ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
«Πράσινο φως» για οπλισμένους στρατιωτικούς σε ρόλο αστυνομικών!

Την έξοδο στρατιωτικών οπλισμένων και έτοιμων να ανοίξουν πυρ εκτός στρατοπέδων, σε ρόλο αστυνομικών, προβλέπει απόφαση των υπουργών Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη «για την οπλοκατοχή, οπλοφορία, οπλοχρησία προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, πέραν της φύλαξης στρατοπέδων, ζωτικών χώρων και εγκαταστάσεων από τα όργανα υπηρεσίας».

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, που αναρτήθηκε χτες στη «Διαύγεια», το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα μπορεί να κυκλοφορεί οπλισμένο και με άδεια να ανοίξει πυρ για την εκπλήρωση συγκεκριμένων αποστολών πέραν της φύλαξης στρατοπέδων, ζωτικών χώρων και εγκαταστάσεων από τα όργανα υπηρεσίας, τα τμήματα φυλακής ή ασφάλειας και τα στελέχη της στρατονομίας.

Με απλά λόγια, η κυβέρνηση οπλίζει τους στρατιωτικούς και τους εντάσσει στους μηχανισμούς εσωτερικής αστυνόμευσης και καταστολής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να πυροβολούν με διαταγή του ΓΕΕΘΑ! Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η εντολή για την ανάπτυξη ένοπλων στρατιωτών σε ρόλο αστυνομικών σε όλη τη χώρα επαφίεται αποκλειστικά στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι στην απόφαση καθορίζονται ως «αποστολές»: «Η συνοδεία και προστασία υψηλών προσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ΕΔ έως το επίπεδο των διοικητών μειζόνων διοικήσεων εντός και εκτός στρατιωτικών χώρων, καθώς και η συνοδεία χρηματαποστολών, υλικών και μέσων στρατιωτικού ενδιαφέροντος, που μεταφέρονται εκτός στρατιωτικών χώρων, μέσω της παρουσίας και δράσης ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού».

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η συνοδεία των ανώτατων αξιωματικών από στρατονόμους δεν ήταν ένοπλη, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον λόγο για τον οποίο αλλάζει αυτό. Παραπέρα, με βάση ακριβώς την ορολογία της απόφασης περί «υλικών και μέσων στρατιωτικού ενδιαφέροντος», ολοφάνερα ανοίγει ο δρόμος ώστε οι αυτοκινητοπομπές του ΝΑΤΟ που θα διασχίζουν τη χώρα, ή τα τρένα που θα μεταφέρουν από την Αλεξανδρούπολη πολεμικό υλικό προς τη Βουλγαρία και τα σύνορα με τη Ρωσία, να φρουρούνται από ένοπλους στρατιωτικούς, με ελεύθερο να ανοίξουν πυρ εναντίον όποιου επιχειρήσει να εκφράσει τη δικαιολογημένη αντίθεσή του στη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο.

Σημειωτέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι για την απόφαση αυτή μοντέλο αποτέλεσαν οι «ελευθερίες» που έχει η αμερικανική Στρατονομία, σε άλλη μια περίπτωση στοίχισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα αμερικανοΝΑΤΟικά «πρότυπα λειτουργίας», ειδικά σε μια εποχή που η ιμπεριαλιστική κόντρα του ευρωατλαντικού άξονα με Ρωσία και Κίνα φουντώνει και πασχίζουν να σφραγίσουν κάθε αρμό στο εσωτερικό του, και πρώτα απ' όλα βέβαια ενάντια στον «εχθρό λαό».

Αλλωστε, ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΓΕΕΘΑ προωθήθηκε και αλλαγή του πειθαρχικού κώδικα των στελεχών προς το ακόμα αυστηρότερο και αντιδημοκρατικότερο, με πρόσχημα τις τάχα διαρροές για τις παρτίδες οπλισμού που έστειλαν στην Ουκρανία, στην προσπάθειά τους για φίμωση κάθε αντίθετης φωνής σε άθλιες μεθοδεύσεις.

Τετραμερής συνάντηση των ΚK Ελλάδας, Ισπανίας, Μεξικού και Τουρκίας

Σήμερα Παρασκευή πραγματοποιείται στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό 4μερής συνάντηση του ΚΚΕ, του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, του ΚΚ Μεξικού και του ΚΚ Τουρκίας.

Στη συνάντηση, με θέμα «Δυναμώνουμε την εργατική - λαϊκή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην επίθεση του κεφαλαίου, για τον σοσιαλισμό», τα 4 Κόμματα θα εκπροσωπηθούν στο ανώτατο επίπεδο. Συγκεκριμένα, θα λάβουν μέρος οι:

- Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

- Αστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας

- Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού

- Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας

Να σημειωθεί ότι τα 4 ΚΚ διατηρούν μακροχρόνιους συντροφικούς δεσμούς και πρόσφατα είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία για την Κοινή Ανακοίνωση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων σχετικά με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, που συνυπέγραψαν 42 Κομμουνιστικά Κόμματα και 30 Κομμουνιστικές Νεολαίες απ' όλο τον κόσμο. Τα 4 ΚΚ συμμετέχουν στην προσπάθεια της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», ενώ τα 3 ευρωπαϊκά Κόμματα συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία.

Την εισηγητική παρέμβαση στην 4μερή συνάντηση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των άλλων Κομμάτων.

Αύριο Σάββατο οι επικεφαλής των 4 Κομμάτων θα χαιρετίσουν τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου, όπου θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ