ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Μήνυμα στην εργοδοσία με πορεία στα γραφεία των βιομηχάνων

Απαίτησαν να καταβληθούν στο ακέραιο οι μισθοί, να πάψουν οι υποχρεωτικές άδειες και οι απειλές για απολύσεις

Η πορεία κατευθύνεται στα γραφεία των βιομηχάνων
Η πορεία κατευθύνεται στα γραφεία των βιομηχάνων
Συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία μέχρι τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, δίνοντας απάντηση στην προσπάθεια των επιχειρηματικών ομίλων να εντείνουν την επίθεση στους εργαζόμενους, αξιοποιώντας το κλίμα φόβου μετά το κλείσιμο των τραπεζών.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου μίλησε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Κάλεσε τα σωματεία να βρίσκονται συνεχώς κοντά στους εργαζόμενους, να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία των εργατικών συμφερόντων. Να μη μείνει κανένας εργάτης μόνος του, να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται μεταξύ κυβέρνησης και ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ.

Κάλεσε, επίσης, τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους σπουδαστών, τις ενώσεις των ΕΒΕ, τους γυναικείους συλλόγους, τις επιτροπές ανέργων, τις Λαϊκές Επιτροπές και κάθε μαζικό φορέα, να οργανώσουν την αλληλεγγύη παντού: Σε Δήμους, γειτονιές, σε εργοστάσια και βιομηχανικές ζώνες, σε κλάδους, σε σχολές, σχολεία, νοσοκομεία.

Κανένας απλήρωτος - απολυμένος

Ακολούθησε πορεία μέχρι τα γραφεία του ΣΒΒΕ. Στο ίδιο κτίριο στεγάζονται οι Εξαγωγείς και άλλοι φορείς του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Το κτίριο φυλασσόταν από δυνάμεις των ΜΑΤ. Εκεί έξω, οι διαδηλωτές έγραψαν με σπρέι: «Είστε παράσιτα. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Η αστυνομία είχε δημιουργήσει φραγμό στην είσοδο του κτιρίου όπου στεγάζεται ο ΣΒΒΕ
Η αστυνομία είχε δημιουργήσει φραγμό στην είσοδο του κτιρίου όπου στεγάζεται ο ΣΒΒΕ
Καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους, που ανακοινώνουν ότι δε θα πληρώσουν τους εργαζόμενους, προαναγγέλλουν διαθεσιμότητες, ακόμη και απολύσεις εργαζομένων, τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απαίτησαν:

  • Να διασφαλιστεί η πληρωμή στην ολότητά τους των μισθών των εργαζομένων, του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους, των συντάξεων.
  • Καμία απόλυση ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους, με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ μετέφερε αυτά τα δίκαια αιτήματα στους εκπροσώπους του ΣΒΒΕ και δήλωσε ότι κάθε απόπειρα της εργοδοσίας να επιτεθεί στους χώρους δουλειάς, θα βρει απέναντί της τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ.

Σήμερα στο Βόλο

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσουν παρέμβαση στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας (Ιωλκού 4 στο Βόλο), σήμερα στις 11 το πρωί, ενάντια στις μεθοδεύσεις της μεγαλοεργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, αλλά και την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς απέναντι στους εργάτες, με αφορμή τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές που επέβαλαν από κοινού κυβέρνηση και ΕΕ.

Νέα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Η εργοδοσία αξιοποιεί το κλίμα με την «αργία» των τραπεζών, για να κλιμακώσει την επίθεση

Νέα λίστα με κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσία δημοσιοποίησε το ΠΑΜΕ. Οπως σημειώνει σε δελτίο Τύπου, «οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αξιοποιώντας το κλίμα φόβου, κλιμακώνουν την επίθεσή τους σε βάρος των εργαζομένων. Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανακοινώνουν στους εργαζόμενους αναγκαστικές άδειες, τους αφήνουν απλήρωτους, τους βγάζουν σε διαθεσιμότητα, μεγαλώνει η τρομοκρατία.

Το ΠΑΜΕ δίνει στη δημοσιότητα νέες επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε τέτοια μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.

Κατασκευές: ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης (κύρια γραμμή), αναγκαστική άδεια επ' αόριστον (80 άτομα).

Εμπόριο - Υπηρεσίες: «ΜΕΛΛΟΝ» Θεσσαλονίκης, κλειστή με αναγκαστικές άδειες.

Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική: «POWERTECH» (Βούλγαρη - Θεσσαλονίκη) αναγκαστική άδεια δύο μέρες εκ περιτροπής.

Τρόφιμα - Γάλα - Ποτά: «ΜΕΒΓΑΛ» (Θεσσαλονίκη) υποχρεωτική άδεια στους επιθεωρητές πωλήσεων, «CRETA FARM» (Θεσσαλονίκη) αναγκαστική άδεια σε αποθηκάριους και πωλητές.

Κατεργασία Ξύλου: «ΕΝΩΣΗ ΚΑΡΕΚΛΟΠΟΙΪΑΣ» (Θεσσαλονίκη), 30 άτομα άδεια άνευ αποδοχών μέχρι την Τετάρτη, «ALMECO» (Θεσσαλονίκη) 20% μείωση μισθού, 5 απολύσεις.

Γραφικές Τέχνες: «ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ» (Θεσσαλονίκη) αναγκαστική άδεια όλη τη βδομάδα σε 15 άτομα.

ΟΤΑ: Κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών στο Δήμο Ασπροπύργου λόγω έλλειψης τροφίμων για τα παιδιά, οι συμβασιούχες καθαρίστριες του Δήμου Περιστερίου είναι απλήρωτες.

Στο μεταξύ, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, «τη εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα, η εργοδοσία ξεσάλωσε, βρήκε για μια ακόμα φορά την ευκαιρία να ξεδιπλώσει άγρια επίθεση στους εργαζόμενους, καλώντας τους: Να αναστείλουν τα ρεπό και τις άδειές τους κυρίως στα σούπερ μάρκετ. Να πάρουν υποχρεωτικά ρεπό και άδειες ή να πάρουν άδειες άνευ αποδοχών, απειλώντας παράλληλα ότι δε θα καταβάλλουν μισθούς ή θα δώσουν ένα μικρό μέρος αυτών».

Σημειώνει ακόμα ότι «μέσα σε αυτές τις συνθήκες, όχι μόνο δε βγαίνουμε όλοι χαμένοι, εργαζόμενοι και εργοδότες, αλλά κάποιοι επωφελούνται. Παράδειγμα στον κλάδο μας είναι το μεγάλο κεφάλαιο στα σούπερ μάρκετ, που από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και μετά, καταγράφει τεράστια αύξηση κερδών, αξιοποιώντας το κλίμα πανικού και τρομοκράτησης που καλλιεργήθηκε. Επωφελήθηκαν από την άμεση ανάγκη του λαού να εξασφαλίσει τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να διασφαλιστούν μισθοί και θέσεις εργασίας

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Χρ. Κατσώτης

Να διασφαλιστεί η καταβολή μισθών, η εργασία και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, καθώς οι εργοδότες, με αφορμή την τραπεζική «αργία» ξεσαλώνουν, απαιτεί το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αξιοποιώντας το κλίμα φόβου και την τραπεζική "αργία" κλιμακώνουν την επίθεσή τους σε βάρος των εργαζομένων. Σχεδόν στο σύνολο των κλάδων δεκάδες επιχειρήσεις αξιοποιούν το κλίμα εκφοβισμού που διαμορφώνεται με ευθύνη κυβέρνησης και δανειστών, μετά το κλείσιμο των τραπεζών και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και ανακοινώνουν στους εργαζόμενους αναγκαστικές άδειες, τους αφήνουν απλήρωτους, τους βγάζουν σε διαθεσιμότητα, συνολικά δυναμώνει η τρομοκρατία.

Οι ίδιες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους είναι τα μόνιμα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής και των ισχυρών ανταγωνισμών μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων. Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ανεξάρτητα από τις εξελίξεις. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να χαρίσουν τη δουλειά και το μισθό τους σε κανέναν. Δεν μπορούν να δεχτούν να πληρώσουν τα σπασμένα των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. Αρκετά θυσιάστηκαν για τα κέρδη των εργοδοτών. Με τον κόπο τους και τη δουλειά τους βγάζουν τους μισθούς τους».

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε:

  • Να διασφαλιστεί άμεσα και χωρίς επιπλέον καθυστέρηση η καταβολή στην ολότητά τους των μισθών των εργαζομένων και του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους.
  • Να μην προχωρήσουν οι επιχειρήσεις σε απολύσεις και υποχρεωτικές άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών.
Κινητοποίηση για την απληρωσιά στην «Euromedica»

Σε νέα κινητοποίηση για το πρόβλημα της απληρωσιάς προχωρούν την Παρασκευή, στις 4 μ.μ., στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης, οι εργαζόμενοι στον όμιλο «Euromedica», με αποφάσεις του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας και του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά.

Τα σωματεία, στην κοινή τους ανακοίνωση, υπενθυμίζουν πως στην προηγούμενη παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στις 25 Ιούνη, «οι εκπρόσωποι της εταιρείας, αφού αρχικά δήλωσαν αναρμόδιοι να δεσμευτούν για οτιδήποτε, στη συνέχεια έκαναν σαφές ότι η πολιτική της απλήρωτης εργασίας που καθιέρωσε ο όμιλος τα τελευταία 4 χρόνια, δεν πρόκειται να αλλάξει. Η μόνη δέσμευση που δόθηκε στους εργαζόμενους, ήταν ότι θα συνεχίσουν να αμείβονται με "έναντι", για όσο διάστημα κρίνει η εταιρεία».

«Είναι σίγουρο ότι ο εκβιασμός θα βαθύνει», επισημαίνουν τα σωματεία και προσθέτουν: «Θα αξιοποιήσουν όλες τις εξελίξεις στην οικονομία, θα επεκτείνουν την απλήρωτη εργασία. Θα απαιτήσουν μειώσεις μισθών, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν κάνουν καν λόγο για εξασφάλιση των δεδουλευμένων. Στο κέντρο των εργοδοτικών απαιτήσεων βρίσκεται η ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και το "φόρτωμα" των βαρών της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Αυτός είναι ο λόγος που η εργοδοσία της "Euromedica" επιμένει στην απλήρωτη εργασία. Να μη δεχτούμε ως δεδομένη την απλήρωτη εργασία. Να υψώσουμε τείχος αντίστασης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ