ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΔΕΛΗΣ
Για το ΚΚΕ το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο

Σε συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα «Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση και οι θέσεις του ΚΚΕ», που διοργάνωσε η ΚΟΒ Τοπικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης, μίλησε το βράδυ της Πέμπτης ο βουλευτής του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη. Στο βήμα ο Γ. Δελής
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη. Στο βήμα ο Γ. Δελής
Σε συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα «Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση και οι θέσεις του ΚΚΕ», που διοργάνωσε η ΚΟΒ Τοπικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης, στο Εργατικό Κέντρο, μίλησε το βράδυ της Πέμπτης ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.

Μιλώντας για τα κέρδη του αγώνα των συμβασιούχων, ενός αγώνα που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και συνεχίζεται, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων: Στις παρατάσεις των συμβάσεων που ψηφίζονταν στη Βουλή ως αποτέλεσμα της πίεσης των προηγούμενων δικών τους κινητοποιήσεων. Στο γεγονός ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια και τόσο έντονα αναδείχθηκε ως αίτημα διεκδίκησης το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία και εξέφρασε πλατιές μάζες εργαζομένων. Επίσης στο γεγονός ότι ακυρώθηκε σε μεγάλο βαθμό η χυδαία προπαγάνδα των ΜΜΕ, που ανήκουν στους επιχειρηματικούς ομίλους, για να συκοφαντήσουν το δίκαιο αγώνα τους.

«Πρέπει να είστε υπερήφανοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ που δίνετε έναν τέτοιο αγώνα. Μπορείτε να κοιτάτε στα μάτια τους συναδέλφους και τις οικογένειές σας, όλη την εργατική τάξη. Εχετε ήδη κερδίσει πολλά και από καλύτερες θέσεις θα συνεχίσετε τον αγώνα σας.

Γιατί όλοι εσείς οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα διεκδικήσατε εν ονόματι της κοινωνίας το δικαίωμά σας στη δουλειά, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, προβάλατε και διεκδικήσατε ταυτόχρονα την υποχρέωση που έχουν το κράτος και οι κυβερνήσεις να παρέχουν υπηρεσίες αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς εργολάβους και ιδιώτες, χωρίς χαράτσωμα των λαϊκών νοικοκυριών», είπε ο Γ. Δελής.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα του κεφαλαίου και στους επιχειρηματικούς ομίλους, τονίζοντας: «Ολα τα κόμματα που υπερασπίζονται τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, είτε είναι στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές τους, υπηρετούν την ίδια στρατηγική παντού και φυσικά και στην Τοπική Διοίκηση, βαδίζουν στον ίδιο δρόμο. Στο δρόμο της ανταποδοτικότητας και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της γενίκευσης της ευέλικτης εργασίας, της εντατικοποίησης της δουλειάς (τα εργατικά δυστυχήματα πολλαπλασιάζονται), και των χαρατσιών στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες».

Παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ, σημείωσε: «Για το ΚΚΕ το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτο. Είναι η ουσία και ο πυρήνας της πολιτικής του πρότασης.

Διεκδικούμε μια Τοπική Διοίκηση η οποία μόνο με κρατικούς πόρους να μπορεί να εξασφαλίζει κατά το δυνατόν τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες που έχουν πραγματική ανάγκη τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

Απ' αυτή τη σκοπιά υπερασπίζεται και το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, όχι μόνο στους ΟΤΑ, αλλά σε κάθε κλάδο της οικονομίας όπου βρίσκονται συμβασιούχοι, ενοικιαζόμενοι, εργαζόμενοι με κάθε μορφής ελαστική απασχόληση, καλλιεργώντας την ταξική ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων.

Να γιατί το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι σταθερά στο πλευρό σας και στους αγώνες σας, και μέσα και έξω από τη Βουλή!

Να γιατί οι 5 κομμουνιστές δήμαρχοι από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα στους συμβασιούχους, συνολικά δίπλα στους εργαζόμενους των ΟΤΑ. Απαίτησαν από την κυβέρνηση την πλήρη ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Να γιατί το ΚΚΕ με πρόταση νόμου στη Βουλή - την οποία απέρριψαν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα - απαίτησε την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, κόντρα στις μνημονιακές και άλλες αντιλαϊκές δεσμεύσεις.

Οσοι σπέρνουν την απογοήτευση και τη μοιρολατρία λένε ότι τάχα δεν κουνιέται φύλλο. Κι όμως υπάρχουν εστίες αντίστασης στην πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ. Μόνο που χρειάζεται να δυναμώσουν και να πολλαπλασιαστούν και σε άλλους κλάδους.

Χρειάζεται να δυναμώσει η ενότητα των εργαζομένων, οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι και ο λαός μας να συμβάλουν ώστε μέσα από κάθε μικρή και μεγάλη μάχη να δυναμώνει η οργάνωση των εργαζομένων και ο ταξικός προσανατολισμός της πάλης τους, να γίνονται βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, να στεριώνει η Κοινωνική Συμμαχία.

Να μην ξεχνάμε και να διεκδικούμε όσα μας πήραν, θαρρετά να ζητάμε να ζήσουμε σύμφωνα με τις σημερινές δυνατότητες της κοινωνίας, βάζοντας στο στόχαστρο τους καπιταλιστές και το σύστημά τους που στέκονται εμπόδια μπροστά μας, και ναι, βάζοντας στόχο και πλώρη για την ίδια τη δική μας εξουσία».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Καταγγέλλει την αντικομμουνιστική υστερία στην Πολωνία

Με ανακοίνωση - διαμαρτυρία της, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) καταγγέλλει την πολωνική κυβέρνηση για την καταστροφή μνημείων και τις αντικομμουνιστικές απαγορεύσεις που επιβάλλει. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Πριν από λίγες μέρες, η αντιδραστική - αντικομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, με τροπολογίες που πέρασε από τη Βουλή, αποφάσισε ότι μέσα σε 12 μήνες θα πρέπει να καταστραφούν τουλάχιστον 469 μνημεία της σοβιετικής περιόδου, ανάμεσα στα οποία περί τα 250 μνημεία είναι αφιερωμένα στον Κόκκινο Στρατό και την Απελευθέρωση της Πολωνίας από τη ναζιστική κατοχή, στους κομμουνιστές αντάρτες της Λαϊκής Φρουράς και του Λαϊκού Στρατού. Κι αυτό ενώ είναι γνωστό ότι για την απελευθέρωση της Πολωνίας από τους ναζί σκοτώθηκαν 600 χιλιάδες στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού.

Η βέβηλη αυτή απόφαση έρχεται σαν συνέχεια των μέτρων απαγόρευσης του κομμουνισμού, που τον εξισώνει με τον φασισμό! Και βέβαια η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει τη στήριξη, ουσιαστικά, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει αναγάγει τον αντικομουνισμό σε επίσημη ιδεολογία της.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καταγγέλλει την αντιδραστική κυβέρνηση της Πολωνίας και τις αντικομμουνιστικές αποφάσεις της, που δικαιώνουν το ναζισμό - φασισμό και γι' αυτό αποτελούν βάναυση πρόκληση στους αντιστασιακούς - αντιφασίστες αγωνιστές.

Απαιτεί, επιτέλους, να σταματήσει το κυνήγι μαγισσών και να μην καταστραφούν τα μνημεία που τιμούν την αντίσταση κατά του φασισμού - ναζισμού και των λαών του αντιφασιστικού Αξονα.

Καλούμε τους αγωνιστές, τους φίλους και απογόνους της Αντίστασης να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και να καταδικάσουν την ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση, που καλύπτει τέτοιες βέβηλες πράξεις τόσο από το αντιδραστικό καθεστώς της Πολωνίας, όσο και άλλων αντιδραστικών κυβερνήσεων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες - μέλη, τώρα, της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ας είναι βέβαιοι, την απάντηση θα δώσουν αργά ή γρήγορα οι λαοί και θα αποκαταστήσουν την πραγματική ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενάντια στην επιχείρηση πλαστογράφησής της από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις αντιδραστικές κυβερνήσεις».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Σάββατο:

-- Στις 8 μ.μ., η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ διοργανώνει στην πλατεία Αγ. Κωνσταντίνου ιστορικοπολιτική εκδήλωση αφιερωμένη σε έναν από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης των πρώτων Οργανώσεων του ΚΚΕ στο νησί, τον Δημήτρη Μαρουκάκη. Η εκδήλωση περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Δ. Μαρουκάκη, ομιλία με θέμα την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τους μικρομεσαίους αγρότες, μικρή έκθεση αρχειακού υλικού της περιόδου των δεκαετιών 1920 - 1930.

-- Στις 11 π.μ., στις Σέρρες, στα σούπερ μάρκετ, θα πραγματοποιηθεί περιοδεία με επικεφαλής τον Γιάννη Κεχαγιά, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ., στο Αιγάλεω, στο Μπαρουτάδικο, σε λαϊκό γλέντι καλούν οι ΚΟ Αιγάλεω.

Αύριο, Κυριακή:

-- Στις 7.30 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Κυψέλης, θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 10 π.μ., στις Σέρρες, περιοδεία στον δήμο Εμμανουήλ Παππά, θα πραγματοποιήσει ο Γιώργος Φιλιούσης, μέλος της ΤΕ Σερρών.

Τη Δευτέρα 10 Ιούλη, στις 6 μ.μ., στις Σέρρες, στον δήμο Ν. Ζίχνης, θα πραγματοποιηθεί περιοδεία με επικεφαλής τον Πέτρο Δήμιζα, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Σερρών.

Την Τρίτη 11 Ιούλη, στις 6 μ.μ., στις Σέρρες, στην αγορά των Σερρών, θα πραγματοποιηθεί περιοδεία με επικεφαλής τον Παύλο Φαρμάκη μέλος του Γραφείου της ΤΕ Σερρών.

Το Σάββατο 15 Ιούλη, στις στις 7.30 μ.μ., η ΤΕ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση για τον ΔΣΕ, στην πλατεία του Βερτίσκου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία, μουσικό πρόγραμμα και απονομή αναμνηστικών σε μαχητές και απογόνους μαχητών του ΔΣΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ