ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Δυναμική απάντηση στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για το σχολείο

Συγκέντρωση και πορεία χτες στο κέντρο της Αθήνας

Eurokinissi

Μια πρώτη δυναμική απάντηση στο αντιδραστικό νομοσχέδιο που μετατρέπει το σχολείο σε επιχείρηση, γενικεύει τις μορφωτικές ανισότητες και απαξιώνει τον εκπαιδευτικό, έδωσαν χτες διαδηλώνοντας στο κέντρο της Αθήνας εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

Στη συγκέντρωση που έγινε στα Προπύλαια κάλεσαν δεκάδες εκπαιδευτικά σωματεία, καθώς και οι δυο Ομοσπονδίες τους, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, όπως επίσης και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, μαζί και Ενώσεις Γονέων και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών.

Το «παρών» έδωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ και εκπαιδευτικός, Γιάννης Δελής.

«Οχι στην κατηγοριοποίηση των σχολείων - Δώστε λεφτά για την Παιδεία», έδινε το στίγμα της κινητοποίησης το πανό της Ομοσπονδίας Γονέων και οι εκπαιδευτικοί συμπλήρωναν με τις πικέτες που κρατούσαν: «Η αυτονομία είναι μια απάτη, φορτώνει κι άλλα βάρη στου λαού την πλάτη», «δάσκαλος σκυφτός και φοβισμένος - αμόρφωτος λαός και υποταγμένος», «όχι στην παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς - αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς». «Το σχολείο που φτιάχνουν μας κοιτάει στην τσέπη. Οργάνωση κι αγώνας για απάντηση τους πρέπει», δήλωναν με το πανό τους οι μαθητές, ενώ οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από τον Σύλλογο «Βύρων» ξεκαθάριζαν ότι «αναβαθμισμένο σχολείο δεν είναι το σχολείο - επιχείρηση», απαιτώντας «δικαίωμα στη μόρφωση σε όλα τα παιδιά».

Eurokinissi

Η συγκέντρωση «άνοιξε» με την ανάγνωση από την πλευρά των γονιών δελτίου Τύπου για τη σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής με τη συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων από Ενώσεις και τα επόμενα βήματα που αυτή κατέληξε (βλέπε παρακάτω).

Εγιναν πολλοί χαιρετισμοί εκπαιδευτικών από Συλλόγους Δασκάλων - Νηπιαγωγών και ΕΛΜΕ, ενώ μίλησε η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, που δίνοντας το στίγμα του κυβερνητικού νομοθετήματος τόνισε: «Η αυτονομημένη - αποκεντρωμένη σχολική μονάδα του νέου πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα και με τις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ, μας φέρνει την παραπέρα "απαλλαγή" του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης, της στελέχωσης, της επιμόρφωσης, θα έχει διευθυντές - manager που θα αναζητούν χρηματοδοτήσεις και χορηγούς».

Πρόσθεσε ότι μαζί με τα παραπάνω έρχεται και η αξιολόγηση, ως έλεγχος του εκπαιδευτικού για την εφαρμογή του «αυτόνομου σχολείου» και στην πράξη «χωρίς να δημιουργούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις για στήριξη του έργου των εκπαιδευτικών, μη παρέχοντας όσα είναι αναγκαία για το μάθημα και τον εμπλουτισμό του, χωρίς καλά καλά να εξασφαλίζεται η μόνιμη σταθερή δουλειά για χιλιάδες εκπαιδευτικούς, έρχονται ένας ασφυκτικός έλεγχος, υπερεξουσίες στις διευθύνσεις των σχολείων και αποδυνάμωση των συλλόγων διδασκόντων».

Τόνισε επίσης ότι «τα προβλήματα στη δημόσια εκπαίδευση παραμένουν πολλά και εκρηκτικά (διορισμοί, κτιριακό, καθαριότητα, φύλαξη, υποδομές, περιεχόμενο μόρφωσης). Ολα αυτά, μαζί με την πληθώρα των προβλημάτων που δημιούργησε 1,5 χρόνος κλειστά σχολεία, παραμένουν ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεών μας. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι το συνολικό πλαίσιο των αιτημάτων μας για ένα σύγχρονο σχολείο σε περιεχόμενο και υποδομές είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα και ο μόνος δρόμος για να το κατακτήσουμε είναι ο δρόμος του αγώνα και της συλλογικής προσπάθειας».

«Τα σχολεία δεν θέλουν αξιολογητές, θέλουνε δασκάλους και καθηγητές», «δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά, δεν θα γίνει σκλάβος η νέα η γενιά», ήταν συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία που ακολούθησε, παρά την αρχική άρνηση της αστυνομίας να διακόψει την κυκλοφορία, την οποία και κατήγγειλαν οι συγκεντρωμένοι.

Η πορεία κατέληξε στο Σύνταγμα, όπου οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, με κορύφωση τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και διαμήνυσαν ότι το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συζήτηση και γνωριμία με τον νέο χώρο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Μια πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση έγινε στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου»

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου», τοποθεσία που φέτος για πρώτη φορά θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ.

Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία από τον Μάριο Παλάντζα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με θέμα «Πράσινη ανάπτυξη του καπιταλισμού ή πάλη για την προστασία του περιβάλλοντος προς όφελος των κοινωνικών αναγκών». Τη συζήτηση ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με έντεχνη συναυλία και ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι με τους «Σενιέ Πενιέ».

Στην ομιλία του ο Μ. Παλάντζας αναφέρθηκε στους στόχους τους κεφαλαίου πίσω από τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» της οικονομίας, που έχει να κάνει με τη μετάβαση κεφαλαίων που λιμνάζουν και δεν μπορούν να επενδυθούν όσο κερδοφόρα θα ήθελαν οι καπιταλιστές, σε δυναμικούς κλάδους που αναπτύσσονται με άξονα την «πράσινη» καπιταλιστική ανάπτυξη.

Μιλώντας για τον χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί το φετινό Φεστιβάλ, το στρατόπεδο «Καρατάσιου», ένα από τα 10 πρώην στρατόπεδα που διαθέτουν μεγάλες εγκαταλελειμμένες εκτάσεις γης στην πόλη, είπε πως πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πρώην στρατόπεδα και «αστικά κενά» της πόλης, «πραγματική ανάσα πρασίνου» αλλά παράλληλα και χώρο που έχουν βάλει «στο μάτι» μεγάλα οικονομικά συμφέροντα: «Αλλωστε το ίδιο το υπουργείο Αμυνας, που το πρώην στρατόπεδο ανήκει στο ταμείο του, το αξιολογεί ιδανικό για "boutique hotels", για πολυτελείς κατοικίες και επιχειρηματικά projects», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε, «ένα βήμα πιο μπροστά είναι η επένδυση στο πρώην στρατόπεδο "Παύλου Μελά", με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, η οποία αποτελεί οδηγό αξιοποίησης τέτοιων εκτάσεων αλλά με κριτήριο πάντα την ικανοποίηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων». Πρόσθεσε δε πως «στον χώρο που του έδινε ζωή η ΚΝΕ κάθε χρόνο με τα Φεστιβάλ της, στήνοντας μια κόκκινη πολιτεία για όλο τον λαό, δίνοντας ζωή και νιάτα σε έναν εγκαταλελειμμένο χώρο, αυτήν τη στιγμή προωθούνται επιθετικά επιχειρηματικά σχέδια, με το πρώην στρατόπεδο να μετατρέπεται σε φιλέτο για λίγους και εκλεκτούς».

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι η δικαιολογημένη αγανάκτηση της νεολαίας για την υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος δεν μπορεί να βρει απάντηση στις «πράσινες συνταγές» των καπιταλιστών, αλλά πρέπει να στραφεί ενάντια στο σύστημα, να μετατραπεί σε συνειδητή πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας. Τον σοσιαλισμό», να ακουμπήσει σε ακόμα περισσότερες νεανικές συνειδήσεις, να μεγαλώσει η αμφισβήτηση απέναντι στη σημερινή βαρβαρότητα και το πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» να γεμίσει με υψωμένες γροθιές και κόκκινα λάβαρα, με νέες και νέους αποφασισμένους να αλλάξουν τον κόσμο, να κερδίζουν τη ζωή.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύσκεψη με εκπροσώπους Ενώσεων Γονέων ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο

Με συμμετοχή εκπροσώπων από 31 Ενώσεις Γονέων, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σύσκεψη της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής. Θέμα της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση των Ενώσεων για τις αλλαγές που επιφέρει στο σύνολο της σχολικής ζωής το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο για την Παιδεία, καθώς επίσης οι τρόποι και οι μορφές πάλης που απαιτούνται για να το αντιπαλέψουν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων των Ενώσεων, μαζί με το ΔΣ της Ομοσπονδίας, ζήτησαν να μην κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Τόσο μέσα από την εισήγηση του ΔΣ της Ομοσπονδίας όσο και από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Ενώσεων αποσαφηνίστηκε ο αντιδραστικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου και των διατάξεών του:

  • Με την «αυτονομία της σχολικής μονάδας» ανοίγει ο δρόμος της διαφοροποίησης των σχολείων και της ανισότιμης παροχής της γνώσης με ταξικό πρόσημο, ακόμα και μέσα στο ίδιο το σχολείο.
  • Με την ώθηση σε επιχειρηματική λειτουργία σκοπός είναι να εδραιώσει την κρατική υποχρηματοδότηση και να οδηγήσει αφενός μεν τις μεγάλες επιχειρήσεις να συνδιαμορφώνουν το περιεχόμενο σπουδών, αφετέρου δε τους γονείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
  • Με τον ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών (με ταυτόχρονη αποδυνάμωση των Συλλόγων Διδασκόντων, Γονέων και της μαθητικής κοινότητας όσον αφορά τις λειτουργίες του σχολείου) σκοπό έχει όχι μόνο να φιμώσει αλλά και να «τιμωρήσει» οποιαδήποτε φωνή αντίστασης σε αυτόν τον Αρμαγεδδώνα.

«Είναι χαρακτηριστικό πως για μία ακόμα φορά καμία από τις θέσεις του γονεϊκού κινήματος για μείωση των μαθητών ανά τάξη, για μονιμοποίηση των αναπληρωτών, για πρόσληψη του απαιτούμενου βοηθητικού προσωπικού (καθαρισμός, φύλαξη, τραπεζοκόμοι, νοσηλευτές, ψυχολόγοι), για δημιουργία άνετων και σύγχρονων υποδομών, δεν λήφθηκε υπόψη. Αντί για τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, λόγο στη σύνταξη των άρθρων του νομοσχεδίου είχαν ο ΟΟΣΑ, ο ΣΕΒ και οι Οδηγίες της ΕΕ», σημειώνει η Ομοσπονδία, που δίνει κατεύθυνση στις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων:

  • Να οργανώσουν την αντίδρασή τους στο νομοσχέδιο.
  • Να ενημερώσουν το σύνολο των γονέων για τις αντιδραστικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο. Να γίνουν συγκεντρώσεις ανά Ενωση με τους προέδρους των Συλλόγων Γονέων.
  • Να διοργανώσουν κοινές συσκέψεις ανά δήμο με τα σωματεία των εκπαιδευτικών και να συναποφασίσουν κοινές εξορμήσεις σε πλατείες, χώρους δουλειάς με πικετοφορίες, πανό κ.λπ., εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org