ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Ζωντάνεψε» το πάρκο Πυρσινέλλα με χιλιάδες νέους από όλη τη χώρα

Σήμερα η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην πόλη των Ιωαννίνων, με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τις αφίξεις και το στήσιμο των σκηνών
Από τις αφίξεις και το στήσιμο των σκηνών
Με σύνθημα «Από την ΟΚΝΕ στην ΚΝΕ, πρωτοπόρα νεολαία του ΚΚΕ στην πάλη ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της φτώχειας», το 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, είναι από χτες γεγονός και οι πλούσιες εκδηλώσεις του ξεδιπλώνονται στα Γιάννενα, όπου κορυφαία στιγμή σήμερα το απόγευμα θα είναι η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην πόλη με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Από το πρωί χτες (και από το βράδυ της Πέμπτης για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη) δεκάδες πούλμαν ξεκινούσαν από τα μεγάλα αστικά κέντρα και ταξίδεψαν για να ανταμώσουν τα χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ στο «Γιανιώτικο Σαλόνι», το πάρκο Πυρσινέλλα, όπου φιλοξενείται η κατασκήνωση του Διημέρου, το οποίο ήταν εγκαταλειμμένο για χρόνια και τώρα ξαναζωντάνεψε χάρη στην ΚΝΕ. Πρόκειται για μια έκταση 350 στρεμμάτων, με μεγάλη φυσική ομορφιά, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι δενδρόφυτη, με μεγάλες σκιερές εκτάσεις. Αποτελεί πραγματικά ανάσα ζωής για το λαό της περιοχής, που οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι διοικήσεις το έχουν οδηγήσει σε σταθερή υποβάθμιση και εγκατάλειψη, με απώτερο σκοπό τη μεγαλύτερη εμπορευματοποίησή του. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ συνέβαλαν στον καθαρισμό και τις εργασίες για την αναβάθμισή του. Οι κομμουνιστές σταθερά θέτουν το ζήτημα ότι το πάρκο είναι λαϊκή περιουσία και όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης. Αλλωστε, η ίδια η πραγματοποίηση του 26ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου στον συγκεκριμένο χώρο είναι συνδεδεμένη με τη διεκδίκηση για αναβάθμιση των υποδομών, για πάρκο ανοιχτό για το λαό και τη νεολαία και κλειστό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ξεναγήσεις στην έκθεση για την ΟΚΝΕ
Ξεναγήσεις στην έκθεση για την ΟΚΝΕ
Ακόμα, οι τοπικές Οργανώσεις επιφύλαξαν μια ζεστή υποδοχή στους ταξιδιώτες που κατέφθαναν από κάθε μεριά της χώρας, κερνώντας κάθε έναν από αυτούς με το που έφταναν στην κατασκήνωση σπιτικές ζυμαρόπιτες τις οποίες ετοίμασαν δεκάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος.

Κατά τη χτεσινή μέρα από το απόγευμα και μετά αναπτύχθηκαν αθλητικές δραστηριότητες στο χώρο, έγιναν ενδιαφέρουσες συζητήσεις και συναυλίες, λειτούργησαν υποδειγματικά οι υποδομές στο χώρο της κατασκήνωσης.

Το πρόγραμμα για σήμερα και αύριο συνεχίζεται και περιλαμβάνει:

Σήμερα, Σάββατο

10.00 - 13.00 Επίσκεψη στο Καλπάκι, στο χώρο που βρισκόταν ο Ουλαμός των κομμουνιστών φαντάρων, όπου θα πραγματοποιηθούν εκδήλωση και αποκαλυπτήρια μνημείου της ΚΝΕ.

11.00 Επίσκεψη (από άλλο τμήμα κατασκηνωτών) στη Λυκόρραχη, στο μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

17.00 Επίσκεψη στην πόλη των Ιωαννίνων.

19.00 Πορεία στην πόλη των Ιωαννίνων.

19.45 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, στην πλατεία Μαβίλη στα Γιάννενα, με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.30 Συναυλία με τους «The Mamalss» στην κατασκήνωση.

22.30 Ηπειρώτικο γλέντι από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων.

23.45 Λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα «Εργα της μουσικής».

Αύριο, Κυριακή

Από τη βιβλιοπαρουσίαση για τη συμμετοχή των γυναικών στον ΔΣΕ
Από τη βιβλιοπαρουσίαση για τη συμμετοχή των γυναικών στον ΔΣΕ
10.00 Τελικοί αθλητικών τουρνουά.

10.00 Κυνήγι χαμένου θησαυρού για μαθητές, με θέμα την ΟΚΝΕ (δεύτερο γκρουπ ομάδων).

Αλλες δραστηριότητες

Στο χώρο της κατασκήνωσης υπάρχει όλο το Διήμερο μεγάλη έκθεση για την ΟΚΝΕ, όπου γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις, αλλά και ξεχωριστή έκθεση για την ΟΚΝΕ στο Μαθητικό Στέκι με διαδραστικό χαρακτήρα. Ακόμα, λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», όπου γίνεται ανάρπαστη η Διεθνής ΚΟΜΕΠ και το βιβλίο της Αύρας Παρτσαλίδου «Αναμνήσεις από την ΟΚΝΕ».

Επιπλέον, στο πάρκο «Β. Πυρσινέλλας» υπάρχει και φέτος ιδιαίτερη κατασκήνωση με το δικό της πρόγραμμα για παιδιά τελευταίων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου. Τα παιδιά συμμετέχουν σε αυτήν φτιάχνοντας ομάδες, με ειδική μέριμνα για την ατομική τους υγιεινή, τα γεύματά τους (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, βραδινό), ενώ θα έχουν ένα πρόγραμμα γεμάτο παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες. Χτες είχαν ένα σωρό «παιχνιδομπερδέματα»... παίζοντας τσουβαλοδρομίες, μήλα, βελάκια και νερουλάδες, ενώ σήμερα θα επισκεφτούν το σπήλαιο του Περάματος ή το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Βρέλλη, θα παρακολουθήσουν μια εκδήλωση γνωριμίας με την «Γκουέρνικα» του Πικάσο, αλλά και τη θεατρική παράσταση «Ο Δράκος» του Ε. Σβαρτς, ενώ θα επισκεφτούν και την πόλη των Ιωαννίνων.


Το βιβλιοπωλείο
Το βιβλιοπωλείο

Από τις δραστηριότητες στην κατασκήνωση των μικρότερων ηλικιών
Από τις δραστηριότητες στην κατασκήνωση των μικρότερων ηλικιών

Ο Δ. Κουτσούμπας στο Διήμερο

Την κατασκήνωση του 26ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ στο «Γιαννιώτικο Σαλόνι» επισκέφτηκε χτες ο ΓΓ της ΚΝΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και παρακολούθησε το απογευματινό της πρόγραμμα. Τον Δ. Κουτσούμπα υποδέχτηκε αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του, Νίκο Αμπατιέλο, καθώς και αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης της περιοχής με επικεφαλής τον Νεκτάριο Τριάντη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας. Στον χώρο της κατασκήνωσης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των αστικών ΚΤΕΛ Στ. Μουστακλή. Αναλυτικό ρεπορτάζ για τη συνάντηση θα έχουμε σε επόμενα φύλλα του «Ρ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ