ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Πλούσιος αντιλαϊκός απολογισμός, ακόμα πιο άγριος προγραμματισμός

Δηλώσεις του πρωθυπουργού, υπουργών, αλλά και ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για τα επόμενα βήματα της επίθεσης στον λαό

Τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, όπως η επιβολή του 10ωρου, πήραν απάντηση από τις μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων

MotionTeam

Τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, όπως η επιβολή του 10ωρου, πήραν απάντηση από τις μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Δυο χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από την ανάδειξη της ΝΔ σε κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2019. Με αυτήν την αφορμή, από το Κερατσίνι όπου βρέθηκε χτες σε φιέστα για τα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας (βλ. ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα), ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «παρά τις μεγάλες κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε τους τελευταίους 18 μήνες, η κυβέρνηση ουδέποτε υποχώρησε από τη δέσμευσή της να είναι κοντά στους πολίτες, ειδικά στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, με έργα ουσίας και όχι επικοινωνίας».

Ως τέτοια εννοεί προφανώς τη διαχείριση της πανδημίας με τα κριτήρια του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο, που στοίχισε χιλιάδες νεκρούς, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την επιβολή του 10ωρου, το νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και στην απεργία, την επίθεση που εξαπέλυσε εκ νέου η κυβέρνηση στα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και φοιτητών και πολλά ακόμα, που περιέχονται στα δεκάδες νομοσχέδια τα οποία ψήφισε η κυβέρνηση τη διετία που πέρασε.

Σε συνέχεια αυτού του πλούσιου αντιλαϊκού έργου, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, από τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε την αντιλαϊκή σκυτάλη, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χτες τους άξονες των παρεμβάσεών του για την επόμενη διετία. Μεταξύ αυτών:

  • Την υλοποίηση «συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», που σημαίνει νέες περικοπές για τις λαϊκές ανάγκες για να διαμορφώνονται όροι νέων προνομίων για το κεφάλαιο.
  • Την επίτευξη «βιώσιμης πιστωτικής επέκτασης, μέσα από την περαιτέρω ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος», με φόρτωμα της εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων στην πλάτη του λαού.
  • Τη διαμόρφωση «πιο ευέλικτου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου», που με τη σειρά του θα προσδώσει μεγαλύτερα περιθώρια για παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Την ενίσχυση της «πράσινης οικονομίας και ψηφιοποίησης», μέσω της παροχής κινήτρων προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες επιχειρήσεων, επεκτείνοντας την γκάμα της κρατικής στήριξης που ούτως ή άλλως απολαμβάνουν οι επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς.

Τέλος, δεν περνάει απαρατήρητος και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για εμβάθυνση της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια να σημειώνει σε ανάρτησή του: «Δύο χρόνια μετά, δημιουργούμε μια ισχυρή Ελλάδα. Την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης», αναλαμβάνοντας επικίνδυνες ευρωατλαντικές αποστολές για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και όχι του λαού.

Αλλά και ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, είδε «δύο χρόνια σκληρής δουλειάς, δύο χρόνια χωρίς προηγούμενο», εννοώντας προφανώς κι αυτός ότι δεν υπάρχει προηγούμενο για την εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΘΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Προσδοκίες ανάκαμψης με πολλές αβεβαιότητες

Ρυθμούς ανάκαμψης 4,8% σε Ευρωζώνη και ΕΕ για το 2021 (έναντι 4,3% στην Ευρωζώνη και 4,2% συνολικά στην ΕΕ στην προηγούμενη έκθεση, με τις Εαρινές Προβλέψεις) και 4,5% για το 2022 (από 4,4% προηγουμένως) προβλέπουν οι Θερινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα (δηλαδή σε αυτά του 2019) στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση, η ανάκαμψη θα συνδυαστεί με τις εντεινόμενες ανισομετρίες μεταξύ των κρατών - μελών, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις να δηλώνει ότι «σε ορισμένα κράτη - μέλη η οικονομική παραγωγή θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2021 (...) ενώ άλλα θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο».

Ο ίδιος είπε ότι «οι υποστηρικτικές πολιτικές πρέπει να συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειάζεται και οι χώρες θα πρέπει σταδιακά να υιοθετήσουν πιο διαφοροποιημένες δημοσιονομικές προσεγγίσεις», προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις σχετικά με το ύψος του επίσημου πληθωρισμού, σε 1,9% το 2021 και σε 1,4% το 2022 στην Ευρωζώνη. Οπως αναφέρει, «η αύξηση των τιμών της Ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων, τα σημεία συμφόρησης στην παραγωγή λόγω των περιορισμών της παραγωγικής ικανότητας και της έλλειψης ορισμένων συνιστωσών εισροών και πρώτων υλών, καθώς και η ισχυρή ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αναμένεται να ασκήσουν ανοδικές πιέσεις στις τιμές καταναλωτή φέτος».

Οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάκαμψης του ΑΕΠ ανά οικονομία για το 2021 και το 2022 διαμορφώνονται ως εξής: Γερμανία: 3,6%, 4,6% (από -4,8% το 2020). Γαλλία: 6%, 4,2% (από -7,9%). Ιταλία: 5%, 4,2% (από -8,9%). Ισπανία: 6,2%, 6,3% (από -10,8%). Πορτογαλία: 3,9%, 5,1% (από -7,6%) κ.ο.κ.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο ρυθμός ανάκαμψης για το 2021 αναμένεται σε 4,3% (από 4,1% στην προηγούμενη έκθεση) και για το 2022 σε 6% (αμετάβλητο), έναντι βύθισης 8,2% που καταγράφηκε το 2020.

Παράλληλα, η έκθεση εστιάζει σε πρόσθετους κινδύνους που αφορούν τους ρυθμούς ανάκαμψης μετά τη σταδιακή κατάργηση των «μέτρων στήριξης», κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο αύξησης των επιχειρηματικών πτωχεύσεων και για επιπτώσεις στην αγορά εργασίας (με διόγκωση της επίσημης ανεργίας). Τέλος, ειδική αναφορά γίνεται στις προοπτικές του Τουρισμού, οι οποίες προβλέπεται να παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του 2019.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σφίγγουν τη θηλιά στον λαό για να «τρέξει» η ανάκαμψη

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την «εξυγίανση» του τραπεζικού συστήματος, με άξονα την απαλλαγή του από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων, ως όρο για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά στον λαιμό των λαϊκών στρωμάτων.

Ηδη από χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται νομοσχέδιο που προβλέπει παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» για άλλους 18 μήνες και εξασφαλίζει επιπλέον 12 δισ. ευρώ στις τράπεζες, με τη μορφή εγγυήσεων του Δημοσίου.

Προβλέπονται επίσης «βελτιώσεις και αποσαφηνίσεις» για τον Πτωχευτικό Κώδικα, ενώ τερματίζεται και τυπικά ο «νόμος Κατσέλη» και η όποια υποτυπώδης προστασία αυτός προέβλεπε για την πρώτη κατοικία.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο ότι «παύει η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων σύμφωνα με τον ν. 3869/2010. Οι εκκρεμείς κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος διαδικασίες εξελίσσονται σύμφωνα με αυτόν», ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή, αναμένονται στην 5ετία 250.000 πλειστηριασμοί ακινήτων, που αφορούν στεγαστικά, επαγγελματικά και δάνεια αγροτών. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός, αν και προκλήθηκε, δεν διέψευσε το σχετικό στοιχείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πτωχευτικός Κώδικας έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 2 Ιούνη και προβλέπει, για όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, τη δέσμευση του συνόλου της περιουσίας τους και την εκποίησή της.

Επίσης, για τρία χρόνια η τράπεζα θα μπορεί να παρακρατήσει τον μισθό όποιου δεν μπορεί να πληρώσει, εξαναγκάζοντάς τον να επιβιώσει μόνο με ένα ισχνό ποσό, ενώ και η περιουσία του θα ελέγχεται από την τράπεζα.

Παράλληλα, διευκολύνεται η συγκέντρωση ακινήτων από τις τράπεζες, που θα τα βγάζουν στο σφυρί, επιταχύνοντας επενδύσεις σε τομείς όπως ο Τουρισμός και οι αναπλάσεις περιοχών.

Να «κουρευτούν» τα δάνεια λαϊκών οικογενειών

«Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κατ' επέκταση του ιδιωτικού χρέους ή θα γίνει προς όφελος των τραπεζών ή θα γίνει προς όφελος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, των επαγγελματιών και των αγροτών. Μέση οδός δεν υπάρχει. Είτε είναι το σχέδιο "Ηρακλής" είτε είναι η "bad bank", επί της ουσίας εξυπηρετούν τις τράπεζες και τις ανάγκες των τραπεζών, μεταφέροντας τα βάρη της διαχείρισης στα υπερχρεωμένα λαϊκά στρώματα και στους φορολογούμενους», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αναδεικνύοντας ότι οι προτάσεις όλων, ανεξαρτήτως «απόχρωσης», ευνοούν τις τράπεζες.

Υπενθύμισε ότι ο λαός πλήρωσε τα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με τα 45 δισ. σε ανακεφαλαιοποιήσεις, τα προγράμματα όπως ο «Ηρακλής», που μεταφέρει τα «κόκκινα» δάνεια σε διάφορα αρπακτικά funds, με τις τράπεζες να καλύπτονται και με εγγύηση του Δημοσίου, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κ.ά.

Επεσήμανε ακόμα ότι για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις διέγραψαν επιχειρηματικά δάνεια τα οποία σύμφωνα με τον Τύπο αφορούσαν εφοπλιστές, μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους και μεγαλεμπόρους, και ότι κατ' επανάληψη το ΚΚΕ έχει ζητήσει σχετικά στοιχεία για την τελευταία 10ετία από το υπουργείο Οικονομικών και την Ενωση Τραπεζών, αλλά δεν έχει δοθεί καμία απάντηση.

«Από τη μια μεριά», τόνισε, «διαγράφετε τα επιχειρηματικά δάνεια και από την άλλη για τα στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια όχι μόνο δεν προχωράτε σε διαγραφή, αλλά αντίθετα κεφαλαιοποιείτε τους τόκους, προχωράτε σε πλειστηριασμούς, καταργείτε την προστασία της πρώτης κατοικίας, μετατρέπετε σε "ιδιώνυμο αδίκημα" την παρεμπόδιση των πλειστηριασμών από το λαϊκό κίνημα», όπως νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και κατέληξε:

«Η διέξοδος για να ανακουφιστούν τα λαϊκά στρώματα - γιατί εμάς αυτό μας ενδιαφέρει - είναι να "κουρευτούν" γενναία όχι μόνο οι τόκοι, αλλά και τα κεφάλαια των δανείων που έχουν λάβει για τα στεγαστικά δάνεια, είτε επαγγελματικά, κτηνοτροφικά, καλλιεργητικά δάνεια οι αγρότες», σύμφωνα με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ και την οποία απέρριψαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Να καταγραφεί τέλος ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκης επιβεβαίωσε την «αγωνία» του κόμματός του για την «εξυγίανση» των τραπεζών, προτείνοντας αυτή να γίνει με τη δημιουργία μιας «bad bank», επικαλούμενος μάλιστα τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος - όπως είπε - εξέφρασε την ίδια άποψη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα προτάγματα του κεφαλαίου σταθερή πυξίδα όλων των κυβερνήσεων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τα δύο χρόνια κυβέρνησης ΝΔ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Απ' την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας και την επίθεση στα εργασιακά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, μέχρι την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σταθερή πυξίδα, μόνο που αυτή δεν δείχνει τις ανάγκες του λαού, αλλά τα προτάγματα και τις ανάγκες του κεφαλαίου.

"Σύμμαχο" η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε στην πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και ειδικά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ανέλαβε να "νομιμοποιήσει" στη συνείδηση του λαού τις πιο εμβληματικές στρατηγικές επιλογές του συστήματος και που σήμερα έρχεται η ίδια η ΝΔ να απογειώσει.

Στο δίχρονο της κυβέρνησης της ΝΔ αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά και άλλη μία αλήθεια, ότι πραγματική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, και δύναμη διεξόδου από τη σημερινή ζοφερή κατάσταση, αποτελεί η πρόταση αγώνα, συσπείρωσης και προοπτικής του ΚΚΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ