ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Στρατηγείο» της πάλης της νεολαίας κόντρα στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών

Με το δικό τους «στρατηγείο», που στήθηκε από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή στο Στόμιο, οι χιλιάδες νέοι και νέες από κάθε γωνιά της χώρας, που πήραν μέρος στο 23ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, έδωσαν την απάντησή τους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις, στα συμφέροντα που υπηρετούν, στο σύστημα που γεννά τον πόλεμο και τον έχει ανάγκη. Ενωσαν τις φωνές τους απαιτώντας να σταματήσει η λειτουργία του Στρατηγείου της ΕΕ στη Λάρισα, πολιορκώντας το με μια μεγάλη διαδήλωση, το πρωί του Σαββάτου. Υψωσαν τις γροθιές και τις σημαίες τους στη μεγάλη συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του Διημέρου το Σάββατο το βράδυ. Φώναξαν πως το δικό τους μέλλον δεν είναι ο καπιταλισμός, το σύστημα της εκμετάλλευσης, της κρίσης και των πολέμων, αλλά η νέα σοσιαλιστική κοινωνία, ο κόσμος που θα γεννηθεί μέσα και από το δικό τους αγώνα.

«Λαέ, θυμήσου, το χώμα που πατάς λευτέρωσαν με αίμα ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ». Οι εκδηλώσεις του Διημέρου έγιναν αφορμή για να γνωρίσουν οι νέοι ενδιαφέρουσες πλευρές της Ιστορίας της περιοχής μέσα από την επίσκεψη των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στο χωριό Αμπελάκια και την ξενάγηση στο «Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940-49». Το σύνθημα αντήχησε στην πλατεία του χωριού το απόγευμα της Παρασκευής, υπενθυμίζοντας ότι το χώμα στο οποίο πάλεψε και έχυσε το αίμα του ο λαός και η νεολαία δεν μπορεί να είναι «φιλόξενο» για τους ιμπεριαλιστές και τα ορμητήριά τους.

Παράλληλα, το Διήμερο έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες νέους και νέες να περάσουν στιγμές χαλάρωσης στην κατασκήνωση και την παραλία, να οργανώσουν αθλητικές δραστηριότητες, να διασκεδάσουν με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα και να μαζέψουν δυνάμεις για να βρεθούν ξανά στο μετερίζι της καθημερινής πάλης.

Από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ στη Λάρισα, οι ιμπεριαλιστές σχεδιάζουν επεμβάσεις για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Από το «στρατηγείο» του 23ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ σχεδίασαν τις δικές τους «μάχες». Τις «μάχες» που δίνουν καθημερινά στο χώρο δουλειάς και τη γειτονιά, στο σχολείο και τη σχολή, κάτω από τη σημαία των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας.


Κόκκινο ποτάμι η διαδήλωση του Σαββάτου στη Λάρισα

Στο στόχαστρο έβαλαν χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, πολιορκώντας το με τα πανό, τις σημαίες και τα συνθήματά τους, στη διαδήλωση που έγινε το Σάββατο το πρωί. «Να σταματήσει η λειτουργία του πολεμικού Στρατηγείου της ΕΕ στη Λάρισα», έγραφε το μεγάλο πανό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που «έζωσε» την είσοδο του Στρατηγείου, μόλις η πορεία έφτασε μπροστά της. Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι συγκεντρωμένοι το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Νωρίτερα, οι προσυγκεντρώσεις που είχαν αναχωρήσει το πρωί από την κατασκήνωση συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία και ενώθηκαν σε ένα μεγάλο κόκκινο ποτάμι που έφτασε μέχρι το Στρατηγείο. Στην κεφαλή της πορείας, το πανό της Οργάνωσης Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ έστειλε το μήνυμα του 23ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου: Να σταματήσει η λειτουργία του Στρατηγείου της ΕΕ στη Λάρισα - Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

«Εξω απ' της Ευρώπης τη λυκοσυμμαχία, οργάνωση κι αγώνας για άλλη εξουσία»: Χιλιάδες νέοι ένωσαν τη φωνή τους δυναμώνοντας το σύνθημα. Διαμήνυσαν πως δε συμβιβάζονται με τους πολέμους των ιμπεριαλιστών, δε νομιμοποιούν τις επεμβάσεις για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, όπως αυτή που σχεδιάζεται και υλοποιείται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, έχοντας επιτελείο το Στρατηγείο της Λάρισας. Διαβεβαίωσαν πως γνωρίζουν καλά ότι η ΕΕ δεν προστατεύει από τους πολέμους αλλά τους οργανώνει. Πως η δική τους θέση είναι στο μετερίζι της πάλης για σπάσει ο λαός τα δεσμά της, για να ζήσει απαλλαγμένος από τους πολέμους και την εκμετάλλευση.




ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Περνά στο επόμενο στάδιο με συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης

Αποκαλυπτική η ενημέρωση που έγινε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και στον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη, στο Στρατηγείο της Λάρισας

Στην επόμενη φάση της προχωρά η ιμπεριαλιστική επιχείρηση - επέμβαση δυνάμεων της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ), επιχείρηση που υποστηρίζουν ενεργά οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις κατόπιν εντολών της κυβέρνησης προς γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.

Στην ΚΑΔ έχει αποσταλεί στρατιωτική δύναμη περίπου χιλίων ανδρών από χώρες - μέλη της ΕΕ (επιχείρηση EUFOR RCA), με πρόσχημα ανθρωπιστική κρίση και εμφύλιες συρράξεις που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν σε μια χώρα πλούσια σε ορυκτά και ενεργειακά αποθέματα. Διόλου τυχαία, στη χώρα επιχειρεί, επίσης, γαλλική στρατιωτική δύναμη με την κωδική ονομασία «Sangaris» συν στρατιωτική δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης. Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ, European Union Operation Headquarters, EU OHQ-Larissa, ενεργοποιήθηκε στις 24/3/2006), που εδρεύει στη Λάρισα (στην έδρα της 1ης Στρατιάς) να έχει τη διοίκηση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ. Το στελέχωσε με Ελληνες επιτελείς (αποτελούν την κυρίως δύναμη του Στρατηγείου, αριθμώντας 72 εκ συνόλου 129). Κατάφερε υποδιοικητής της EUFOR RCA να οριστεί Ελληνας ταξίαρχος. Εδωσε στις δυνάμεις που επιχειρούν στην ΚΑΔ τον Κινητό Κόμβο Επικοινωνιών του Στρατηγείου, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι μεταξύ τους επικοινωνίες. Επιπλέον, τα σύγχρονα δορυφορικά συστήματα που διαθέτει μπορούν σε «ζωντανό χρόνο» να συλλέγουν δεδομένα από το πεδίο των τακτικών επιχειρήσεων στην ΚΑΔ και μέσω αυτών να παρέχονται οι επιτελικές κατευθύνσεις από το ΕΣΕΕΕ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε σε αντιπροσωπεία του Κόμματος και της ΚΝΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη, από τον διοικητή της 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη και τον επιτελάρχη του ΕΣΕΕΕ ταξίαρχο Χρήστο Δρίβα, το Σάββατο, στο περιθώριο της διαδήλωσης της ΚΝΕ έξω από το στρατηγείο και της επίδοσης Υπομνήματος, με το οποίο ζητείται να μην υπάρχει καμία συμμετοχή της χώρας μας στους σχεδιασμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ:

-- Στην EUFOR RCA ξεκίνησε να σχεδιάζεται η διαδικασία απεμπλοκής, χωρίς ωστόσο να παίρνουν πόδι ξένες δυνάμεις από την ΚΑΔ. Με «καπέλο» τον ΟΗΕ θα αναπτυχθεί άλλη δύναμη, με την κωδική ονομασία MINUSCA, όπου θα συμμετέχουν 10.000 κυανόκρανοι συν άλλοι 1.800 ένοπλοι ως τμήματα στρατοχωροφυλακής (κατ' αρχάς από τις αφρικανικές χώρες Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Μαρόκο, Σενεγάλη).

-- Η MINUSCA αναμένεται να αναγγείλει «αρχική επιχειρησιακή ικανότητα» στις 15/9, και η EUFOR RCA να της παραδώσει πλήρως τα ηνία στις 15/12, οπότε και θα ξεκινήσει η επιστροφή των δυνάμεων της δεύτερης, στα κράτη - μέλη που συνέδραμαν στη συγκρότηση της αποστολής.

-- Τις επόμενες μέρες, 22 και 23/7, αναμένεται να γίνει σύσκεψη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να καταληχθεί ποιες χώρες - μέλη θα συνεισφέρουν με αεροπλάνα για την απεμπλοκή των τμημάτων της EUFOR RCA.

Την ίδια στιγμή, από αρμόδιες πηγές εκτιμάται ότι στην ΚΑΔ έχουν διεισδύσει 140 και πλέον «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», με «ύποπτο ρόλο», όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Οτι λειτουργούν δαν «δούρειος ίππος», προκειμένου διάφορα κέντρα να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην ΚΑΔ και γενικά στην αφρικανική ήπειρο. Ταυτόχρονα, υπάρχει εκτίμηση ότι στην ΚΑΔ υπάρχει διείσδυση των λεγόμενων «τζιχαντιστών» (από τη ΛΔ Κονγκό και άλλες, όμορες χώρες) και όποιου κρύβεται πίσω τους, και υποκίνηση από μέρους τους συγκρούσεων.


Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι

Με τον ύμνο της ΚΝΕ και χιλιάδες νεανικές γροθιές υψωμένες στο άκουσμά του ξεκίνησε η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το βράδυ του Σαββάτου στο χώρο της κατασκήνωσης. Με ανάλογο τρόπο, με τους ήχους της Διεθνούς και τις γροθιές ψηλά, ολοκληρώθηκε. Χιλιάδες κόκκινες σημαίες ανέμισαν και το σύνθημα που ακούστηκε πολλές φορές έστειλε το μήνυμα: «Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, με το ΚΚΕ επίθεση και πάλη».

«Εχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα για όλους και όλες εσάς, που για πρώτη φορά στη ζωή σας δίνετε με ενθουσιασμό και μαχητικότητα μια σειρά μάχες μαζί με το Κόμμα -είτε εκλογικές, είτε μέσα στους καθημερινούς αγώνες, στο κίνημα-, να νιώσετε, να αισθανθείτε πραγματικά ότι σε αυτές τις δύσκολες για το λαϊκό κίνημα συνθήκες, είναι πολύ σημαντικό το Κόμμα να αντέχει, να σταθεροποιείται, να οργανώνεται, να ισχυροποιείται σε όλους τους τομείς. Δηλαδή να κατακτάμε και να γινόμαστε όλο και περισσότερο Κόμμα "παντός καιρού"», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο Δ. Κουτσούμπας στην ομιλία του. Τη μάχη αυτή δίνουν οι δυνάμεις της ΚΝΕ, βλέποντας σε κάθε γροθιά που υψώνεται μια ακόμα συνείδηση που δε συμβιβάζεται με το σύστημα της εκμετάλλευσης, έναν ακόμα νέο άνθρωπο που επιλέγει το δρόμο του αγώνα.


Μετά τη συγκέντρωση, προβλήθηκε σύντομο βίντεο που ετοίμασε η ΚΝΕ με στιγμιότυπα από το 23ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο. Σε αυτό προβλήθηκαν και πλάνα από τη συγκέντρωση που είχε ολοκληρωθεί μόλις λίγο νωρίτερα, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να διαπιστώσουν τη μαζικότητά της και προκαλώντας τα ενθουσιώδη χειροκροτήματά τους.




Αθλητικά τουρνουά

Δεκάδες ομάδες σχηματίστηκαν και πήραν μέρος στα τουρνουά ποδοσφαίρου και beach volley στις αθλητικές εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης. Και στα δύο αθλήματα νικήτρια αναδείχθηκε η Οργάνωση της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, αν και στον τελικό του ποδοσφαίρου το αποτέλεσμα κρίθηκε στα πέναλτι...


Συναυλίες και λαϊκό γλέντι

Με μουσική και χορό έπεσε η αυλαία της κάθε μέρας. Την Παρασκευή, η βραδιά ξεκίνησε με αφιέρωμα στη μουσική παράδοση της Θεσσαλίας, από τον Βασίλη Μπαλογιάννη (κλαρίνο), τον Κώστα Μπαλογιάννη (ακορντεόν) και τον Λευτέρη Γάλλο (βιολί), ενώ παραδοσιακούς χορούς παρουσίασε πολιτιστικός σύλλογος από το κοντινό χωριό της Ανατολής. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε το συγκρότημα που συνέχισε με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, με τους Φώτη Παπανικολάου (κιθάρα - τραγούδι), Γιάννη Σωτήρη (μπουζούκι), Ελισάβετ Ριζαργιώτη (τραγούδι), Δημήτρη Πατούλια (ακορντεόν - τραγούδι), Γιώργο Πατούλια (κρουστά). Το βράδυ του Σαββάτου πρώτο στη σκηνή βρέθηκε το μουσικό σχήμα «Εναλλάξ» από τη Λάρισα. Συνέχισε το συγκρότημα «KollektivA» που ξεσήκωσε την κατασκήνωση. Ακολούθησε λαϊκό γλέντι που κράτησε μέχρι αργά από το συγκρότημα της ΚΝΕ από τη Θεσσαλονίκη.






Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ