ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ «ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΝΑΡΑ»
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στη συγκέντρωση της Αθήνας

Αναχωρούν σήμερα το βράδυ τα πούλμαν από τη Βόρεια Ελλάδα. Αύριο στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Βάθης η κινητοποίηση. Ενοχη είναι η πολιτική που στηρίζει το κεφάλαιο, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ σε χτεσινή συγκέντρωση στην Κομοτηνή

Το κοινό τους μέτωπο ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία δυναμώνουν οι εργαζόμενοι (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια σε απολύσεις που έκανε ο Λαναράς)
Το κοινό τους μέτωπο ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία δυναμώνουν οι εργαζόμενοι (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια σε απολύσεις που έκανε ο Λαναράς)
«Να μη λείψει κανείς!». Αυτός είναι ο στόχος που βάζουν οι κλωστοϋφαντουργοί από τον «Ομιλο Λαναρά», οι οποίοι, με μπροστάρη την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) του κλάδου, δυναμώνουν τη συντονισμένη τους πάλη και αύριο το πρωί διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στην ασυδοσία του Λαναρά και την πολιτική που την αναπαράγει, για να μην μπει ένα ακόμα «λουκέτο», για να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας.

Απόψε το βράδυ αναχωρούν από τις πόλεις τους οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του Ομίλου Λαναρά. Από τη Νάουσα, τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, για να ενώσουν τα αγωνιστικά τους βήματα αύριο το πρωί με συναδέλφους τους από Οινόφυτα και Εύβοια.

Στις 9.30 π.μ. οι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Βάθης και θα διαδηλώσουν προς το υπουργείο Απασχόλησης. Μαζί τους θα πορευτούν και απολυμένοι από επιχειρήσεις, στις οποίες ο μεγαλοεπιχειρηματίας έβαλε ήδη «λουκέτο», αφού πρώτα εκμεταλλεύτηκε τους εργάτες και πήρε το ζεστό χρήμα που του έδωσαν σε επιδοτήσεις μπλε και πράσινες κυβερνήσεις, αναδεικνύοντας τις συνέπειες που έχει για την εργατική τάξη η πολιτική που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα». Από την πρώτη στιγμή, στην κινητοποίηση καλεί το Εργατικό Κέντρο της Νάουσας που συνεχίζει καθημερινά τη δουλειά για την αγωνιστική κινητοποίηση όλου του λαού της περιοχής, ενάντια στην πολιτική που έχει καταδικάζει το μισό πληθυσμό στην ανεργία.

Το ταξικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ), συμβάλλοντας στην ενίσχυση του κοινού μετώπου όλων των εργαζομένων του Ομίλου, έχει προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας (από τις 9 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ.) για τους εργαζόμενους στη «Lannet ΑΕ». Θυμίζουμε ότι μόνο μετά από παρέμβαση του ΣΕΤΗΠ οι εργαζόμενοι της Lannet πήραν μεροκάματα περασμένων μηνών που τους χρωστούσε η εταιρεία, εξακολουθούν όμως να περιμένουν δεδουλευμένα Μάη και Ιούνη.

Συγκέντρωση χτες στην Κομοτηνή

Χτες, οι εργαζόμενοι από τα 4 εργοστάσια του Ομίλου στην Κομοτηνή, έδωσαν μια πρώτη δυναμική αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας και προειδοποίησαν για κλιμάκωση του αγώνα το επόμενο διάστημα σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους του ομίλου αλλά και με όλους τους φορείς του νομού.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Κομοτηνής στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Νομαρχίας, μετά από πρόταση του ΚΚΕ, που κατατέθηκε στη σύσκεψη φορέων που έγινε την περασμένη Παρασκευή. Στο πλευρό των απλήρωτων εργαζομένων στα εργοστάσια του Λαναρά, βρέθηκαν και εργαζόμενοι άλλων κλάδων που συμμετείχαν στη δίωρη στάση εργασίας που προκηρύχτηκε.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι των κομμάτων. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ αποκάλυψε τις αιτίες που γεννούν αυτά τα εργασιακά και οικονομικά αδιέξοδα για τους εργαζόμενους και έδειξε ολοκάθαρα την πολιτική της ΕΕ του κεφαλαίου που παλεύει να εξασφαλίσει την κερδοφορία για τα αφεντικά της, τους πλουτοκράτες. Ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της κινητοποίησης.

Στο μεταξύ, χωρίς ρεύμα και πρώτη ύλη έχουν μείνει και τα 8 εργοστάσια του Ομίλου στη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι εργαζόμενοι φοβούνται πως η εργοδοσία παίζει παιχνίδια στην πλάτη τους επιδιώκοντας να εξασφαλίσει νέα δάνεια και προνόμια, επιπλέον τσάμπα χρήμα, στο όνομα της λειτουργίας των εργοστασίων.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Υποχώρησε και πληρώνει η ΑΝΕΚ

Η κατάκτηση των ναυτεργατών, ύστερα από παρέμβαση των ταξικών τους σωματείων, είναι σημαντική, απέναντι στην επιθετικότητα του κεφαλαίου που οξύνεται

Η ΑΝΕΚ υποχρεώθηκε να καταβάλει τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση, η οποία καταστρατηγείται με την ανοχή της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών

ICON

Η ΑΝΕΚ υποχρεώθηκε να καταβάλει τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση, η οποία καταστρατηγείται με την ανοχή της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών
Σε υποχώρηση ανάγκασε την ΑΝΕΚ η άμεση αντίδραση των ναυτεργατών και των ναυτεργατικών σωματείων στην πρόκληση της εταιρείας να κόψει από το μισθό των πληρωμάτων τις αμοιβές των εξπρές δρομολογίων παραβιάζοντας έτσι τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της Ακτοπλοΐας. Χτες η ΑΝΕΚ έστειλε επιστολή δηλώνοντας ότι σήμερα θα καταβάλει κανονικά τα δεδουλευμένα όπως ορίζει η Σύμβαση. Ωστόσο, παρά τον ελιγμό της ΑΝΕΚ, το πρόβλημα με την ένταση της επιθετικότητας των εφοπλιστών αυτή την περίοδο παραμένει.

Ο εφοπλιστής Απ. Βεντούρης, μεγαλομέτοχος της ΝΕΛ και πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, μιλώντας μέσα στην ΠΝΟ εκ μέρους των «συναδέλφων» του, απείλησε για κατάργηση της 10μηνης επάνδρωσης των ακτοπλοϊκών πλοίων και 10μηνης δρομολόγησης, αδιαφορώντας για το αν, εκτός όλων των άλλων, απειλεί με ακρωτηριασμό τον κύριο κορμό της χώρας από το νησιωτικό σύμπλεγμα και αποδεικνύοντας πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική της ελευθερίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Ενώ σε ό,τι αφορά στα πλοία της εταιρείας του, όπως το «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ», οι ναυτεργάτες όχι μόνο φτύνουν αίμα για να έχουν εν πλω αυτό το σαπάκι, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν και το καθεστώς τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλει ο εφοπλιστής.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία ΣΑΟΣ του επιδοτούμενου εφοπλιστή Μανούση δεν έχει καταβάλει τους μισθούς δύο μηνών στα πληρώματα των πλοίων της. Παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης, σε ό,τι αφορά στα δεδουλευμένα τους, τα ωράρια εργασίας και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, αντιμετωπίζουν και οι ναυτεργάτες των πλοίων του επίσης επιδοτούμενου εφοπλιστή Αγούδημου.

Προτείνουν ένα ευρώ αύξηση!

Εφόδια στους εφοπλιστές να εξαπολύουν ακόμα πιο βάρβαρη επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών προσφέρει και η υποταγμένη πλειοψηφία του «κοινωνικού εταιρισμού», φορέας των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, της ΠΝΟ. Χτες στο πλαίσιο διαπραγματευτικής συνάντησης με τη διοίκηση της ΠΝΟ, η εφοπλιστική Ενωση των πορθμειακών γραμμών - πατώντας στις ΣΣΕ της ντροπής που έχει υπογράψει μέχρι τώρα αυτή η πλειοψηφία με άλλες εφοπλιστικές Ενώσεις - αξίωσε με τη σειρά της υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αύξηση σκάρτο 1 ευρώ τη μέρα για τους ναυτεργάτες αυτής της κατηγορίας πλοίων!

Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση των ωρών διακοπής και ανάπαυσης, οι εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων έφεραν επιτακτικά το αίτημα για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κάτι που ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυτών και στέλεχος του ΣΥΝ, Αν. Νταλακογιώργος, προσπέρασε προκλητικά - παρά το γεγονός ότι το αίτημα αυτό περιέχεται, έστω και για τα «μάτια του κόσμου», στο εξώδικο που έστειλε η ΠΝΟ στις εφοπλιστικές Ενώσεις - και έκανε λόγο για 1 ώρα ανάπαυση!

Στο μεταξύ, το πλοίο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» του Απ. Βεντούρη, που την περασμένη βδομάδα προσάραξε στα βράχια μεταξύ Χίου και Οινουσών, την Κυριακή το πρωί κατέπλευσε αυτοδύναμο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά προκειμένου να επισκευάσει το ρήγμα που προκλήθηκε από την πρόσκρουση.

Κινδύνευσαν σοβαρά δύο εργάτες

Με τη ζωή τους κόντεψαν να πληρώσουν τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας δύο οικοδόμοι στην Πάτρα, το περασμένο Σάββατο. Ο 34χρονος Αρντάν Κουμαράκος και ο 22χρονος Ζαμίρ Σέλμαν «αναγκάστηκαν από την εργοδοσία, Σάββατο, 2.30 μ.μ. το μεσημέρι, να κατέβουν σε φρεάτιο - θάλαμο αερίων - 3 επί 3 προκειμένου να προχωρήσουν σε οικοδομικές εργασίες, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσουν και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο σε βαρύτατη κατάσταση», όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας. Οι εργάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται, ευτυχώς, εκτός κινδύνου. Το συνδικάτο καταγγέλλει το κεφάλαιο και την πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις που το στηρίζουν με αποτέλεσμα το στραπατσάρισμα του 5ήμερου, των ωραρίων, των δικαιωμάτων που συνολικά έχει κατακτήσει η εργατική τάξη. Καλεί τους οικοδόμους «να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ