ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2023
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ
Μια 19χρονη έγκυος στη Νέα Μάκρη το νέο θύμα του σμπαραλιασμένου συστήματος Υγείας

Μόλις 49 ασθενοφόρα για 3,7 εκατομμύρια κατοίκους στην Αττική, το αποτέλεσμα των «κοστολογημένων» προγραμμάτων των κυβερνήσεων

INTIME NEWS

Δεν πρόλαβαν να στεγνώσουν τα δάκρυα για την 63χρονη που έχασε τη ζωή της σε μια καρότσα αγροτικού στην Κω αφού δεν υπήρχε ασθενοφόρο να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο, και χθες ήρθε το νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα, με θύμα των τραγικών ελλείψεων του ΕΚΑΒ μια 19χρονη έγκυο, η οποία έχασε τη ζωή της μαζί με το έμβρυο που κυοφορούσε.

Η γυναίκα, έγκυος στον 9ο μήνα, παραπονέθηκε χτες το πρωί στον σύζυγο και σε συγγενείς της για έντονους πόνους στην κοιλιά. Καθώς η ώρα περνούσε και οι πόνοι γίνονταν όλο και πιο έντονοι, το ζευγάρι, που δεν διέθετε αυτοκίνητο, κάλεσε το ΕΚΑΒ για ασθενοφόρο στις 10.59 π.μ., με την κλήση να διαβαθμίζεται ως «επείγον περιστατικό» με αδυναμία και καταβολή δυνάμεων. Σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών, ακολούθησαν δύο ακόμα κλήσεις επειδή το ασθενοφόρο καθυστερούσε, ενώ λίγο μετά τις 12.30 μ.μ. γίνεται μια ακόμα αγωνιώδης κλήση, αφού η κατάσταση της εγκύου χειροτέρευε. Τελικά, το ασθενοφόρο φτάνει στις 1.12 μ.μ., παραλαμβάνοντας την άτυχη γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της, για να τη μεταφέρει στο Κέντρο Υγείας Ν. Μάκρης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Παρέμβαση για το θλιβερό συμβάν έχει κάνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, διατάσσοντας τη διενέργεια ποινικής έρευνας προς κάθε κατεύθυνση.

Η τραγική αυτή αναμονή που οδήγησε στον θάνατο την 19χρονη δεν ήταν κάποια εξαίρεση σε ένα ΕΚΑΒ και σε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που κατά τ' άλλα λειτουργεί «ρολόι» για τους ασθενείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες, όπως και κάθε μέρα, στο λεκανοπέδιο Αττικής επιχειρούσαν μόλις 49 ασθενοφόρα για πάνω από 3.500.000 πληθυσμό! Κι αυτό όταν σύμφωνα με τις επικρατούσες προδιαγραφές, απαιτούνται τουλάχιστον 120 ασθενοφόρα, ενώ βάσει των διεθνών οδηγιών αντιστοιχεί και μια κινητή μονάδα/100.000 κατοίκους.

Τα επείγοντα περιστατικά που ήταν σε αναμονή και την περασμένη Τρίτη στην Αττική ανέρχονταν περίπου σε 60, κι αυτό συμβαίνει κάθε μέρα, με το ΕΚΑΒ να δέχεται μόνο στην Αττική 3.500 κλήσεις/24ωρο.

Οπως επισήμαινε το ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, τον Οκτώβρη του 2022, στην Αττική καθημερινά τριάντα περίπου ασθενοφόρα είναι ακινητοποιημένα λόγω βλάβης, ενώ ακόμα και στην ιδανική περίπτωση που και τα 90 ασθενοφόρα θα ήταν λειτουργικά, δεν υπάρχει προσωπικό για να στελεχωθούν.

Η δραματική υποστελέχωση έχει αποτέλεσμα, σύμφωνα με στοιχεία του 2021, ο μέσος χρόνος αναμονής για ασθενοφόρο να είναι: Για επείγον περιστατικό 1 ώρα και 15 λεπτά, για ανακοπή καρδιάς 24 λεπτά (ενώ η ανάνηψη πρέπει να ξεκινήσει τα αμέσως επόμενα λεπτά), για υπερεπείγον τροχαίο 24 λεπτά, για υπερεπείγον καρδιολογικό 54 λεπτά!

«Διαλογή» και αυτοδιάγνωση με «ατομική ευθύνη»

Στο φόντο των παραπάνω εγκληματικών ελλείψεων που φέρουν τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων, «κανονικότητα» έχει γίνει η «διαλογή» ασθενών από το τηλέφωνο, όπως και η ανάλογη και πολλές φορές αυθαίρετη «προτεραιοποίηση», με βάση την εικόνα που δίνει ο ίδιος ασθενής ή οι συγγενείς/φροντιστές του κατά την κλήση. Είναι χαρακτηριστικά όσα έλεγε χτες και ο πρόεδρος των Εργαζομένων ΕΚΑΒ, Γ. Μαθιόπουλος, περιγράφοντας την κατάσταση: «Με 40 - 50 περιστατικά σε αναμονή, γίνεται κάποια επιλογή, κάποια αξιολόγηση, ποια είναι υπερεπείγοντα, επείγοντα και ποια μπορεί να καθυστερήσουν πιο πολύ». Και συμπληρώνει: «Σίγουρα εκεί δεν έγινε σωστή αξιολόγηση. Δόθηκαν στην αρχή τα στοιχεία από τους συγγενείς ότι υπήρχε καταβολή δυνάμεων...». Δηλαδή, εν έτει 2023, η υποστελέχωση και η λειτουργία του ΕΚΑΒ κάτω από το όριο ασφαλείας έχει οδηγήσει τους ασθενείς να κάνουν «αυτοδιάγνωση» προκειμένου το κέντρο του ΕΚΑΒ να οργανώσει τις διακομιδές.

Απροκάλυπτα κυνικός ο πρ. υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, σχολιάζοντας την κατάσταση, ειδικά στα νησιά, και με αφορμή τον θάνατο της 63χρονης στην Κω, παραλίγο να υποστηρίξει ότι είναι ...«πεταμένα λεφτά» οι αναγκαίες δομές για να μην πεθαίνει κόσμος στις καρότσες. Ελεγε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε μία δομή για όλο τον χρόνο, επειδή έχει αυξημένο κόσμο την καλοκαιρινή σεζόν ένας τουριστικός προορισμός»!

Συνεχείς οι προειδοποιήσεις

Τραγικά επίκαιρες αποδεικνύονται οι προειδοποιήσεις και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων τόσο του ΕΚΑΒ όσο και συνολικά του συστήματος Υγείας, που εδώ και χρόνια αναδεικνύουν την εγκληματική υποστελέχωση.

Οπως επισήμαινε η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» ΕΚΑΒ, μόλις τον περασμένο Απρίλη, αναδεικνύοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, «ο αριθμός των υφιστάμενων ασθενοφόρων και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται, βάζει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων ασθενών, οι οποίοι δεν εξυπηρετούνται έγκαιρα, λόγω της ανεπάρκειας του στόλου». Και σημείωνε ότι «ασθενείς μπαίνουν σε κίνδυνο λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης, που εφαρμόζεται στην Υγεία, διαχρονικά από όλων των αποχρώσεων τις κυβερνήσεις: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Της πολιτικής που έχει αφήσει τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ υποστελεχωμένα, που έχει καθιερώσει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, που ευθύνεται για τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό. Της πολιτικής που βάζει τα κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή».

Σημειώνεται ότι αυτή η τραγική κατάσταση αξιοποιείται ταυτόχρονα από τις κυβερνήσεις και για την ένταση της επιχειρηματικής δράσης, αφού ήδη νοσοκομεία αναθέτουν σε ιδιωτικά ασθενοφόρα τη διακομιδή ασθενών που παίρνουν εξιτήριο, με τις ιδιωτικές εταιρείες να θησαυρίζουν από αυτές τις ελλείψεις.

Οι κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων προβάλλουν ως υποκατάστατο της κρατικής χρηματοδότησης και των μαζικών μόνιμων προσλήψεων είτε την «αξιοποίηση» του ιδιωτικού τομέα είτε τις «δωρεές», όπως αυτή των ασθενοφόρων στην Κω, τα οποία όμως παραμένουν παροπλισμένα, αφού δεν προσλαμβάνεται προσωπικό για να τα λειτουργήσει.

Υπενθυμίζουμε το «μνημόνιο συνεργασίας» με το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά την τραγωδία στο Μάτι, τάχα για την «αναβάθμιση και ενίσχυση της Υγείας» στην Ανατολική Αττική, με τον λαό της περιοχής να εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να πληρώνει βαρύ τίμημα από την απουσία νοσοκομείου. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ότι η προσφορά του ιδρύματος «Νιάρχος» είναι «πολύ μεγάλη και ουσιαστική βοήθεια στην προσπάθειά μας να ανασυγκροτήσουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας», αλλά και του Κυρ. Μητσοτάκη: «Το ελληνικό κράτος αποκτά πλέον έναν πολύτιμο αρωγό στην προσπάθεια να αναβαθμιστούν οι υποδομές δημόσιας Υγείας σε πολλές περιοχές της χώρας»...

ΟΕΝΓΕ: Το έργο των διασωστών σαμποτάρεται από τις κυβερνήσεις

«Οι συνάδελφοι υγειονομικοί του ΕΚΑΒ (γιατροί, διασώστες, οδηγοί, τεχνικοί) κάνουν τιτάνιες προσπάθειες να ανταποκριθούν με αυτοθυσία στις αυξημένες ανάγκες, όμως το έργο τους σαμποτάρεται κυριολεκτικά από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ, με αφορμή τους θανάτους της 19χρονης και της 63χρονης.

Και αναδεικνύει ότι η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ είναι «σκόπιμη», με στόχο τη «σταδιακή ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας διακομιδών». Ετσι, σε αυτό το πλαίσιο, «αντί προσλήψεις οδηγών και διασωστών στο ΕΚΑΒ, είχαμε την ιδιωτικοποίηση αρχικά των δευτερογενών διακομιδών με κρατικό χρήμα προς ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων», αναφέρει μεταξύ άλλων παραδειγμάτων, τονίζοντας ότι «μέσα σε αυτές τις συνθήκες φαντάζει άπιαστη πολυτέλεια η άμεση παροχή Πρώτων Βοηθειών στον τόπο του συμβάντος από εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό».

Η ΟΕΝΓΕ ενώνει τη φωνή των νοσοκομειακών γιατρών με τους υγειονομικούς του ΕΚΑΒ, τα σωματεία, τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς, απαιτώντας την πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες, την ανανέωση και πλήρη τεχνική υποστήριξη του στόλου ασθενοφόρων μέσων επίγειων - πλωτών - εναέριων.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Δεν πάει άλλο χωρίς νοσοκομείο στην Ανατ. Αττική!

Με άμεση και μαχητική συγκέντρωση χθες δόθηκε απάντηση στο νέο έγκλημα

Ενα στεντόρειο «φτάνει πια» διατράνωσαν χθες κάτοικοι και εργαζόμενοι της Ανατολικής Αττικής, στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Νέας Μάκρης, με αφορμή τον θάνατο της 19χρονης εγκύου.

Η συγκέντρωση, στην οποία καλούσαν μεταξύ άλλων το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής και η Αγωνιστική Ομάδα Γυναικών Νέας Μάκρης - Μαραθώνα (μέλος της ΟΓΕ), οργανώθηκε το μεσημέρι, όταν έγινε γνωστό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, και με την οργάνωσή της μέσα σε λίγες ώρες, στάλθηκε μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που στον βωμό του κέρδους θυσιάζει ανθρώπινες ζωές.

«Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους τώρα! Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο Ανατ. Αττικής», έγραφε το πανό, επαναφέροντας το καίριο αίτημα που προβάλλει ο λαός της ευρύτερης περιοχής.

«Οι ζωές μας έχουν αξία»

Παρευρέθηκαν υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ανατολική Αττική, επίσης η Αλέκα Παπαρηγα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, και ο Σπύρος Ηλίας, υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Οι ζωές μας έχουν αξία, θα δώσουμε τη μάχη να ζούμε με ασφάλεια στην περιοχή εμείς και οι μαθητές μας», τόνισε μιλώντας στη συγκέντρωση ο Παναγιώτης Ευαγγέλου από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Αλέξανδρος Δελμούζος».

Ο Γιώργος Αναγνώστου, από την «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» ΕΚΑΒ, σημείωσε ότι παρά τις επισημάνεις από τους εργαζόμενους για τις ελλείψεις σε ασθενοφόρα και την υποστελέχωση, η κατάσταση συνεχίζει να είναι τραγική. Εφερε ως παράδειγμα ότι για την περιοχή των Μεσογείων αντιστοιχούν μόλις 5 ασθενοφόρα.

Η οργή και η αγανάκτηση πρέπει να γίνουν οργανωμένη δύναμη διεκδίκησης, τόνισε ο Μάης Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής. Αναφέρθηκε στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου για τη δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στην περιοχή, όπως και Γενικού Νοσοκομείου, καθώς και για αναβάθμιση και στελέχωση των Κέντρων Υγείας, αιτήματα που έχουν κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία, τα οποία κωφεύουν. Το Εργατικό Κέντρο άλλωστε από την πρώτη στιγμή, και με αφορμή το νέο αυτό έγκλημα, κάλεσε τους εργαζόμενους «να μην ανεχθούν άλλο να κρέμεται η ζωή μας σε μια κλωστή καθημερινά. Να βγουν στο προσκήνιο. Η οργή που νιώθουμε και γι' αυτόν τον θάνατο της νεαρής γυναίκας στην περιοχή μας να γίνει συνειδητός αγώνας ενάντια στο σύστημα που ορίζει τη ζωή σύμφωνα με τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Την εγκληματική πολιτική που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα καταδίκασε η Νατάσα Καμπέλη από την Ομάδα Γυναικών. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τις ακάλυπτες λαϊκές ανάγκες στην περιοχή και την ίδια ώρα τον πολλαπλασιασμό των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, των ιδιωτικών κέντρων, που ωφελούνται από αυτήν την κατάσταση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» επιβεβαιώνεται καθημερινά

Την ανάγκη δημιουργίας νοσοκομείου στην Ανατ. Αττική είχε αναδείξει σε πρόσφατη περιοδεία του στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου ο Δ. Κουτσούμπας
Την ανάγκη δημιουργίας νοσοκομείου στην Ανατ. Αττική είχε αναδείξει σε πρόσφατη περιοδεία του στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου ο Δ. Κουτσούμπας
Απαντώντας χτες σε ερώτηση σχετική με τους θανάτους ασθενών στην αναμονή για ένα ασθενοφόρο, ο Δ. Κουτσούμπας στη συνέντευξή του στον «Real FM» και τον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου ανέφερε:

-- «Δυστυχώς, κύριε Χατζηνικολάου, καθημερινά επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο αυτό που βροντοφώναζαν όλοι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες, κυρίως οι νέοι άνθρωποι, τα παιδιά μας στους δρόμους μετά την τραγωδία των Τεμπών: "`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας". Και δυστυχώς κάποιοι επιλέγουν τα κέρδη κάποιων λίγων. Δίνουν τα κονδύλια που υπάρχουν, όσα τέλος πάντων υπάρχουν, σε άλλες δομές, για άλλες ανάγκες, κυρίως σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους - που δεν ξέρουν έτσι και αλλιώς τι έχουν - και δεν υπολογίζουν τη ζωή των ανθρώπων, των συνανθρώπων μας, του λαού μας. Θα σας θυμίσω, γιατί προφανώς θα το ξέρετε, ότι πρόσφατα το ΚΚΕ, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για την τραγική υποστελέχωση του ΕΚΑΒ.

Απαιτώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επισημαίνοντας ότι εν μέσω πανδημίας μάλιστα, δηλαδή το 2020-2021, ολοκληρώθηκε μία μόνο προκήρυξη για πρόσληψη 46 μόνιμων διασωστών σε όλη την Ελλάδα. Το ίδιο διάστημα οι συνταξιοδοτήσεις είχαν φτάσει τις 150 και το 2022 υπολογίστηκαν στις 100, δηλαδή μιλάμε για 250 συνταξιοδοτήσεις στο ΕΚΑΒ υποστελεχώνοντάς το ακόμα περισσότερο, με τεράστιες ελλείψεις, και ταυτόχρονα λήγουν και συμβάσεις δεκάδων επικουρικών. Δηλαδή στις προηγούμενες ελλείψεις, γιατί και τότε το προσωπικό, μαζί με όλους αυτούς που τώρα συνταξιοδοτήθηκαν ή τους επικουρικούς που τελειώνουν οι συμβάσεις τους, ήταν πάρα πολύ λίγο, με αποτέλεσμα να θρηνούμε πάλι θύματα όπως η γυναίκα στην Κω, η μητέρα σήμερα στη Νέα Μάκρη, όπως τόσα παιδιά, τόσους ανθρώπους σε όλη τη χώρα. Η επικίνδυνη αυτή υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό οδηγεί σε μία απαράδεκτη κατάσταση και στη νησιωτική Ελλάδα αλλά και μέσα στην Αττική».

Ενώ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι στην Κω υπάρχουν δύο νέα ασθενοφόρα, αλλά δεν χρησιμοποιούνται λόγω έλλειψης προσωπικού, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Ναι, γιατί δεν υπάρχουν οι οδηγοί, δεν υπάρχουν οι διασώστες. Αυτό είναι».

Εδώ και τώρα δημόσιο νοσοκομείο στην Ανατ. Αττική

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό, και πιο συγκεκριμένα στις 21 Απρίλη 2023, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχε επισκεφθεί το Λαύριο, όπου συνομίλησε με εργαζόμενους για τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και για την ανάγκη δημιουργίας δημόσιου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Και όπως είχε αναδείξει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, πρόκειται για ένα δίκαιο και επείγον αίτημα των κατοίκων της περιοχής, που το ΚΚΕ παλεύει και διεκδικεί την ικανοποίησή του.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχε επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Λαυρίου, όπου το προσωπικό τού μετέφερε τα προβλήματα από την υποστελέχωση αλλά και την ανάγκη για δημιουργία νοσοκομείου στην περιοχή.

Ενώ, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, είχε τονίσει: «Ηρθαμε σήμερα εδώ, για να αναδείξουμε και τα προβλήματα και την άμεση αναγκαιότητα που υπάρχει για να δημιουργηθεί δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική, που να καλύπτει όλες τις ανάγκες μιας μεγάλης και σημαντικής περιοχής, πλήρως εξοπλισμένο με γιατρούς και νοσηλευτές όλων των ειδικοτήτων, με ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις, ώστε να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της πρόληψης, της περίθαλψης και της αποκατάστασης των ασθενών».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Οσο η υγεία του λαού θυσιάζεται στον βωμό της εμπορευματοποίησης, τόσο θα θρηνούμε θύματα

Στο Κέντρο Υγείας Ν. Μάκρης βρέθηκε χτες ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ

Για το τραγικό περιστατικό του θανάτου της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Ανατολική Αττική, ο οποίος βρέθηκε χτες το πρωί εκεί, με κλιμάκιο του Κόμματος.

Ο Γιάννης Γκιόκας επεσήμανε ότι από το περιστατικό αυτό αναδεικνύονται οι τραγικές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, που αφορούν σε στόλο, προσωπικό κ.λπ., η κατάσταση με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και συνολικά την κατάσταση της Υγείας στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Κυρίως όμως, επεσήμανε ο Γ. Γκιόκας, αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας δημόσιου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, το οποίο δεν έχει γίνει με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Ολόκληρη η δήλωση:

«Επισκεφτήκαμε σήμερα το Κέντρο Υγείας της Ν. Μάκρης, προκειμένου να ενημερωθούμε για το τραγικό αυτό περιστατικό, που μία νεαρή έγκυος γυναίκα έχασε τη ζωή της.

Διαπιστώνονται για μια ακόμη φορά οι τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε ό,τι έχει να κάνει με το ΕΚΑΒ, με τις πολύωρες καθυστερήσεις, που έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων, ενώ η Αττική συνολικά θα έπρεπε να είχε 110 οχήματα διαθέσιμα για να καλύπτει τις ανάγκες, αυτήν τη στιγμή τα διαθέσιμα οχήματα είναι λιγότερα από 50 κι αντίστοιχα μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Αυτό είναι το ένα ζήτημα. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που υπάρχουν στην Ανατ. Αττική, που έχουν χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, και φυσικά το μόνιμο ζήτημα που διεκδικούν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι και οι μαζικοί φορείς της περιοχής, της δημιουργίας επιτέλους δημόσιου νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής. Οσο δεν επιλύονται αυτά τα προβλήματα, όσο η υγεία του λαού θυσιάζεται στον βωμό της εμπορευματοποίησης και της πολιτικής κόστους - οφέλους, τόσο θα θρηνούμε θύματα και θα βιώνουμε τραγικές καταστάσεις».

«Ως εδώ! Τα δάκρυα στέγνωσαν, η οργή ξεχειλίζει!»

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας από το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, σωματεία και φορείς

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας καλεί το ΠΑΜΕ, με αφορμή τους θανάτους της 64χρονης στην Κω και της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη. Σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για «τυχαία περιστατικά», τονίζει: «Η εγκληματική διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που θεωρεί την υγεία και τη ζωή μας κόστος, είναι υπεύθυνη γι' αυτήν την κατάσταση». «Ως εδώ! Τα δάκρυα στέγνωσαν! Η οργή ξεχειλίζει!».

«Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι στα "κοστολογημένα" προγράμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν χωράνε η πλήρης στελέχωση με μόνιμο προσωπικό του ΕΚΑΒ, η ανάπτυξη, ανανέωση και πλήρης τεχνική υποστήριξη του στόλου με τον αναγκαίο αριθμό σύγχρονων επίγειων - πλωτών - εναέριων ασθενοφόρων μέσων», αναφέρει ακόμα το ΠΑΜΕ.

Στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, εκφράζοντας τη θλίψη και τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των δύο γυναικών. «Αυτή η εγκληματική πολιτική μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα που οι γυναίκες και οι οικογένειές μας χρυσοπληρώνουμε στα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας», τόσο για ιδιωτικά ασθενοφόρα όσο και «για γιατρούς, για εξετάσεις, για θεραπείες, για τον προγεννητικό έλεγχο, για τον τοκετό, για τον παιδίατρο των παιδιών μας».

Καλεί τις γυναίκες να μη συμβιβαστούν με τη «βαρβαρότητα που θάβει τις ζωές μας και το μέλλον των παιδιών μας κάτω από τα κέρδη των επιχειρηματικών κολοσσών. Αυτήν τη βαρβαρότητα διαιωνίζουν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που υλοποιούν απαρέγκλιτα την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βαδίζοντας στις ίδιες εγκληματικές ράγες, δημιουργώντας καθημερινά νέα "Τέμπη", μικρά και μεγάλα εγκλήματα που διαρκώς πολλαπλασιάζονται».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ