηθεί αν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό, όπως κατήγγειλε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Π. Φούρλας, καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελικό λειτουργό Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος θα διερευνήσει αν η πυρκαγιά της Πεντέλης ήταν έργο εμπρηστών.

Στα πλαίσια της προκαταρκτικής έρευνας μεταξύ των μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν θα είναι και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Π. Φούρλας, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά δέχτηκε αρκετά παραπλανητικά τηλεφωνήματα. Επίσης, θα εξεταστεί και ο ηγούμενος της Μονής Πεντέλης, καθώς και κάτοικοι της περιοχής.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org