ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ATHENS LEDRA»
Διευρύνουν το μέτωπο του δίκαιου αγώνα τους

Ξεκινούν σειρά παρεμβάσεων σε εταιρείες όπου έχει μετοχές ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου

Από τη χτεσινή παρέμβαση
Από τη χτεσινή παρέμβαση
Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της κατασκευαστικής εταιρείας «J&P ΑΒΑΞ» και της εταιρείας Ενέργειας «Volterra», στο Μαρούσι, έκαναν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra». Με δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου (οικογένεια Παρασκευαΐδη), είναι συνιδιοκτήτες και μεγαλομέτοχοι στις παραπάνω επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, που, από τα τέλη Μάη, αγωνίζονται για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους, στρέφουν τις κινητοποιήσεις τους και προς τις επιχειρήσεις αυτές.

Ετσι, χτες συγκεντρώθηκαν με πανό και συνθήματα στην είσοδο του κτιρίου, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης. Οπως έχουν καταγγείλει επιχειρησιακό και κλαδικό σωματείο, ο εργοδότης που έχει αφήσει «στον αέρα» 200 εργαζόμενους, οφείλοντάς τους δεδουλευμένα, είναι παράλληλα μεγαλομέτοχος στην κατασκευαστική εταιρεία, που έχει ανοιχτά συμβόλαια ύψους εκατομμυρίων δολαρίων.

Στο αίτημα των εργαζομένων να φανερώσει η εργοδοσία τα πραγματικά σχέδια για το ξενοδοχείο (πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό στα μέσα Ιούλη), τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας, ο διευθύνων σύμβουλος ισχυρίστηκε, λίγο - πολύ, πως κακώς οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στην επιχείρηση. Μεταξύ άλλων, είπε πως οι δύο εταιρείες δεν συνδέονται, πως ο ιδιοκτήτης του «Athens Ledra» είναι ένας «απλός μέτοχος», ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να γίνεται αποδέκτης της διαμαρτυρίας των εργαζομένων που σχετίζονται με τις άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες του κάθε μετόχου της.

Οι εργαζόμενοι, από τη μεριά τους, διαβεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν να κάνουν ακριβώς αυτό, δηλαδή να παίρνουν πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις σε όσες επιχειρήσεις εμπλέκεται ο εργοδότης τους. Καθώς η «Volterra» ηλεκτροδοτεί το ξενοδοχείο, οι εργαζόμενοι ζήτησαν να μη διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι για το οποίο απέσπασαν τη δέσμευση της εταιρείας. Σήμερα, Παρασκευή, το επιχειρησιακό σωματείο οργανώνει αντίστοιχη παρέμβαση στο ξενοδοχείο «Intercontinental», που βρίσκεται στη λεωφόρο Συγγρού στο διπλανό οικοδομικό τετράγωνο από το «Athens Ledra», στο οποίο ο ιδιοκτήτης του τελευταίου έχει επίσης μετοχές.

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Να παρθούν πίσω οι απολύσεις στην «Ευρωκλινική»

Διαμαρτυρία χτες έξω από την επιχείρηση

Από την κινητοποίηση στην «Ευρωκλινική»
Από την κινητοποίηση στην «Ευρωκλινική»
Παράσταση διαμαρτυρίας με αίτημα να παρθούν πίσω οι πέντε απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία, οργάνωσε χτες, έξω από την «Ευρωκλινική», στους Αμπελόκηπους, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων. Λίγες μέρες μετά από την επιτυχημένη κλαδική απεργία στην Ιδιωτική Υγεία, την 1η Ιούλη, η εργοδοσία απέλυσε πέντε εργαζόμενους, ανάμεσα στους οποίους συνδικαλιστές, μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου, και εργαζόμενους που πρωτοστάτησαν στην απεργιακή κινητοποίηση.

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν τα επιχειρησιακά σωματεία από τα νοσοκομεία «Υγεία», «Μητέρα», «Ερρίκος Ντυνάν», «Ιασώ» και «Ιασώ General», καθώς και πρωτοβάθμια σωματεία από διάφορους κλάδους, τόσο με ανακοινώσεις και ψηφίσματα όσο και με εκπροσώπους τους στη χτεσινή κινητοποίηση. Στη συνάντηση που έγινε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων, η εργοδοσία αρνήθηκε να ανακαλέσει τις απολύσεις και επικαλέστηκε προσχηματικά τις «αναδιαρθρώσεις» και την ανάθεση του τμήματος της αποθήκης, όπου δούλευαν οι απολυμένοι, σε εργολάβο.

Παρά τα προσχήματα της εργοδοσίας, πρόκειται για συνδικαλιστικές διώξεις που έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Οπως εξηγεί ο Χρήστος Καγιάντας, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου και ένας από τους απολυμένους, «η κίνηση της εργοδοσίας έχει στόχο να "βγάλει από τη μέση" τους εργαζόμενους που αντιδρούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου». Στα σχέδιά της αυτά, όπως επισημαίνει ο συνδικαλιστής, η εργοδοσία έχει σύμμαχο την πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου, η οποία αρνήθηκε να πάρει πρωτοβουλίες για την ανάκληση των απολύσεων, έλαμψε δια της απουσίας της από τη χτεσινή κινητοποίηση και προσπάθησε να υπονομεύσει τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτή.

Φωτιά σε λεωφορείο με ξενοδοχοϋπαλλήλους

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης σε λεωφορείο που μετέφερε ξενοδοχοϋπαλλήλους, στην Εθνική Οδό Ηρακλείου - Αγ. Νικολάου, στο ύψος του κόμβου της Πρασσάς. Ο οδηγός και οι επιβάτες κατάφεραν να βγουν από το όχημα, ενώ έξι άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Είναι ένα από τα πολλά εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, με θύματα εργαζόμενους σε ξενοδοχειακές μονάδες, που τις περισσότερες φορές δεν δηλώνονται από τους εργοδότες.

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ ζητά να διευκρινιστούν οι αιτίες του ατυχήματος και ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Είναι γνωστό ότι τα λεωφορεία που μεταφέρουν ξενοδοχοϋπαλλήλους, στην πλειοψηφία τους είναι παλιάς κατασκευής και είναι αμφίβολο αν συντηρούνται για να πληρούν τις προϋποθέσεις για να μπουν στο δρόμο».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να αντιμετωπίσουν με την οργάνωσή τους την εντατικοποίηση και τα ατυχήματα στους χώρους δουλειάς. «Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν πρέπει να επιτρέψουν να μείνουν οι ζωές τους και η υγεία τους εκτεθειμένες στο όνομα του "να βγει η δουλειά". Να οργανωθούν σε κάθε ξενοδοχείο, στον κλάδο συνολικά, με Επιτροπές Αγώνα. Οι συνάδελφοι στα ξενοδοχεία να εμπιστευτούν το ΠΑΜΕ, την Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, να εμπιστευτούν τις ίδιες τους τις δυνάμεις και την οργάνωσή τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύσκεψη για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Σύσκεψη για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, με στόχο να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και να τεθούν οι βάσεις για μεγαλύτερη και πιο ενεργή συμμετοχή τους στα σωματεία, οργάνωσε την Τετάρτη το απόγευμα η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Στη σύσκεψη πήραν μέρος γυναίκες εκλεγμένες σε ΔΣ κλαδικών σωματείων και Ενώσεων, καθώς και αυτοαπασχολούμενες που συσπειρώνονται σε Επιτροπές Αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ.

Στην ομιλία του, εκ μέρους της ΟΒΣΑ, ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων γυναικών στους αγώνες, μέσα από τις γραμμές της Ομοσπονδίας, ενώ σημείωσε ιδιαίτερα τη συνεργασία της ΟΒΣΑ με την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Με τη σειρά της, η αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα, αναφέρθηκε σε μια σειρά προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων γυναικών: Στην απουσία μέτρων προστασίας της μητρότητας, στα εξαντλητικά ωράρια που φθείρουν την υγεία τους, στην απειλή της ανεργίας απέναντι στην οποία βρίσκονται απροστάτευτες.

  • Λαϊκό γλέντι με μεζέδες, ποτό και ζωντανή μουσική διοργανώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, το Σάββατο 16 Ιούλη, στις 9 μ.μ., στο γήπεδο χάντμπολ στο Καματερό (Γούναρη και Θεοτόκου, Γεροβουνό).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ