ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ
«Πρόκληση» για το ΝΑΤΟ η αντιμετώπιση του ISIS

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ενδεικτική τού πόσο περιπλέκονται οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί με «αφετηρία» τη Συρία είναι η τοποθέτηση που έκανε χτες στο γερμανικό κοινοβούλιο η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ορίζοντας την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) και τον πόλεμο στη Συρία ως μια ακόμα «πρόκληση» για τη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα στη Βαρσοβία, η Μέρκελ χαρακτήρισε δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση (μετά την «αντιμετώπιση» της Ρωσίας, βλ. σχετικό θέμα) για την ιμπεριαλιστική συμμαχία τις εξελίξεις στα σύνορά της, τον πόλεμο στη Συρία, την κατάσταση σε Ιράκ και Λιβύη και γενικά την επέκταση του «Ισλαμικού Κράτους».

Μάλιστα, για να επισημάνει την αξία που έχει η «αντιμετώπιση» του ISIS δεν παρέλειψε να θυμίσει και τις απειλές που συνιστά για την Ευρώπη, τον κίνδυνο για επιθέσεις εξτρεμιστών. Στο ίδιο πλαίσιο, στάθηκε και στη σημασία που έχει η αξιοποίηση των πυραύλων «Awacs» και των αεροσκαφών «Tornado» που συγκεντρώνονται στα σύνορα Τουρκίας με Συρία.

Γερμανικά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι αυτή η τοποθέτηση είχε διαφοροποιήσεις από προηγούμενες «διαφωνίες» που είχε το Βερολίνο για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά του ISIS με την πρωταγωνιστική συμβολή του συνασπισμού που έχουν συγκροτήσει οι ΗΠΑ, με το επιχείρημα ότι η ανάμειξη του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να δυσχεράνει την «ειρηνευτική διαδικασία» στη Συρία.

Στο μεταξύ, στη Συρία οι μάχες συνεχίστηκαν, μια μέρα μετά τη 72ωρη «κατάπαυση του πυρός» που κήρυξε ο στρατός του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Το ίδιο το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε χτες ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις συνέχισαν τις «αντι-τρομοκρατικές» επιχειρήσεις κατορθώνοντας να ελέγξουν νέες περιοχές στην επαρχία του Χαλεπίου (στρατηγικής σημασίας). Μάλιστα, «πηγή» του «SANA» υποστήριζε ότι ο στρατός κατάφερε να αποκόψει βασική δίοδο (στην περιοχή Καστίλο) προς και από περιοχές του Χαλεπίου που ελέγχουν δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Ο απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, επιβεβαίωσε κάποιες «πρώτες αναφορές πιθανών παραβιάσεων» (της κατάπαυσης του πυρός) καλώντας όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με την εκεχειρία.

Τέλος, στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζακχάροβα, επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο να κλείσουν όλες οι οδοί ενίσχυσης των τζιχαντιστών, σημειώνοντας ότι «πάντα το επισημαίναμε αυτό και στην τουρκική πλευρά και στους συναδέλφους μας στη Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας».

ΓΕΩΡΓΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σταθερή στήριξή τους από τις ΗΠΑ στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Στρατηγικοί «εταίροι» ΗΠΑ - κυβέρνηση του Κιέβου (Κέρι και Ποροσένκο)
Στρατηγικοί «εταίροι» ΗΠΑ - κυβέρνηση του Κιέβου (Κέρι και Ποροσένκο)
Νέα περιοδεία σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, πριν την άφιξή του σήμερα στην Πολωνία για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αρχικά από τη Γεωργία, όπου βρέθηκε προχτές, υπογράμμισε στον πρωθυπουργό της χώρας, Γιόργκι Κβιρικασβίλι, τη στήριξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και επιβεβαίωσε τη στρατιωτικοπολιτική εταιρική σχέση, ενώ είπε ότι χρειάζονται ακόμα σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη συμμετοχή στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη «στήριξη στην ασφάλεια και την εδαφική της ακεραιότητα» και χαιρέτισε την επέκταση του μνημονίου συνεργασίας στην άμυνα και στο διμερές εμπόριο.

Στον επόμενο σταθμό του Κέρι και τις συναντήσεις με την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, το κλίμα ήταν ακόμα πιο θερμό. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υποσχέθηκε 23 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον ως «ανθρωπιστική βοήθεια» στους πληγέντες του συνεχιζόμενου πολέμου, λες και αυτό είναι αποτέλεσμα φυσικής καταστροφής και όχι της επέμβασης που στήριξαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και ΕΕ, ανατρέποντας την προηγούμενη αστική κυβέρνηση στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία και αιματοκυλώντας το λαό στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Την ίδια ώρα που καθημερινά παραβιάζεται η λεγόμενη συμφωνία του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015 από τους βομβαρδισμούς του στρατού και των εθνικιστικών φασιστικών ταγμάτων, ο Πρόεδρος της κυβέρνησης του Κιέβου, Πέτρο Ποροσένκο, στις κοινές δηλώσεις με τον Τζ. Κέρι επέρριψε όλη την ευθύνη για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στους πολιτοφύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και την «στήριξή τους από τη Ρωσία». Επίσης, ο Ποροσένκο επανέλαβε την πρόθεσή του, η Ουκρανία να γίνει μέλος της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας, για να εισπράξει από τον Αμερικανό αξιωματούχο την προτροπή ότι η χώρα του πρέπει να κάνει πολλά ακόμα για να συμβεί αυτό και ότι θα έχει τη σταθερή στήριξη των ΗΠΑ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη που δείχνει τον αντιδραστικό χαρακτήρα του ουκρανικού καθεστώτος, το Δημοτικό Συμβούλιο του Κιέβου αποφάσισε να δώσει σε μια λεωφόρο της πόλης (αυτή της Μόσχας) το όνομα του εθνικιστή και συνεργάτη των ναζί ενάντια στον Κόκκινο Στρατό, Στέπαν Μπαντέρα. Οι κινήσεις αυτές με μετονομασίες περιοχών, καταστροφή σοβιετικών μνημείων μαζί με τις διώξεις των κομμουνιστών είναι η βασική πολιτική των ουκρανικών αρχών.

Πάλι στην Κύπρο η Νούλαντ

Στις Συμπληγάδες των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ο κυπριακός λαός

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ακόμα μια επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα κάνει την επόμενη Τρίτη, 12 Ιούλη, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, υπεύθυνη για ζητήματα Ευρασίας. Είναι τουλάχιστον η τρίτη φορά που η Νούλαντ πηγαίνει στην Κύπρο την τελευταία χρονιά και στόχος του ταξιδιού της είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «να μεταφέρει τη συνεχή αμερικανική υποστήριξη σε ακριβοδίκαιη και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».

Το πρόγραμμά της θα περιλαμβάνει επαφές με αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης «για να συζητήσουν διμερή και περιφερειακά θέματα». Θα έχει συναντήσεις «και με τους δύο ηγέτες», αλλά και τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος ξανάρχεται στην Κύπρο, ενώ πυκνώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές και ενδοαστικές διεργασίες σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, με αρκετά νέα δεδομένα (όπως η αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ) και ενώ δυναμώνει η «κινητικότητα» για τη χάραξη νέων ενεργειακών διαδρομών προς τις ευρωπαϊκές και άλλες αγορές. Τέλος, έρχεται σε μια περίοδο που αυξάνονται και οι επισημάνσεις αρκετών Κυπρίων αξιωματούχων ότι σε περίπτωση «λύσης» του Κυπριακού δε θα αποκλειόταν η έναρξη συζητήσεων για τη διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας.

Πριν μεταβεί στην Κύπρο, η Αμερικανίδα διπλωμάτης θα επισκεφτεί το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τη Σερβία και θα έχει συναντήσεις με τις αρχές.

Καταψήφισαν τις κυρώσεις σε Ρωσία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής ενέκρινε με 33 «υπέρ» ψήφισμα που καλεί την κυβέρνηση να εργαστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την άρση των κυρώσεων που οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλλει κατά της Ρωσίας. Οι 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ έκαναν αποχή. Το ίδιο ψήφισμα καλεί και όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην «ουκρανική κρίση» να συνεχίσουν τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση της κρίσης και να εφαρμόσουν πλήρως τη Συμφωνία του Μινσκ (12 Φλεβάρη 2015).

Το ψήφισμα κατέθεσε το ΑΚΕΛ. Σε αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι κυρώσεις «έχουν αποδειχτεί αντιπαραγωγικές και σε καμία περίπτωση δεν βοήθησαν στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Τουναντίον, έχουν επιφέρει ευρύτερες αρνητικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες τόσο για τη Ρωσική Ομοσπονδία όσο και για τα κράτη της ΕΕ... Ταυτόχρονα, θέτουν εμπόδια στην ευρύτερη πολιτική συνεργασίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις Ρωσίας και κρατών - μελών της ΕΕ.

Αναντίλεκτα, η επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία έχει πλήξει σοβαρά διάφορους τομείς που σχετίζονται με τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας. Κυριότερα, έχουν πληγεί οι τομείς του τουρισμού, της παροχής χρηματοοικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών και της εμπορικής ναυτιλίας και αυτά σε περίοδο οικονομικής κρίσης».

Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας μετά τη Βαρσοβία

Εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας θα συναντηθούν στις 13 Ιούλη, λίγες μέρες μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στη Βαρσοβία. Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας θα γίνει σε επίπεδο πρέσβεων στις Βρυξέλλες, για να συζητήσει και τα θέματα που θα καταληχθούν στη Σύνοδο.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Αλεξάντρ Γκρούσκο, είπε ότι η χώρα του θα εστιαστεί στις αποφάσεις που θα ληφθούν στη Βαρσοβία, επαναλαμβάνοντας ότι η συγκέντρωση στρατευμάτων της συμμαχίας θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην Κεντρική Ευρώπη. «Η βασική εστίαση θα είναι στη στρατιωτική ασφάλεια που έπεται των αποφάσεων που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία», είπε.

Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε γραπτή δήλωση αναφέρει πως οι συζητήσεις «θα εστιαστούν στην κρίση εντός και πέριξ της Ουκρανίας και στην ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως οι Συμφωνίες του Μινσκ». «Θα εξετάσουμε επίσης και τις στρατιωτικές δράσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαφάνεια και τη μείωση κινδύνων, καθώς και στην κατάσταση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε στη δήλωσή του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ