ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 2021
Σελ. /24
«Αναδιάρθρωση»...

Με στοχευμένες «διαρροές», η κυβέρνηση αποκαλύπτει ορισμένες από τις αλλαγές που ετοιμάζει στον «υγειονομικό χάρτη», έχοντας ήδη προαναγγείλει συγχωνεύσεις και νέα λουκέτα σε νοσοκομεία και κλινικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς. Η κυβέρνηση εμφανίζει ως «πλεονασμό» και ως «σπατάλη πόρων» το να λειτουργούν δύο νοσοκομεία σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων, προετοιμάζοντας το έδαφος για να «εξαφανίσει» το ένα από τα δύο από τον χάρτη. Το γεγονός και μόνο ότι επικαλείται τη μεταξύ τους απόσταση είναι αποκαλυπτικό για τα κριτήρια που αξιοποιεί για την «αναδιάρθρωση της Υγείας», σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες του λαού, που αυξάνονται κατακόρυφα εξαιτίας και της πανδημίας. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, το υποστελεχωμένο Νοσοκομείο Θήβας καλείται να καλύψει τις υγειονομικές και ιδιαίτερες ανάγκες μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές της Ελλάδας, όπου τα εργατικά ατυχήματα είναι συχνά, όπως και ο κίνδυνος ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, που θα έχει συνέπειες για όλο τον πληθυσμό. Επίσης, το Νοσοκομείο της Θήβας είναι το πιο άμεσα προσβάσιμο από την Εθνική οδό σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, σε ένα κομμάτι μάλιστα του δρόμου όπου τα ατυχήματα είναι συχνά και σοβαρά. Μάλιστα, οι ελλείψεις του νοσοκομείου έχουν αποδειχθεί πολλές φορές μοιραίες για σοβαρά τραυματίες που μεταφέρθηκαν εκεί.

... και μαύρο χάλι

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την κατάρρευση του νοσοκομείου στην πανδημία, κάνουν υγειονομικούς, σωματεία και φορείς να αγανακτούν και οργανωμένα να διεκδικούν αναβάθμιση και όχι παραπέρα υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Θήβας, όπως και αυτού στη Λιβαδειά. Η κυβέρνηση όμως έχει βγάλει το κομπιουτεράκι και προσπαθεί με προκλητικά επιχειρήματα να δικαιολογήσει αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που έχουν για αποκλειστικό κριτήριο το «κόστος - όφελος» και τις «αντοχές της οικονομίας». Τα ίδια κριτήρια δηλαδή που οδήγησαν την Υγεία στο σημερινό χάλι, με αποτέλεσμα να μετράμε χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία και ακόμα περισσότερους αποκλεισμένους από το δημόσιο σύστημα Υγείας της μίας νόσου.

Φοροαφαίμαξη

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε την Τρίτη, τα φορολογικά βάρη και το κόστος της Ασφάλισης για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού τη χρονιά που διανύουμε αντιστοιχούν στα εισοδήματα 179 ημερών εργασίας! Δηλαδή, ένας εργαζόμενος ή αυτοαπασχολούμενος δουλεύει σχεδόν μισό χρόνο για να πληρώνει άμεσους και έμμεσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Αν σε αυτά προστεθούν τα κρατικά ελλείμματα και χρέη, για τα οποία επίσης πληρώνει ο λαός, ή οι οφειλές σε τράπεζες, τότε προστίθενται καμιά 40αριά ακόμα μέρες! Οπως προκύπτει μάλιστα από τα στοιχεία της έρευνας, την εικοσαετία 1999 - 2018 προστέθηκαν 47 παραπάνω μέρες εργασίας για να αποπληρώνονται οι φόροι και έκτοτε υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση στα ίδια πάνω - κάτω επίπεδα. Οσα όμως κι αν πληρώνει ο λαός σε φόρους και εισφορές, τα λεφτά του καταλήγουν σε προνόμια και φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, ενώ μεγαλώνει σταθερά η απόσταση ανάμεσα σε βασικές ανάγκες του και στην άθλια κατάσταση με την οποία έρχεται αντιμέτωπος χρόνο με τον χρόνο σε Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση, συντάξεις κ.λπ. Απάντηση στη φοροαφαίμαξη δεν είναι επομένως οι «ευκολίες πληρωμών» που προτείνουν με διάφορες παραλλαγές τα αστικά κόμματα, για να σιγουρέψουν ότι το κράτος θα εισπράξει και την τελευταία δεκάρα από τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά ο αγώνας για αύξηση του αφορολόγητου μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία, να πληρώσουν κράτος και κεφάλαιο για σύγχρονες παροχές σε Υγεία, Παιδεία, συντάξεις.

Χώρα μακρινή

Μετά τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, ήρθε η σειρά του ...«αγγελικού» Μπάιντεν να επαναβεβαιώσει την υποστήριξή του στον Χουάν Γκουαϊδό. Πρόκειται για το ανδρείκελο που οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει ως τον «νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο» της Βενεζουέλας, κλιμακώνοντας την ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, όπου υπεύθυνος να αποφασίσει το μέλλον της είναι μόνο ο βενεζουελάνικος λαός. Οπως αναφέρει σε επιστολή του ο Μπάιντεν, με αφορμή τη μέρα της βενεζουελάνικης εθνικής ανεξαρτησίας, «περισσότερο παρά ποτέ παραμένουμε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τον αγώνα για την ελευθερία για όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας μέσω μιας ειρηνικής και δημοκρατικής μεταβίβασης» της εξουσίας. Υπογραμμίζει μάλιστα «το τεράστιο έργο που έχει γίνει (...) σε αναζήτηση μιας μετάβασης (...) υπό την ηγεσία σας», εννοώντας προφανώς τις αλλεπάλληλες προβοκάτσιες στις οποίες πρωτοστατεί ο Γκουαϊδό μέσα κι έξω από τη χώρα, προωθώντας τον αμερικάνικο σχεδιασμό, που αποτελεί ναρκοπέδιο για όλους τους λαούς της περιοχής. Θυμίζουμε ότι η αναγνώριση Γκουαϊδό ήταν από τις πρώτες διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης ΝΔ, επιδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο τον πλήρη συγχρονισμό της με τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα, ενώ πρόσφατα προσκάλεσε τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ να μιλήσει σε φόρουμ στην Αθήνα. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που επί κυβέρνησης Τραμπ ψέλλιζε κάτι περί «επίδοξου πραξικοπηματία» και καλούσε την κυβέρνηση να ευθυγραμμιστεί με τη θέση της ΕΕ για τη Βενεζουέλα (!) μετά την εκλογή Μπάιντεν φαίνεται πως έχασε κάθε ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη ...μακρινή αυτή χώρα της Λατινικής Αμερικής, γι' αυτό κατάπιε τη γλώσσα του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1815 Μετά τη σύλληψη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο 18ος επιστρέφει ασφαλής στο Παρίσι.

1838 Γεννιέται ο στρατηγός κόμης Φέρντιναντ φον Ζέπελιν, κατασκευαστής των περίφημων πηδαλιοχούμενων αερόστατων που φέρουν το όνομά του.

1851 Γεννιέται ο Βρετανός αρχαιολόγος Αρθουρ Εβανς, ο οποίος ανακάλυψε το παλάτι της Κνωσού.

1921 Ο ελληνικός στρατός νικά στο Εσκί Σεχίρ και προελαύνει κατά της Αγκυρας (Μικρασιατική Εκστρατεία). Σε έναν όμως χρόνο από τότε, οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της ελληνικής άρχουσας τάξης θα συναντήσουν άδοξο τέλος, με τραγικές συνέπειες για τους ελληνικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας. Στις 13/8/1922 θα ξεκινήσει η τουρκική αντεπίθεση. Το μέτωπο κατέρρευσε σχεδόν αμέσως και μόλις δυο βδομάδες μετά, ο τουρκικός στρατός μπήκε στη Σμύρνη. Ο τραγικός απολογισμός της Μικρασιατικής Εκστρατείας θα αποτυπωθεί στα νούμερα ως εξής: 91.000 περίπου ήταν οι απώλειες του ελληνικού στρατού, ενώ 1.500.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις εστίες τους αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς.

1961 Πεθαίνει ο γιατρός Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος, κατοχικός πρωθυπουργός την περίοδο Δεκέμβρης 1942 - Απρίλης 1943.

1967 Πεθαίνει η Βρετανίδα ηθοποιός Βίβιαν Λι, βραβευμένη δύο φορές με Οσκαρ καλύτερης ηθοποιού (το 1939 και 1951).

1994 Πεθαίνει ο Κιμ Ιλ Σουγκ, Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας (1949-1994), πρωθυπουργός (1948-1972) και κατόπιν Πρόεδρος της χώρας του (1972-1994).

1997 Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Σημίτης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ υπογράφουν στη Μαδρίτη συμφωνία έξι σημείων, όπου η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει «νόμιμα» και «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ