ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Ιούλη 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Μουσικό εγερτήριο σάλπισμα

Το «Canto General» είναι ένα εγερτήριο σάλπισμα, ένα αγωνιστικό μήνυμα που απευθύνεται κυρίως στους νέους για να μην ξεχνούν ότι το Αληθινό είναι πάντα δεμένο με το Ωραίο. Πολιτική και πολιτιστική επανάσταση αποτελούν αδιαίρετο σύνολο. Και στις μέρες που ζούμε γίνεται δραματικά επίκαιρο.

Συναυλία, με το κορυφαίο αυτό έργο του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Πάμπλο Νερούντα, με σολίστ την Μαρία Φαραντούρη και τον Πέτρο Πανδή, υπό τη μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, θα πραγματοποιηθεί, στις 17 Ιουλίου 2012, στο Ηρώδειο.

Το μεγάλο έργο του Μίκη Θεοδωράκη επρόκειτο να δοθεί σε πρώτη εκτέλεση το 1973 στην ελεύθερη, τότε, Χιλή. Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε και ο Πάμπλο Νερούντα θα αφιέρωναν τη συναυλία στον ελληνικό λαό που υπέφερε από τη στρατιωτική δικτατορία. Η εκδήλωση ματαιώθηκε εξαιτίας του πραξικοπήματος του Πινοσέτ και η Χιλή μοιράστηκε τις «εχθρικές μας νύχτες». Οταν ο Θεοδωράκης επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, αφιέρωσε την πρώτη εκτέλεση του έργου, το 1975, με ερμηνευτές την Μαρία Φαραντούρη και τον Πέτρο Πανδή, στο στάδιο «Καραϊσκάκη», στη μνήμη του Αλιέντε, του Νερούντα και στον αγωνιζόμενο λαό της Χιλής.

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής είναι οι καλλιτέχνες που πρωτοτραγούδησαν τα έργα, αυτοί τα ηχογράφησαν για πρώτη φορά και άφησαν την προσωπική τους ερμηνευτική σφραγίδα, παρουσιάζοντάς τα σε ολόκληρο τον κόσμο και σημαδεύοντας μια ολόκληρη εποχή. Στις 17 Ιουλίου θα ενώσουν τις φωνές τους για ακόμη μια φορά.

Στη συναυλία συμμετέχουν η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και η Χορωδία της ΕΡΤ. Διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός, ο μαέστρος που συνεργάζεται με τον Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από δύο δεκαετίες, έχοντας διευθύνει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση πολλά έργα του και έχοντας περιοδεύσει επανειλημμένως στο εξωτερικό διευθύνοντας το «Canto General».


Κυριακή
  • Αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου
    Αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου
    «Εχε γεια, πάντα γεια»... αφιέρωμα στην Δόμνα Σαμίου, στο Ηρώδειο. Σκηνοθεσία Γιώργος Σκεύας. Καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργος Παπαδάκης. Τραγουδούν: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Διονύσης Σαββόπουλος, κ.ά.
Δευτέρα
  • Η παράσταση για παιδιά «Ο τζιμ το τζιτζίκι» του Τριβιζά παρουσιάζεται στο θέατρο Πέτρας, σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου (9.30 μ.μ.).
  • Στο θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι παρουσιάζεται η παράσταση «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» του Πέτρου Ζούλια. Παίζουν: Παύλος Χαϊκάλης, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Ρένια Λουιζίδου, Τζόυς Ευείδη, Ερση Μαλικένζου.
  • Στο θέατρο Παπάγου, παρουσιάζεται η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, από τις «Μορφές Εκφρασης». Σκηνοθεσία Θωμάς Κινδύνης. Με τους Θωμά Κινδύνη, Ρούμελη Κωνσταντίνο, Γιάννη Κωσταρά, Ζωή Ναλμπάντη, κ.ά.
Τρίτη
  • Ο Θεόδωρος Κουρεντζής, που ζει και εργάζεται στη Ρωσία, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, θα διευθύνει δύο από τα πιο απαιτητικά έργα του 20ού αιώνα: το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2, σε vτο ελάσσονα, έργο 18 του Ραχμάνινοφ και τη Συμφωνία αρ. 5 σε ρε ελάσσονα, έργο 47 του Σοστακόβιτς (1906 - 1975), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συμμετέχουν οι μουσικοί της Ορχήστρας Music Aeterna και ο πιανίστας Αλεξάντερ Μέλνικοφ.
  • Συναυλία Fado a journey, στο θέατρο Ρεματιάς. Μια περιπλάνηση στους ήχους του Fado και στις μουσικές και τα τραγούδια της Πορτογαλίας.
  • «Στίχοι κι αστέρια, δίνουν τα χέρια...», στο θέατρο Παπάγου. Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Γεωγλερής, Γιώργος Λέφας, Ματίνα Καρρά, Γωγώ Μπρέμπου, Σαράντος Γεωγλερής, κ.ά. Τραγουδούν: Θοδωρής Μωραΐτης, Ευτυχία Μοσχάκη, Γεωργία Ζώη, Φανή Γέμτου, κ.ά.
Τετάρτη
  • «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Αννα Βαγενά
    «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Αννα Βαγενά
    Συναυλία των Χάρη & Πάνου Κατσιμίχα, στο θέατρο Παπάγου.
  • Η διάσημη χορογράφος Sasha Waltz επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών (μετά το 2006), για να παρουσιάσει, στο Ηρώδειο, μια πρόσφατη δημιουργία της με τίτλο «Continu».
  • Συναυλία B. D. FOXMOOR & LOW BAP GROUP, στο θέατρο Πέτρας. Ωρα έναρξης 9.30 μ.μ. Η είσοδος δωρεάν με προσκλήσεις που θα διατίθενται από το δισκοπωλείο Τζίνα - (Πανεπιστημίου 57, τηλ. 210-3251.271).
  • Την «Αγγέλα Παπάζογλου» παρουσιάζει η Αννα Βαγενά, στο Θέατρο Αλσους Βεΐκου, στο Γαλάτσι.
  • «Να ζει κανείς ή να μη ζει» διασκευή - σκηνοθεσία Παπαθανασίου - Ρέππα, στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Ν. Μάκρης. Παίζουν: Κάτια Δανδουλάκη, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, κ.ά.
  • «Ρεματιά Jazz Festival»: Γ. Ψυχογιός Τρίο & η τριλογία Γ. Τρανταλίδης, Γ. Κοντραφούρης, Γ. Σαμαράς.
Πέμπτη
  • Τον Πετρούσκα (1911) στη χορογραφία του Fonte και τους Γάμους (1923), στη χορογραφία του θρυλικού Κύλιαν σε μουσική Στραβίνσκι, παρουσιάζει το Μπαλέτο της Οπερας Τσαϊκόφσκι του Περμ, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (21.00).
  • Συναυλία του Δημήτρη Ζερβουδάκη, στο θέατρο Πέτρας. Συμμετέχει η Σοφία Γεωργαντζή. Ωρα έναρξης 9.30 μ.μ.
  • Ο «Βόιτσεκ» του Γκέοργκ Μπίχνερ, γίνεται το υλικό της Ελλης Παπακωνσταντίνου για την παράσταση Κουαρτέτο Βόιτσεκ που παρουσιάζει (12 - 14/7), στην Πειραιώς 260 (Ε).
  • Μουσική παράσταση «Ανατολικό Τόξο» του Ν. Παπακώστα, στο θέατρο Ρεματιάς. Τραγουδούν: Δ. Μπάσης, Ν. Καραγιάννη, Κ. Ξυλάς, Λ. Σέρβου. Ορχήστρα CANTO MEDITERRANEO.
  • «Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ, από το «ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης», στο θέατρο Παπάγου. Μετάφραση Αρης Αλεξάνδρου, Διασκευή - σκηνοθεσία Λίλλυ Μελεμέ. Με τους Βασίλη Ανδρέου, Νικολέττα Βλαβιανού, Παναγιώτη Μπουγιούρη, Δημήτρη Μυλωνά, κ.ά.
Παρασκευή
  • Δημήτρης Ζερβουδάκης
    Δημήτρης Ζερβουδάκης
    Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης επανέρχεται στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου (13 - 14/7). Μαζί του ο Γιώργος Καλούδης.
  • Τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη παρουσιάζει (13 - 14/7), το Εθνικό Θέατρο, στην Επίδαυρο. Μετάφραση Κ. Χ. Μύρης. Σκηνοθεσία Νίκος Μαστοράκης. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Ψαρράς, Τάνια Τρύπη, κ.ά.
  • Στο θέατρο Πέτρας παρουσιάζεται η παιδική παράσταση «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου. Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης.
  • Η «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη, παρουσιάζεται στο θέατρο Ρεματιάς, σε θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου. Παίζουν: Γ. Θωμάς, Θ. Αργυρίου, Σ. Κομινέα, κ.ά.
Σάββατο
  • Συναυλία, στο θέατρο Παπάγου, με τα ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΕΡΤ. ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Σολίστ: Ρος Νταίηλυ (λύρα), Χάρης Λαμπράκης (νέι), Αγγελίνα Τκάτσκεβα (σαντούρι), Βασίλης Αγροκώστας (φωνή), Ελένη Βουδουράκη (φωνή). Διευθύνει η Κ. Γουρζή. Είσοδος Ελεύθερη.

«Νεφέλες» Εθνικού Θεάτρου
«Νεφέλες» Εθνικού Θεάτρου


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ