ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
17ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με τους λαούς ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό

Στις Πρέσπες «σαν άλλοτε», βρέθηκαν χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, στέλνοντας αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης των λαών

Η κατασκήνωση ανάμεσα στις δύο λίμνες
Η κατασκήνωση ανάμεσα στις δύο λίμνες
Στον τόπο που σφραγίστηκε από την πρώτη προσπάθεια του λαού μας να ζήσει ελεύθερος, να παράγει για τον εαυτό του και για όλους τους λαούς, περπάτησαν, χόρεψαν, τραγούδησαν και διαδήλωσαν χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου πραγματοποιήθηκε το 17ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης. Πρέσπες, Φλώρινα, Βροντερό και Πύλη. Εκεί, όπου για λίγα χρόνια υπήρξε μια Ελλάδα πραγματικά ελεύθερη. Λίγα χιλιόμετρα από το νοσοκομείο του ΔΣΕ και το Γενικό Αρχηγείο. Εκεί, όπου λαϊκοί ήρωες, οι μαχητές και οι μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας όρθωσαν το ανάστημά τους και απέδειξαν ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος, επέστρεψαν φέτος χιλιάδες νέοι δηλώνοντας ότι αυτή η προσπάθεια θα ενταθεί.

«Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», φώναζαν το 1992 από τις Πρέσπες εκατοντάδες ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, στο 1ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα. Φέτος, χιλιάδες πια οι διαδηλωτές, βρέθηκαν ξανά στην «καρδιά» των εξελίξεων στα Βαλκάνια, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ και είπαν τη θέση τους: «Με τους λαούς ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό».

Στις όχθες της μεγάλης Πρέσπας, στήθηκε ένα «κόκκινο», νεανικό, «ανυπότακτο» χωριό. Χιλιάδες νεολαίοι από όλη την Ελλάδα, άρχισαν να φτάνουν από την Παρασκευή το βράδυ στο χώρο της κατασκήνωσης, με τα πανό, τις σημαίες, τις κιθάρες τους. Ο σκοπός τους συγκεκριμένος και ξεκάθαρος: Να τιμήσουν τη μνήμη των αγωνιστών «προγόνων» τους, να επιβεβαιώσουν την υπόσχεση που δόθηκε το 1992 για ανασυγκρότηση της ΚΝΕ και να δώσουν νέα υπόσχεση, στα 90χρονα «γενέθλια» του ΚΚΕ και τα 40χρονα της Οργάνωσης: Να γίνει η ΚΝΕ ακόμα πιο μαζική, πιο ώριμη, πιο δυνατό στήριγμα του Κόμματος.

Από τη συγκέντρωση στο βουνό όπου στήθηκε το μνημείο για τους μαχητές του ΔΣΕ
Από τη συγκέντρωση στο βουνό όπου στήθηκε το μνημείο για τους μαχητές του ΔΣΕ
Το Σάββατο το μεσημέρι, στην έξοδο του χωριού Πύλη, όπου ήταν η έδρα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της ΚΝΕ για τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, παρουσία και της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Στη συνέχεια, η ΓΓ της ΚΕ επισκέφτηκε τη σπηλιά, όπου ήταν το νοσοκομείο του ΔΣΕ, στο Βροντερό. Το βράδυ στο χώρο της κατασκήνωσης μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του Κόμματος. Την Κυριακή το μεσημέρι, οι δρόμοι της Φλώρινας «τραντάχτηκαν» από τη μεγάλη πορεία των νεολαίων, η οποία κατέληξε στο μνημείο που στήθηκε στο χώρο, όπου είναι θαμμένοι εκατοντάδες νεκροί του ΔΣΕ. Την Παρασκευή, το βράδυ χαιρετισμό απηύθυναν ο Κώστας Χατζηδαμιανός, μέλος του ΓΠ Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και ο δήμαρχος Πρεσπών, Λάζαρος Ναλπαντίδης.

Σε όλη τη διάρκεια του διημέρου, παρέες ΚΝιτών και φίλων της ΚΝΕ περπάτησαν με δέος στα βουνά που ο ΔΣΕ έγραψε τις ενδοξότερες σελίδες των λαϊκών αγώνων. Επισκέφτηκαν τη σπηλιά του Νίκου Ζαχαριάδη, «ανίχνευσαν» τα βήματα των λαϊκών μαχητών και μαχητριών. Με τη σύντομη ιστορική αναφορά για τις Πρέσπες και το Βίτσι, την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» και του «Οδηγητή» στο χέρι περιπλανήθηκαν στην περιοχή, παίρνοντας μαθήματα που δεν έμαθαν στο σχολείο και το πανεπιστήμιο, μπήκαν νοητά στη θέση των λαϊκών αυτών ηρώων.


Εντονος ήταν και ο διεθνιστικός χαρακτήρας του διημέρου, με την παρουσία και τους χαιρετισμούς εκπροσώπων από το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TKP) και την ΕΔΟΝ Κύπρου, ενώ τα μπλουζάκια ενάντια στην απαγόρευση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας έγιναν ανάρπαστα. Παράλληλα, το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο συνδυάστηκε με την ψυχαγωγία και την ερασιτεχνική δημιουργία. Παιχνίδια, αθλήματα, τουρνουά ποδοσφαίρου, σκάκι, στον ελεύθερο χρόνο. Τα βράδια χορός και τραγούδι από έντεχνα συγκροτήματα, λαϊκά και δημοτικά τραγούδια και αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, ενώ μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για το βίντεο - αναδρομή στην ιστορία των αντιιμπεριαλιστικών διημέρων της ΚΝΕ.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επιλέγουμε αντεπίθεση και ρήξη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παραβρέθηκε στα αποκαλυπτήρια της πλάκας της ΚΝΕ για τον ΔΣΕ και επισκέφθηκε το νοσοκομείο του ΔΣΕ

Στη σπηλιά που φιλοξενούσε ένα από τα νοσοκομεία του ΔΣΕ
Στη σπηλιά που φιλοξενούσε ένα από τα νοσοκομεία του ΔΣΕ
«Οταν μπροστά μας μπαίνει το δίλημμα, υποταγή και ενσωμάτωση ή αντεπίθεση και ρήξη, εμείς διαλέγουμε το δεύτερο. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος, δρόμος που συμφέρει το λαό ολόκληρο», τόνισε, σε δήλωσή της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τα αποκαλυπτήρια της πλάκας της ΚΝΕ για τον ΔΣΕ. Λίγη ώρα μετά, όταν επισκέφθηκε την κατασκήνωση της ΚΝΕ υπογράμμισε: «Ειδικά για τη νεολαία δεν υπάρχει καμιά άλλη επιλογή απ' το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής. Ερχονται πολύ χειρότερα για τη νέα γενιά και δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της υποταγής και της ενσωμάτωσης. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι».

Μετά την εκδήλωση στην Πύλη, η Αλ. Παπαρήγα, μαζί με αντιπροσωπεία του Κόμματος, επισκέπτεται το νοσοκομείο του ΔΣΕ, μια σπηλιά μέσα στα βουνά. Το συναίσθημα είναι συγκλονιστικό για όποιον βρέθηκε εκεί. Σκέψεις για τις συνθήκες που έζησαν και πάλεψαν οι μαχητές. Μένει η κουβέντα που μουρμούρισαν οι περισσότεροι: «Ολα τα μπορεί ο άνθρωπος όταν αγωνίζεται»...

Στο δρόμο για την κατασκήνωση, βρίσκεται το χωριό Βροντερό και γίνεται μια μικρή συζήτηση με τους λιγοστούς κατοίκους, για τα προβλήματά τους. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην κατασκήνωση της ΚΝΕ, η Αλέκα Παπαρήγα ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ., Κ. Βελόπουλου - ο οποίος χαρακτήρισε την εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις Πρέσπες, εκδήλωση μίσους, όπως αυτή του Γράμμου και του Βίτσι, λέγοντας ότι τιμούν αυτούς που δε θέλανε τη Μακεδονία ελληνική - και απάντησε:

«Θα έλεγα ότι αυτές οι δηλώσεις εκφράζουν, δυστυχώς, κάτι που έρχεται από πολύ παλιά. Εκφράζουν εκείνους, οι οποίοι μισούν, κυριολεκτικά, το λαϊκό κίνημα και μισούν έναν λαό, ο οποίος συνδυάζει απόλυτα τον πατριωτισμό και το διεθνισμό. Για εμάς, πατριωτισμός είναι η αγάπη σε μια πατρίδα που ζει σε ευημερία ο λαός και όχι το κεφάλαιο. Γι' αυτούς τους κυρίους πατρίδα είναι εκεί που, κυρίως, το κεφάλαιο διαφεντεύει. Εχουμε εντελώς διαφορετική άποψη για το τι σημαίνει πατρίδα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ