ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σχεδιάζονται νέα επώδυνα μέτρα στο Ασφαλιστικό

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον μια μονάδα προανήγγειλε ο Γ. Βρούτσης

Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
«Νέο» Ασφαλιστικό - καρμανιόλα για τα δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων και νέα απαλλαγή των επιχειρήσεων από εισφορές στα Ταμεία, υπόσχεται η κυβέρνηση, λίγες μόλις ημέρες μετά την εφαρμογή της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9 μονάδες από την 1η Ιούλη.

Σε συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο υπουργός Απασχόλησης Γ. Βρούτσης όχι μόνο υποσχέθηκε και νέα μείωση κατά 1 μονάδα, πράγμα το οποίο θα εξετάσει στο τέλος του έτους, αλλά επιχείρησε να δικαιολογήσει τις απαλλαγές προς τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι οι εισφορές ήταν υψηλές και ως εκ τούτου στέκονταν εμπόδιο στις προσλήψεις και στην αύξηση της απασχόλησης! Με τον τρόπο αυτό, ο αρμόδιος υπουργός ενοχοποιεί ευθέως τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ ως αιτία για την ανεργία, δίνει συγχωροχάρτι στη μαύρη ανασφάλιστη εργασία και υπόσχεται νέα δώρα στους καπιταλιστές.

Χωρίς να δίνει καμία πειστική απάντηση για το πώς θα καλυφθεί η απώλεια για το ΙΚΑ και τους άλλους οργανισμούς (ΟΑΕΔ) από τις απαλλαγές προς τους εργοδότες, που σε ετήσια βάση ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους, στη βάση της μελέτης του ΚΕΠΕ, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει το «νέο ασφαλιστικό χάρτη της χώρας».

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τη νέα παρέμβαση μόνο ως «λειτουργικό και διοικητικό εκσυγχρονισμό», το σίγουρο είναι ότι μέσα από τις περίφημες «ενοποιήσεις» διαδικασιών και λειτουργιών στο ασφαλιστικό σύστημα, θα επιβληθούν και νέες μειώσεις και περικοπές σε συντάξεις και ασφαλιστικές παροχές των Ταμείων. Οι απαλλαγές προς τους εργοδότες θα μεγαλώσουν τις «τρύπες» στα Ταμεία και θα αξιοποιηθούν για νέα επώδυνα μέτρα σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων.

Προαποφασισμένες ανατροπές

Μάλιστα χτες η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΚΕΠΕ - έχει αναλάβει τη σχετική μελέτη για το Ασφαλιστικό - επιβεβαίωσε ότι οι ενοποιήσεις των Ταμείων θα είναι «όχι μόνο διοικητικές αλλά και θεσμικές»! Ειδικότερα, η ΕΣΕΕ κάνει γνωστό ότι η πρόταση του υπουργείου Απασχόλησης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • «Ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων - ΕΤΑΑ (γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών) και ΟΑΕΕ. Σε δεύτερη φάση, ένταξη του νέου Ταμείου στο ΙΚΑ, με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για όλους τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Αναδιοργάνωση του ΟΓΑ επάνω στο μοντέλο του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ)».

Δηλαδή, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου, η ενοποίηση θα φέρει νέες εξισώσεις παροχών προς τα κάτω σε βάρος των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ, αλλά και κλάδων του ΟΑΕΕ, όπως άλλωστε έγινε με όλες τις μέχρι τώρα ενοποιήσεις. Παράλληλα, με τα αποθεματικά των Ταμείων που ακόμα έχουν θετικό πρόσημο, θα χρηματοδοτηθούν οι «τρύπες» που προκαλεί η καπιταλιστική κρίση, η υποχρηματοδότηση του ΟΑΕΕ, αλλά και το «κούρεμα» των αποθεματικών τους που επιβλήθηκε σε βάρος όλων των Ταμείων.

Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας, πριν ακόμα προβεί στις νέες ανατροπές, ζητά την εφαρμογή παλιότερου νόμου του 2011, ο οποίος προσωρινά δεν είχε εφαρμοστεί εξαιτίας προσφυγής του ΤΕΕ. Ο νόμος αυτός προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΤΑΑ των μηχανικών (κλάδος ΤΣΜΕΔΕ) κατά 28%! Και να αναλογιστεί κανείς ότι οι μηχανικοί είναι ο μοναδικός κλάδος που ασφαλίζει την ιδιότητα και όχι τη δραστηριότητά του, με αποτέλεσμα, με δεδομένη τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας στον κλάδο, στη συντριπτική τους πλειονότητα να καλούνται να πληρώσουν αυξημένες εισφορές, παρότι είναι άνεργοι!

Αντι-ασφαλιστικός χάρτης

Ετσι, οι «τρύπες» στα οικονομικά των Ταμείων που προκύπτουν από τις απαλλαγές προς τους εργοδότες, τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, τη μείωση των μισθών και την αύξηση της ανεργίας, τις οποίες αναμένεται να διαπιστώσουν οι λεγόμενες αναλογιστικές μελέτες, θα καλυφθούν και πάλι με αιματηρές περικοπές στις παροχές προς τους ασφαλισμένους. Αυτός είναι ο νέος «ασφαλιστικός χάρτης» που υπόσχεται ο υπουργός Εργασίας για τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους όλων των Ταμείων. Ενας χάρτης που οδηγεί σε νέα επώδυνα μέτρα σε βάρος τους.

Αύριο η πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο

Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Αθήνα (10.30 π.μ. πλατεία Ομονοίας), στη Θεσσαλονίκη (10.30 π.μ. πλατεία Αγ. Σοφίας) και σε άλλες πόλεις

Με αίτημα αιχμής το σταμάτημα κάθε διαδικασίας για την «αξιολόγηση», οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο απεργούν αύριο Τετάρτη. Η δυνάμεις του ΠΑΜΕ απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία, ενάντια στην αντιδραστική «αξιολόγηση» και συνολικά στις μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να προσαρμόσουν καλύτερα το κράτος και τους υπαλλήλους του στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομονοίας. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγ. Σοφίας. Στη Λάρισα, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία. Στην Πάτρα, στις 9.30 π.μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Στην Πρέβεζα, στις 9.30 π.μ., μπροστά από το Δημαρχείο. Στα Χανιά, στις 10 π.μ., στην πλατεία Νέων Καταστημάτων. Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει σήμερα στα Επείγοντα το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», απαιτώντας να καταργηθεί ο νόμος 4250/2014 για την «αξιολόγηση». Απαιτεί ακόμα: Καμιά εμπλοκή στη διαδικασία «αξιολόγησης». Κανείς εργαζόμενος να μη συμπληρώσει τα έντυπα, κανείς προϊστάμενος να μην εισηγηθεί - να μη βαθμολογήσει. Επίσης, το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία του Δημοσίου αύριο Τετάρτη.

Παρέμβαση, προκειμένου να ματαιώσουν την επίδοση των φύλλων «αξιολόγησης» του προσωπικού, έκαναν χτες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας». Με βάση απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, τα φύλλα θα τα λάβει ο σύλλογος εργαζομένων και όχι ατομικά οι εργαζόμενοι. Εκφράζουν φόβους ότι από τους 653 συνολικά εργαζόμενους, οι 97 κρίνονται ως «ανεπαρκείς», οπότε είναι πολύ πιθανό να ενταχθούν πρώτοι στη «δεξαμενή» της κινητικότητας - διαθεσιμότητας - απόλυσης και στη συνέχεια να ακολουθήσουν και άλλοι εργαζόμενοι.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» καλεί μέχρι την απεργία στις 9 Ιούλη σε καθημερινή 3ωρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, ενάντια στο νόμο της «αξιολόγησης» και στις μεθοδεύσεις στελεχών της Διοίκησης του νοσοκομείου για την υλοποίησή του.

Χτες το μεσημέρι, ενόψει της απεργίας, οι εργαζόμενοι του «Θεαγένειου» Αντικαρκινικού Νοσοκομείου, με πρωτοβουλία του σωματείου, πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση ενημέρωσης του λαού, στον κόμβο των οδών Λ. Στρατού και Παπαναστασίου, έξω από το νοσοκομείο. Τέλος, απειλές κατά των εργαζομένων και του σωματείου τους εκτοξεύει η Διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) για το μπλοκάρισμα της διαδικασίας της «αξιολόγησης» την περασμένη βδομάδα.

Μείωση εργοδοτικών εισφορών ζητάει η ΟΚΕ

«Γενικευμένο φαινόμενο που απειλεί να καταστρέψει την κοινωνική ασφάλιση» χαρακτηρίζει τη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ). Δίπλα σ' αυτές τις διαπιστώσεις, η ΟΚΕ, ως βασικό όργανο του «κοινωνικού εταιρισμού», στις πολιτικές που προτείνει για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, υιοθετεί τη βασική θέση του ΣΕΒ και της κυβέρνησης για «μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», ως μέτρο για «τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Σε άλλο σημείο, επικαλούμενη στοιχεία από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η ΟΚΕ εκτιμά ότι ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι δεν ασφαλίζονται και άρα γι' αυτούς δεν καταβάλλονται από τους εργοδότες οι αντίστοιχες εισφορές. Από τους «αδήλωτους», 500.000 δουλεύουν σε καθεστώς «μαύρης εργασίας», 300.000 εμφανίζονται από τους εργοδότες τους ως «ελεύθεροι επαγγελματίες», ενώ παρέχουν εξαρτημένη μισθωτοί εργασία, με μεγάλες απώλειες για τα έσοδα του ΙΚΑ, αλλά και για τους ίδιους, αφού χάνουν χρονοεπιδόματα, άδειες και δώρα. Αλλες 200.000 μισθωτοί, ενώ δουλεύουν πλήρες ωράριο, οι εργοδότες τους δηλώνουν ως «μερικώς απασχολούμενους», με αποτέλεσμα χαμηλότερες εισφορές από τις νόμιμες προς το ΙΚΑ.

Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών για το Ασφαλιστικό διοργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, αύριο Τετάρτη 9 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ