ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΧΙ στη ΝΑΤΟική τάξη

Τίποτα καλό δεν προμηνύει για τους λαούς της Ευρώπης η Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Μαδρίτη. Οι αρχηγοί των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται για να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, για τη νέα στρατηγική του. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και η παραπέρα προώθηση του νέου επιθετικού του δόγματος για την παγκόσμια επιβολή της "νέας τάξης πραγμάτων".

Οι βασικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής είναι δύο και κινούνται γύρω από τον ίδιο άξονα. Η μία είναι η "κατάκτηση" από το ΝΑΤΟ των χωρών που ανήκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας και η άλλη η εδραίωση του ρόλου του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου χωροφύλακα του ιμπεριαλισμού και ιδιαίτερα του αμερικανικού. Βέβαια, τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί και δεν αναμένονται οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής να προσθέσουν κάτι καινούριο, παρά μόνο σε επίπεδο εσωτερικών - ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η διείσδυση του ΝΑΤΟ στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, για την ακρίβεια η επιχείρηση κατάληψης της Ανατολής, προχωράει ήδη με διάφορες μορφές πολιτικοστρατιωτικού και οικονομικού χαρακτήρα. Είτε πρόκειται για την απευθείας ένταξη ορισμένων από τις χώρες αυτές στο ΝΑΤΟ, που θα ανακοινωθεί στην παρούσα Σύνοδο, είτε για τον έμμεσο εγκλωβισμό τους σ' αυτό, μέσω του λεγόμενου "Συνεταιρισμού για την Ειρήνη", της αμερικανόπνευστης φόρμουλας στρατιωτικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ με χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Αναφορικά με την άλλη κατεύθυνση της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ, αυτής του παγκόσμιου χωροφύλακα, έχει και αυτή ήδη αρχίσει να εδραιώνεται και σ' αυτό το πλαίσιο υπάγεται και η μετατροπή του ΟΗΕ σε μηχανισμό νομιμοποίησης του επεμβατικού ρόλου του ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστικό δείγμα, όπου συμπυκνώνεται ο νέος ρόλος και η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, είναι τα σενάρια διαφόρων ΝΑΤΟικών ασκήσεων που πραγματοποιούνται αυτό τον καιρό, όπως η άσκηση που γίνεται στην Ουκρανία, όπου προβλέπεται επέμβαση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων σε τοπική σύρραξη με την εμπλοκή μειονοτήτων, προσφύγων κλπ. Πρόκειται καθαρά για σενάρια επιβολής της "νέας τάξης", όπως τα είδαμε στη Βοσνία και στην Αλβανία.

Η εφαρμογή του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ προϋποθέτει και ανάλογη στρατιωτική δομή, η οποία να είναι ευέλικτη για να μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεμβαίνει αναλαμβάνοντας ρόλο χωροφύλακα. Για αυτό συγκροτούνται και οι μονάδες ταχείας επέμβασης. Ο εχθρός πλέον του ΝΑΤΟ είναι οι ίδιοι οι λαοί και τα κινήματά τους. Εχθρός του ΝΑΤΟ είναι οι χιλιάδες νέοι που απέκλεισαν την Κυριακή το ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, τη βάση της Σούδας, φέρνοντας στο προσκήνιο το τεράστιο θέμα της ύπαρξης και του εκσυγχρονισμού των ξένων βάσεων και της μετατροπής της Ελλάδας σε ένα γιγαντιαίο προγεφύρωμα των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών. Είναι οι νέοι αυτοί που χαλάνε την εικόνα που θέλει να δίνει η κυβέρνηση στα ΝΑΤΟικά επιτελεία, ότι στην Ελλάδα πλέον δεν υπάρχει αντιαμερικανισμός και ότι ο ελληνικός λαός είναι μια από τις... σταθερές της "νέας τάξης". Το μήνυμα είναι καθαρό, η νεολαία αντιστέκεται στη ΝΑΤΟική τάξη πραγμάτων, αγωνίζεται για αξίες και ιδανικά που ιμπεριαλιστές και ντόπιοι τοποτηρητές τους επί τόσα χρόνια προσπάθησαν είτε να εξουδετερώσουν είτε να εκφυλίσουν. Η νεολαία λέει ΟΧΙ στην υποτέλεια και τον ιμπεριαλισμό.


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ
Αμερικανικές "βόλτες" στο Αιγαίο

Η αμερικανική διπλωματία, για μια ακόμη φορά, δημιουργεί προβλήματα στην Αθήνα, καθώς προσφέρει ένα πλοίο - παρατηρητή των Μέτρων Εμπιστοσύνης, που μονομερώς υιοθέτησε η Αγκυρα την περασμένη βδομάδα και απέρριψε η Αθήνα

Με την επιτόπου επίβλεψη της κατάστασης στο Αιγαίο, η Ουάσιγκτον σχεδιάζει την κλιμάκωση των πιέσεων προς την Αθήνα, προκειμένου να προωθηθεί η συζήτηση για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική διπλωματία ανέσυρε τις τελευταίες μέρες το "σενάριο" που επιφυλάσσει σε ένα πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού το ρόλο του "παρατηρητή" των αντιμαχόμενων πλευρών στο Αιγαίο.

Το σενάριο αυτό ξαναήρθε στην επιφάνεια την περασμένη βδομάδα, σχεδόν ταυτόχρονα με τη μονομερή υιοθέτηση από την Αγκυρα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο, γεγονός που αποδεικνύει - όπως παρατηρούν διπλωματικές πηγές - το συντονισμό των κινήσεων Ουάσιγκτον και Αγκυρας.

Πράγματι, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, η Ουάσιγκτον την περασμένη βδομάδα, εκτός από τη δημόσια θετική τοποθέτηση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ν. Μπερνς για τη μονομερή κίνηση της Αγκυρας, κινήθηκε και στο παρασκήνιο, επισημαίνοντας στην ελληνική κυβέρνηση πως οφείλει να δει ρεαλιστικά τις "κινήσεις καλής θέλησης" - όπως τις χαρακτηρίζει - της Τουρκίας και να αντιμετωπίσει με εποικοδομητικό τρόπο τη νέα τουρκική κυβέρνηση του Μ. Γιλμάζ.

Εκτός από αυτές τις συστάσεις και τις προτροπές προς την Αθήνα, η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, "δέχτηκε" να διαθέσει ένα κατάλληλα εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά μέσα πλοίο, το οποίο θα εποπτεύει επιτόπου την κατάσταση στο Αιγαίο.

Με τον τρόπο αυτό, όπως παρατηρούν Ελληνες διπλωμάτες, η Ουάσιγκτον επιδιώκει να επιβάλει στην πράξη τα Μέτρα Εμπιστοσύνης που μονομερώς ανακοίνωσε η Αγκυρα και τα οποία απέρριψε - όπως είναι γνωστό - η Αθήνα. Μια δεύτερη επιδίωξη της αμερικανικής διπλωματίας, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι η διατήρηση της συζήτησης για τα ΜΟΕ μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και κάτω από την αυστηρή της καθοδήγηση.

Η Αθήνα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, δεν είναι κατ' αρχάς αντίθετη με την υλοποίηση αυτού του σεναρίου. Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, σημειώνουν πως δεν έχει ακόμη υποβληθεί συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου η Αθήνα να μελετήσει όλες τις παραμέτρους αυτού του εγχειρήματος.

Η κατ' αρχάς "θετική" αντιμετώπιση του σεναρίου από την κυβέρνηση οφείλεται, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, στην αδυναμία της Αθήνας να αποκρούσει τις συντονισμένες πιέσεις της Ουάσιγκτον. Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως τουλάχιστον σε κάποιο τμήμα της ελληνικής κυβέρνησης, η ιδέα της επιτόπου επίβλεψης της κατάστασης στο Αιγαίο από τις ΗΠΑ, θεωρείται "θετική", καθώς μπορεί να αποτρέψει κάποιο θερμό επεισόδιο.

Η λογική αυτή, βέβαια - πρέπει να επισημανθεί - παραγνωρίζει το γεγονός πως οι ΗΠΑ έχουν πολύ συγκεκριμένες θέσεις για την κατάσταση στο Αιγαίο, οι οποίες βρίσκονται κοντά στις απόψεις της Αγκυρας.

Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αμφισβητήσει τον αμερικανικό επιδιαιτητικό ρόλο και οι πρώτες σχετικές διαβουλεύσεις για το θέμα της επιτόπου παρατήρησης της κατάστασης στο Αιγαίο πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς η περίσταση προσφέρεται για τις απαραίτητες επαφές...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ