ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
48ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 10 ΚΑΙ 11 ΙΟΥΛΗ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Να δοθεί σκληρή μάχη ενάντια στο τσάκισμα των Συμβάσεων

Κάθε εργαζόμενος να δώσει τη μάχη με ευθύνη και θάρρος, είναι μάχη υπεράσπισης της οικογένειάς του από την εξαθλίωση

Οι εργαζόμενοι καλούνται να δώσουν σκληρή μάχη, για την υπεράσπιση των οικογενειών τους από την εξαθλίωση (φωτ. από την απεργία στις 27/6)
Οι εργαζόμενοι καλούνται να δώσουν σκληρή μάχη, για την υπεράσπιση των οικογενειών τους από την εξαθλίωση (φωτ. από την απεργία στις 27/6)
Ηδη έχει φανεί πόσο σκληρή μάχη θα είναι η 48ωρη απεργία που θα γίνει στις 10 και 11 Ιούλη για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό.

Οπως έχει φανεί όμως και πόσο επιτακτική ανάγκη είναι κάθε εργαζόμενος του κλάδου να τη δώσει με ευθύνη, με αξιώσεις, με θάρρος, ώστε να υπερασπιστεί την οικογένειά του απ' την εξαθλίωση. Ωστε η αποτίμηση της μάχης να βρει τον κλάδο οπλισμένο με νέα πείρα από την οργάνωση ενάντια σε όλους εκείνους που προστάζουν τους εργάτες να σκύψουν το κεφάλι και να δεχτούν μια ζωή - κόλαση.

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ υπονομεύουν ανοιχτά απεργία και κατακτήσεις

Ξενοδόχοι και πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) δηλώνουν έτοιμοι να πετσοκόψουν μισθούς και κατακτήσεις προκειμένου οι πρώτοι να προστατεύσουν την «ανταγωνιστικότητά» τους μέσα από την περαιτέρω μείωση της τιμής εργατικής δύναμης, την άγρια εντατικοποίηση της δουλειάς.

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ επιδίδονται σε ένα όργιο εκβιαστικών και αποπροσανατολιστικών διλημμάτων για να φέρουν σε πέρας το έργο τους που από καιρό μεθόδευαν: να ικανοποιήσουν την απαίτηση των ξενοδόχων για τσάκισμα της Σύμβασης. Είναι αποκαλυπτικά τα όσα ισχυρίστηκαν στη συνεδρίαση της Ολομέλειας την περασμένη Πέμπτη, οπότε και κάλεσαν τον κλάδο να προχωρήσει στη 48ωρη πανελλαδική απεργία με στόχο (!) τη διαπραγμάτευση της μείωσης των μισθών... Ετσι ανοιχτά κάλεσαν τους εργαζόμενους να υποτάξουν το ιερό όπλο της απεργίας στις δικές τους αντεργατικές συναλλαγές, επιβεβαίωσαν πόσο επίμονα δουλεύουν για τον πλήρη εκφυλισμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και διαθέσεων των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ξενοδόχοι απαιτούν 18% ποσοστό μείωσης στους μισθούς.

Από αυτή την αισχρή ψηφοφορία για το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι αποχώρησαν οι δυνάμεις της ΔΑΣ που βρίσκονταν στην Ολομέλεια καταγγέλλοντας την προδοτική στάση της πλειοψηφίας.

Μάλιστα, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ χωρίς να σεβαστούν τον μάγειρα, την καμαριέρα και όλους όσους στις 27 του περασμένου Ιούνη αψήφησαν το φόβο και την τρομοκρατία του εργοδότη και έκαναν το βήμα παίρνοντας μέρος στην απεργία, τόλμησαν να κάνουν λόγο για «απεργία ξεφτίλα»! Τόλμησαν να εγκαλέσουν τους εργαζόμενους που δε συμμετείχαν στην απεργία όταν αυτές οι δυνάμεις την υπονόμευσαν. Οταν όλα τα προηγούμενα χρόνια όχι μόνο δεν οργάνωσαν τον αγώνα των εργαζομένων αλλά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τους αφοπλίσουν, να τους έχουν τρομοκρατημένους, να βάλουν εμπόδια στην οργάνωσή τους στα σωματεία, να αποδυναμώσουν την ταξική ενότητα και την αλληλεγγύη, τη δύναμη κάθε εργάτη.

Εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς

Την ίδια στιγμή όλο και περισσότεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι για μήνες σε ξενοδοχεία της Αθήνας και της Περιφέρειας. Μόνο στη Ρόδο υπολογίζεται ότι τη σεζόν που τρέχει περίπου το 90% των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι απλήρωτοι. Οι καμαριέρες ματώνουν κυριολεκτικά στη δουλειά καθώς πλέον από τα 15 δωμάτια που καθάριζαν έχουν φτάσει σήμερα να καθαρίζουν 20 και 25 δωμάτια!

Πληθαίνουν συνεχώς οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα ξενοδοχεία μέσω δουλεμπορικών γραφείων με μισθούς πείνας και τσακισμένα δικαιώματα. Το προσωπικό στην κουζίνα καίγεται κυριολεκτικά στη δουλειά καθώς οι ξενοδόχοι έχουν διευρύνει τον κύκλο εργασιών στα εστιατόριά τους.

Στην Κέρκυρα, σε μεγάλο όμιλο όπου μέχρι και τον Αυγουστο έχει πληρότητα 100%, 35 καμαριέρες καλούνται να δουλεύουν για 1.600 κλίνες, σε κάθε μία αντιστοιχούν ημερησίως 45 κλίνες που πρέπει να καθαρίσει μέσα σε 8 ώρες χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιποι κοινόχρηστοι χώροι, κάτι που όπως είναι επόμενο είναι αδύνατο να γίνει, με αποτέλεσμα να δουλεύουν αρκετές μέρες πέραν του ωραρίου χωρίς φυσικά να καταβάλλονται οι υπερωρίες. Παρόμοια είναι η κατάσταση στους σερβιτόρους που τρέχουν και δε φτάνουν για να εξυπηρετήσουν ενώ δουλεύουν με σπαστά ωράρια.

Απέναντι στους νεκροθάφτες των δικαιωμάτων των εργαζομένων στέκονται τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Ηδη έχουν σημάνει συναγερμό μέσα σε κάθε ξενοδοχείο μικρό ή μεγάλο για να δημιουργηθεί κλίμα απεργιακού ξεσηκωμού, να νεκρώσουν οι χώροι, ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να κάνουν υπόθεσή τους τη μάχη για καμία μείωση μισθών και δικαιωμάτων. Να μην εφαρμοστούν σε κανένα χώρο τα σχέδια των ξενοδόχων.

Ηδη σε αυτή την κατεύθυνση το ΔΣ στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν» αποφάσισε να δώσει τη μάχη της 48ωρης απεργίας με αίτημα καμία μείωση μισθών, ενώ αύριο πραγματοποιεί γενική συνέλευση. Το σωματείο στο «Κράουν Πλάζα» έχει επίσης συνέλευση αύριο το μεσημέρι. Απόφαση για 48ωρη απεργία πήρε και το ΔΣ του ξενοδοχείου «Χίλτον».


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ


«Δεν μπορούμε να ζήσουμε με 600 ευρώ!»

Να μη λείψει κανείς από την απεργία, Τρίτη και Τετάρτη, αποφάσισαν προχτές οι εργαζόμενοι μεγάλου ξενοδοχείου στη Γενική Συνέλευση

Μέσα από μια ζωντανή και γεμάτη αγωνιστική διάθεση μαζική Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι σε μεγάλο ξενοδοχείο, την Παρασκευή, κουρέλιασαν τις απειλές και τα τρομοκρατικά διλήμματα των ξενοδόχων αλλά και των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στην Ομοσπονδία.

Αποφάσισαν σύσσωμοι να μην αποδεχτούν καμία μείωση μισθών και γι' αυτό, όπως είπαν, την Τρίτη και την Τετάρτη θα συμμετέχουν όλοι στη 48ωρη απεργία. Το ξενοδοχείο, όπως είπαν οι ίδιοι, πέρσι έκλεισε με 5,5 εκατομμύρια κέρδη και μια εργαζόμενη από τη λάντζα αναφώνησε την ώρα της συνέλευσης, «από την πλάτη τη δική μας». Οργή προκάλεσε στους εργαζόμενους στη συνέλευση η προσβλητική επιστολή - απάντηση της Ομοσπονδίας (ανάλογες απαντήσεις στάλθηκαν και σε άλλα σωματεία) στο γραπτό αίτημα του σωματείου να μην υπογράψουν καμία μείωση μισθών. Επιστολές που κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν σταλεί από τα γραφεία Τύπου των ξενοδόχων.

Καταπέλτης ενάντια στους εκβιασμούς

«Δε σας εξουσιοδοτούμε να υπογράψετε ΣΣΕ με τους ξενοδόχους που θα φέρουν τους εργαζόμενους σε απόγνωση και όλα τα δικαιώματά μας θα πάνε 40 χρόνια πίσω», έγραφε το σωματείο στην επιστολή του. Τι απάντησε η Ομοσπονδία; Οτι «το πραγματικό ερώτημα είναι αν θέλουμε η κλαδική σύμβαση να παραμείνει ζωντανή και οι εργαζόμενοι που εκπροσωπούμε να μην αποσαθρωθούν με ατομικές συμβάσεις και καταρρεύσει ο κλάδος». Δηλαδή, ειπώθηκε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση της εισήγησης στη ΓΣ, «αν υπογράψει σύμβαση με μείωση μισθών η Ομοσπονδία μάς σώζει;».

Την οργή των εργαζομένων προκάλεσε και ο χαρακτηρισμός της απεργίας ως ...«συνδικαλιστικό παίγνιο του ΠΑΜΕ». Δηλαδή, τονίστηκε εισηγητικά, «όσοι απεργήσαμε είμαστε συνδικαλιστικά παίγνια του ΠΑΜΕ; Μας ζητάει και το λόγο δηλαδή γιατί απεργήσαμε. Μας ρίχνει και την ευθύνη ότι δεν είχε συμμετοχή». Και συνεχίζει: «Ποιος ευθύνεται που δεν είχε συμμετοχή στην απεργία; Ποιος την σαμποτάρει;». Για να απαντήσουν και πάλι οι εργαζόμενοι από τα κάτω «αυτός τη σαμποτάρει» (εννοούσαν τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας). Και συνεχίζει: «Ολα θα ξεκαθαρίσουν -δήλωνε η Ομοσπονδία στην απάντηση- την Πέμπτη 5/7. Μέχρι τότε και αν δε σας δώσουμε δικαίωμα εσείς δεν μπορείτε να μας κάνετε μαθήματα συνδικαλιστικής δεοντολογίας γιατί έχετε πλήρη άγνοια των παραταξιακών παιγνίων». Και ήρθε η Πέμπτη, 5/7, και τι αποφάσισε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας; Υπογραφή της σύμβασης με το μικρότερο δυνατό κόστος, μείωση δηλαδή των μισθών.

«Να σκεφτούμε εκείνους που δε μας σκέφτονται ποτέ;»

Η συζήτηση «ανάβει» ακόμα περισσότερο στη συνέλευση όταν μια εργαζόμενη, που αποτέλεσε και τη μοναδική παραφωνία, έκανε λόγο για πλήγμα στον τουρισμό από την απεργία στο ξενοδοχείο. Οπως είπε χαρακτηριστικά, πλήγμα δέχτηκε ο τουρισμός από το κλείσιμο των λιμανιών (εννοούσε την απεργία των ναυτεργατών).

Καταπέλτης στα διλήμματα αυτά ήταν οι τοποθετήσεις των εργαζομένων που ακολούθησαν. «Μας λένε ότι δεν σκεφτόμαστε τι θα κάνει τους πελάτες του το ξενοδοχείο στη 48ωρη», λέει ένας εργαζόμενος με αφορμή την προηγούμενη τοποθέτηση, και συνεχίζει για να καταχειροκροτηθεί από τη συνέλευση: «Το ξενοδοχείο σκέφτεται τις οικογένειές μας;».

Ενα άλλος πρότεινε: «Ας ανέβουν οι διευθυντές να καθαρίσουν τα δωμάτια». Ο επόμενος λέει καθαρά: «Εγώ δεν μπορώ να ζήσω με 600 ευρώ».

Συγκλονιστική ήταν και η τοποθέτηση μιας αλλοδαπής καμαριέρας που δουλεύει εξτρά στο ξενοδοχείο, δηλαδή με σύμβαση μιας μέρας. «Αυτή που είπε για πλήγμα στο τουρισμό με την απεργία δε ρώτησε ποτέ εμένα αν έχω φαΐ, αν έχω ψωμί. Πρέπει να απεργήσουμε. Με το να χάσω ένα μεροκάματο δε σώζω το ψωμί μου...».

Τη στιγμή της ψηφοφορίας για τη συμμετοχή στην απεργία με αίτημα καμία μείωση μισθών, ακόμα και με τη διεκδίκηση υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης, όλα τα χέρια σηκώθηκαν με θάρρος ψηλά. Η συνέλευση έκλεισε με ένα βίντεο που έφτιαξαν εργαζόμενοι με φωτογραφίες τους από την καθημερινότητά τους στη δουλειά, από την καμαριέρα που στρώνει κρεβάτι μέχρι το μάγειρα πάνω από τη φωτιά, το λαντζέρη που πλένει, την υπάλληλο στο γραφείο, από τα διαλείμματά τους, κ.λπ. Ενα βίντεο μέσα από το οποίο φάνηκε ότι χωρίς τον ξενοδοχοϋπάλληλο δεν μπορεί να λειτουργήσει ξενοδοχείο. Η προσπάθεια αυτή καταχειροκροτήθηκε όταν το βίντεο έκλεισε με τις φωτογραφίες των εργαζομένων στο ξενοδοχείο από τις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου το Μάη και τον Ιούνη. «Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε», έγραφε το πανό τους...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ