ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Επιμένουν να σηκώνουν «κουρνιαχτό» σκανδαλολογίας

Με κάθε ευκαιρία, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συντηρούν τον «κουρνιαχτό» σκανδαλολογίας, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί επιλογή τους ο αποπροσανατολισμός του λαού απ' τα κρίσιμα για τη ζωή του ζητήματα και η απόκρυψη της στρατηγικής τους σύμπλευσης στην κατεύθυνση που υπαγορεύουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Ταυτόχρονα, η σκανδαλολογία αξιοποιείται - όπως έδειξε και η πρόσφατη παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή - και ως καταλύτης στις διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος, διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο τη διαμόρφωση των κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών της «επόμενης μέρας».

Η σχετική αντιπαράθεση συνεχίστηκε χτες τόσο με δημόσιες παρεμβάσεις τους στον αστικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, αλλά και στη Βουλή, με επίκεντρο την κριτική για το «Noor 1» και τις παρεμβάσεις του ανακριτικού υπαλλήλου του Λιμενικού Π. Χριστοφορίδη στον κρατούμενο Ευθ. Γιαννουσάκη. Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, δήλωσε απευθυνόμενος στον βουλευτή της ΔΗΣΥ Θεόδωρο Παπαθεοδώρου: «Λυπάμαι για όσα δεν είπατε. Δεν είπατε ότι η υπόθεση είναι μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες που έφερε η ελληνική ακτοφυλακή, στέλεχος της οποίας είναι ο άνθρωπος που κατηγορείτε, δεν είπατε ότι πρωτόδικα καταδικάστηκαν πρόσωπα γνωστά, φίλοι γνωστών μιντιαρχών, η υπόθεση είναι σε εξέλιξη και οποιαδήποτε πληροφορία πρέπει να διερευνηθεί. Μετά τις αποκαλύψεις για τα θαλασσοδάνεια στο κόμμα σας και όσα είπε ο Μαρτίνης για τους υπουργούς σας και όσα προκύπτουν για Παπαντωνίου, το μόνο που βρίσκετε να σχολιάσετε είναι γιατί δεν έγινε πειθαρχική έρευνα. Μάλλον είστε με αυτούς που θέλουν να κρύψουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, έχετε πρόβλημα με το χαμηλό στα ελληνικά ομόλογα και την άνοδο του δείκτη στο Χρηματιστήριο».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου απάντησε λέγοντας «Να πας στο βούρκο σου, θρασίμι! Αντί να απαντάς, μας κάνεις και υποδείξεις»! Στο παιχνίδι έπαιξε για λίγο και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς που έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση με τον Β. Κεγκέρογλου.

Η Νέα Δημοκρατία απ' την πλευρά της εξέδωσε και νέα ανακοίνωση χτες όπου αναφέρει ότι «το Μέγαρο Μαξίμου σιωπά πανικόβλητο για την εμπλοκή του Υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου στην σκανδαλώδη υπόθεση των συνομιλιών του με τον καταδικασμένο ισοβίτη για την υπόθεση ναρκωτικών», ενώ εστιάζει και στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την περίοδο που υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γ. Βαρουφάκης, αναφέροντας: «Η σιωπή του όμως είναι εκκωφαντική και για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το 2015. Νέες αποκαλύψεις έρχονται στη δημοσιότητα. Αποδεικνύεται ότι υπήρχε σχέδιο πριν από τις εκλογές του 2015, με τη συμμετοχή ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα, το οποίο οδηγούσε τη χώρα σε αλλαγή νομίσματος και έξοδο από την Ευρωζώνη», στην πρεμούρα της να αποδείξει στο ντόπιο κεφάλαιο ότι η ίδια, ως κόμμα, είναι πιο στρατευμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ στο στρατηγικό του στόχο για παραμονή της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας εντός ΕΕ και ευρώ. Παράλληλα, επαναφέρει την πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα, ενώ διερωτάται και «γιατί σιωπούν οι Δραγασάκης και Παππάς που ήταν γνώστες του σχεδίου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος έσπευσε να απαντήσει λέγοντας πως «εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε σε αυτό το παιχνίδι της ΝΔ, υπάρχουν πολύ σοβαρότερα πράγματα για να ασχοληθεί το Κοινοβούλιο από το να ασχολείται με τους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη».

Μιλώντας στον ρ/σ «Real» και απαντώντας στην ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την πρόταση να γίνει Εξεταστική Επιτροπή για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένο, έκανε λόγο για «κίνηση αντιπερισπασμού», επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι έτσι η ΝΔ προσπαθεί να θολώσει τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης, την πρόσφατη αντιλαϊκή συμφωνία στο Eurogroup. Παρείχε εκ νέου κάλυψη στον υπουργό Αμυνας, λέγοντας ότι έχει απαντήσει και επέστρεψε τις κατηγορίες στη ΝΔ προσθέτοντας πως «για όλα τα πραγματικά σκάνδαλα, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας όλο το τελευταίο διάστημα, η ΝΔ δεν έχει να πει τίποτα και αυτό στο οποίο βασίζει αυτήν τη στιγμή την αντιπολιτευτική της τακτική είναι μια υπόθεση, η οποία στην κυριολεξία δεν μπορεί να θεωρηθεί σκάνδαλο».

Αξίζει, τέλος, να καταγραφεί και η δήλωση του Ν. Φίλη (iefimerida): «Οχι, προσωπικά δεν θα είχα αντίρρηση για την Εξεταστική, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εντασσόταν σε ένα πλαίσιο κομματικής αντιδικίας, που τελικά θα παρεμπόδιζε το έργο της Δικαιοσύνης. Αυτή η σκέψη φαίνεται ότι πρυτάνευσε και η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της ΝΔ. Σημειώνω, πάντως, ότι και ο κ. Καμμένος στη Βουλή, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, φάνηκε πρόθυμος να γίνει συζήτηση στη Βουλή».

ΣΟΥΔΑ
Σε ετοιμότητα ξανά για αεροπλανοφόρο

Σε ετοιμότητα βρίσκεται το προσωπικό της βάσης των Αμερικανών στη Σούδα, αλλά και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, για να βάλουν πλάτη όπου χρειαστεί, υπηρετώντας σχετική γραμμή της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS George W. Bush» ξαναμπήκε στη Μεσόγειο, στις 5 Ιούλη, ερχόμενο από τον Περσικό Κόλπο. Υπολογίζεται ότι πλέει αυτή τη στιγμή νότια της Κύπρου, και ήδη από την Πέμπτη ξεκίνησε χτυπήματα με τα μαχητικά που κουβαλά, στη Συρία και το Ιράκ.

Επιπλέον, το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από τα αμερικανικά καταδρομικά «USS Philippine Sea» και «USS Hue City» και τα αντιτορπιλικά «USS Laboon» και «USS Truxtun».

Θυμίζουμε ότι το αεροπλανοφόρο επιχειρούσε και το δίμηνο Φλεβάρη - Μάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο, επισκεπτόμενο μάλιστα δις τότε τη βάση της Σούδας, ενώ η δεύτερη επίσκεψή του, το Μάρτη, ήταν λόγω βλάβης. Μάλιστα, ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμαιναν τότε ακριβώς τις δυνατότητες που έχει η βάση και το προσωπικό της και σε αυτό το επίπεδο, των επισκευών και συντηρήσεων, προσθέτοντας πως αν δεν υπήρχε η Σούδα με τις δυνατότητές της, το αεροπλανοφόρο θα έπρεπε να επιστρέψει για τις αναγκαίες επισκευές πίσω στη βάση του στις ΗΠΑ...

Εξάλλου, μόλις την περασμένη βδομάδα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ σημείωνε ότι «για το Ναυτικό των ΗΠΑ, λόγω του υψηλού ρυθμού των επιχειρήσεων που συμβαίνουν τη δεδομένη χρονική στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των προκλήσεων που προκύπτουν από τη Συρία και τη Λιβύη και, ιδίως, λόγω του πολέμου ενάντια στον ISIS, η Σούδα είναι πιο σημαντική από ποτέ και αποτελεί ένα μοναδικό κεφάλαιο. Είναι το μόνο μέρος μεταξύ του Νόρφολκ της Βιρτζίνια και του Περσικού Κόλπου όπου έχουμε μια αποβάθρα κατάλληλη για αεροπλανοφόρα, δίπλα σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο που παρέχει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ικανότητα ανεφοδιασμού και επισκευής».

Εξ ου και οι Αμερικανοί επιθυμούν αναβάθμιση των υποδομών στη Σούδα, τόσο στο ναυτικό της σκέλος, όσο και στο αεροπορικό, συζητώντας με την ελληνική κυβέρνηση τη χρονική επέκταση της σχετικής συμφωνίας χρήσης της βάσης, που έως τώρα ανανεώνεται ετησίως, για 5 έως 10 χρόνια.

Καταγγελίες της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλει κυβερνητικούς παράγοντες και κυρίως τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη, για όσα λέει εναντίον δικαστών και δικαστικών αποφάσεων.

«Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια νέα κλιμακούμενη επίθεση της εκτελεστικής κατά της δικαστικής εξουσίας. Αμφισβητείται δε για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση η νομιμότητα των αποφάσεων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας μας και μάλιστα των ολομελειών αυτών. Με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην Βουλή στις 5/7/2017 και τη σφοδρή κριτική του αναπληρωτή υπουργού Υγείας σε δικαστικές αποφάσεις, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο όργανα της Πολιτείας προσεγγίζουν ζητήματα απονομής της δικαιοσύνης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Χαρακτηρίζει επικίνδυνη «την αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως θεσμικού εμποδίου», ενώ αναφέρουν πως «οι αστήρικτες και συκοφαντικές επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και η αθεμελίωτη κριτική στις αποφάσεις που εκδίδονται δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ούτε ως απόδειξη "εντιμότητας" και "διαφάνειας" του πολιτικού προσωπικού, ούτε ως μαρτυρία φιλολαϊκού και φιλεργατικού προσανατολισμού μιας κυβέρνησης».

Κάνει λόγο, τέλος, για καιροσκοπικά πολιτικά οφέλη, «ιδιαίτερα όταν για τη θεμελίωση της επιχειρηματολογίας εκλαϊκεύονται επιστημονικές έννοιες και τους προσδίδεται εντελώς αντιεπιστημονικό περιεχόμενο, με μοναδική επιδίωξη καιροσκοπικά πολιτικά οφέλη. Η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως "θεσμικού εμποδίου" είναι άκρως επικίνδυνη λογική...».

Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου

«Πλήρωσα τις αντιπαραθέσεις μεταξύ διεθνών συμφερόντων στο χώρο της Ενέργειας και των εξοπλισμών», ανέφερε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha». «Πλήρωσα το γεγονός ότι αγόρασα όπλα από τους Ρώσους και αυτό οι Αμερικανοί δεν μου το συγχωρούν», πρόσθεσε.

Υποστήριξε ακόμα πως «ούτε το δάχτυλο στο μέλι έβαλα, ούτε δωροδοκήθηκα» και ότι καταδικάστηκε έπειτα από ενέργειες υπηρεσιών ξένων χωρών, συμμαχικών, που συνεργάστηκαν με την ΕΥΠ και άλλα πρόσωπα. «Συγκρούστηκαν για δικά τους συμφέροντα στον χώρο της Ενέργειας και των εξοπλισμών και υπονόμευσαν πολιτικούς στη χώρα μας».

Ο πρώην υπουργός, που αποφυλακίστηκε πριν από δύο μήνες για λόγους υγείας, επανέλαβε τα περί πολιτικής δίωξής του από τον Κ. Σημίτη, με ευθύνη και του Γ. Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για «υπονόμευση» και «βρώμικο πόλεμο» σε βάρος του με σκοπό την εξόντωσή του.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης άλλαξε την απόφαση του ΚΥΣΕΑ και η χώρα αγόρασε τα «F16», ενώ από τις επιτροπές και τον ίδιο είχαν προταθεί τα «F15». Επίσης, μίλησε για προσπάθεια δωροδοκίας του, μέσω του Γιώργου Παπανδρέου, από τη Λιβύη, την οποία αντέκρουσε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι τώρα που είναι σε εξέλιξη η υπόθεση στο Εφετείο προσδοκά αθώωση και δικαίωση, καθώς το πρώτο δικαστήριο ήταν «στημένο, με κατασκευασμένες κατηγορίες».

Δήλωσε ακόμη ότι σήμερα θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «Ναι, τι να ψήφιζα; Δεν υπάρχει τίποτε άλλο».

Στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο ο Αλ. Τσίπρας

O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εισήχθη χτες στις 15.00 στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο όπου υποβλήθηκε σε προγραμματισμένη επέμβαση αφαίρεσης κήλης.

Περίεργη υπόθεση ρευματοκλοπής

Εκτεταμένη ρευματοκλοπή ανακοίνωσε χτες ο ΔΕΔΔΗΕ ότι εντόπισαν τα συνεργεία του στο όρος Αιγάλεω και συγκεκριμένα στη θέση «Πυροβολεία», σε περιοχή που βρίσκονται πάσης φύσεως κεραίες (τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές, τηλεπικοινωνιών κ.τ.λ.). Από τον έλεγχο των συνεργείων διαπιστώθηκε πως άγνωστοι είχαν συνδέσει παράνομα καλώδια απευθείας στο δίκτυο Χαμηλής Τάσης, απ' όπου και ηλεκτροδοτούσαν παρακείμενα κοντέινερ, στα οποία στεγάζονταν ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί πομποί.

Εχουν ενημερωθεί αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές οι οποίες διεξάγουν έρευνα για την αναζήτηση των δραστών και τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ