ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ G20
Με «τρομοκρατία» και «διεθνές εμπόριο» ξεκίνησαν οι συνομιλίες των ηγετών

«Οι συνομιλίες δεν θα είναι απλές» δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιτευχθούν συμβιβασμοί στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

The Associated Press

ΑΜΒΟΥΡΓΟ.--

Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του G20, με πρώτα θέματα την «καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας», καθώς και το «φλέγον» ζήτημα του εμπορίου υπό τον τίτλο «παγκόσμια ανάπτυξη», όπου εκφράζονται έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να απειλεί με μέτρα προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο (κυρίως απέναντι στη Γερμανία και την Κίνα). Η Γερμανίδα καγκελάριος και «οικοδέσποινα» της Συνόδου, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε σημαντικά ζητήματα» και «θα γίνουν προσπάθειες να βρεθούν συμβιβασμοί», αλλά και «θα κατονομάζονται οι διαφορές».

«Για μια επιτυχημένη παγκοσμιοποίηση είναι σημαντικό το ελεύθερο, δίκαιο, με κανόνες εμπόριο και αυτό είναι ένα κεντρικό θέμα, όπως και η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Και εδώ οι συνομιλίες δεν θα είναι απλές», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία.

Στη G20 συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιταλία, Ινδία, Ινδονησία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο και τα προσκεκλημένα κράτη Ισπανία, Ολλανδία, Νορβηγία και Σιγκαπούρη. Εκπροσωπούνται ακόμη η Αφρικανική Ενωση μέσω της Γουινέας, η «Νέα Συνεργασία για την Ανάπτυξη της Αφρικής» μέσω της Σενεγάλης, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού μέσω του Βιετνάμ.

«Εύθραυστες» ισορροπίες και παρασκηνιακά παζάρια

Οι φετινές συνομιλίες του G20 χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα «κρίσιμες» και περίπλοκες. Αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της G7 στην Ιταλία. Χαρακτηριστικά, είπε η Α. Μέρκελ σε χτεσινή συνέντευξή της στην εφημερίδα «Die Zeit»:«Είναι αλήθεια ότι η παγκόσμια τάξη αλλάζει, έχει μετατοπιστεί η ισορροπία δυνάμεων. Αυτό έχει να κάνει με την άνοδο της Κίνας, αλλά και της Ινδίας με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7%, ακόμη πιο υψηλούς από τους κινεζικούς. Και οι δύο χώρες έχουν 1,3 δισ. πληθυσμό. Επιπλέον, η αμερικανική κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Τραμπ αξιολογούν την παγκοσμιοποίηση διαφορετικά από τη Γερμανία».

Αλλα θέματα της ατζέντας των ηγετών των πιο ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών είναι η μετανάστευση, οι πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, η διείσδυση των μονοπωλίων στην Αφρική και η προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στη «Μαύρη Ηπειρο». Επίσης, η Μέρκελ είπε ότι οι συνομιλίες των ηγετών στο περιθώριο της Συνόδου είναι μια ευκαιρία να συζητηθούν «οι προκλήσεις στη Συρία». Στην προχτεσινή ωριαία συνάντηση της Μέρκελ με τον Ντόναλντ Τραμπ θίχτηκαν - εκτός από την ατζέντα του G20 - θέματα εξωτερικής πολιτικής (παρευρίσκονταν και οι ΥΠΕΞ των δυο χωρών, Ρ. Τίλερσον και Ζ. Γκάμπριελ), όπως η ΛΔ Κορέας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Σχετικά με το τελευταίο, η καγκελάριος επισήμανε ότι «θα επιδιωχθούν λύσεις στο πλαίσιο του Σχήματος της Νορμανδίας και επίσης σε συνεργασία με τις ΗΠΑ».

Η καγκελάριος είχε προχτές διμερή συνάντηση και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, με αντικείμενο την περαιτέρω εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, καθώς και «γκρίζα» σημεία στις γερμανοτουρκικές σχέσεις.

Απειλές και «μπηχτές» για κλίμα και εμπόριο

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους από τη Σύνοδο Κορυφής: «Αν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα, η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιδράσει άμεσα και επαρκώς», ενώ πρόσθεσε πως η νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ - Ιαπωνίας που υπογράφηκε προχτές έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι δεν εγείρουν «τείχη προστατευτισμού».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε σχετικά με τα αναφερόμενα του Τραμπ στη Βαρσοβία προχτές για «διατλαντική κοινότητα και συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη»: «Το πραγματικό ερώτημα είναι αν ήταν ένα μεμονωμένο επεισόδιο ή μια νέα πολιτική. Το πρώτο τεστ θα είναι η συνάντησή μας εδώ, στο Αμβούργο».

Επίσης, οι ηγέτες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) συναντήθηκαν πριν τη Σύνοδο Κορυφής και σε κοινό ανακοινωθέν αντιτίθενται στον προστατευτισμό, ζητώντας «πιο ανοιχτό, βασισμένο σε κανόνες πολυμερές εμπόριο, σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», ενώ «καλούν τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού». «Η Συμφωνία του Παρισιού είναι μια σημαντική συναίνεση που δεν έρχεται εύκολα και δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί εύκολα», δήλωσε ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τσινπίνγκ. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε στο BBC: «Δεν επαναδιαπραγματευόμαστε τη Συμφωνία του Παρισιού, αλλά θα ήθελα οι ΗΠΑ να αναζητήσουν τρόπους να επανενταχτούν».

Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», που επικαλείται ανώτερο Γερμανό αξιωματούχο, οι διαπραγματευτές εργάζονταν συνεχώς για την άρση των αδιεξόδων πριν από τη σημερινή τελευταία μέρα της Συνόδου.

Μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις

Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν και χτες στους δρόμους του Αμβούργου, όπου η αστυνομία συνέχισε την καταστολή κυρίως με αντλίες νερού, ενώ δεν έλειψαν και οι προβοκατόρικες ενέργειες από ομάδες αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών. Το γερμανικό κράτος επιστράτευσε πάνω από 20.000 αστυνομικούς και υπήρξαν δεκάδες τραυματίες, μεταξύ τους και 159 αστυνομικών, ενώ έχουν γίνει και δεκάδες συλλήψεις.

Με το δικό τους αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό πλαίσιο αιτημάτων συμμετέχουν στις σημερινές διαδηλώσεις οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Γερμανία, όπως και το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP) και το Τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα (TKP).

Η πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Η πολυαναμενόμενη «πρόσωπο με πρόσωπο» συνάντηση των Προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στο περιθώριο της Συνόδου του G20, συνάντηση στην οποία συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και Σεργκέι Λαβρόφ.

Η συνάντηση άρχισε με φιλοφρονήσεις εκατέρωθεν και τη διαπίστωση του Πούτιν ότι «ποτέ δεν αρκούν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες» και ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί να είναι μια συνάντηση σχετικά σύντομη, 1 ώρα και 20 λεπτά μετά την έναρξή της το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέιτεντ Πρες», επικαλούμενο ανώνυμη πηγή μέσα από το τραπέζι των συνομιλιών, μετέδωσε την πρώτη πληροφορία ότι «επιτεύχθηκε συμφωνία για έναρξη εκεχειρίας στην Νοτιοδυτική Συρία, που θα μπει σε εφαρμογή από το βράδυ της Κυριακής». Τελικά διήρκεσε 140 λεπτά ενώ σύμφωνα με την ρωσική πλευρά συζητήθηκαν επίσης η σύγκρουση στην Ουκρανία, στην Κορεατική Χερσόνησο, η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» όπου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις χωρίς να δοθούν άλλες λεπτομέρειες. Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά την έναρξη της συνάντησης απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με «την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές», θέμα για το οποίο διεξάγεται και έρευνα από το FBI και για τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Πάντως, την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Πολωνία, ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «αποσταθεροποιητική» τη συμπεριφορά της Ρωσίας αναφερόμενος σε Ουκρανία και Συρία, για να λάβει την απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι «διαφωνούμε με αυτήν την προσέγγιση».

Αργότερα είχε προγραμματιστεί συνάντηση του Τραμπ και με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στηρίζει τις λαϊκές αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις

Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τη Σύνοδο του G20 σημειώνει:

«Η συνάντηση των ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών στο Αμβούργο της Γερμανίας βγάζει για άλλη μια φορά στην επιφάνεια τους έντονους ανταγωνισμούς, που διεξάγονται για το μοίρασμα των αγορών, των πρώτων υλών και των "δρόμων" μεταφοράς τους και με μόνιμα θύματα τους λαούς.

Τα παζάρια, οι εκβιασμοί κι οι άσπονδες "συμμαχίες" θα είναι στο "κύριο πιάτο" και αυτής της Συνόδου Κορυφής του G20, όταν την ίδια ώρα θα είναι κοινή η στάση όλων αυτών των καπιταλιστικών ηγεσιών ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Το ΚΚΕ στηρίζει και συμμετέχει στις λαϊκές κινητοποιήσεις που διεξάγονται στο Αμβούργο ενάντια στον καπιταλισμό, που πάνω στη βάση του εκδηλώνονται αυτοί οι σκληροί ανταγωνισμοί και που οδηγούν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πολέμους, κρίσεις, επιτείνοντας τα αδιέξοδα του άδικου και σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Ταυτόχρονα, καταδικάζει τόσο την αστυνομοκρατία και την καταστολή των γερμανικών αρχών ασφαλείας, όσο και τη στάση προβοκατόρικων μηχανισμών, που για άλλη μια φορά επιδιώκουν την απομαζικοποίηση των λαϊκών - αντικαπιταλιστικών διαδηλώσεων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ