ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μόνος δρόμος η πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών

Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία χτες στο κέντρο της Αθήνας

Μια δυνατή καταγγελία για το ρόλο και το χαρακτήρα της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του που γίνεται σήμερα και αύριο στη Βαρσοβία, ήταν η χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ και μια σειρά φορείς του λαϊκού κινήματος.

Η δυναμική καταδίκη του ΝΑΤΟ, ως μηχανισμού πολέμου για τα συμφέροντα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων, απλώθηκε στη συνέχεια σε ένα μεγάλο ποτάμι διαδηλωτών που πορεύτηκαν μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία, φωνάζοντας αδιάκοπα συνθήματα και κάνοντας μια σύντομη συμβολική στάση μπροστά από τα γραφεία της ΕΕ που - όπως κι η πρεσβεία - ήταν ζωσμένα με κλούβες.

Δεκάδες τα εργατικά σωματεία που άπλωσαν τα πανό τους και πορεύτηκαν απαιτώντας να κλείσουν οι βάσεις και τα στρατηγεία, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να απεμπλακεί η χώρα μας από τα νέα σχέδια που δείχνουν προετοιμασίες για ένα νέο γενικευμένο πόλεμο. Ανάμεσά τους: Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Αττικής, Συνδικάτο Βιομηχανίας, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού, Σωματείο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών, τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Λαυρίου, σύλλογοι εκπαιδευτικών, πολλές Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ειρήνης. Ξεχωριστή και δυναμική η παρουσία φοιτητικών συλλόγων, που με τα δυνατά τους συνθήματα και το πανό τους δήλωναν «εμείς δεν πολεμάμε στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια μίλησε ο Θανάσης Παφίλης, γγ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, που έκανε μια ιστορική αναδρομή στη συγκρότηση και το χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και υπογραμμίζοντας τους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς του φυσικού αερίου και πετρελαίου, για τον έλεγχο των αγορών, για το γεωστρατηγικό έλεγχο, επισήμανε ότι όλα αυτά φέρνουν κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εμπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα μας στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών. Αυτή την πολιτική την ονομάζει "γεωστρατηγική αναβάθμιση", η οποία στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι θέλουν να διεκδικήσουν μερίδιο από το μοίρασμα της λείας που θα γίνει πάνω στο αίμα των λαών της περιοχής (...) Είναι προκλητικό και σκανδαλώδες η χώρα μας να διαθέτει 2,38 του ΑΕΠ, να είναι δεύτερη στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ σε στρατιωτικές δαπάνες που μεγάλο μέρος τους σχετίζονται με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Είναι προκλητικό για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που ζουν στη φτώχεια, αυτά τα χρόνια της κρίσης από το 2009 έως 2016 να έχουν καταβληθεί 39 δισ. και για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες. Δεν είναι μόνο πρόκληση αλλά προσβολή στη μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από τη ΝΑΤΟική πολεμική μηχανή όλα αυτά τα χρόνια, είναι προσβολή στα εκατομμύρια ξεσπιτωμένων προσφύγων που έφυγαν από τις χώρες τους, που πνίγονται στη Μεσόγειο εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων (...) Ο μεγάλος ταξικός πόλεμος στο εσωτερικό κατά της εργατικής τάξης και τον λαϊκών στρωμάτων και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι έχουν την ίδια ρίζα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Θ. Παφίλης.

Ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α. ΠΝ και μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ και τόνισε:

«Η πολεμική προετοιμασία του ιμπεριαλισμού, με την ενεργή συμβολή της χώρας μας, κορυφώνεται σε όλα τα μέτωπα! Ομως, με τα όσα προετοιμάζονται για τη Μεσόγειο και με την 2η ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη στο Αιγαίο, δηλαδή στο διάδρομο που συνδέει τα δυο πολεμικά μέτωπα των ιμπεριαλιστών, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, γίνεται αντιληπτό πως η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο επικίνδυνων εξελίξεων. Χρέος του καθένα μας είναι: Να συντονίσουμε το βήμα μας με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που μάχεται ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εξουσία των μονοπωλίων, που γεννούν φτώχεια, ξεριζωμούς, προσφυγιά και εκατομμύρια νεκρούς», είπε ο Γ. Ντουνιαδάκης και κάλεσε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να απαιτούν να μη χρησιμοποιούνται οι ΕΔ σε αποστολές και πολέμους για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
Μαχητική συγκέντρωση και διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Από την πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο
Από την πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο
Την αντίθεσή τους στα δολοφονικά σχέδια που επεξεργάζονται τα γεράκια του ΝΑΤΟ, διατράνωσαν χτες βράδυ ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν μαζικά στην αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση και πορεία που οργάνωσε η ΕΔΥΕΘ. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο 3ο Σώμα Στρατού, ενώ ακολούθησε πορεία προς το αμερικανικό προξενείο, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν τις σημαίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Μπάμπης Βέλλης, αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η πολιτική που τσακίζει την εργατική τάξη, το λαό μας, είναι η ίδια πολιτική που εμπλέκει την Ελλάδα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό των μεγάλων συμφερόντων. (...) Είναι αναγκαίο και απαραίτητο το ζήτημα της ανάπτυξης του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος να περάσει μέσα από όλους τους μαζικούς φορείς και να αποτελέσει ένα στόχο πάλης που θα δένεται μαζί με όλα τα άλλα αιτήματα και διεκδικήσεις».

Τόνισε, επίσης, ότι «οι ανταγωνισμοί για την Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, τον έλεγχο των αγορών, είναι η βάση των ιμπεριαλιστικών πολέμων» και ξεκαθάρισε ότι «η αποφασιστική φιλειρηνική απάντηση του λαού μας και των άλλων λαών είναι αυτή που κατευθύνεται στην ανατροπή του καθεστώτος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την εξάλειψη των αιτιών που γεννάνε τον πόλεμο, την προσφυγιά, τη φτώχεια, είναι αυτή που οδηγεί στην αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με το λαό μας νοικοκύρη στον τόπο του».

Ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι το αμερικάνικο προξενείο, μπροστά από το οποίο ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Μιχάλης Σπυριδάκης, κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα το λαό, αποφασιστικά να καταγγείλει την πολιτική της κυβέρνησης που εμπλέκει τη χώρα μας και το λαό μας σε νέες μεγάλες περιπέτειες. Να βροντοφωνάξει «Οχι» στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και να απαιτήσει να κλείσει και να φύγει από τη χώρα μας το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο που βρίσκεται στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού.

ΑντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις σήμερα σε Λάρισα, Χανιά και Σάμο

ΑντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σήμερα Παρασκευή, σε Λάρισα, Χανιά και τη Σάμο.

Συγκεκριμένα:

-- Από τις Επιτροπές Ειρήνης Θεσσαλίας, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) της Λάρισας. Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης.

-- Από την Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, στις 9 μ.μ., πίσω από το Γιαλί Τζαμισί στο Παλιό Λιμάνι. Η εκδήλωση θα έχει, επίσης, πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων και σειράς μουσικών.

-- Τέλος, κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν, απευθύνουν η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, το Εργατικό Κέντρο Σάμου και οι Γυναικείοι Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ. Το συλλαλητήριο γίνεται στις 8 μ.μ., στη Νεάπολη στο περίπτερο Ζαχαράκη, με πορεία προς την πλατεία Πυθαγόρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Καμιά συμμετοχή στα επικίνδυνα ΝΑΤΟικά σχέδια!

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε δήλωσή του στη συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε:

«Το μήνυμα είναι ένα: Καμία συμμετοχή στα επικίνδυνα σχέδια που εξυφαίνονται αυτές τις ημέρες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να οργανώσει την πάλη του ενάντια στις επεμβάσεις, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

"Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο", "Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών", "Αποδέσμευση απ' όλες τις λυκοσυμμαχίες". Αυτά τα συνθήματα να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του εργατικού - λαϊκού κινήματος, μαζί με τις οικονομικές διεκδικήσεις για ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, για κοινωνικά δικαιώματα, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων και μνημονίων, για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τη νέα αξιολόγηση το φθινόπωρο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ