ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΚΡΑΝΣ ΜΟΝΤΑΝΑ
Ολοκληρώθηκε χωρίς κατάληξη αλλά το παζάρι συνεχίζεται

Θα ακολουθήσουν «άλλες πρωτοβουλίες», όπως είπε και ο γγ του ΟΗΕ. Ετοιμότητα όλων των πλευρών για κλιμάκωση των αντιλαϊκών διεργασιών

Στιγμιότυπο από τις εργασίες της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα

© KEYSTONE / SALVATORE DI NOLF

Στιγμιότυπο από τις εργασίες της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα
ΚΡΑΝΣ ΜΟΝΤΑΝΑ.--

«Παρά την πολύ ισχυρή δέσμευση και συμμετοχή όλων των αντιπροσωπειών και διαφορετικών πλευρών η Διάσκεψη για τo Κυπριακό έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία», ανακοίνωσε χτες τα ξημερώματα από το Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση για το «βασικό εμπόδιο» στη μη επίτευξη συμφωνίας, ο Γκουτέρες είπε πως «υπάρχει ακόμα σημαντική απόσταση μεταξύ των αντιπροσωπειών, σε έναν ολόκληρο αριθμό ζητημάτων».

Λίγο πριν, είχε ολοκληρωθεί μια τελευταία συνάντηση, τετράωρης διάρκειας, όπου αναδείχθηκαν και πάλι οι βαθιές αντιθέσεις που επιδρούν στην προσπάθεια εξεύρεσης ενός συμβιβασμού για τη διχοτόμηση της Κύπρου, στο φόντο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Πάντως, ο γγ του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι «μια συμφωνία δεν ήταν δυνατή», αλλά «αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το κυπριακό πρόβλημα».

Αντίστοιχες δηλώσεις περί νέας κλιμάκωσης των διεργασιών έκαναν άλλωστε όλοι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη, επιβεβαιώνοντας ότι και αυτός ο γύρος συναντήσεων δεν ήταν παρά ένα ακόμα «επεισόδιο» σε μια μακρά διαδικασία παζαρέματος που θα ενταθεί, αλληλεπιδρώντας με «κόντρες» σε πολλά ακόμα μέτωπα, καταρχήν όσον αφορά τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων στην ευρύτερη περιφέρεια, αλλά και παράλληλα με στρατιωτικές και άλλες αναμετρήσεις για τη «σταθερότητα» της περιφέρειας, δηλαδή τη σταθερότητα συνθηκών που ευνοούν τα σχέδια του ενός ή του άλλου μονοπωλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέπτυξαν την τακτική τους όλες ανεξαίρετα οι πλευρές, ξεδιπλώνοντας την επιθετικότητα των μονοπωλίων που καθεμιά τους εκπροσωπεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Με αυτόν τον προσανατολισμό κινήθηκε και η τουρκική, επιμένοντας να διατηρήσει ισχυρά πλεονεκτήματα στην Κύπρο, διατηρώντας στρατεύματα αλλά και δικαιώματα «παρέμβασης» με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ανοιχτό το «όνειρο» ενός συμβιβασμού

Χαρακτηριστικές του σκληρού παζαριού, που είχε προηγηθεί όλη την προηγούμενη βδομάδα, ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Νίκος Κοτζιάς, ξεκαθαρίζοντας πως «το όνειρο και σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ανοικτό» και εκφράζοντας τη βούληση της Αθήνας να συνεχίσει να εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις για την εξεύρεση «δίκαιης και βιώσιμης λύσης».

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε πως το αποτέλεσμα «δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου».

Από τη μεριά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα έδειξε πως δεν είναι δυνατόν η εξεύρεση λύσης εντός του πλαισίου που θέτει ο ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι «δεν έχει νόημα να επιμένουμε σε αυτές τις παραμέτρους άλλο», αλλά και ότι η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά θα καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους μετά από διαβουλεύσεις. Ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είπε ότι η Αγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αλλά και ότι είναι έτοιμη να δείξει εποικοδομητική στάση αν ΟΗΕ και «άλλοι οργανισμοί» επιδιώξουν διαρκή ειρήνη στην Κύπρο.

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, είπε πως η διάσκεψη αυτή «ήταν μια ευκαιρία που δεν θα ξανάρθει», ενώ επέλεξε να αναφερθεί ξανά και στο κυπριακό αέριο, τονίζοντας ότι «είναι κοινός ο πλούτος» αλλά και ότι δεν επιθυμεί «το φυσικό αέριο να αποτελέσει αιτία για καβγά» και «να υπάρξει ένταση».

Εκ μέρους της ΕΕ, ο αναπληρωτής επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, δήλωσε ότι «η ΕΕ, όπως γνωρίζετε, υποστηρίζει τόσο πολιτικά όσο και σε τεχνικό επίπεδο τη διαδικασία και παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε και τις δύο πλευρές για να φτάσουμε σε μια βιώσιμη διευθέτηση στο μέλλον».

Παρέμβαση έκανε και ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι, λέγοντας πως η τελευταία διάσκεψη ήταν «απλώς ένα στάδιο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού» και εκφράζοντας την ευχή ότι «η Κύπρος θα καταστεί ένα ενωμένο κράτος, χωρίς εγγυήσεις και στρατιωτικές δυνάμεις άλλων χωρών».

Αντιδράσεις ελληνοκυπριακών κομμάτων

Ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ (του κυβερνητικού κόμματος στην Κύπρο), Πρόδρομος Προδρόμου, είπε πως «φάνηκε ότι αντίθετα από κάποιες εκτιμήσεις η Τουρκία δεν είχε τη θέληση και ούτε είναι πραγματικά έτοιμη για τη λύση του Κυπριακού».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, είπε πως «τα αδιέξοδα και οι αποτυχίες στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού συντηρούν το διχοτομικό και κατοχικό στάτους κβο, που είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο» και πως «ανεξαρτήτως της απογοήτευσης που προκαλεί η αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό, θα πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην επίτευξη λύσης που να απελευθερώνει και να επανενώνει τον τόπο και το λαό μας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Αθως Αντωνιάδης, είπε πως χρειάζεται νέα στρατηγική στο Κυπριακό για μια σωστή και λειτουργική λύση.

Η ΕΔΕΚ εξέφρασε την ελπίδα «ότι έχουν διαλυθεί και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις όσων μέχρι σήμερα πίστωναν την Τουρκία με καλή θέληση» και ζήτησε προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για προώθηση λύσεων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου αλλά και απομάκρυνση του Ε. Μ. Αϊντε λόγω «μεροληπτικής, παραπλανητικής και μη εποικοδομητικής» στάσης που κράτησε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη, Γιάννης Σελινόπουλος, είπε πως «αποδείχθηκε ότι η τουρκική πλευρά μόνο εάν αισθανθεί κόστος θα εγκαταλείψει τις επιδιώξεις της για πλήρη έλεγχο της Κύπρου, μέσω μιας λύσης κομμένης και ραμμένης στα μέτρα της».

Η «Συμμαχία Πολιτών» τόνισε ότι «το Κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί με δικές μας μονομερείς υποχωρήσεις ούτε με πολιτικές που εδράζονται σε αυταπάτες».

Αντιδράσεις κομμάτων στην Αθήνα

Στην Αθήνα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, δήλωσε για το θέμα: «Δυστυχώς, η αδιαλλαξία της Αγκυρας στα θέματα της ασφάλειας και της παραμονής κατοχικών στρατευμάτων, καθώς και η επιμονή της στη διατήρηση παράλογων επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, υπέσκαψαν μια πολύ σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Η Διεθνής Κοινότητα γνωρίζει καλά πού βρίσκονται οι ευθύνες. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να συμβάλει ενεργά ώστε:

Πρώτον: Να μην εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και του τερματισμού της σαραντατριάχρονης παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού.

Δεύτερον: Να αποτραπεί κάθε απόπειρα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα προκαλούσε ένταση και ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η υποστήριξή μας στις ενέργειες του Προέδρου Αναστασιάδη είναι στέρεη και διαρκής», κατέληξε.

Σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι αναφέρει: «Μετά από έναν δεύτερο και σκληρό κύκλο διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, τα πράγματα κατέληξαν σε αδιέξοδο. Αν και υπήρχαν οι προϋποθέσεις για μια ευτυχή κατάληξη, η πεισματική εμμονή της Τουρκίας στη διατήρηση της συνθήκης εγγύησης και των στρατευμάτων της στην Κυπριακή Δημοκρατία, και μετά την έναρξη ισχύος της νέας συμφωνίας, οδήγησε στην αποτυχία των προσπαθειών όσων επιθυμούσαν μια πραγματική λύση και όχι τη δημιουργία ενός τουρκικού προτεκτοράτου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Και συμπληρώνει: «Οι προσπάθειες του γγ των Ηνωμένων Εθνών ήταν αξιέπαινες. Δυστυχώς, οι μεθοδεύσεις της Αγκυρας που συνεπικουρούνταν και από τρίτους που - για δικούς τους λόγους - δεν ευνοούν την πλήρη ανεξαρτησία της Κύπρου, έφεραν τα πράγματα στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Δεν είναι η στιγμή για την εκτόξευση εσωτερικών κατηγοριών και την απόδοση ευθυνών. Είναι η στιγμή της περισυλλογής και της σωστής προετοιμασίας για τα επόμενα βήματα, όταν αυτά καταστούν εφικτά».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Το παζάρι με την ΕΕ θα συνεχιστεί

ΑΓΚΥΡΑ - ΑΜΒΟΥΡΓΟ.--

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική, δήλωσε χτες ο Τούρκος ηγέτης Ρ. Τ. Ερντογάν, σχολιάζοντας το προχτεσινό ψήφισμα με το οποίο γίνονται μια σειρά συστάσεις προς την Αγκυρα και προτείνεται η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα, που εγκρίθηκαν στο δημοψήφισμα του Απρίλη στην Τουρκία. Πρόκειται για ψήφισμα που έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο παζάρεμα ΕΕ - Τουρκίας, σε πολλά μέτωπα, στο οποίο εκδηλώνεται και η ανησυχία των Ευρωπαίων για το (αστικό) «κράτος δικαίου» και τις «ελευθερίες» στην Τουρκία, ως ανησυχία και για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που θα ευνοήσουν επενδύσεις ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Τη διαφωνία του με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασε και ο επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, του μεγαλύτερου κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως η Τουρκία «χρειάζεται μια πιο υγιή και συνεκτική προσέγγιση (από την ΕΕ), από ό,τι την πλήρη αναστολή αυτής της σχέσεις». Ενώ στο πλαίσιο και των ενδοαστικών αντιθέσεων για το ποιος καλύτερα υπηρετεί το τουρκικό κεφάλαιο, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι θα στηρίξουν την «αναζήτησή μας για δικαιοσύνη (σ.σ. συνεχίζεται η «πορεία για τη δικαιοσύνη» του CHP) και θα αποφασίσουν τη συνέχιση των σχέσεων με την Τουρκία».

Την ίδια στιγμή, μεγάλα αστικά δημοσιογραφικά συγκροτήματα όπως αυτό της «Χουριέτ» (που πρόσκειται περισσότερο στην αντιπολίτευση) φιλοξένησαν χτες αναλύσεις όπου τονιζόταν πως «Τουρκία και ΕΕ δεν μπορούν να εγκαταλείψουν η μία την άλλη» και πως «η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει στο ευρωπαϊκό μονοπάτι και οι Ευρωπαίοι πρέπει να το διευκολύνουν αυτό. Κάτι που συμφέρει και τους ίδιους».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργικό συμβούλιο της Ολλανδίας αποφάσισε ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές δεν είναι επιθυμητός για να συμμετάσχει σε συγκέντρωση Τούρκων μεταναστών στην Ολλανδία (για την επέτειο από το περσινό πραξικόπημα) «με δεδομένη την κατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ