ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Επιστράτευση εκατοντάδων Ισραηλινών εφέδρων

Ενώ κλιμακώνονται οι επιδρομές ισραηλινών μαχητικών και οι ρουκέτες από τα Παλαιστινιακά Εδάφη στο Νότιο Ισραήλ...

Δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης βρίσκονται ήδη από χτες σε απόσταση αναπνοής από τη Λωρίδα της Γάζας...
Δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης βρίσκονται ήδη από χτες σε απόσταση αναπνοής από τη Λωρίδα της Γάζας...
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Στην επιστράτευση 1.500 εφέδρων του ισραηλινού στρατού προσανατολιζόταν χτες η ισραηλινή κυβέρνηση, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες για πιθανή επιχείρηση ευρείας κλίμακας των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων και στη Λωρίδα της Γάζας με πρόσχημα τη ρίψη δεκάδων ρουκετών στο Νότιο Ισραήλ.

Ως χτες βράδυ ήταν σε εξέλιξη έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων, με βασικό ζήτημα τις επόμενες κινήσεις για τον τερματισμό της καταιγιστικής ρίψης ρουκετών στα ισραηλινά εδάφη, προκειμένου να ικανοποιηθεί και το ακροδεξιό κόμμα «Yisrael Beitenu» του υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν που ζητεί «δυναμικές πολιτικές» έναντι της «Χαμάς». Το «Yisrael Beitenu» συμμετέχει στην κυβέρνηση Νετανιάχου, αλλά χτες ανακοίνωσε πως αποχωρεί από το συνασπισμό που είχε συγκροτήσει με το κεντροδεξιό κυβερνητικό κόμμα Λικούντ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για ...«ήπια» αντίδραση έναντι της Γάζας.

Η βαρβαρότητα των ισραηλινών κατοχικών αρχών, που έχει αυξηθεί μετά την εξαφάνιση και δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων στις 12 Ιούνη, συμπεριλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές σε αστικές περιοχές, που μόνο χτες προκάλεσαν το θάνατο εννιά Παλαιστινίων εκ των οποίων οι επτά ήταν στελέχη της «Χαμάς», άγριες εφόδους των Ισραηλινών δυνάμεων σε καταυλισμούς Παλαιστινίων τάχα για τον εντοπισμό «τρομοκρατών» και άγριο ξυλοδαρμό διαδηλωτών που τολμούν να σηκώσουν κεφάλι, με χαρακτηριστική την περίπτωση του 15χρονου Τάρεκ Κχντέιρ, που είναι ξάδελφος του άγρια δολοφονημένου 17χρονου Μοχάμεντ Αμπού Κχντέιρ που απήχθη στις 2/7 και κάηκε ζωντανός από ακροδεξιούς Εβραίους εποίκους.

Αγριος ξυλοδαρμός 15χρονου

Ο 15χρονος Τάρεκ Κχντέιρ συνελήφθη το Σάββατο, ένα 24ωρο μετά την κηδεία του ξαδέλφου του, από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το «έγκλημά» του ήταν ότι έτυχε να είναι μπροστά σε συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει στην πόλη ανάμεσα σε στρατιώτες και Παλαιστίνιους νεαρούς. Οπως κατέγραψε βιντεοκάμερα κινητού τηλεφώνου, ο 15χρονος Αμερικανοπαλαιστίνιος Τάρεκ Κχντέιρ ξυλοκοπήθηκε άγρια ιδιαίτερα στο κεφάλι και την κοιλιακή χώρα από δύο Ισραηλινούς στρατιώτες ενώ είχε συλληφθεί. Με μώλωπες στο κεφάλι, ο 15χρονος οδηγήθηκε στις φυλακές όπου κρατήθηκε όλο το Σαββατοκύριακο και χτες τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι την επικείμενη αναχώρησή του για τη Φλόριδα των ΗΠΑ, έπειτα από διαμαρτυρία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον.

Η μητέρα του 15χρονου σημείωσε, μιλώντας αργότερα στον Τύπο, ότι εάν ο γιος της δεν είχε αμερικανικό διαβατήριο θα σάπιζε σήμερα στις σκοτεινές ισραηλινές φυλακές, όπως συμβαίνει με εκατοντάδες άλλα παιδιά που συλλαμβάνονται, ξυλοκοπούνται και φυλακίζονται με την παραμικρή αφορμή από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.

Οσον αφορά στους δράστες της δολοφονίας του Α. Μ. Κχντέιρ, μέσα στο Σαββατοκύριακο οι ισραηλινές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη έξι ακροδεξιών Εβραίων εποίκων που συνιστούσαν «τρομοκρατική ομάδα» και φέρεται πως συμμετείχαν στην απαγωγή και δολοφονία του 17χρονου Παλαιστίνιου. Από τους έξι, οι τρεις ομολόγησαν τη διάπραξη του εγκλήματος, το οποίο αναπαρέστησαν μπροστά σε Ισραηλινούς αστυνομικούς. Αργότερα μεταφέρθηκαν για ψυχιατρική αξιολόγηση σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει αργότερα σε σημαντική «ελάφρυνση» της όποιας ποινής τους, εφόσον χαρακτηριστούν «ψυχοπαθείς»...

Το γεγονός ανάγκασε ακόμη και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ζητήσει τηλεφωνικά συγνώμη από τον πατέρα του δολοφονημένου 17χρονου, ενώ ο απερχόμενος Πρόεδρος Σιμόν Πέρες εξέφρασε δημόσια με άρθρο του ντροπή για την άγρια δολοφονία.

Καταγγελία της ΟΓΕ

Το έγκλημα της δολοφονίας του 17χρονου Μοχάμεντ Αμπού Κχντέιρ καταδικάζει η ΟΓΕ, με ανακοίνωσή της προς τις οργανώσεις της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ). «Το Ισραήλ εντείνει την επιθετικότητά του, η οποία στηρίζεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τα σχέδιά τους για τη "Νέα Μέση Ανατολή"», σημειώνει η ΟΓΕ και καλεί τις γυναικείες οργανώσεις της ΠΔΟΓ να ενώσουν τη φωνή τους ενάντια στις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ.

Καθώς η ΠΔΟΓ έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει επίσκεψη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη τον προσεχή Νοέμβρη, η ΟΓΕ επισημαίνει την ανάγκη η πρωτοβουλία αυτή να οργανωθεί με αποφασιστικότητα, με δεδομένες και τις πρόσφατες εξελίξεις.

ΙΡΑΚ
Τον Αύγουστο η επόμενη συνεδρίαση της Βουλής

Ενώ εντείνονται οι συγκρούσεις με φόντο μήνυμα του αρχηγού του «Ισλαμικού Κράτους» για συνέχιση του «ιερού πολέμου»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Παρά τις συνεχιζόμενες σφοδρές συγκρούσεις των ιρακινών δυνάμεων με τους ένοπλους σουνίτες μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους» και το γενικότερο πολεμικό αναβρασμό που επικρατεί στη χώρα, στην ιρακινή Βουλή οι κινήσεις του νέου κοινοβουλευτικού σώματος είναι μάλλον ράθυμες.

Η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση ανεβλήθη για τις 12 Αυγούστου, παρά τις πιέσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την άμεση συγκρότηση ιρακινής κυβέρνησης ενότητας. Η απόφαση ανακοινώθηκε από το γραφείο του Μέχντι αλ Χαφίντ που ασκεί προσωρινά χρέη προεδρεύοντος και οφείλεται σε κόντρες σχετικά με το πρόσωπο του μελλοντικού προέδρου του σώματος.

Νωρίτερα, (Σάββατο) δημοσιοποιήθηκε 20λεπτο βιντεοσκοπημένο κήρυγμα του αρχηγού των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι, στο οποίο αποκάλεσε τον εαυτό του «ηγέτη» που μπορεί να οδηγήσει το μουσουλμανικό κόσμο «στην αξιοπρέπεια και τη δύναμη» μέσω του ιερού πολέμου και της αυστηρής τήρησης ισλαμικού νόμου.

Το ίδιο 24ωρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι αντιτάχθηκε σε ένα πιθανό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, λέγοντας ότι «στην πραγματικότητα δεν θα ήταν τίποτα περισσότερο από την έναρξη μιας καταστροφικής διχοτόμησης του Ιράκ σε μικρότερα αντίπαλα κράτη». Ο Σίσι είπε ότι είχε προειδοποιήσει εγκαίρως τις ΗΠΑ και την ΕΕ σχετικά με τις φιλοδοξίες των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους», λέγοντας ότι σχεδίαζαν να καταλάβουν και την Αίγυπτο και ότι «αφού φύγουν από τη Συρία θα στοχεύσουν στο Ιράκ και μετά στην Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία».

Στη Βαγδάτη πάντως, αν και λιγότερες, οι βομβιστικές επιθέσεις συνεχίζουν να κόβουν το νήμα της ζωής των κατοίκων της, προκαλώντας χτες επτά νεκρούς και 17 τραυματίες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δικαστική έρευνα εναντίον του Γκιουλέν

Δικαστική έρευνα σε βάρος του Φετουλάχ Γκιουλέν, ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη και πρώην συμμάχου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησε στην Τουρκία, ένα μόλις μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές.

Η Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας έστειλε την 25η Ιούνη στις αστυνομικές διευθύνσεις των 30 επαρχιών εντολή να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος των μελών και των παρακλαδιών του «κινήματος» «Χιζμέτ» («Υπηρεσία») του Γκιουλέν, με την κατηγορία ότι συνωμότησε εναντίον της κυβέρνησης του Ερντογάν και ότι επιδιώκει να «ανατρέψει τη συνταγματική τάξη», σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. Η αστυνομία ζητεί να ερευνηθεί και να εξακριβωθεί εάν το «Χιζμέτ» είναι μια «ένοπλη οργάνωση». Μεταξύ άλλων, στο στόχαστρο των αρχών θα βρεθούν και οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων που λειτουργεί το «Χιζμέτ» καθώς υπάρχει εντολή να συλλέγονται πληροφορίες για τη δράση τους, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ραντικάλ».

Στο μεταξύ, χτες, Κακουργιοδικείο της Αγκυρας αποφάσισε να προφυλακισθεί ο αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε με το πιστόλι του τον 26χρονο Ετέμ Σαρίσουλουκ, στη διάρκεια των περσινών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Αγκυρα.

ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ - ΠΑΜΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή

Κινητοποίηση ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση που εξελίσσεται εκρηκτική για τον παλαιστινιακό λαό οργανώνουν την Παρασκευή 11 Ιούλη οι ΕΕΔΥΕ, ΕΕΔΔΑ, ΠΑΜΕ, ΟΓΕ και ΜΑΣ. Η παράσταση θα γίνει στις 7 μ.μ. έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι φορείς καλούν στην κινητοποίηση «για να διαμαρτυρηθούμε και να απαιτήσουμε:

  • ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης.
  • Να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός κατοχής και οι έποικοι από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
  • Να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές και να επιστρέψουν όλοι οι Παλαιστίνιοι στις εστίες τους.
  • Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
  • Ανεξάρτητο, βιώσιμο, πλήρως κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ».
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίσημη ομολογία της νοθείας

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Το 56,4% των ψήφων συγκεντρώνει το στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ασράφ Γκάνι έναντι 43,5% του αντιπάλου του Αμπντουλά Αμπντουλά (η πλευρά του οποίου επανέλαβε ότι απορρίπτει τα αποτελέσματα), σύμφωνα με τα «προσωρινά αποτελέσματα» των προεδρικών εκλογών που ανακοίνωσε χτες η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής Αχμαντ Γιούσουφ Νουριστάνι παραδέχτηκε ότι «δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη νοθεία και τις παραβιάσεις στη διαδικασία, σε κάποιες περιπτώσεις ενεπλάκησαν οι δυνάμεις ασφαλείας και σε άλλες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, όπως κυβερνήτες ή πιο χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι». Τα αποτελέσματα δεν είναι «οριστικά», ανέφερε, αφού «από τώρα και στο εξής είναι ευθύνη της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής να ασχοληθεί με τις καταγγελίες».

Στο μεταξύ, το Σάββατο, οι Ταλιμπάν πυρπόλησαν περίπου 200 βυτιοφόρα που επρόκειτο να προμηθεύσουν με καύσιμα τη ΝΑΤΟϊκή αποστολή που ακόμα επιχειρεί στη χώρα. Η επίθεση σημειώθηκε λίγο έξω από την Καμπούλ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ