ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δε θέλουν να φανεί η σύνδεση κράτους - μονοπωλίων

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις Πρέσπες το Σάββατο, στο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ, η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ρωτήθηκε απ' τους δημοσιογράφους, για το εάν το ΚΚΕ φοβάται συγκάλυψη και κουκούλωμα της υπόθεσης «Siemens. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε:

«Θα σας το πω καθαρά. Τα κόμματα εξουσίας έχουν κάθε συμφέρον να μην πάει βαθιά το πράγμα, γιατί εάν πάει θα φανεί τι σημαίνει καπιταλισμός, τι σημαίνει μονοπώλια, τι σημαίνει σύνδεση του κράτους και των μονοπωλίων. Τους συμφέρει, απλώς, να διαχωρίζουν τους ανθρώπους σε ηθικούς και ανήθικους και να φύγει απ' τη μέση η πολιτική ουσία του προβλήματος».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έπρεπε να παραιτηθεί ο υπουργός, σημείωσε: «Επειδή η κάθε κυβέρνηση έχει αντιλαϊκούς υπουργούς, επειδή κάθε κυβέρνηση ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ έχει υπουργούς που παίρνουν αντιλαϊκά μέτρα και να παραιτηθεί ένας υπουργός, θα έρθει ένας άλλος. Από εκεί και πέρα, για παράδειγμα, εάν ήμουν εγώ στη θέση του θα δήλωνα παραίτηση. Κανονικά πρέπει ο λαός να "παραιτήσει" αυτήν την κυβέρνηση και κάθε άλλη κυβέρνηση που ακολουθεί αυτήν την πολιτική. Αυτή είναι η λύση. Το να παραιτείται ένας υπουργός, ταυτόχρονα η παραίτησή του γίνεται και κολυμβήθρα του Σιλωάμ».

ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΧΤΕΣ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Στερνό «αντίο» στον κομμουνιστή μαχητή της ειρήνης

Στην τεράστια προσφορά του στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα αναφέρθηκε η Βέρα Νικολαΐδου, αποχαιρετώντας τον σύντροφο Γρηγόρη

Η σορός του συντρόφου Γρηγόρη, τυλιγμένη με τη σημαία του ΚΚΕ και της ΕΕΔΥΕ
Η σορός του συντρόφου Γρηγόρη, τυλιγμένη με τη σημαία του ΚΚΕ και της ΕΕΔΥΕ
Τον μπροστάρη αγωνιστή του αντιιμπεριαλιστικού και φιλειρηνικού κινήματος, τον Γρηγόρη Πετρόπουλο, οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ, αποχαιρέτησε χτες το απόγευμα πλήθος κόσμου, στο Νεκροταφείο της Καισαριανής. Η θλίψη για τον πρόωρο χαμό του ήταν μεγάλη και κανείς δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του τη στιγμή που έβγαινε σκεπασμένος με τη σημαία της ΕΕΔΥΕ και του Κόμματος.

Οι σύντροφοι και συναγωνιστές του, σε ένδειξη τιμής και σεβασμού, σχημάτισαν τιμητική φρουρά γύρω από τη σορό του. Στην κηδεία παραβρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Επίσης, τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, Σπύρος Χαλβατζής, Γιώργος Μαρίνος, οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης και Γιώργος Τούσσας, η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ παραβρέθηκε ο Απόστολος Κακλαμάνης και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Τριγάζης, καθώς και πλήθος προσωπικότητες και παράγοντες από την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Κατά τη διάρκεια της εναπόθεσης της σορού του αγωνιστή στην τελευταία του κατοικία, το πλήθος, αφού τον συνόδευσε με το αγαπημένο του τραγούδι «Μοσχοβολούν οι γειτονιές» (Σαββατόβραδο) του Τ. Λειβαδίτη, έδωσε υπόσχεση: «Συνεχίζουμε Γρηγόρη»...

Νωρίτερα, η Βέρα Νικολαΐδου, αποχαιρετώντας το σύντροφο, ξεκίνησε ως εξής: «Γρηγόρη, σε αποχαιρετά η ΚΕ του ΚΚΕ, σε αποχαιρετά το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, σε αποχαιρετούν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ». Οπως σημείωσε, «ο Γρηγόρης μάς άφησε όμως πίσω του ένα έργο και μια τόσο σημαντική προσφορά στο κίνημα της ειρήνης και γενικότερα στο λαϊκό κίνημα που για πολλούς από μας θα παραμένουν στο μέλλον σημεία αναφοράς και πρότυπα ήθους, συνέπειας, μαχητικότητας, ικανότητας, αφοσίωσης και αξιοπρέπειας». Αναφερόμενη στην ακούραστη δράση του όλα αυτά τα χρόνια, τόνισε μεταξύ άλλων: «Τριάντα χρόνια προσφοράς στο φιλειρηνικό κίνημα και στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες. Τριάντα χρόνια σταθερός στυλοβάτης της ΕΕΔΥΕ. Τριάντα χρόνια στην πρωτοπορία των αγωνιστικών διεκδικήσεων του ΚΚΕ. Ο Γρηγόρης Πετρόπουλος έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη της προσφοράς του σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και πέρα από τα σύνορα της χώρας μας».

Ο γιος του Γρ. Πετρόπουλου, Θανάσης, αποχαιρετώντας τον πατέρα του είπε: «Δεν μπορώ να πω τίποτα γιατί τα είπε όλα ο πατέρας με τον τρόπο που έζησε τη ζωή του. Μια λέξη μπορεί να μας χαρακτηρίσει όλους όσοι βρισκόμαστε εδώ: Τυχεροί, γιατί γνωρίσαμε αυτόν τον άνθρωπο, τον Γρηγόρη Πετρόπουλο. Αντίο πατέρα...». Το ύστατο «χαίρε» έδωσαν, επίσης, η Χριστίνα Ράπτη, από τον Αχτιδική Επιτροπή Υγείας - Πρόνοιας του ΚΚΕ, ο Μπουζικάκος Παναγιώτης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ο Τρύφωνας Παπάγιωργας, στενός του φίλος.

Συλλυπητήρια

Το ΚΣ της ΚΝΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συντρόφους του Γρ. Πετρόπουλου και στη μνήμη του προσφέρει 500 ευρώ στη Θεραπευτική Κοινότητα «Νόστος», σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειάς του.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθιά θλίψη για τον απροσδόκητο χαμό του συντρόφου Γρήγορη Πετρόπουλου και σημειώνει: «Η θύμησή του θα είναι παντοτινή. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σεβόμενη την επιθυμία της οικογένειας, αντί στεφάνου τα χρήματα θα τα δώσει στη Θεραπευτική Κοινότητα "Νόστος"».

Μηνύματα από όλο τον κόσμο

Εκ μέρους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, η πρόεδρός του, Σοκόρο Γκόμες (από το Βραζιλιάνικο Κέντρο για την αλληλεγγύη των λαών και την πάλη για την ειρήνη), σημειώνει ανάμεσα σε άλλα για τον Γρηγόρη Πετρόπουλο: «Μέσα από την έντονη δράση στην ΕΕΔΥΕ και μέσα από τη δυναμική συνεργασία του με το ΠΣΕ απέδειξε ότι το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα μπορεί να είναι εργαλείο για την πάλη των λαών για τη χειραφέτησή τους».

Ο Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, πρόεδρος του «Φόρουμ του Βελιγραδίου για ένα κόσμο ισότητας», εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του και τονίζει τη μεγάλη διεθνιστική προσφορά του Γρ. Πετρόπουλου.

Επίσης, επιστολές έστειλαν το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, η Επιτροπή Ειρήνης του Βιετνάμ, η Επιτροπή Ειρήνης της Τουρκίας, η Κινέζικη Επιτροπή για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, ο Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών της Σερβίας, ενώ μέχρι αργά το βράδυ έφταναν και άλλα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση «θεσμικού» αποπροσανατολισμού
  • Στην κατεύθυνση του «κλεισίματος» της υπόθεσης «Ζήμενς» οι πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση
  • Επαναφέρει και τις αντιδραστικές προτάσεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων
  • «Πονοκέφαλος» η αντιμετώπιση του Π. Τατούλη

«Θεσμική» επιχείρηση αποπροσανατολισμού, προκειμένου να εμφανιστεί ως, μόνη δύναμη «εξυγίανσης» του πολιτικού συστήματος αλλά και να δώσει ώθηση σε αντιδραστικά μέτρα για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση αδυνατώντας να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις για την υπόθεση της «Ζήμενς».

Οι «θεσμικές πρωτοβουλίες» που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση κινούνται περισσότερο στην κατεύθυνση του, δικομματικού, «κλεισίματος» και κουκουλώματος της υπόθεσης «Ζήμενς» παρά στην αναζήτηση της «πηγής» των μιζών της «Ζήμενς», πράγμα που φυσικά δεν περιμένει κανείς.

Επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση, στο πλαίσιο της κοκορομαχίας με το ΠΑΣΟΚ για το ποιος είναι «δύναμη εξυγίανσης», η κυβέρνηση παρουσίασε χτες μια σειρά πρωτοβουλιών για το «πολιτικό χρήμα». Επιμέρους στόχος να «ξεχαστεί» και το θέμα με το επίμαχο ταξίδι του Μιχ. Λιάπη, που προκάλεσε απροσδιόριστης έκτασης πολιτική ζημιά καθώς ενέπλεξε τη γαλάζια διακυβέρνηση στις μίζες της «Ζήμενς». Παράλληλα επιδιώκεται να ελεγχθεί και ξεπεραστεί η «αναταραχή» που διαπιστώνεται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπό την απειλή της «αιφνίδιας» απώλειας της αυτοδυναμίας, αν και θεωρείται απίθανο ενδεχόμενο.

«Ασφαιρες» θεσμικές πρωτοβουλίες

Οι θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κινούνται σε δύο επίπεδα. Πρώτον στη θωράκιση, υποτίθεται, του πολιτικού συστήματος από το «μαύρο χρήμα» και δεύτερον στο «μέτωπο» που τάχα ανοίγει η κυβέρνηση με τη «Ζήμενς» ξεκινώντας... φορολογικούς ελέγχους για ανέλεγκτες χρήσεις από το 1997 μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα δηλαδή η κυβέρνηση επιχειρεί να «κλείσει» την υπόθεση «Ζήμενς» και με τη «βούλα» της Δικαιοσύνης και της Εφορίας.

Στο πρώτο επίπεδο, της θεσμικής θωράκισης, ο Κ. Καραμανλής έστειλε χτες επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής με την οποία επαναφέρει την πρότασή του για σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα συζητήσει τις απαράδεκτες προτάσεις του για τα οικονομικά των κομμάτων, αφού συνιστούν ωμή παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία τους στο όνομα της διαφάνειας. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην επιστολή, «βασικό αντικείμενο της διακομματικής επιτροπής προτείνουμε να είναι τα ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων και συγκεκριμένα στη διαφάνεια των λειτουργικών και εκλογικών δαπανών τους, με την υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένων στοιχείων και αποδείξεων, τη χρηματοδότησή τους στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος από τον κρατικό Προϋπολογισμό, με την παράλληλη ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας για τους πόρους που θα προέρχονται από την ιδιωτική συμμετοχή, καθώς και την αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους παραβάτες». Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να αρχίσουν την επεξεργασία των θέσεων με επιτροπές τους» προκειμένου να είναι έτοιμα... σε δύο μήνες που θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Αργότερα, μετά την απόρριψη της πρότασης για διακομματική επιτροπή από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, κυβερνητικές πηγές προσπαθούσαν να πείσουν ότι αποδείχτηκε «ποιος ενδιαφέρεται για διαφάνεια στο δημόσιο βίο και ποιος απλώς για μικροκομματικές εντυπώσεις»...

Εντυπωσιοθηρικές και ανούσιες είναι οι προτάσεις για τους φορολογικούς ελέγχους στη «Ζήμενς». Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν από δύο συνεργεία που θα συγκροτήσει το υπουργείο Οικονομίας, το ένα θα ελέγξει τις ανέλεγκτες χρήσεις της γερμανικής εταιρείας από το 2003 μέχρι σήμερα και το άλλο θα επανελέγξει τις χρήσεις από το 1997 έως το 2003, λες και υπάρχει περίπτωση να μην είναι «εντάξει» τυπικά η εταιρεία. Προκειμένου να μην υστερήσει σε προτάσεις που ακούστηκαν τελευταία τόσο από τον Στ. Μάνο όσο και από τον Γ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αναφορικά «με τη δικαστική προστασία του ελληνικού δημοσίου κατά της εταιρείας Ζήμενς», αν δηλαδή μπορεί να ζητήσει πίσω τις μίζες που έχουν ομολογηθεί ή να αποκλείσει την εταιρεία από διαγωνισμούς. Ωστόσο ο Θ. Ρουσόπουλος έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι ενέργειες αυτές «οφείλουν να κινούνται στο πλαίσιο τόσο του εσωτερικό δικαίου όσο και του κοινοτικού και του διεθνούς δικαίου»...

Νέα κάλυψη στον Λιάπη

Η κυβέρνηση πρόσφερε χτες εκ νέου κάλυψη στον υπουργό Πολιτισμού, αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσει επί της ουσίας της υπόθεσης. Το ίδιο έκανε και ο ίδιος ο Μιχ. Λιάπης σε νέα οργισμένη δήλωση που έκανε την Κυριακή, εμφανίζοντας τον εαυτό του να δέχεται μια συκοφαντική επίθεση χωρίς όρια από διάφορα κέντρα που δεν κατονόμασε και «να αίρει τις αμαρτίες του κόσμου». Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο της παραίτησής του θέτοντας ορισμένα, ρητορικού χαρακτήρα, ερωτήματα για τη συκοφαντική επίθεση που γίνεται σε βάρος του. «Αυτό είναι το θέμα που απασχολεί τον ελληνικό λαό; Ενα ταξίδι του υπουργού;», αναρωτήθηκε, δίχως όμως να απαντήσει για τις «ανάρμοστες» σχέσεις με τους προμηθευτές και ανταγωνιστές του δημοσίου.

Στο εσωκομματικό μέτωπο, ο μεγάλος «πονοκέφαλος» ακούει στο όνομα Π. Τατούλης που προκαλεί διαρκώς με τη δημόσια έκφραση διαφωνίας του, το Μέγαρο Μαξίμου. Χτες «ξαναχτύπησε» με συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ζητώντας την αποπομπή του Μιχ. Λιάπη επισημαίνοντας μάλιστα ότι «όταν ο αιρετός χαριεντίζεται με εθνικούς προμηθευτές δεν είναι εκφραστής του λαού. Και αν παραιτείται, πρέπει να του το ζητήσει ο πρωθυπουργός». Παράλληλα «απείλησε» ότι η θετική ψήφος που έδωσε στο χωροταξικό νομοσχέδιο ήταν η τελευταία πράξη υπακοής στην κομματική πειθαρχία... Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ακολούθησε τη γνωστή τακτική του «δε σχολιάζω», αλλά είναι φανερό ότι η στάση του γαλάζιου βουλευτή απασχολεί έντονα το Μέγαρο Μαξίμου που προσπαθεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις του. Επίθεση στον βουλευτή εξαπέλυσε ο δήθεν «διαφωνών» Γ. Μανώλης καλώντας τον Π. Τατούλη «εάν έχει κότσια να σηκωθεί και να φύγει από τη ΝΔ, να παραιτηθεί και να 'ρθει ο επόμενός του»...

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Εξετάσεις» στήριξης της κερδοφορίας

Εξετάσεις για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων δίνει καθημερινά η κυβέρνηση και γι' αυτό ζητεί τη συμμετοχή τους στην «ευρεία κοινωνική συμμαχία» για την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Αυτό ήταν το μήνυμα που με σαφήνεια έστειλε χτες το βράδυ σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ ο Κ. Καραμανλής, δίνοντας όρκους πίστης στην υγιή λειτουργία και στον υγιή ανταγωνισμό της αγοράς και «ξιφούλκησε» ...«έναντι της αισχοκέρδειας, της στρέβλωσης της αγοράς και της υπονόμευσης του ανταγωνισμού»(!), επαναλαμβάνοντας το κενό περιεχομένου σλόγκαν πως «ελευθερία στην αγορά δε σημαίνει ασυδοσία»...

Ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και του εξωστρεφούς προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας με καμάρι τη δράση των 4.000 επιχειρήσεων σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και πρόσθεσε με έμφαση: «Μια χώρα που φιλοδοξεί να ανοίξει τα φτερά της στο εξωτερικό, μια χώρα που διεκδικεί στρατηγικές συμμαχίες, μια χώρα που προσκαλεί ξένους επενδυτές οφείλει καθημερινά να δίνει εξετάσεις και να τις κερδίζει, οφείλει να αποδεικνύει ότι η οικονομία είναι υγιής, εύρωστη, ανταγωνιστική, διαφανής». Από τη σκοπιά αυτή χαρακτήρισε βασικούς αντίπαλους της κυβέρνησης τη γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια και τη διαφθορά...

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ

Για την τιμή των εκπροσώπων του κεφαλαίου μίλησε ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, ο οποίος δεν έκρυψε την προσδοκία των μεγαλοεπιχειρηματιών να μπει άμεσα τέλος στις συζητήσεις γύρω από τα σκάνδαλα και τη διαφθορά. Κινούμενος στη γραμμή της ανάγκης να προστατευτούν το πολιτικό σύστημα και οι στενοί δεσμοί που αναπτύσσονται μεταξύ κεφαλαίου και εξουσίας, ζήτησε «ειλικρίνεια και ευθύνη» από το πολιτικό προσωπικό, καλώντας τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, πέρα από «ισορροπίες και σκοπιμότητες», να διασφαλίσουν και να προστατέψουν την τιμή των παραγωγικών φορέων.

ΠΑΣΟΚ
Κουκούλωμα πίσω από το ... συμψηφισμό

Στην κατεύθυνση του συμψηφισμού και του δικομματικού κουκουλώματος κινείται και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της «Ζήμενς», επιδιώκοντας την ίδια στιγμή με θορυβώδεις παρεμβάσεις και μπαράζ άσφαιρων θεσμικών προτάσεων να πείσει για το αντίθετο.

Συγκαλύπτοντας επί της ουσίας την υπόθεση με τις μίζες της γερμανικής εταιρείας που εισέρευσαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του κόμματος έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα εντυπώσεων, διαγκωνιζόμενη με την κυβέρνηση σε προτάσεις διαφάνειας που όμως δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσφερε πλήρη κάλυψη στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Χρ. Βερελή που είχε εμφανιστεί αλληλέγγυος στον Θ. Τσουκάτο λέγοντας (στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία») ότι «διαχρονικά όλα τα ταμεία, όλων των κομμάτων, κάπως έτσι γέμιζαν». Σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου «η φράση αυτή του κ. Βερελή εκφράζει μια αίσθηση που έχουν οι περισσότεροι των πολιτών, θα τολμούσα να πω, ανεξάρτητα του τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα ή όχι» (!).

Βασική έγνοια, όμως, της Χαρ. Τρικούπη είναι να καταδείξει ότι αυτή είναι η δύναμη που μάχεται για την εξυγίανση και η κυβέρνηση απλά αντιγράφει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό απέρριψε, έμμεσα πλην σαφώς, την πρόταση για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής που πρότεινε ο πρωθυπουργός για τα οικονομικά των κομμάτων, προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα ότι η εξυγίανση πρέπει να γίνει στη βάση των δικών της προτάσεων. «Ζήσε Οκτώβρη μου να φας τριφύλλι», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, που επανέφερε εκ του ασφαλούς τη γνωστή πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. «Αυτή τη στιγμή, η επίκληση μιας Διακομματικής Επιτροπής στη συγκεκριμένη συγκυρία και με ανοιχτό το ζήτημα της SIEMENS, αυτό που κάνει είναι να πετάει την μπάλα έξω, να αγοράζει χρόνο. Εμείς επιμένουμε: πρώτα Εξεταστική Επιτροπή. Εξεταστική Επιτροπή τώρα. Τις επόμενες ημέρες, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει την πρότασή του για Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή», συμπλήρωσε.

Κατά τα λοιπά, ο εκπρόσωπος διεκδίκησε την πατρότητα των προτάσεων για το φορολογικό έλεγχο της «Ζήμενς», επισημαίνοντας τις ανακολουθίες της κυβέρνησης...

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι «δεν έχει κλείσει» το θέμα με το ταξίδι του Μιχ. Λιάπη, επειδή «υπάρχουν σκιές στη σχέση υπουργού με επιχειρηματικά συμφέροντα και μάλιστα επιχειρηματικά συμφέροντα που διεκδικούν και λαμβάνουν προμήθειες από φορείς που ο ίδιος εποπτεύει».

ΣΥΝ
Σε αναζήτηση συμβιβασμών

Προβλήματα που συνδέονται με τη λειτουργία του ΣΥΝ ως κόμματος, αλλά και τη συμμετοχή του στον ΣΥΡΙΖΑ, ήρθαν στην επιφάνεια στη διάρκεια των εργασιών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, που έλαβε χώρα το Σάββατο και την Κυριακή. Σημείο αιχμής αποτέλεσε το θέμα της σύνθεσης της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Θ. Μαργαρίτης μίλησε περί ανάγκης «πλουραλιστικής εκπροσώπησης του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ», εννοώντας την εκπροσώπηση της «ανανεωτικής» συνιστώσας. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Α.Τσίπρας, αναφέροντας ότι «δεν είμαστε ομοσπονδία, είμαστε ενιαίο κόμμα», πρότεινε στη συνέχεια να περιληφθεί στο σχέδιο απόφασης η ευχή να υπάρχει εκπροσώπηση όλων των «ρευμάτων σκέψης» που υπάρχουν στον ΣΥΝ.

Από πολλά μέλη της ΚΠΕ εκφράστηκε έντονη κριτική για τη στάση των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη γραμμή καταψήφισης, απέχοντας από την ψηφοφορία έγκρισης από τη Βουλή της νέας Ευρωσυνθήκης.

Αναφορικά με το «πρόγραμμα» του ΣΥΝ, ο Α.Τσίπρας στο κλείσιμο που έκανε υποστήριξε ότι «δε χρειαζόμαστε πρόγραμμα μετάβασης στο σοσιαλισμό, αλλά ένα μίνιμουμ πρόγραμμα που θα δώσει διέξοδο στην κρίση του πολιτικού συστήματος», εξάλλου είπε «δεν είναι το ζητούμενο σήμερα να περιγράψουμε πώς θα είναι η λαϊκή οικονομία και ο σοσιαλισμός». Ωστόσο, η «απόκρουση του νεοφιλελευθερισμού» μπαίνει στο επίκεντρο της «εναλλακτικής» πρότασης, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για κυβερνητικές συμπράξεις με το ...σοσιαλιστικό χώρο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάθαρση από την εργατική τάξη και το λαό

Σε δήλωση του Παναγιώτη Μεντρέκα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλους του Γραφείου Τύπου, τονίζονται τα ακόλουθα για τη συνέντευξη του Χρ. Βερελή και άλλων στελεχών του δικομματισμού σχετικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων:

«Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να έχουν καμιά αμφιβολία ότι τα κόμματα, που είτε υπηρετούν είτε είναι χρήσιμα στον καπιταλισμό, χρηματοδοτούνται αδρά και ποικιλοτρόπως από τους μεγάλους επιχειρηματίες και για την εξυπηρέτηση των δικών τους επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά και για την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ.

Εξυγίανση σε αυτό το σύστημα δε γίνεται. Οι "Ζήμενς" έχουν ανάγκη τα αστικά κόμματα και τα αστικά κόμματα τις "Ζήμενς". Κάθαρση μπορεί να κάνει μόνο η εργατική τάξη και ο λαός που έχουν ζωτική ανάγκη, προκειμένου να απολαύσουν τον πλούτο που παράγουν, να καταργήσουν τις "Ζήμενς"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ