ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
27η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Επικίνδυνη ατζέντα εν μέσω όξυνσης των ενδοκαπιταλιστικών αντιπαραθέσεων

Στο επίκεντρο της Συνόδου της λυκοσυμμαχίας που ξεκινά σήμερα, η παραπέρα συγκέντρωση δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και η στενότερη διασύνδεση των δυνάμεων ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ξεκινά σήμερα στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία, η 27η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (από το 1949 οπότε ξεκίνησαν οι τέτοιες μαζώξεις της λυκοσυμμαχίας), με τη συμμετοχή των αρχηγών των κρατών - μελών και των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της λυκοσυμμαχίας, αλλά και υψηλόβαθμων παραγόντων της ΕΕ, καθώς - εν μέσω αντιθέσεων και στο εσωτερικό του - ο ευρωατλαντικός άξονας συντονίζεται παραπέρα, προς διασφάλιση των μονοπωλιακών συμφερόντων του έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στις εργασίες της Συνόδου συμμετέχει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αναζητά ακόμα πιο ενεργό ρόλο στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση του εγχώριου κεφαλαίου, εμπλέκοντας το λαό και τη χώρα βαθύτερα στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Ιστορία εγκλημάτων κατά των λαών

Από την ίδρυσή του το 1949, το ΝΑΤΟ είναι ο επιθετικός στρατιωτικός βραχίονας του αμερικανοευρωπαϊκού κεφαλαίου. Από τη δεκαετία του 1990, μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, το ΝΑΤΟ έχει διευρυνθεί και σε αριθμό μελών και σε πεδίο δράσης.

Σήμερα έχει 28 κράτη - μέλη, συν το Μαυροβούνιο που μετέχει ως ο 29ος εταίρος, προσώρας με καθεστώς «παρατηρητή» και 19 επιπλέον χώρες που οι αστικές κυβερνήσεις τους συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ μέσω προγραμμάτων όπως ο λεγόμενος «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», ο «Μεσογειακός Διάλογος», η «Πρωτοβουλία Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης» ή οι «Εταίροι στην Πρωτοβουλία Globe».

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το ΝΑΤΟ και οι διάφορες «συμμαχίες προθύμων» που στήνουν τα κράτη - μέλη του, έχουν κάνει ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία, αξιοποιώντας διάφορα προσχήματα περί δημοκρατίας, καταπολέμησης των όπλων μαζικής καταστροφής, αντιμετώπισης της τρομοκρατίας κ.ο.κ. για την προώθηση των μονοπωλιακών συμφερόντων τους, την εξασφάλιση ενεργειακών και άλλων πόρων, καθώς και των δρόμων μεταφοράς τους, για τον έλεγχο των αγορών και των γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής, σε ανταγωνισμό με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Από το 2014 και μετά, καθώς με επίκεντρο την Ουκρανία οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα με τη Ρωσία για το «προβάδισμα» στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, το ΝΑΤΟ προχωρά σε μια επικίνδυνη συγκέντρωση δυνάμεων και επέκταση υποδομών σε όλη την ευρύτερη περιοχή...

Η ατζέντα της Συνόδου βρωμάει μπαρούτι

Σε αυτό το πλαίσιο, διακηρυγμένος στόχος της τωρινής Συνόδου είναι να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις για μετατόπιση της «δομής άμυνας» της λυκοσυμμαχίας στα ανατολικά, αλλά και διασύνδεση των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων με τις αντίστοιχες της ΕΕ στη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, από τις μέχρι στιγμής επίσημες δηλώσεις, στη Σύνοδο θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί:

-- Η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων και σύγχρονων όπλων στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, στις χώρες της Βαλτικής. Η ανάπτυξη τεσσάρων ενισχυμένων ταγμάτων σε Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία και Πολωνία, ταυτόχρονα με την εγκατάσταση μιας πολυεθνικής ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία. Αυτά, σε συνδυασμό με τις συζητήσεις για την ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, συν την ανάπτυξη μιας σειράς στρατηγείων του ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, κλείνουν μια αλυσίδα ΝΑΤΟικών δυνάμεων που απλώνεται από το Μούρμανσκ στο ρωσικό βορρά έως τη Μαύρη Θάλασσα...

-- Η ανάπτυξη της λεγόμενης «Πυραυλικής Ασπίδας» στην Πολωνία και τη Ρουμανία, για να έχει το πλεονέκτημα της απειλής του πρώτου πυρηνικού πλήγματος σε περίπτωση πολεμικής αναμέτρησης με τη Ρωσία, χωρίς το ρίσκο ρωσικής πυρηνικής απάντησης. Πρόκειται για επικίνδυνους σχεδιασμούς που μετατρέπουν την Ευρώπη σε θέατρο πυρηνικού ολοκαυτώματος.

-- Η παραπέρα ανάμειξη των ΝΑΤΟικών μηχανισμών στις υποθέσεις «ασφαλείας» και «άμυνας» Ουκρανίας, Γεωργίας και Μολδαβίας, αντανακλώντας την παραπέρα διείσδυση μονοπωλίων του ευρωατλαντικού άξονα στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες σε αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

-- Η ενίσχυση της παρουσίας ναυτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, την Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, αλλά και το Αιγαίο, όπου η ελληνική κυβέρνηση, βάζοντας τη χώρα και το λαό αντικειμενικά στο επίκεντρο των τέτοιων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, κάλεσε τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, έδωσε διπλωματική άδεια στα πλοία της λυκοσυμμαχίας να απλωθούν και νότια της Κρήτης, στο Λιβυκό, τους παρείχε όλα τα ελληνικά λιμάνια προς ελλιμενισμό, διευκολύνοντας τη μονιμοποίηση εδώ της παρουσίας τους, έχοντας απόλυτη επίγνωση ότι η τέτοια ανάπτυξη, με πρόσχημα τάχα τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, γίνεται στο πλαίσιο διασύνδεσης των δυνάμεων ΝΑΤΟ και ΕΕ σε όλο το τόξο Μαύρη Θάλασσα - Αιγαίο - Μεσόγειος, «δένει» δηλαδή τις ναυτικές δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας που επιχειρούν σε όλο το δίαυλο τον οποίο διασχίζουν ρωσικά πολεμικά στον πλου τους προς Συρία.

Η Κοινή Διακήρυξη ΕΕ - ΝΑΤΟ

Ιδιαίτερο σημείο, σήμερα, πρώτη μέρα της ΝΑΤΟικής Συνόδου, θα αποτελέσει η υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης ΕΕ - ΝΑΤΟ, που σηματοδοτεί την πρεμούρα τους για ισχυροποίηση της πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας τους, ώστε να διαμορφωθεί ένα δολοφονικό μπλοκ δυνάμεων, πιο ετοιμοπόλεμο για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Η Κοινή Διακήρυξη έρχεται στον απόηχο της δημοσιοποίησης των σχεδίων της ΕΕ για την «Παγκόσμια στρατηγική για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας», όπως τα παρουσίασε η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αμεσος στόχος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι η ισχυροποίηση και μονιμοποίηση της παρουσίας στρατιωτικών δυνάμεών τους στον κρίσιμο δίαυλο Ανατολική - Κεντρική Μεσόγειος.

Εξ ου και δρομολογήθηκαν αποφάσεις για διασύνδεση των εν εξελίξει επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ «Active Endeavor» (με ταυτόχρονη αναβάθμισή της από επιχείρηση περιπολιών στη Μεσόγειο ενάντια στην «τρομοκρατία» σε ευρύτερη επιχείρηση «ασφάλειας στη θάλασσα») και της ΕΕ «EUNAVFOR MED Sophia», που ξεκίνησε για αποτροπή προσφυγικών ροών από την Αφρική και εξάρθρωση δουλεμπορικών κυκλωμάτων, και ανέλαβε πρόσφατα ως επιπλέον καθήκον «να συμβάλει στην ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης».

Στο πλαίσιο αυτών των κοινών στοχεύσεων, στη Βαρσοβία βρίσκονται για να εκπροσωπήσουν την ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, και η Φ. Μογκερίνι.

Στο περιθώριο της συνόδου, Τουσκ και Γιούνκερ αναμένεται να συναντηθούν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, στο πλαίσιο της διάσκεψης ηγετών ΕΕ - ΗΠΑ.

«Η σύνοδος αυτή θα προσφέρει την ευκαιρία να τονιστεί η διατλαντική ενότητα και να συζητηθούν κοινές προκλήσεις στον πολιτικό και τον οικονομικό τομέα, καθώς και στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας», αναφέρεται για το θέμα από τις Βρυξέλλες.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΝΑΤΟ - «ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» ΤΗΣ ΕΕ
Προαναγγελία νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων

Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Παρεμβαίνοντας σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου η ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, παρουσίασε τα σχέδια της ΕΕ για την «Παγκόσμια στρατηγική για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τόνισε τα παρακάτω:

«H Νέα Παγκόσμια Στρατηγική που επεξεργάζεται εν μέσω σφοδρών αντιθέσεων η ΕΕ, στόχο έχει να αναβαθμίσει τη στρατιωτική εμπλοκή της σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων. Με βάση αυτά, οι κάποτε στρατηγικοί εταίροι στις μπίζνες όπως π.χ. η Ρωσία μετατρέπονται τώρα σε στρατηγική πρόκληση.

Αφήστε τα προσχήματα για τους πρόσφυγες και τους διακινητές... η τρίτη φάση της Επιχείρησης σας "ΣΟΦΙΑ" και με τη σύμπραξη του ΝΑΤΟ δεν είναι άλλη από τη νέα επέμβασή σας στη Λιβύη. Αποτελεί απειλή ενάντια στους λαούς η ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, παρά τους ανταγωνισμούς που πυροδοτεί και το Βrexit. Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία και η Νέα Στρατηγική της ΕΕ αποτελούν προαναγγελία νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων, που θα μακελέψουν λαούς, θα διαμελίσουν χώρες, αλλάζοντας σύνορα, ξεριζώνοντας και πάλι λαούς.

Μόνο ο λαός που θα πάρει την εξουσία μπορεί να απελευθερωθεί από τις βαριές αλυσίδες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και να ευημερήσει».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Διεθνής Διάσκεψη και διαδήλωση στη Βαρσοβία

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) οργανώνει Διεθνή Διάσκεψη κατά του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, όπου θα κορυφωθεί η καμπάνια του ΠΣΕ με σύνθημα «ΝΑΙ στην ειρήνη - ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ», που εντάσσεται και στις προετοιμασίες του επόμενου Παγκόσμιου Συνεδρίου του ΠΣΕ το Νοέμβρη στη Βραζιλία.

Εκπρόσωποι αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων και φιλειρηνικών οργανώσεων από 21 χώρες θα πάρουν μέρος στη Διάσκεψη του ΠΣΕ σήμερα Παρασκευή, το απόγευμα, σε ξενοδοχείο της Βαρσοβίας, με τη συμμετοχή και άλλων διεθνών οργανώσεων, όπως της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών, της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και της Διεθνούς Ενωσης Δημοκρατικών Νομικών. Το ΠΣΕ θα εκπροσωπήσει ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του.

Από την Ελλάδα, όπου βρίσκεται η έδρα του ΠΣΕ, θα συμμετάσχει διευρυμένη αντιπροσωπεία φορέων του λαϊκού κινήματος, με επικεφαλής τον Σταύρο Τάσσο, πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, την Μαιρήνη Στεφανίδη, πρόεδρο της ΟΓΕ, την Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρο της ΕΕΔΔΑ, την Χρυσούλα Λαμπούδη από το ΠΑΜΕ και τον Θωμά Κατσιούλα από το ΜΑΣ.

Στη Βαρσοβία, το ΠΣΕ θα λάβει μέρος με τα συνθήματα, τις σημαίες και τα χρώματά του στη διαδήλωση που θα οργανωθεί αύριο Σάββατο στους δρόμους της πόλης: «ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ!».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
«ΝΑΤΟ και ΕΕ μόνιμη απειλή για τους λαούς»

Παρεμβάσεις σήμερα και αύριο, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Με το σύνθημα «ΝΑΤΟ και ΕΕ μόνιμη απειλή για τους λαούς. Η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη για ειρήνη, κοινωνικά δικαιώματα, το σοσιαλισμό», η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία οργανώνει σημαντική παρέμβαση - παρουσία στη Βαρσοβία τις μέρες της διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σήμερα Παρασκευή, το πρωί, διοργανώνει εκδήλωση ενάντια στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Βαρσοβίας, ενώ αύριο Σαββάτο, το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι των ΚΚ θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ μαζί με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.

Στη Βαρσοβία, θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Στις εκδηλώσεις στη Βαρσοβία έχουν δηλώσει συμμετοχή 11 κόμματα: ΚΚΕ, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, ΚΚ Λαών Ισπανίας, ΚΚ Ιταλίας, Κίνημα «Αντίσταση» Μολδαβίας, ΚΚ Νορβηγίας, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, ΚΚ Πολωνίας, ΚΚ Σλοβακίας, Σουηδικό ΚΚ, ΚΚ Τουρκίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ