ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Ιούλη 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δράση με επίκεντρο τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας

Με δράση σε όλα τα μέτωπα, με πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων από τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις για την ικανοποίηση των αναγκών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, βαδίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας προς το επικείμενο συνέδριό της. Το 11ο συνέδριο της ΟΓΕ προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον προσεχή Νοέμβρη. Οι στόχοι του και οι προϋποθέσεις για την ουσιαστική επιτυχία του απασχόλησαν τόσο την πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΓΕ, όσο και την παναττική σύσκεψη των συλλόγων και των ομάδων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Το συνέδριο θα καθορίσει με τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις του την πορεία της ΟΓΕ για την επόμενη τετραετία. Μάλιστα, η εκτίμηση της ΟΓΕ για τα επόμενα αυτά χρόνια, είναι ότι πρόκειται για μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για το λαό: Η καπιταλιστική οικονομική κρίση βαθαίνει και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές οξύνονται. Μια σειρά από αντιλαϊκά ενδεχόμενα είναι πιθανά, από το να βρεθεί η Ελλάδα σε κατάσταση άναρχης χρεοκοπίας, μέχρι το να ξεσπάσει ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή. Είναι πάντως βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα, η επίθεση που δέχονται οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων θα ενταθεί και στο στόχαστρό της θα βρεθεί κάθε πλευρά της ζωής τους.

Σταθερός προσανατολισμός και κατεύθυνση

Ο κύριος στόχος του συνεδρίου είναι να συμβάλει ώστε η ΟΓΕ να μπορέσει να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στην ευθύνη που της αναλογεί ως κομμάτι του λαϊκού κινήματος, να παίξει το ρόλο που έχει ως ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα. Να δώσει, δηλαδή, ώθηση με τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις του, ώστε η ΟΓΕ να γίνει πιο αποτελεσματική στην παρέμβασή της πλατιά στις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες και τις φτωχές αγρότισσες, στις νέες γυναίκες από τα λαϊκά στρώματα. Να τις απεγκλωβίζει από τη λογική του ευρωμονόδρομου και της καπιταλιστικής διαχείρισης, να τις εντάσσει στο κίνημα σε αντιμονοπωλιακή και αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, να μαζικοποιούνται οι σύλλογοι και οι ομάδες της. Αυτό είναι το καθήκον που έχει επωμιστεί η ΟΓΕ, σε αυτό πρέπει να ανταποκριθεί, προκειμένου να ενδυναμώνεται με τη συμμετοχή των γυναικών η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα, να ενισχύεται η πάλη με στόχο ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.


Ορος και προϋπόθεση είναι η καλή κατανόηση από τα μέλη των συλλόγων και των ομάδων του ιδιαίτερου ρόλου της ΟΓΕ στα πλαίσια της κοινωνικής συμμαχίας. Μέσα από τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν, μέσα από την προσυνεδριακή δουλειά αλλά και μέσα από το ίδιο το συνέδριο, οι σύλλογοι και οι ομάδες καλούνται να εμπεδώσουν την αναγκαιότητα και την αξία που έχει η αυτοτελής τους δράση ανάμεσα στις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας. Χρειάζεται σταθερός προσανατολισμός στην παρέμβαση στις γυναίκες, ώστε να μην συγχωνεύονται οι σύλλογοι και οι ομάδες στις Λαϊκές Επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν, να μην περιορίζεται η δράση τους στη γενική δράση της κοινωνικής συμμαχίας, να μην εξαντλείται η παρέμβασή τους στις κοινές πρωτοβουλίες που παίρνουν με τα ταξικά σωματεία, τις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις και φορείς.

Η πείρα της ΟΓΕ δείχνει ότι απαιτούνται και νέες μορφές πάλης, μορφές που θα λαμβάνουν υπόψη τα πολλαπλά βάρη των γυναικών της λαϊκής οικογένειας, τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο, τα ιδιαίτερα εμπόδια που συναντούν στη δράση τους και θα τις εμπνέουν, θα τις παρακινούν να συμμετέχουν και να συστρατεύονται. Επίσης, ο στόχος για μαζικοποίηση των συλλόγων και των ομάδων αφορά ιδιαίτερα την ένταξη σε αυτούς νέων γυναικών. Οι νέες εργαζόμενες, οι σπουδάστριες, οι νέες μητέρες ζουν, από τη μια, μέσα σε ένα κλίμα πλαστής ισότητας ενώ αντιμετωπίζουν, από την άλλη, τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.

Παρέμβαση για τους παιδικούς σταθμούς στο Δήμο της Αθήνας

Οι σύλλογοι και οι ομάδες προετοιμάζονται για το συνέδριο οργανώνοντας πλατύ άνοιγμα και αναλαμβάνοντας δράση και πρωτοβουλίες για μια σειρά προβλήματα, με προτεραιότητα στην πάλη για την προστασία των ανέργων γυναικών και των οικογενειών τους, στα ζητήματα της υγείας και των παιδικών σταθμών που απασχολούν χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Σημαντική είναι και η προσπάθεια που γίνεται από συλλόγους και ομάδες να αναπτύξουν δράση και στο μέτωπο του πολιτισμού. Στο σύλλογο του Πειραιά, για παράδειγμα, λειτουργεί θεατρική ομάδα, η οποία εξασφαλίζει την πολιτιστική πλευρά σε κάθε εκδήλωση του συλλόγου. Η ομάδα στο Π. Φάληρο σχεδιάζει εκδήλωση με θέμα τις καλοκαιρινές δραστηριότητες για τα παιδιά, ένα ζήτημα που απασχολεί τις νέες μητέρες, μιας και οι επιλογές που έχουν προκειμένου να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά τους την καλοκαιρινή περίοδο είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες, ή πολύ ακριβές.

Θετική πείρα έχει συγκεντρώσει η ομάδα σε Νέα Μάκρη - Μαραθώνα που πάλεψε και συνεχίζει να παλεύει ενάντια στα σχέδια για συγχώνευση του Κέντρου Υγείας της περιοχής. Ο αγώνας της ομάδας παρακίνησε και τους ίδιους τους εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, να κινητοποιηθούν, να συζητήσουν και να δράσουν συλλογικά.

Οσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς, κάθε σύλλογος και ομάδα προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τις μητέρες που τα παιδιά τους έμειναν έξω από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, ώστε από κοινού να οργανώσουν το επόμενο διάστημα δυναμικές κινητοποιήσεις. Η ΟΓΕ έχει ήδη προγραμματίσει κεντρική παρέμβαση στο δήμο της Αθήνας: καλεί τις γυναίκες έξω από το δημαρχείο, την Τρίτη 10 Ιούλη, στις 11.00, για να απαιτήσουν να γίνουν δεκτά, χωρίς την πληρωμή τροφείων, όλα τα παιδιά εργαζόμενων και ανέργων που έχουν κάνει αίτηση στους παιδικούς σταθμούς.

Στον προσανατολισμό της ΟΓΕ βρίσκεται επίσης η ανάγκη να προστατευτούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις κατέφυγαν αναγκαστικά στο δανεισμό από τις τράπεζες, για να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα υγείας, την ανάγκη για νοσηλεία κάποιου μέλους της οικογένειας, τα έξοδα των σπουδών των παιδιών, ανάγκες δηλαδή που θα έπρεπε να ικανοποιούνται δωρεάν και με ευθύνη του κράτους.

Οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ θα βρεθούν σε ετοιμότητα να σταθούν δίπλα στις γυναίκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και στο ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, που θα κάνει επιτακτική ανάγκη την πάλη για το γάλα και το εμβόλιο των παιδιών, για τα φάρμακα και τη νοσηλεία των αρρώστων, τον αγώνα για την επιβίωση της λαϊκής οικογένειας. Η ΟΓΕ διαμηνύει στις γυναίκες πως καμία δεν πρέπει να νιώθει μόνη της μπροστά στα προβλήματα που πληθαίνουν: Αντί να μένει φοβισμένη, να αισθάνεται αδύναμη και να απελπίζεται από την επίθεση που δέχεται, να κάνει το βήμα, να πλησιάσει το σύλλογο ή την ομάδα της γειτονιάς της, να πάρει θέση στο συλλογικό και οργανωμένο αγώνα για να υπερασπιστεί τη ζωή, τα δικαιώματά της, το μέλλον το δικό της και των παιδιών της.


Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ