ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για την πυροπροστασία και τα άλλα προβλήματα

Αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, συναντήθηκε με τον φορέα διαχείρισης

Από παλιότερη πρωτοβουλία της ΚΝΕ για τον καθαρισμό του πάρκου
Από παλιότερη πρωτοβουλία της ΚΝΕ για τον καθαρισμό του πάρκου
Κατεστραμμένες είναι όλες οι υποδομές πυροπροστασίας του πάρκου Τρίτση, όπως αναφέρθηκε χτες, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον φορέα διαχείρισης. Περιεχόμενο της συνάντησης ήταν τα μέτρα πυροπροστασίας του πάρκου μέσα στην αντιπυρική περίοδο, αλλά έγινε και σχετική ενημέρωση για τη λειτουργία και την προστασία του. Σημειώνεται ότι λόγω της χρόνιας εγκατάλειψης από το κράτος, βασικές υποδομές έχουν φθαρεί ή και καταστραφεί, ενώ η χρηματοδότηση για τη συντήρηση του πάρκου δεν καλύπτει τις ανάγκες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι σε αυτό υπηρετούν μόνο τρεις υπάλληλοι, τη στιγμή που οι πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 15 τουλάχιστον υπαλλήλους, προκειμένου το πάρκο να λειτουργεί στοιχειωδώς.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ ήταν ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συμμετείχαν επίσης η Σταυρούλα Τσίτσου, μέλος της ΕΟΕ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Δυτικών Συνοικιών, ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΠΕ Δυτικής Αθήνας και ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Από την πλευρά του φορέα παραβρέθηκαν ο πρόεδρος, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Πολύζος, το μέλος του ΔΣ Θύμιος Κοκκίνης και ο γενικός διευθυντής του πάρκου Τάσος Λύτρας.

Για το σοβαρό πρόβλημα της πυροπροστασίας, οι εκπρόσωποι του φορέα σημείωσαν ότι οι σχετικές υποδομές του πάρκου δεν λειτουργούν. Πρόσθεσαν ότι ο ΑΣΔΑ προσφέρει μια υδροφόρα για λίγες ώρες, ενώ σε περίπτωση ανάγκης η μοναδική λύση είναι η άντληση νερών από το σύστημα των πέντε λιμνών του πάρκου. Οι τελευταίες, όμως, χρειάζονται συντήρηση για να μην κατέβει η στάθμη τους, ενώ οι γεωτρήσεις του πάρκου διαθέτουν μικρά αποθέματα. Πέρυσι είχε εκδηλωθεί φωτιά στο πάρκο, αλλά και φέτος ξέσπασε πυρκαγιά, που έσβησε μετά από έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής. Αναφέρθηκε δε πως μέσα στο κατακαλόκαιρο μόνο το μισό πάρκο έχει καθαριστεί από τα ξερά χόρτα.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε ότι το πάρκο αποτελεί σημαντικό «πνεύμονα» πρασίνου για τη δυτική Αθήνα και το Λεκανοπέδιο συνολικά, και είναι επιβεβλημένο να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του, με πιο άμεσο το ζήτημα της πυροπροστασίας.

Υπογράμμισε ότι βασικά ζητήματα είναι η επαρκής, σταθερή και αποκλειστική χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα για τη λειτουργία, συντήρηση και φύλαξή του. Προσέθεσε ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα είναι και το επόμενο διάστημα στην πρώτη γραμμή στον αγώνα για να είναι το πάρκο ανοιχτό στο λαό, για ελεύθερη και δωρεάν χρήση, και κλειστό σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε αυτή την κατεύθυνση, ΚΚΕ και ΚΝΕ θα πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιπυρική προστασία και τα γενικότερα προβλήματα του πάρκου, μπροστά και στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που για μια ακόμα χρονιά θα γίνουν στο χώρο αυτό.

Μεγάλο πρόβλημα στην υδροδότηση οικισμών του δήμου Μύκης

Το οξυμένο πρόβλημα της έλλειψης πόσιμου νερού στους οικισμούς του δήμου Μύκης αναδεικνύει η ΤΟ Ξάνθης του ΚΚΕ και καλεί τους κατοίκους της περιοχής να διεκδικήσουν οργανωμένα την άμεση κρατική χρηματοδότηση για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων, όπως και τη λήψη άμεσων μέτρων από την περιφέρεια και το δήμο.

Αντιπροσωπεία της ΚΟ Ξάνθης του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μύκης και ενημερώθηκε για το πρόβλημα, που τη φετινή χρονιά εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένο και οφείλεται στο απαρχαιωμένο σύστημα ύδρευσης και στις παλιές δεξαμενές. Ο δήμος τούς ενημέρωσε ότι έχει ζητήσει την έγκριση προγράμματος για νέες γεωτρήσεις και δεξαμενές από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Μεγάλα χωριά, όπως ο Εχίνος, ο Κένταυρος, η Γλαύκη, η Πάχνη αλλά και μικρότεροι οικισμοί, υποφέρουν από έλλειψη πόσιμου νερού, ενώ υπάρχουν χωριά στα οποία διακόπτεται η παροχή για πολλές ώρες τη μέρα, για πάνω από ένα μήνα (π.χ. στον Κένταυρο η διακοπή κρατάει από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ.). Με τις ζέστες του καλοκαιριού η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί. Και αυτό συμβαίνει σε μια περιοχή με πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα και πολλές πηγές.

Στο πρόβλημα συμβάλλουν η υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου Μύκης (υπάρχουν 35 από τους 75 υπαλλήλους που χρειάζονται), η διάλυση πρακτικά του ΙΓΜΕ, η υποστελέχωση υπηρεσιών αναγκαίων για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων, όπως η Διεύθυνση Υδάτων Καβάλας, και φυσικά η ελλιπής χρηματοδότηση των δήμων. Στην περίπτωση του δήμου Μύκης, δεν έχει δοθεί ακόμα ούτε η έκτακτη ενίσχυση των 150.000 ευρώ που ανακοίνωσε πριν από ένα τρίμηνο ο υπουργός Εσωτερικών.

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ σημειώνει: «Προφανώς, όταν διαχρονικά οι κυβερνήσεις όλων των αστικών κομμάτων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) θέτουν ως προτεραιότητα την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, την εξασφάλιση ματωμένων πλεονασμάτων και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, εμφανίζεται και ο παραλογισμός σε μια περιοχή όπου υπάρχουν υδροφόροι ορίζοντες και πηγές να μην γίνονται τα αναγκαία έργα για να επιλυθεί ένα τόσο βασικό ζήτημα επιβίωσης, όπως αυτό του πόσιμου νερού. Διαχρονικές είναι και οι ευθύνες περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων, το λιγότερο για τη μη δυναμική διεκδίκηση της αναγκαίας χρηματοδότησης για την επίλυση του προβλήματος».

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν και προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Θύματα της κρατικής καταστολής και των διακινητών

Το 2017 τείνει να γίνει η πιο φονική χρονιά για την πιο θανατηφόρα διαδρομή μετανάστευσης παγκοσμίως, αυτή της Λιβύης προς την Ευρώπη, καθώς ο αριθμός των νεκρών έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με αυτόν του 2015 στη Μεσόγειο. Αυτά αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση για τη μετανάστευση, που δημοσιεύτηκε προχτές. Σημειώνει ακόμα ότι στη συγκεκριμένη διαδρομή, το ποσοστό θνησιμότητας έχει αυξηθεί από 0,89% το δεύτερο εξάμηνο του 2015 σε 2,7% το 2017.

Οπως σημειώνεται στην έκθεση, οι αλλαγές στις πρακτικές των διακινητών και η αυξανόμενη χρήση ακατάλληλων πλοιαρίων με πλήρη έλλειψη εξοπλισμού ασφαλείας, κατέστησαν τη θαλάσσια διέλευση ακόμη πιο επικίνδυνη. Εξίσου «θανατηφόρα» είναι όμως και η στάση της ΕΕ, καθώς είναι προσανατολισμένη στην ενίσχυση των ικανοτήτων της Ακτοφυλακής της Λιβύης για μεγαλύτερη καταστολή, αποτροπή των αναχωρήσεων και πραγματοποίηση αναχαιτίσεων, που θέτουν συχνά τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τις μετανάστριες σε κίνδυνο.

Καταγράφονται, επίσης, σοβαρές καταγγελίες ότι τα μέλη της Ακτοφυλακής συνεργάζονται με τους διακινητές και στοιχεία ότι εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες. Μέλη της Ακτοφυλακής της Λιβύης έχουν πυροβολήσει βάρκες, ενώ μια έκθεση του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι «είχαν άμεση συμμετοχή στη βύθιση πλοίων που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες με τη χρήση πυροβόλων όπλων».

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, μετανάστες και πρόσφυγες, που βρίσκονται παγιδευμένοι στη Λιβύη, είναι πιο ευάλωτοι σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κακοποιήσεις συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, βασανιστηρίων, βιασμών, απαγωγών, καταναγκαστικής εργασίας και αυθαίρετης και αόριστης κράτησης σε σκληρές, απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την «όσο το δυνατόν ταχύτερη» ολοκλήρωση της διερεύνησης από τους αρμόδιους φορείς των καταγγελιών για «άτυπες επαναπροωθήσεις» στην περιοχή του Εβρου, ζητά με ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Οπως επισημαίνει, «ακόμη και η υπόνοια πως υπάρχουν και λειτουργούν, σε συστηματική πλέον βάση, κρατικοί ή παρακρατικοί δίαυλοι έκνομης διαχείρισης μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, υπονομεύει κάθε έννοια κράτους δικαίου και εκθέτει διεθνώς τη χώρα».

Αγριο έγκλημα με θύμα έναν 23χρονο Αμερικανό από το Τέξας σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα σε μπαρ στον κεντρικό δρόμο του Λαγανά, στη Ζάκυνθο. Ο 23χρονος, που είχε φτάσει πριν από λίγες μέρες στο νησί για διακοπές, φέρεται να διαπληκτίστηκε τα ξημερώματα για άγνωστη αιτία με τον πορτιέρη και έναν ακόμη μέσα στο μπαρ, όπου δέχτηκε πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι. Ο καβγάς με τους δύο άντρες συνεχίστηκε έξω από το νυχτερινό μαγαζί, όπου ο νεαρός δέχτηκε χτυπήματα από μαχαίρι, με αποτέλεσμα να ξεψυχήσει από ακατάσχετη αιμορραγία.

Ενας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός χτες, κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε διαμέρισμα στην Κατερίνη. Από διπλανό διαμέρισμα απεγκλωβίστηκαν σώα τέσσερα άτομα.

Εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ ενάντια στα ναρκωτικά

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των ναρκωτικών (26 Ιούνη) καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Αντίσταση κατά των ναρκωτικών», την Τετάρτη 12 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στον κήπο του Μουσείου Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Παναγιώτης Κατηφές, γραμματέας του ΕΣΥΝ, και ο Ηλίας Γεωργόπουλος, γιατρός και μέλος της ΠΕΑΦΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org