ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 2026
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ (ESM)
«Σύννεφα» για την οικονομία, δεδομένος ο «δημοσιονομικός κορσές» για τους λαούς

Ακόμα μια έκθεση έρχεται να αναδείξει τα σύννεφα που πυκνώνουν για την οικονομία της Ευρωζώνης και το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης σε ολοένα και «πιο ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον», φανερώνοντας έτσι μια ακόμα πλευρά του «δεδομένου προγράμματος» εφόρμησης στον λαό για τα κέρδη και τους πολέμους των ομίλων.

Συγκεκριμένα, καταδεικνύοντας μερικούς ακόμα λόγους για τους οποίους το κεφάλαιο και τα κόμματά του κόπτονται για τη «σταθερότητα» και την εξουδετέρωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δημοσίευσε σχετική έκθεση την περασμένη Δευτέρα, όπου στέκεται σε δυο διόλου απίθανους παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας. Από τη μία είναι οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και μια νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, την ώρα που καθημερινά περιστατικά αποδεικνύουν πόσο προσωρινές είναι οι «συμφωνίες» των ιμπεριαλιστών μπροστά στους επόμενους γύρους κλιμάκωσης. Και από την άλλη, στο πλαίσιο των ευρύτερων ανταγωνισμών αλλά και των στενών χρηματοπιστωτικών δεσμών με τις ΗΠΑ μια απότομη ανατιμολόγηση των χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων σε αυτές θα οδηγήσει σε αυστηρότερες παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες και θα μεταφέρει ζημίες στους Ευρωπαίους επενδυτές.

Ειδικότερα, στο Euro Area Stability Watch, ο ESM διαπιστώνει ότι η ζώνη του ευρώ έχει αποδειχθεί ανθεκτική απέναντι σε επαναλαμβανόμενες κρίσεις, αλλά ότι αυτή η ανθεκτικότητα δοκιμάζεται και στέκεται ιδιαίτερα στο «δυσμενές σενάριο» που θα υπάρξει σε συνδυασμό των δύο παραπάνω παραγόντων.

Σε αυτό εκτιμάται πως η ετήσια ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 0,1%, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός θα εκτοξευτεί ακόμα και στο 5%, παράλληλα θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος σε μια σειρά κράτη - μέλη και μια κρίση θα έρθει πολύ κοντά.

Βέβαια, ακόμα και στο βασικό - πιο «ήπιο» - σενάριο βασισμένο στην οικονομική πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άνοιξη του 2026, περιλαμβάνεται η επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,1% και ο πληθωρισμός να αυξάνεται κατά μέσο όρο στο 2,7% το 2026-2027, αντανακλώντας τον αντίκτυπο των τιμών Ενέργειας και εφόσον υπάρξει μια σχετικά γρήγορη ομαλοποίηση των συνθηκών εφοδιασμού.

Δείχνοντας το τι περιμένει τους λαούς, δηλαδή νέες περικοπές για τις ανάγκες τους και περαιτέρω ξεζούμισμά τους, η έκθεση εκτιμά πως η διατήρησή της «ανθεκτικότητας της ζώνης του ευρώ» ιδιαίτερα στο «δυσμενές σενάριο» θα απαιτήσει δύσκολες επιλογές πολιτικής και πολλά κράτη - μέλη θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε πιο αποφασιστικές δημοσιονομικές προσαρμογές, ώστε να διατηρηθεί η αξιοπιστία του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου.

Αντίστοιχα, για το ποιο έδαφος έχουν να διαχειριστούν οι κυβερνήσεις σημειώνεται πως «θα βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλες και διαρκείς ανάγκες δημοσιονομικής εξυγίανσης, πέρα από όσα έχουν επιτύχει πολλές χώρες στο παρελθόν, σε μια περίοδο αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και αυξανόμενων πιέσεων στις δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών», ενώ προστίθεται για τις δύσκολες αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουν και το κριτήριο αυτών: «Η διατήρηση της εμπιστοσύνης των αγορών είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή σταδιακή προσαρμογή και προϋποθέτει δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τις προτεραιότητες των δημόσιων δαπανών, καθώς και σαφή προσανατολισμό προς μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη».

Συμπληρωματικά στα παραπάνω η έκθεση υπογραμμίζει το αυταπόδεικτο, δηλαδή πως ο δημοσιονομικός χώρος περιορίζεται λόγω των αυξημένων αναγκών για την πολεμική οικονομία και τις λεγόμενες αμυντικές δαπάνες. Παίρνοντας υπόψη και την ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής την ώρα που θα φορτώνονται νέα δυσβάσταχτα βάρη στις πλάτες των λαών, η έκθεση υπογραμμίζει πως χρειάζεται «η ενσωμάτωση των αμυντικών δαπανών σε έναν υγιή εθνικό δημοσιονομικό σχεδιασμό, σε συνδυασμό με αποτελεσματικό ευρωπαϊκό συντονισμό», που μπορεί «να λειτουργήσει αμοιβαία ενισχυτικά, περιορίζοντας το δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγονται οι αυξημένες ανάγκες για αμυντικές δαπάνες».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ούτε στον Πειραιά ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά

Την Παρασκευή 10 Ιούλη στις 8 μ.μ. η συγκέντρωση στο Πασαλιμάνι | Θα μιλήσουν ο Μάκης Μακρής και η Μάγδα Φύσσα

«Ούτε στον Πειραιά ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά!». Με το σύνθημα αυτό η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 10 Ιούλη στις 8 μ.μ., στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι. Θα μιλήσουν ο Μάκης Μακρής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Πειραιά, και η Μάγδα Φύσσα.

«Εδώ και κάποιες μέρες βγήκανε από τις τρύπες τους τα απολειφάδια των ναζί στον Πειραιά για να χύσουν ξανά το δηλητήριο και τις εμετικές ιδέες τους», σημειώνει η Οργάνωση στο κάλεσμά της προς τον λαό του Πειραιά, ο οποίος «τους έχει αντιμετωπίσει και θα τους ξαναστείλει στα λαγούμια τους!».

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να τους ξαποστείλουμε στον αγύριστο!», ξεκαθαρίζει η ΤΟ Πειραιά, αναδεικνύοντας ότι «πήραν την απάντηση και θα την ξαναπάρουν όποτε χρειαστεί, με τη μαζική λαϊκή δράση και κατακραυγή. Ετσι ξεριζώνεται το ρατσιστικό φασιστικό δηλητήριο!».

«Οσο τα αδιέξοδα και οι αντιθέσεις, που είναι στο DNA του συστήματος της εκμετάλλευσης, βυθίζουν τους λαούς στους πολέμους, στην ανασφάλεια, στη βαρβαρότητα, όσο οι λαοί καλούνται να προετοιμαστούν για πόλεμο και να συνηθίσουν την "κουλτούρα φέρετρων", θα αξιοποιούνται και οι φασίστες, τα "καλά παιδιά" των αφεντικών, ενάντια στον λαό και στη νεολαία, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν, να χύσουν το ρατσιστικό και εθνικιστικό τους δηλητήριο», προσθέτει, καταλήγοντας:

«Η αποφασιστική στάση του λαού έστειλε τους εγκληματίες στη φυλακή, συνέβαλε στο να μη φωλιάσουν οι ιδέες τους στη λαϊκή συνείδηση. Ετσι και τώρα δεν θα τους επιτρέψουμε να σηκώσουν κεφάλι!

Με γνώση, τόλμη και συλλογικότητα σπάμε τον τσαμπουκά των φασιστών παντού, δυναμώνουμε την πάλη απέναντι στο σύστημα που τους γεννά!».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η εκδήλωση με μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Θα μιλήσει ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκδήλωση - συζήτηση με μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους της Αττικής, με θέμα «Τώρα με το ΚΚΕ για τη ζωή και το εισόδημά μας, απέναντι στις δεσμεύσεις των ματωμένων πλεονασμάτων και της πολεμικής οικονομίας», πραγματοποιεί η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα - 1ος όροφος).

Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους:

- Θανάση Καλαμπαλίκη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής.

- Δημήτρη Φλόκο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου.

- Αντώνη Αντανασιώτη, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων.

- Γιώργο Μπάικα, πρόεδρο της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών Οδηγών Ταξί Αττικής.

ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Κόντρες και σενάρια συγκυβέρνησης για την αντιλαϊκή «σταθερότητα»

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια, με τη μορφή «αντεγκλήσεων» και για τη διασφάλιση της σταθερότητας της αντιλαϊκής πολιτικής, μέσα από κάθε δήλωση στελεχών των αστικών κομμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η κόντρα της κυβέρνησης με τον Σαμαρά μπροστά στις επόμενες κινήσεις του. Ενδεικτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης βγήκε χθες στον τ/σ «ΣΚΑΪ», όπου ερωτηθείς για την προσφυγή Σαμαρά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το Predator, τον κατηγόρησε ότι μαζί με τον Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα «επιδιώκουν εμμονικά και μονοθεματικά» να επιβάλλουν μια και μόνη ατζέντα, τις υποκλοπές, ενώ αντέτεινε επίσης το γνωστό «ποίημα» του Μαξίμου, ότι «η υπόθεση αυτή έχει πάει στη Δικαιοσύνη». Παράλληλα φρόντισε να ξεχωρίσει τον Κ. Καραμανλή από τον Αντ. Σαμαρά, αφού όπως είπε «ο κ. Καραμανλής ούτε κόμμα έχει πει ότι θα κάνει, ούτε έχει φύγει από τη ΝΔ».

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήρε τη σκυτάλη από τον Σγουρό του ΠΑΣΟΚ, που δήλωνε προχθές ότι υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο εκ νέου συγκυβέρνησης με τη ΝΔ. Οπως είπε ο Μαρινάκης, στόχος της ΝΔ είναι να πάρει «ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας», διαφορετικά και καθώς «ο τόπος πρέπει να έχει κυβέρνηση», «η μόνη πολιτική δύναμη με βάση το παρελθόν, που έχει δείξει μια θεσμική συνέπεια και έχει βάλει τη χώρα, όπως κάναμε και εμείς το '15, πάνω από το κόμμα, είναι το ΠΑΣΟΚ».

Μάλιστα, ο ίδιος δεν απέκλεισε, τελικά, ούτε τη συνεργασία με ένα κόμμα Σαμαρά, υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσει τη «ρητορική περί προδοσίας και ενδοτικότητας για την εξωτερική πολιτική».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κ. Τσουκαλάς, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, αντέκρουσε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, αποδίδοντας την τοποθέτηση Σγουρού σε «προσωπική άποψη». Αντέτεινε επίσης ότι η ΝΔ μπορεί να βρει εταίρους σε Βελόπουλο, Λατινοπούλου ή το κόμμα Σαμαρά. Βέβαια πρόσθεσε ότι «η άλλη επιλογή είναι ΠΑΣΟΚ και θα δούμε ποιοι είναι εκείνοι που μπορούν να συμφωνούν με το πρόγραμμά μας», δείχνοντας ότι βάση συνεργασιών υπάρχει στο φόντο της στρατηγικής τους σύμπλευσης πάνω στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου.


Εκδήλωση για την Τεχνητή Νοημοσύνη στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη: Μεγάλη ευκαιρία ή μεγάλη απειλή για τους εργαζόμενους και τη χώρα;» θα πραγματοποιήσει η Τομεακή Οργάνωση Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής - Χρηματοπιστωτικού Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Τρίτη 14 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας. Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλατύ άνοιγμα με περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Πλατύ πολιτικό άνοιγμα πραγματοποιεί αυτές τις μέρες η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ, συζητώντας με τους εργαζόμενους την πρόσφατη Απόφαση της ΚΕ του Κόμματος για τις πολιτικές εξελίξεις και την πορεία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, τη δράση του Κόμματος μπροστά στην επικείμενη εκλογική μάχη.

Σήμερα Τετάρτη ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Εξαρχος θα επισκεφτεί την «Πίνδο» και το μεσημέρι, μαζί με την επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Ιωαννιτών, Ολυ Τσουμάνη, θα περιοδεύσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.

Αύριο Πέμπτη ο Ν. Εξαρχος θα περιοδεύσει στην περιοχή των σεισμόπληκτων και την Παρασκευή 10 Ιούλη το πρωί θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΙ. Την ίδια μέρα η Ολυ Τσουμάνη θα έχει συνάντηση με τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ